Amerika

Utoljára módosítva: 2016. 10. 19.
Tartalmi változás nem történt, csak a dátum frissült!    

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Ottawában nagykövetség és konzuli hivatal | Torontóban főkonzulátus

Biztonság:

A Konzuli Szolgálat felhívja a figyelmet arra, hogy az Alberta tartomány egyes részein elharapózó erdőtűz miatt Wood Buffalo régióban szükségállapotot rendeltek el, valamint Fort McMurray, Anzac, Gregoire Lake Estates és Fort McMurray First Nation lakóterületeket evakuálták; az említett körzetben bejárási tilalom van érvényben. A tartomány keleti felében található Clear Hills megyében riadókészültséget vezettek be. A Konzuli Szolgálat a felsorolt körzetek elkerülését kéri a térségbe utazó magyar állampolgároktól. 

Tájékoztatjuk továbbá az Alberta tartományban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy a tartományban pusztító tűzvésszel kapcsolatos legfrissebb információk, illetve vészhelyzeti telefonszámok a tartományi kormány által működtetett következő honlapon érhetők el: http://wildfire.alberta.ca. Az Alberta tartományba utazó, valamint ott tartózkodó állampolgárainktól kérjük, hogy kísérjék figyelemmel és kövessék a helyi hatóságok felhívásait, utazásuk előtt tájékozódjanak. 

Amennyiben sürgős konzuli segítségnyújtásra lenne szükség, az ottawai nagykövetség vészhelyzeti vonala 7/24 órában elérhető: +1 613-612-9937. A turisták által leginkább látogatott települések, mint Calgary és Edmonton, illetve a környező nemzeti parkok (Banff, Jasper) egyelőre probléma nélkül megközelíthetőek, ezekre a területekre vonatkozóan nincs érvényben figyelmeztetés.

* * *

Vészhelyzet esetén a 911-es segélyhívó számot kell hívni a rendőrség, mentők, tűzoltók eléréséhez. Amennyiben ez nem működik, a „0” tárcsázásával lehet elérni a telefonközpontot, és onnan lehet kérni a mentőket, tűzoltókat vagy a rendőrséget. Nyilvános fülkéből a vészhelyzeti hívás díjtalan.

1. Terrorizmus 

Kanadában kiemelt terrorista-fenyegetéssel nem kell számolni, de a globális terrorizmus jelentette kockázat itt is jelen van. A kanadai repülőtereken a biztonsági ellenőrzés ennek figyelembe vételével zajlik. Szúró, vágó, hegyes és éles, vagy annak tűnő eszközök a repülőgépre a személyes poggyászban nem vihetők fel, azokat a feladásra kerülő csomagba lehet betenni. Javasoljuk külön megtekinteni a kanadai utazásra igénybe veendő légitársaság erre vonatkozó előírásait is.

Bűnözés: A kanadai közbiztonság kifejezetten jó, azonban a nagyvárosok egyes elhagyatottabb, külső kerületeit fokozottabb óvatossággal keressék az ottani látogatás során. 

2. Utazás, közlekedés

A közúti közlekedés körülményei kiválóak. Fontos tudni, hogy a közlekedési és közlekedésbiztonsági szabályok területenként és tartományonként változ(hat)nak. A vidéki utakon fontos a sebesség-korlátozás betartása és a fokozott figyelem, mert nem kizárható különféle vadállatok (szarvas, jávorszarvas, stb.) felbukkanása az úton. A téli utazás veszélyes lehet a nagy hideg (a – 20 és az alatti hőmérsékletek – különösen az északi, hegyvidéki területeken - nem ritkák, melyek szél esetén még 10-15 fokkal hidegebbnek is érződnek), az erős szél és havazások, valamint a jegesedés miatt, ezért indulás előtt ajánlatos az időjárás-jelentések figyelemmel követése az egész útvonal vonatkozásában. Különösen oda kell figyelni a szél okozta hidegérzetre, ami szélsőségesen alacsony hőmérsékletet is képes produkálni. A havazás és a zord időjárás miatt egyes vidéki utakat hosszabb-rövidebb időre lezárhatnak. A téli gumi és hólánc használata ajánlatos a téli időszakban.

A következő oldalak hasznos tájékoztatást tartalmaznak a kanadai közlekedési- és útviszonyokról:www.tc.gc.ca , www.caa.ca

A nagy hidegben a repülőgépek időnként indulás előtt jégtelenítésre szorulnak, ami a járatok késését eredményezheti. Ugyancsak a szélsőséges időjárás miatt bekövetkező esetleges áramkimaradások bármilyen utazás esetén késleltethetik a menetrendszerű érkezést.

