Amerika

Mai napon is érvényes: 2018.12.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Salvadorban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul
Tiszteletbeli konzul San Salvador
Felügyelő képviselet Mexikóváros, D.F.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

Az utóbbi időben megszaporodott a bűncselekmények száma. Ez részben a szegénységgel, részben pedig a „transznacionális” drogkereskedelem útvonalainak áthaladásával magyarázható. A legbiztonságosabb és ajánlott a helyi turista irodák szolgáltatásainak igénybe vétele. A helyi buszjáratok igénybevétele vagy bérelt gépkocsival történő, helyi kísérő nélküli utazás nem ajánlott. Az országban turista-rendőrség működik, a látogatók bizalommal fordulhatnak hozzájuk. Egyenruhájuk és járműveik világosan jelzettek, feladatkörük ellenőrizhető internetes forrásokban is. Általában a józanész szabályait követve kell közlekedni, a túlzottan nagy bizalom vagy a túlzott bizalmatlanság egyformán ártalmas lehet. Értékeinkre, okmányainkra fokozott gondot kell fordítani, legjobb ezeket a szálloda megőrzésében, biztonságos helyen tárolni.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél: IGEN
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal és születési anyakönyvvel kell rendelkeznie. Szükséges  közjegyző vagy konzul előtt megtett spanyol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat. Nyilatkozat minta

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be.

A CA-4 (Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is.  Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

Az útlevél ellenőrzésnél az adatlapon fel kell tüntetni a tartózkodás pontos címét, azaz a szállás adatait, s kérésre fel kell mutatni a visszautazásra szóló repülőjegyről az információt. A tartózkodás ideje a Bevándorlásügyi Hivatal engedélyével meghosszabbítható.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Salvador Nagykövetsége Bécs

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.mag.gob.sv/direccion-general-de-ganaderia/cuarentena-y-registro-veterinario/autorizaciones-de-importacion-de-mascotas

Vám:  

www.mh.gob.sv/portal/page/portal/PMH/Servicios/Guia?_piref476_2099380_476_2084258_2084258.task=detail&_piref476_2099380_476_2084258_2084258.servicio=305

További információért forduljon Salvador Bécsi Nagykövetségéhez:
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Dollár (USD)

Időjárás: El Salvador éghajlata trópusi, száraz és esős évszak különböztethető meg. A hőmérséklet nagy mértékben függ a tengerszint feletti magasságtól, és kevéssé az évszaktól. A partvidék egyenletesen forró; a központi fennsík és a hegyvidéki területek jóval mérsékeltebb hőmérsékletűek. Az esős évszak májustól októberig tart. Csaknem a teljes évi csapadékmennyiség ekkor hullik. 

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk az El Salvadorba utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: El Salvadorban turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban az autóbérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja az salvadori jogosítványt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. 

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet. A homoszexualitást a törvény bünteti.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. 

Egyéb információ:

El Salvador Bécsi Nagykövetsége
Konzuli Hivatal Mexikóváros