Amerika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2018.03.21. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Guyanában nincs nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő képviselet Brazíliavárosban van

Az országba utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Továbbá javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának akkreditált képviseletével.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Terrorizmus veszélye relatív alacsony. Ennek ellenére nem kizártak a leginkább külföldiek által látogatott nyilvános helyeken elkövetett támadások.

Az elkövetett bűncselekmények relatív magas számához képest a rendőrségnek elég alacsony a kapacitása. Gyakoriak a boltokra felfegyverkezve elkövetett lopások, amelyekbe számos esetben belekeverednek az egyszerű járókelők is. Az ilyen támadásokat a rendőrség legtöbbször lőfegyver használatával viszonozza. (a 750 000 fős országhoz képest 2011. január és szeptember között kb. 103 emberölés történt) Viszonylag gyakori a gépkocsikra elkövetett lopás is, ezért ajánlott különös figyelmet fordítani az útlevelek, pénztárca, repülőjegy, egyéb értékek biztonságos helyen való tartására (pl. szálloda széfjében).

Ajánlott elkerülni a Tiger Öbölt, Albouystown környékét, legyünk különösen körültekintőek Sophia-ban, Georgetown déli részén, Buxton and Agricola, valamint a Stabroek piac környéken.

Ajánlott kerülni a feltűnő, kirívó ruházat viselését. Lehetőség szerint ne hordjunk magunknál látható helyen nagyobb értékkel bíró ékszert, elektronikus berendezéseket (mobil, iPOD stb.) Gyakori a fényes nappal külföldi személyek ellen elkövetett lopás, zsebtolvajlás.

A közlekedés egyik legbiztonságosabb módja a taxi. Ajánlott az ismertebb taxi vállalatok szolgáltatását igénybe venni. Ugyanakkor érdemes különösen ébernek és óvatosnak lenni.

Ajánlott kerülni a kihalt tengerparti szakaszokat, valamint a sötétedés utáni sétákat.

Gyakoriak az árvizek. Guyana partjai tengerszint alatt vannak ezért, gát rendszerek és különböző eszközök védik a szárazföld biztonságát. Az esős időszak általában május/június és december/január.

Kábítószer birtoklásának és csempészetének bűncselekményét minimum 3 év szabadságvesztéssel és súlyos pénzbüntetéssel büntetik az országban. Ügyeljünk arra, hogy saját bőröndjeinket és egyéb csomagjainkat mindig magunk csomagoljuk be és más csomagját ne szállítsuk.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be Guyanába:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A belépéstől számított legalább 6 hónap

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása: 

18 év alatti személy kísérő nélküli beutazása esetén szükséges a gondviselő hozzájáruló levele.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 

Magyar állampolgárok turista, vagy látogatási célból, a belépéstől számítva legalább még 6 hónapig érvényes útlevéllel és abban elhelyezett vízummal utazhatnak be az ország területére. A vízumot célszerű Guyana valamelyik külképviseletén előzetesen kiváltani. Ennek hiányában lehetőség van a vízum határon történő felvételére is, az alábbi feltételekkel:

  • kitöltött vízumkérdőív
  • bemutatott a szállásfoglalás (meghívás esetén be kell mutatni a meghívólevelet, a meghívó személy két fényképét, továbbá meg kell adni a nevét a pontos címét, a telefon- és e-mail elérhetőségét is),
  • 30 napi tartózkodás fedezetéül szolgáló összeg meglétének igazolása,
  • 25 USD vízumdíj befizetése.

A kiállított vízum egy hónapig érvényes, ez az időtartam legfeljebb két alkalommal, további 1-1 hónappal meghosszabbítható.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: A vízumot Guyana valamelyik külképviseletén előzetesen ki kell váltani.

Az ország elhagyásakor kb. 20 USD-nek megfelelő reptéri illetéket kell fizetni.

Házikedvencek beutazása:

NÉBIH honlapja:
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
vagy
www.pettravel.com/immigration/Guyana.cfm

Munkavállalás:

A hosszú távú, munkavállalási, üzleti, vagy tanulmányi célú vízumkérelem díja 140 USD, a szükséges dokumentumok listája a guyanai Belügyminisztérium honlapján érhető el.

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Közlekedés gépjárművel: a helyi közlekedési morál, a rossz közvilágítás, és egyes helyeken a közutak igen rossz minősége miatt különösen veszélyes gépkocsit vezetni. Ajánlott körültekintően, óvatosan közlekedni. Az országban a külföldiek számára nemzetközi vezetői engedély szükséges.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető, illetve azzal is, hogy minden országban más-más egészségügyi veszély fenyeget. Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során.