3. Természeti, egyéb katasztrófák

A nyugati partvidéken és a nyugati hegységek vonulata mentén kisebb földmozgások előfordulhatnak, a szeizmikus tevékenység Vancouver körzetében jelentősebb. A téli időszakban Brit-Kolumbia és Alberta tartományok egyes autópályáit hólavina veszélye miatt néha lezárják, és hasonló veszélyekkel lehet számolni ezen tartományok egyes sípályáin is.

Erdőtüzek - tekintet nélkül az adott évszakra - bármikor előfordulhatnak; a veszély nagyobb Kanada nyugati részén. Brit-Kolumbia és Alberta ritkán lakott, erdőkkel és rétekkel borított részeit az utóbbi években súlyosan érintették ilyen katasztrófák, ezért fontos a helyi híradások, figyelmeztetések figyelemmel kísérése, a javasolt magatartás pontos betartása.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

1. Változás a kanadai beutazási szabályokban- Elektronikus utazási engedély (eTA) bevezetése
2. Kettős állampolgárokra vonatkozó beutazási szabály
3. Általános beutazási szabályok
4. Észrevételre és panasztételre vonatkozó eljárásrend
5. Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül)
6. Hosszú távú tartózkodás
7. 2012. december 15-től új bevándorlási és menekültügyi rendszer
8. Munkavállalás Kanadában

1. Változás a kanadai beutazási szabályokban- Elektronikus utazási engedély (eTA) bevezetése

Figyelem! Változás a Kanadába történő beutazás szabályaiban! Kanada 2015. augusztus 1-jén bevezette az elektronikus utazási engedélyt (Electronic Travel Authorisation / Autorisation de voyage électronique, röviden eTA). Az 5 évig vagy az útlevél lejártáig érvényes engedélyt az interneten lehet 7 kanadai dolláros díj ellenében igényelni. Az elektronikus utazási engedélyt (eTA) minden olyan esetben meg kell igényelni utazás előtt, ha a Kanadába történő látogatás célú vízummentes beutazás, illetve vízummentes tranzitálás légi úton történik magán-, szolgálati- vagy diplomata útlevéllel. Vízi- vagy szárazföldi  határátkelés esetében nincs szükség az eTA engedélyre.  

A kanadai hatóság a rendelkezésére álló információk alapján megtagadhatja az engedély kiadását, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét.

Hangsúlyozzuk, hogy az eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.

Bővebb tájékoztatásért keressék fel  a www.cic.gc.ca/english/visit/eta-facts-hu.asp oldalt (magyar nyelvű ), illetve a http://canada.ca/eTA oldalt (angol és francia nyelvű)!

Amennyiben a kanadai határőrség eljárására vonatkozóan észrevételt/panaszt kíván tenni, azt közvetlenül a Kanadai Határrendészeti Ügynökség (CBSA) honlapján erre a célra létrehozott panelen keresztül, közvetlenül lehet megtenni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar konzuli szolgálatnak nem áll módjában az észrevételeket, esetleges panaszokat továbbítani a kanadai hatóságok felé. 

2. Kettős állampolgárokra vonatkozó beutazási szabály

Amennyiben Ön kanadai-magyar kettős állampolgár, és 2016. március 15. után légi úton tér vissza Kanadába, itt tájékozódhat arról, hogyan érinti Önt az elektronikus beutazási engedély (eTA) bevezetése.

3. Általános beutazási szabályok

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kanadai beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek meghatározása a kanadai hatóságok kizárólagos hatáskörébe tartozik. Éppen ezért a magyar konzuli szolgálat által közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek, amelyek segítik a felkészülést az utazásra, de nem pótolják a kanadai hatóságokkal történő közvetlen kapcsolatfelvételt.

A fentiekre tekintettel javasoljuk, hogy elutazás előtt a személyre szabott beutazási és tartózkodási feltételekről minden esetben tájékozódjon a lakóhely szerint illetékes kanadai nagykövetségen.

Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok vonatkozásában Kanada bécsi nagykövetsége az illetékes, amelynek elérhetőségei az alábbi honlapon olvashatók:

Kanada valamennyi nagykövetségéhez, illetve főkonzulátusához tartozó elérhetőségek itt olvashatók.

