Amerika

Mai napon is érvényes: 2018.12.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Bajbajutott magyar állampolgárok számára elérhető konzuli védelem tartózkodási helyükhöz a legközelebb: Magyarország Kubai Nagykövetsége. Konzuli segítség igénye esetén javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot az  Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Aktuális:

2018. 10. 08.
Október 6- án 5,9- es erősségű földrengés rázta meg Haitit, amit ezt követően több, kisebb utórengés is követett. A földrengés középpontja a karibi ország északi részén található Port-de-Paix-től 20 kilométerre, északnyugatra volt, 15,3 kilométeres mélységben. A helyi hatóságok nem adtak ki szökőárriadót. A természeti katasztrófa legalább 12 ember életét követelte és legkevesebb 188-an megsérültek - tudatta a helyi média a hatóságokra hivatkozva. Több városban épületek dőltek össze, a legkomolyabb károkat Port-de-Paix-ből, Gros-Morne-ból, Chansolme-ból és Tortuga szigetéről jelentették. A földmozgást Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben, több déli településen, illetve a Dominikai Köztársaság számos pontján is érezhető volt. 

2018. 06. 14.
Haitire szélsőséges időjárás jellemző, a térségben rendszeresen tomboló viharok és az egymást követő hurrikánok következtében az elmúlt évtizedben több ezer ember vesztette életét, valamint több százezren maradtak élelem és víz nélkül. A természeti katasztrófák okozta károkat a mai napig nem sikerült megfelelően helyreállítani. A 2016 októberében pusztító Matthew hurrikán rombolása következtében leginkább az ország déli- és nyugati tartományaiban keletkeztek károk, míg a 2017 szeptemberében érkező Irma hurrikán az ország északi partvidékét sújtotta. A hurrikánok pusztítása miatt a sziget számos pontja jelenleg is megközelíthetetlen és több területen gondok mutatkoznak az elektromos áram, az ivóvíz és az élelmiszerellátással is. Az elmúlt időszakban rendszeresen fordulnak elő demonstrációk a fővárosban, Port au Prince-ben, a nagyobb városokban valamint a határátkelők környezetében. A demonstrációk helyszíneit kérjük, kerüljék el, mivel ezen események gyakran a hatóságok és a tüntetők közötti erőszakos összecsapásokkal végződnek.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon általában június elejétől november végéig tart, azonban a jelzett időszakon kívül is képződhetnek – esetenként pusztító erejű – trópusi viharok. Kérjük a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az időjárással kapcsolatos híradásokat, a hatóságok előrejelzéseit, figyelmeztetéseit és az elhangzó utasításokat – saját testi épségük és fizikai biztonságuk érdekében – maradéktalanul hajtsák végre.

Az amerikai National Hurricane Center honlapja naprakész információkat közöl a térség időjárási viszonyairól. 

Biztonság:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján nem javasolja az utazást az országba, Haiti az I., utazásra nem javasolt kategóriába tartozik. (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület).

Az országban rendkívül magas az elkövetett bűncselekmények száma, amelyek közül a leggyakoribb az emberrablás, rablás, de az utóbbi időben jelentősen megnőtt az emberölések, valamint a fegyveres támadások száma is. Az emberrablások áldozatainak 10%- a külföldi állampolgár. Készítsenek másolatot útleveleikről és csak azt vigyék magukkal. Útlevelüket, repülőjegyüket – ha lehetőség van rá – a szálloda széfjében helyezzék el.

Földrengések: a legtöbb karibi szigethez hasonlóan Haitin is gyakran előfordulnak földrengések.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Haitiba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorú gyermek közjegyző előtt tett, francia nyelvre lefordított és diplomáciai felülhitelesítéssel ellátott szülői nyilatkozat birtokában utazhat be az országba.

Vízum:

Vízum beszerzése nem szükséges, magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak Haitire és ott 90 napig tartózkodhatnak turistaként. A beutazás előfeltétele, hogy tovább- illetve visszautazásra érvényes repülőjeggyel rendelkezzen az utazó.  

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/Haiti.cfm honlapok tájékoztatása szerint. Továbbá javasoljuk forduljon állatorvosához!

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Haiti hivatalos nyelve a francia, pénzneme a Haiti gourde.

Hasznos honlapok:

Éghajlat:

Trópusi. Egész évben meleg van: 20 - 32°C. Az esős évszak júliustól november közepéig a hurrikánszezon júniustól novemberig tart. Az aktuális hurrikán helyzetről az alábbi honlapról tájékozódhat: www.nhc.noaa.gov

Közlekedés:

Az utak rossz állapota miatt a gépjárművel való közlekedés kockázatos, gyakoriak a torlódások. Az éjszakai közlekedés rendkívül veszélyes, tekintettel arra, hogy a legtöbb jármű nincs kivilágítva. Ajánlott zárt ablakokkal és ajtókkal közlekedni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A 2010. évi földrengés, valamint a 2016-os Matthew, és a 2017-es Irma hurrikán következtében kialakult közegészségügyi helyzet jelenleg is súlyos egészségügyi problémákat okoz. A kórházak higiéniai körülményei az európai színvonal alattiak, gyakori a fertőzésveszély, a hepatitisz. Az általános utasbiztosításon túl ajánlatos kiegészítő biztosításokat kötni pl. beteg hazaszállítására.

A trópusi betegségek megelőzése, elkerülése érdekében javasoljuk védőoltás beadatását. Kérjük, hogy bővebb tájékoztatásért keresse fel a http://oltokozpont.hu/index.php?id=352 weboldalt. 

Dengue-láz és Zika-vírus

A Dengue-láz, valamint a Zika-vírus általi fertőzés is gyakori helyi betegségnek számít a Karib-térségben. Ezekről a vírusfertőzésekről az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhat bővebb információkat.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak. A zika-vírusról bővebb tájékoztatást a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-zika-virusrol linken olvashatnak.