Amerika

Mai napon is érvényes: 2018.11.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Hondurasban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Tegucigalpa
Felügyelő képviselet Mexikóváros

Biztonság:

Tájékoztatjuk, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. Különösen gyakoriak a fegyveres rablások, lopások melyek során a rablók gyakran nem kímélik áldozataik életét sem.  A legutóbbi időkben az illegális kábítószer- és fegyverkereskedelem, illetve a szervezett bűnözés okozta erőszak és bűncselekmények a legfőbb akadályai annak, hogy biztonságosabb körülmények között folytatható legyen az ország felkeresése a csoportos, illetve az egyéni turizmus számára.  A térségbe utazó magyar állampolgárok ezért különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

Olancho térségből többször jelentették, hogy külföldi látogatók nem egyszer lettek rendőrnek álcázott bűnözők áldozatai.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még minimum 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Hondurasba történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal és születési anyakönyvvel kell rendelkeznie. Szükséges  közjegyző vagy konzul előtt megtett spanyol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozat. Nyilatkozat minta

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar állampolgárok vízum nélkül, turistaként legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak az országban. Az útlevelek ellenőrzésnél fel kell tüntetni a szálláshely adatait. Kérhetnek továbbá a visszautazásra szolgáló repülőjegyről is információt.

A CA-4 (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is. Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

  1. AZ EU-s tagországok állampolgárainak a hondurasi határra történő megérkezéskor az ott szolgálatot teljesítő határőr dönt a megadható tartózkodási napok számáról (30 és 90 nap közötti periódusra vonatkozóan);
    mind turista – mind üzleti jellegű beutazó esetén a belépés vízummentes;
  2. Beutazáskor egy sárga papírt fűznek be az útlevélbe. Ezt a kiutazásig meg kell őrizni.
  3. A beutazási feltételek: oda- vissza megváltott repülőjegy.
  4. A kiutazáskor, a nemzetközi repülőtéren 36 USA dollár megfizetése kötelező.

A tartózkodás meghosszabbítása iránt a Bevándorlásügyi Hivatalban lehet kérelmet benyújtani.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
www.embajada-honduras.de/index.php?es_visa

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 
https://docs.google.com/viewerng/viewer?url=http://www.embajadadehonduras.org.co/wp-content/uploads/ACUERDO-No.-331-2009.pdf

Vám:  

www.embajada-honduras.de/index.php?es_home

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További információért forduljon Honduras berlini külképviseletéhez:

Cuxhavener Str. 14
Berlin 10555
Németország 
Tel: 00 49 (0)30 397497-09
E-mail (Nagykövetség): uscKimTmyokz8N02wMNZdaW5mb3JtYWNpb24uZW1iYWhvbmR1cmFzLmRlQGdtYWlsLmNvbQ==
E-mail (Konzulátus): ikmzIo9M222lMzY0aW5mby1jb25zdWxhckBlbWJhamFkYWhvbmR1cmFzLmRl
JqkzxcaIl95DTN233ZMc2Nobi5iZXJsaW5AZ21haWwuY29t

További hasznos információ az országról

Pénznem: Lempira (HNL).

Időjárás: A országban a trópusi éghajlat uralkodik. Az évi középhőmérséklet 25°C. Az évi csapadék mennyisége 1000 és 2000 mm között mozog. 

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Honduras-ba utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az ország közlekedési hálózata eléggé kiépítetlen. Hondurasban turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a hondurasi jogosítványt.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. 

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Piaci vásárlásnál kicsit lehet alkudni az árból, de ne vigyük túlzásba, mert (a világ egyes más országaitól eltérően) sértő lehet.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Hondurasban továbbra is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az észlelt esetek számának növekedése. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét arra, hogy főként tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel.

Javasolt oltások: Honduras-ba utazóknak: Hastífusz, Hepatitis A ( közepes a fertőzésveszély), Malária ellen gyógyszer (nagy a kockázata a fertőzésnek), Javasolt oltások bizonyos területekre utazóknak kolera és veszettség ellen.

A sárgaláz elleni oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki.

Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál. A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. 

Egyéb információ:

Honduras Berlini Nagykövetsége
Konzuli Hivatal Mexikóváros