Az érvényes útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Kanadába legfeljebb hat hónapos időtartamra turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás céljából. Minden egyéb esetben a beutazáshoz vízum szükséges, amelyet főszabály szerint beutazás előtt, az illetékes kanadai nagykövetség bevándorlási-és vízumosztályán kell igényelni. Vízummentes beutazás esetén az útlevélnek a kanadai tartózkodás teljes időtartama alatt, valamint legalább a visszautazáshoz érvényesnek kell lennie. Bővebb felvilágosítás Kanada bécsi nagykövetségének honlapján található. A vízummentesség nem jelenti automatikusan a belépés abszolút lehetőségét. Feltétlenül szükséges a beutazás céljának megfelelő dokumentumokkal történő alátámasztása. Amennyiben az utazás célja baráti látogatás, rendelkezni kell a meghívó személy által aláírt, kanadai lakcímet és telefonszámot is tartalmazó meghívólevéllel. Hasznos lehet, ha a meghívó személy a repülőtéren személyesen is várja a meghívott magyar állampolgárt.

Abban az esetben, ha a beutazás célja turizmus, akkor a szállodafoglalást igazoló okmány bemutatása szükséges. Fontos tudni, hogy a valótlan tények, adatok közlése (tények „ártatlan” csúsztatása is) önmagában megalapozza azt, hogy az érintett személyt ne engedjék Kanada területére belépni.

A határátkelőhelyen a kanadai határőr vizsgálja, eleget tesz-e a belépni szándékozó magyar állampolgár az idegenrendészeti előírásoknak, és dönt a beléptetés engedélyezéséről, vagy megtagadásáról. Utóbbi esetben az utasnak a legközelebbi lehetőséggel el kell hagynia Kanadát. Amennyiben az utas nem kívánja elfogadni a határőr döntését, és nem hajlandó önként elhagyni Kanadát, akkor kérésére ügyét a kanadai határőrség felülvizsgálja. Ilyen esetben az utas egy nyilatkozat aláírásával kéri a felülvizsgálatot, amelynek idejére idegenrendészeti őrizetbe kerül a repülőtéren – vagy a repülőtér közvetlen közelében - kialakított fogvatartási központban, amit az eljárás végéig nem hagyhat el. Több meghallgatásra is sor kerülhet, mire a kanadai hatóságok meghozzák a döntést: helyben hagyják a határőr döntését vagy felülbírálják azt és az utast mégis beléptetik Kanadába. Utóbbira a tapasztalatok szerint ritkábban van példa. Felhívjuk a figyelmet, hogy a felülvizsgálati eljárás több hétig is eltarthat, amelynek során nincs mód a kérelem visszavonására, így az idegenrendészeti őrizet lerövidítésére. A magyar konzuli tisztviselőnek nincs jogi lehetősége az eljárás felgyorsítására vagy a döntés befolyásolására, sem pedig az őrizet megszüntetésére, mivel utóbbihoz az állampolgár aláírásával maga járult hozzá. Fontos tudni, hogy a konkrét kanadai tartózkodás időtartamát a belépésnél eljáró határőr határozza meg, és az útlevélbe bejegyzi azt az időpontot, ameddig az utasnak el kell hagynia az országot. . Ellenkező esetben az utas azt kockáztatja, hogy kiutasítják az országból, amely a további tervezett beutazásokra is hatással lehet. A turista céllal beutazni kívánó külföldieknek érvényes egészségügyi / utazási biztosítással kell rendelkezniük.

4. Észrevételre és panasztételre vonatkozó eljárásrend

Amennyiben panaszt kíván tenni a kanadai határőrség eljárására vonatkozóan, illetve bármilyen ezzel kapcsolatos észrevétellel élne, azt közvetlenül a Kanadai Határrendészeti Ügynökség (CBSA) honlapján erre a célra létrehozott panelen keresztül lehet megtenni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar konzuli szolgálatnak nem áll módjában a panaszok/észrevételek továbbítása a kanadai hatóságok felé. 

5. Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):

Amennyiben a kiskorú egyedül utazik:

A kanadai hatóságok erősen ajánlják, hogy a kiskorú rendelkezzen a saját születési anyakönyvi kivonatával, valamint a törvényes képviselő(k) hozzájáruló nyilatkozatával (.pdf). A gyermek beléptetése akadályokba ütközhet, ha a határőr/bevándorlási tiszt nem tud meggyőződni arról, hogy a gyermek tartózkodása engedélyezett mindkét törvényes képviselő részéről. A hozzájáruló nyilatkozat lehetőség szerint angol vagy francia nyelven készüljön. Nem kötelező a hitelesített hozzájáruló nyilatkozat, azonban annak aláírása tanú jelenlétében történjen. A nyilatkozat tartalmi elemei: a hozzájáruló törvényes képviselő(k) elérhetősége (cím és telefonszám). A nyilatkozatnak tartalmaznia kell továbbá annak a cselekvőképes személynek az adatait (nevét, címét és telefonszámát), aki a kiskorúért felel Kanadában.Amennyiben a szülők elváltak és az egyik szülő kizárólagos felügyeletet gyakorol, az ezt igazoló jogerős bírósági határozat másolatát (és angol nyelvű fordítását) vigye magával a kiskorú annak igazolására, hogy miért csak az egyik szülő hozzájáruló nyilatkozatával rendelkezik.

Amennyiben a kiskorú csak az egyik szülővel/törvényes képviselővel utazik:

A kanadai hatóságok erősen ajánlják, hogy a kiskorút kísérő szülő rendelkezzen a kiskorú születési anyakönyvi kivonatával, valamint a másik szülő által aláírt – lehetőség szerint angol vagy francia nyelvű- hozzájáruló nyilatkozattal. A nyilatkozat tartalmi elemei: a távollevő szülő elérhetősége (cím és telefonszám), fénymásolat az érvényes útleveléről vagy személyazonosító igazolványáról, melyet annak tulajdonosa eredeti aláírásával látott el. Ha a szülők külön élnek vagy elváltak és közös/megosztott felügyeletet látnak el, a gyermekkel együtt utazó szülő legyen birtokában az erre vonatkozó jogi dokumentumnak. Ajánlott, hogy a másik szülő engedélyét ebben az esetben is vigye magával, amelyben hozzájárult, hogy a gyermeket külföldre vigye. Amennyiben az egyik szülő kizárólagos felügyeletet gyakorol, az ezt igazoló jogerős bírósági határozat másolatát (és angol nyelvű fordítását) vigye magával a gyermekkel utazó szülő annak igazolására, hogy miért nem rendelkezik a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatával. Ha az egyik szülő elhunyt, a halotti anyakönyvi kivonat másolata legyen a kísérő szülőnél.

Amennyiben a gyermeket gyám/gondnok vagy örökbefogadó személy kíséri:

A kanadai hatóságok ilyen esetben a gondnokság alá helyezést, illetve az örökbefogadást igazoló dokumentum másolatának felmutatását kérik.

Amennyiben a kiskorút olyan személy kíséri, aki nem szülő/törvényes képviselő:

A kiskorút kísérő cselekvőképes személynek (pl. nagyszülő, nagynéni, nagybácsi) ilyen esetben rendelkeznie kell a szülő(k)/törvényes képviselő(k) –lehetőség szerint angol vagy francia nyelvű- hozzájáruló nyilatkozatával. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell azokat az elérhetőségeket (cím és telefonszám), ahol a szülő(k)/ törvényes képviselő(k) megtalálhatók. Ezen kívül csatolni szükséges egy-egy fénymásolatot a szülő(k)/ törvényes képviselő(k) érvényes útleveléről vagy személyazonosító igazolványáról, melyet eredeti aláírással láttak el.

Minden olyan dokumentumról, ami nem angol vagy francia nyelven készült, ajánlatos előzetesen fordítást készíteni.

6. Hosszú távú tartózkodás

Hat hónapon túli tartózkodás, így hosszabb távú látogatás, különösen pedig munkavállalás, tanulmányok folytatása, kivándorlás, stb. csak az erre jogosító vízum birtokában lehetséges. Ezt a kiutazás előtt kell kérelmezni Kanada bécsi nagykövetségén. Hosszú távú tartózkodáshoz/bevándorláshoz szükséges előzetes engedély beszerzésére vonatkozó részletes tájékoztatás a kanadai bevándorlási minisztérium, valamint a bécsi kanadai nagykövetség honlapján található.

A Kanadában látogatóként tartózkodó személyek korlátozottan kérelmezhetik ugyan tartózkodási idejük meghosszabbítását vagy tartózkodásuk céljának megváltoztatását, azonban a kanadai hatóság (Citizenship and Immmigration Canada - CIC) nem vállal garanciát a kérelmek pozitív elbírálásáért. A kérelmezés feltételeiről, illetve a kérelem formájáról és csatolandó dokumentumairól az alábbi oldalon találnak felvilágosítást. 

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Kanadában igen szigorúak az élelmiszer, alkohol és dohányáru beviteli szabályok. Nem ajánljuk még gyárilag csomagolt húsáru - pl. szalámi - bevitelét sem, mert azokat a repülőtereken rendszerint elkobozzák. Szintén tilos növény vagy növényi eredetű termék bevitele. A vámügyek a Kanadai Határügyi Ügynökség (CBSA) hatáskörébe tartoznak, s a Kanadába bevihető termékekről tájékoztatást az alábbi oldalon olvashatnak.

7. 2012. december 15-től új bevándorlási és menekültügyi rendszer

Figyelem! 2012. december 15-től Kanada bevándorlási és menekültügyi rendszere megváltozott. A változásokkal kapcsolatos bővebb információért tekintse meg a kanadai Bevándorlási és Állampolgársági Minisztérium honlapját (angol nyelven,vagy francia nyelven)

* * *

Felhívjuk a Kanadába készülő magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2014. október 8-tól hat kanadai repülőtéren (Montreal, Toronto, Vancouver, Halifax, Ottawa és Calgary) fokozottan vizsgálják az Ebola- fertőzött országokból érkező, valamint az olyan utasokat, akik kapcsolatba léphettek fertőzött személlyel. A vonatkozó kanadai jogszabályok alapján a beutazáskor a kanadai határrendészeri szervek tudomására kell hozni, ha valaki úgy érzi, fertőző betegségben szenvedhet vagy kapcsolatva lépett fertőző beteg személlyel. Közvetlen járat nincs a leginkább fertőzött afrikai országok és Kanada között, de az onnan érkező utasokat mindenképpen kikérdezik az egészségügyi állapotukról és szükség esetén hőkamerás, illetve egyéb vizsgálatnak vetik alá, hogy megállapítsák, szükséges-e további intézkedés.

8. Munkavállalás Kanadában

Az itt leírtak tájékoztató jellegűek: pontosabb, részletesebb információért, kérjük, forduljon a kanadai Bevándorlási Minisztériumhoz, illetve a munkavállalással kapcsolatban Magyarországra akkreditált bécsi kanadai külképviselet bevándorlási irodájához. A vízummentes beutazás nem jogosítja fel a beutazó magyar állampolgárt, hogy Kanadában munkát vállalhasson. A legtöbb kanadai munkához munkavállalási engedéllyel kell rendelkeznie a külföldi munkavállalónak. A munkavállalási engedély követelményei, illetve elbírálási ideje függ a betölteni kívánt munkakör jellegétől. Bizonyos típusú munkákhoz nem kell munkavállalási engedélyt kiváltani (lásd később), de egyéb feltételeknek ekkor is meg kell felelni. A munkavállalási engedélyt – illetve a beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges vízumot - a kérelmezőnek az illetékes kanadai külképviselet vízumkiadó részlegénél kell kérelmeznie.

A kanadai munkavállaláshoz a következőkkel kell a kérelmezőnek tisztában lennie:

A munkaadó segít annak eldöntésében, hogy a kérelmező alkalmas-e a munkakör betöltésére. Ehhez többnyire munkaerő-piaci véleményezést kell bekérnie az illetékes kanadai hivataltól (Human Resources and Social Development Canada – a továbbiakban HRSDC). Ez a véleményezés igazolja, hogy a munkaadó jogosult a munkakört külföldi munkavállalóval betölteni. A HRSDC pozitív véleményezése azonban önmagában még nem garancia a munkavállalási engedély megkapására!

 • a munkavállalási engedély beszerzésén kívül a kérelmezőnek meg kell felelnie a kanadai beutazás és tartózkodás általános feltételeinek is (a munkavállalási engedély önmagában beutazásra és tartózkodásra nem jogosít!).
 • a munkavállalási engedély nem bevándorlási dokumentum – birtokosát kanadai letelepedésre nem jogosítja fel!
 • a munkavállalónak lehetősége van, hogy házastársát, eltartott gyermekeit is Kanadába hozza. Ezt az igényt azonban kérelmében jeleznie kell, vagy a családtagoknak erre vonatkozóan külön kérelmet kell benyújtaniuk. A családi kapcsolat igazolására születési és/vagy házassági anyakönyvi kivonat csatolását kérheti a hivatal.

A munkavállalási engedély kérelmezése szinte kizárólag csak Kanadán kívülről történhet. Az engedély kérelmezéséhez a következő dokumentumok csatolása kötelező:

 • alkalmazási ajánlat egy kanadai munkaadótól;
 • dokumentum, mely igazolja, hogy a kérelmező alkalmas a munkakör betöltésére (pl. végzettséget, vagy korábbi munkatapasztalatot igazoló iratok);
 • kitöltött adatlap, melyben a kérelmező igazolja, hogy a kanadai bevándorlási törvény és határozatok követelményeinek megfelelt;
 • írásos igazolás a HRSDC részéről, mely a munkaadót felhatalmazza arra, hogy a megjelölt munkakört külföldi munkavállalóval töltse be. Ezt az igazolást általában a munkaadó szerzi be és küldi meg a munkavállalónak.

Emellett a kérelmező a következő feltételeknek kell, hogy megfeleljen:

 • igazolnia kell a vízumkiadó hivatal felé, hogy munkavállalási engedélye lejártával elhagyja Kanadát;
 • igazolnia kell, hogy kanadai tartózkodásához megfelelő pénzösszeg áll rendelkezésére, s magát, illetve esetlegesen kiutazó családját eltartsa;
 • igazolnia kell, hogy törvénytisztelő állampolgár, s büntetlen előéletű (ehhez a kanadai hatóságok kérhetik, hogy a munkavállaló büntetlenségi igazolást csatoljon kérelméhez.);
 • igazolnia kell, hogy Kanada biztonságára nem jelent veszélyt;
 • és, hogy egészségi állapota megfelelő a munkavégzéshez (ehhez a kanadai hivatal kérheti orvosi igazolás csatolását – az orvosi igazolás bekérése 3 hónappal meghosszabbíthatja a szokásos eljárási időt).
 • a kérelmezőt a bevándorlási tiszt további adatok szolgáltatására kérheti fel, illetve személyes elbeszélgetésre hívhatja be.

A kérelmezőnek a tartózkodási helye szerint illetékes kanadai képviseleten kell benyújtani kérelmét a munkavállalási engedélyre. Amennyiben tartózkodási helye szerinti ország nem azonos állandó lakóhelyével, igazolnia kell, hogy jogszerűen tartózkodik az adott országban, ahol kérelmét benyújtja.

Kanadán belülről adhat be munkavállalási engedély igénylésére kérelmet az:

 • aki már rendelkezik érvényes munkavállalási vagy tanulmányi engedéllyel, vagy akinek házastársa vagy szülei már rendelkeznek munkavállalási vagy tanulmányi engedéllyel;
 • aki már rendelkezik munkavállalási engedéllyel egyfajta munkára, de az új munkavállalási engedéllyel egy más típusú munkakört szeretne betölteni;
 • aki legalább 6 hónapig vagy tovább érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, vagy,
 • aki azért tartózkodik Kanadában, mert letelepedési engedély iránti kérelme már folyamatban van (attól függően, hol tart a letelepedési engedély elbírálása, jogosult a kérelmező munkavállalási engedélyért folyamodni).

A kérelmezőnek ez esetben is rendelkeznie kell azokkal a dokumentumokkal és meg kell felelnie azoknak a követelményeknek, amelyek a Kanadán kívüli igénylés esetében kerültek felsorolásra.

Speciális munkakörök

Nincs szükség munkavállalási engedélyre többek között a következő munkaköröknél:

 • üzleti céllal érkező látogató (jövedelme forrása és üzlete működési helye nem Kanada);
 • diplomaták és családtagjaik, külföldi kormánytisztviselők, stb.;
 • az egyetemi campuson dolgozó diákok (nem általános);
 • külföldi előadóművészek, ha csak korlátozott időre szorítkozik előadó-tevékenységük, de a bárokra, éttermekre és más szórakozóhelyekre nem terjed ki. Az előadóművészek kanadai társulattal munkaviszonyba nem léphetnek, filmfelvételen, televíziós vagy rádióadásban munkavállalási engedély híján nem szerepelhetnek;
 • külföldi csapatok sportolói, atlétái, edzői;
 • külföldi újságok, rádió és televíziós csatornák riporterei, ha kanadai eseményekről tudósítanak;
 • szónokok (politikai, vallási, kereskedelmi), szeminárium-vezetők, ha kanadai tevékenységük 5 napnál nem tart tovább;
 • Kanadában megrendezésre kerülő nemzetközi találkozók szervezői, illetve azok adminisztratív személyzete (az adminisztratív személyzetbe az audiovizuális szolgáltatásokban segítséget nyújtó személyek nem tartoznak bele);
 • egyházi személyek.

A munkavállalási engedéllyel kapcsolatos tudnivalók

A munkavállalási engedélyre a következő adatok kerülhetnek:

 • kérelmező által Kanadában végezhető munka típusa, jellege;
 • a munkáltató neve, címe;
 • a munkavégzés helyszíne;
 • a munkavállalás lejárati ideje.

Fontos!

A munkavállalási engedélyben foglaltak be nem tartása a Kanadából történő kiutasítást vonhatja maga után! A munkavállaló egészségügyi biztosításának, valamint munkavállalói járulékainak rendezése a munkaadó felelőssége a munkavállaló Kanadába érkezését követően. A társadalombiztosítási számot (SIN – Social Insurance Number), mellyel minden kanadai munkavállalónak rendelkeznie kell, a kérelmezőnek kell igényelnie. Amennyiben a munkavállalás feltételei, ideje változik, még az engedély lejárta előtt kérelmezni kell az abban szereplő feltételek, illetve lejárati idejének módosítását. Ha a kérelmező új állásajánlatot kap, más munkakörre, új munkavállalási engedélyt kell igényelnie. A munkavállalási engedély és kapcsolódó vízum kérelmekben hozott döntéssel szemben a kérelmező felülvizsgálatot nem kérhet, ellenben lehetősége van új kérelmet benyújtania, melyet a hivatal új tiszttel vizsgáltat ki, ha ezt megteheti. A kérelmezők a kanadai szövetségi bíróságnál kérhetik a döntés bírósági felülvizsgálatát, ha úgy vélik, hogy az elbírálási folyamat jogilag vagy eljárási szempontból nem volt tisztességes, ehhez azonban kanadai ügyvédet kell fogadniuk.

Tudnivalók az országról

A gépjárművezetés feltételeinek szabályozása tartományi hatáskör. Ezért javasolt annak a tartománynak a konkrét szabályozását előzetesen megismerni, amelyet a magyar utazó fel kíván keresni, s ahol gépkocsi igénybevételét tervezi.

Magyar gépjárművezetői engedéllyel általában kilencven napig lehet vezetni. Az utazás előtt ajánlatos kiváltani a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt is. Például ha a külföldi beutazó Ontarioban telepszik le, hatvan nap után már ki kell váltania a helyi jogosítványt. Jogosítványokkal kapcsolatban az alábbi linkeken néhány hasznos információ található: www.cic.gc.ca/english/newcomers/after-transportation-driving.asp

Gépjármű bérlésekor a turistáknak teljes körű biztosítást kell kötniük. A táblák a távolságokat és sebesség-határokat metrikus rendszerben közlik (autópályákon általában 100 km/h, lakott területen 50 km/h). Az utakon kijelölt sebességhatárok betartását gyakran ellenőrzik. A megadott sebességhatár jelentős túllépése esetén, a helyszínen intézkedő rendőr jelentős büntetést szabhat ki, bevonhatja a jogosítványt, ráadásul a gépkocsit elveheti a vezetőtől.

Parkolni csak a kijelölt parkolóhelyeken, illetve parkolóházakban lehet. Mindig tiszteletben kell tartani a parkolási terület felfestett határait, s a parkolóórákba a megfelelő pénzmennyiséget be kell dobni, mert a parkolás-felügyelet Kanadában kifejezetten hatékonyan működik: sem a területi, sem az időbeli korlátok túllépését nem tolerálják, a kiszabott bírságok ráadásul meglehetősen magasak.

A biztonsági öv használata mindig kötelező. Általános szabály, hogy piros jelzésnél - amennyiben ezt tábla/jelzés külön nem tiltja, és a zöld jelzésen áthaladó közúti és gyalogos forgalmat nem akadályozza - a jobbra kanyarodás engedélyezett, kivéve Québec tartomány egyes részein. Vezetés közben a mobil-telefon kézi használata több tartomány területén büntetendő cselekedet, ezért azt közbiztonsági okok miatt is mindenütt ajánlott mellőzni. Québecben az alkoholfogyasztás és vásárlás 18 évet betöltött személyeknek engedélyezett, Ontarioban, New-Brunswickban és Brit-Kolumbiában a korhatár 19 év. A vezetés közben megengedett alkoholszint 0.8 g/l, de 16 és 21 év közötti, valamint kezdő vezetőknek a tűréshatár 0 g/l. A szabályok be nem tartása pénzbüntetéssel, valamint a vezető jogosítványának 3 hónapra történő helyszíni bevonásával járhat.

A kanadai közlekedésre vonatkozóan további információkat az alábbi weboldalon olvashat.
A tudatmódosító és kábítószerek fogyasztása – a „könnyű” drogoké is – törvénybe ütköző cselekedet, melyet a hatóságok szigorúan büntetnek. Az egyes országokban legálisnak tekintett khat nevű növény Kanadában be van tiltva, így annak behozatala törvénybe ütköző, és akár 10 éves börtönbüntetést is kiszabhat a kanadai bíróság érte. Kanada tavakban és erdőkben gazdag ország, ennek következtében a nyári hónapokban – különösen júniusban és júliusban – jelentős rovarjelenséggel (főleg szúnyog-) kell számolni. A rovarcsípésre érzékeny személyek mindenképpen szerezzenek be hatékony rovarriasztó-krémet vagy spray-t.

Kanadában az elektromos hálózat 110 voltos, az amerikai típusú 3-pólusú dugaszolóaljzat használatos. Elektromos berendezéseket ennek figyelembe vételével érdemes behozni, illetve esetlegesen vásárolni magyarországi használatra. 

Az ünnepnapok tartományonként változhatnak. 2016-ban a legfőbb ünnepek:

Január 1. - Újév
Február 15. - Család napja (Family Day)
Március 25 . - Nagypéntek
Március 28. - Húsvét hétfő
Május 23. - A királynő napja (Victoria Day)
Július 1. - Kanada nap
Augusztus 1. - Polgári ünnep
Szeptember 5. - A munka ünnepe (Labour Day)
Október 10. - Kanadai Hálaadás
November 11. - Megemlékezés napja (Rememberance Day)
December 25. – Karácsony

Az ünnepnapok tartományonként változhatnak. 2017-ben a legfőbb ünnepek:

Január 1. - Újév
Február 20. - Család napja (Family Day)
Április 14. - Nagypéntek
Április 17. - Húsvét hétfő
Május 22. - A királynő napja (Victoria Day)
Július 1. - Kanada nap
Augusztus 1. - Polgári ünnep
Szeptember 4. - A munka ünnepe (Labour Day)
Október 9. - Kanadai Hálaadás
November 11. - Megemlékezés napja (Rememberance Day)
December 25. – Karácsony

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A kanadai egészségügyi és kórházi ellátás magas színvonalú. Mivel Magyarország és Kanada között nincs kölcsönös egészségügyi ellátásra vonatkozó nemzetközi megállapodás, ezért a konkrét orvosi vagy kórházi ellátás során felmerülő igen magas költségeket helyben kell rendezni készpénzben vagy itt elfogadott biztosítás révén. Ezért a kiutazás előtt olyan egészségügyi biztosítás megkötése javasolt, amit Kanadában elfogadnak, így megelőzhető az, hogy előre ki kell fizetni a számlát, amit aztán csak utólag térítene meg a biztosító.

Sürgős orvosi ellátás szükségessége esetén olyan orvosi rendelőket lehet felkeresni, ahol nem kell előzetesen időpontot kérni (walk-in clinics). Azonnali ellátást vagy beavatkozást igénylő esetekben a kórházak ügyeleti ellátó részlegére lehet menni (hospital’s emergency room), ahol azonban az éppen jelentkező sürgősségi esetek számának függvényében jelentős is lehet a várakozási idő.

Nagy hideg esetén, szabadtéren ajánlatos kerülni a megerőltető tevékenységeket. Ilyenkor ajánlott az orr- és szájnyílás befedése, hogy a tüdőt a hideg levegőtől és az esetlegesen fellépő tüdőgyulladástól meg lehessen óvni. A jó napszemüveg használata ajánlott a nagy és összefüggő hó felülettel rendelkező területeken.

Kanadában előfordulhat a veszettség, amit főleg vadon élő kis állatok – mosómedvék, borzok, denevérek, stb. – terjesztenek. Vadállat harapása esetén a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni.

Egyéb hasznos turisztikai információkért javasoljuk az alábbi weboldalak felkeresését.

http://us-keepexploring.canada.travel/
www.canada.gc.ca/aboutcanada-ausujetcanada/menu-eng.html