Amerika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 13.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Ottawában nagykövetség és konzuli hivatal | Torontóban főkonzulátus

Biztonság:

1. Terrorizmus 

Kanadában kiemelt terrorista-fenyegetéssel nem kell számolni, de a globális terrorizmus jelentette kockázat itt is jelen van. A kanadai repülőtereken a biztonsági ellenőrzés ennek figyelembe vételével zajlik. Szúró, vágó, hegyes és éles, vagy annak tűnő eszközök a repülőgépre a személyes poggyászban nem vihetők fel, azokat a feladásra kerülő csomagba lehet betenni. Javasoljuk külön megtekinteni a kanadai utazásra igénybe veendő légitársaság erre vonatkozó előírásait is.

Bűnözés: A kanadai közbiztonság kifejezetten jó, azonban a nagyvárosok egyes elhagyatottabb, külső kerületeit fokozottabb óvatossággal keressék az ottani látogatás során. 

2. Utazás, közlekedés

A közúti közlekedés körülményei kiválóak. Fontos tudni, hogy a közlekedési és közlekedésbiztonsági szabályok területenként és tartományonként változ(hat)nak. A vidéki utakon fontos a sebesség-korlátozás betartása és a fokozott figyelem, mert nem kizárható különféle vadállatok (szarvas, jávorszarvas, stb.) felbukkanása az úton. A téli utazás veszélyes lehet a nagy hideg (a – 20 és az alatti hőmérsékletek – különösen az északi, hegyvidéki területeken - nem ritkák, melyek szél esetén még 10-15 fokkal hidegebbnek is érződnek), az erős szél és havazások, valamint a jegesedés miatt, ezért indulás előtt ajánlatos az időjárás-jelentések figyelemmel követése az egész útvonal vonatkozásában. Különösen oda kell figyelni a szél okozta hidegérzetre, ami szélsőségesen alacsony hőmérsékletet is képes produkálni. A havazás és a zord időjárás miatt egyes vidéki utakat hosszabb-rövidebb időre lezárhatnak. A téli gumi és hólánc használata ajánlatos a téli időszakban.

A következő oldalak hasznos tájékoztatást tartalmaznak a kanadai közlekedési- és útviszonyokról:www.tc.gc.ca , www.caa.ca

A nagy hidegben a repülőgépek időnként indulás előtt jégtelenítésre szorulnak, ami a járatok késését eredményezheti. Ugyancsak a szélsőséges időjárás miatt bekövetkező esetleges áramkimaradások bármilyen utazás esetén késleltethetik a menetrendszerű érkezést.

3. Természeti, egyéb katasztrófák

A nyugati partvidéken és a nyugati hegységek vonulata mentén kisebb földmozgások előfordulhatnak, a szeizmikus tevékenység Vancouver körzetében jelentősebb. A téli időszakban Brit-Kolumbia és Alberta tartományok egyes autópályáit hólavina veszélye miatt néha lezárják, és hasonló veszélyekkel lehet számolni ezen tartományok egyes sípályáin is.

Erdőtüzek - tekintet nélkül az adott évszakra - bármikor előfordulhatnak; a veszély nagyobb Kanada nyugati részén. Brit-Kolumbia és Alberta ritkán lakott, erdőkkel és rétekkel borított részeit az utóbbi években súlyosan érintették ilyen katasztrófák, ezért fontos a helyi híradások, figyelmeztetések figyelemmel kísérése, a javasolt magatartás pontos betartása.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Utazás utolsó napjáig

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Utazás utolsó napjáig

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Kiskorúak beutazása:

Ha a gyermek csak az egyik szülővel utazik, a gyermek születési anyakönyvi kivonata mellett szükség van egy hozzájáruló levélre a másik szülő részéről (angolul vagy franciául), amely tartalmazza a gyermek adatait, az utazás céljának, a pontos kanadai úticélnak és az időtartamnak a leírását, a nem utazó szülő lakcímét és telefonos elérhetőségét, valamint csatolva útlevelének (személyazonosító igazolványának) másolatát. Ha más felnőtt (pl. rokon, tanár, edző stb.) utazik a gyerekkel, értelemszerűen mindkét szülő nyilatkozata szükséges.

Ha a szülői felügyelet gyakorlására csak az egyik szülő jogosult, illetve nem a születési anyakönyvben szereplő szülő a törvényes képviselő, az ezt igazoló bírósági, gyámhatósági határozatot (angol vagy francia fordítással), illetve az elhunyt szülő halotti anyakönyvi kivonatát is be kell mutatni. 

Javasolt szülői hozzájáruló nyilatkozat minta a https://travel.gc.ca/travelling/children/consent-letter oldalon található!

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: max. 6 hónapos turista célú tartózkodás vízummentes, de légi úton történő beutazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges.

További vízummentes beutazás: a legfeljebb hat hónapos látogatás vagy üzleti tárgyalás célú beutazás szintén vízummentes, de légi úton történő utazás esetén előzetes elektronikus beutazási engedély (eTA) szükséges. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: A legfeljebb hat hónapos turizmus, látogatás vagy üzleti tárgyalás célú látogatás kivételével a beutazáshoz előzetesen vízumot kell igényelni Kanada Bécsi Vízumközpontjától (www.cic.gc.ca/english/information/offices/missions/vienna.asp). Magyar nyelvű tájékoztató a kanadai letelepedéssel és vízumokkal kapcsolatban Kanada budapesti nagykövetségének oldalán: www.canadainternational.gc.ca/hungary-hongrie/visa.aspx?lang=hun&menu_id=39.

Elektronikus beutazási engedély (eTA)

Az elektronikus beutazási engedély (Electronic Travel Authorisation / Autorisation de voyage électronique, röviden eTA) 5 évig vagy az útlevél lejártáig érvényes, interneten keresztül igényelhető 7 kanadai dolláros díj ellenében. Az eTA-t minden olyan esetben meg kell igényelni utazás előtt, ha a Kanadába történő vízummentes beutazás, illetve vízummentes tranzitálás légi úton történik magán-, szolgálati- vagy diplomata útlevéllel. Vízi- vagy szárazföldi  határátkelés esetében nincs szükség az eTA engedélyre.  A kanadai hatóság a rendelkezésére álló információk alapján megtagadhatja az engedély kiadását, ha a kérelmezőt korábban például kiutasították Kanadából, vagy elutasították a menekültkérelmét.

AZ eTA megléte önmagában nem biztosít belépési jogot! A határellenőrzést végző kanadai hatóság ugyanúgy kérheti a beutazó magyar állampolgároktól a visszaúti repülőjegy, a kiindulás országához történő kötődésének, illetve a tervezett kanadai beutazása céljának és körülményeinek bemutatását.

Bővebb tájékoztatásért keressék fel  a www.cic.gc.ca/english/visit/eta-facts-hu.asp oldalt (magyar nyelvű), illetve a http://canada.ca/eTA oldalt (angol és francia nyelvű)! 

ETA igényelhető az alábbi kandai kormányzati honlapon: www.cic.gc.ca/english/visit/eta-start-hu.asp. (Egyéb, „közvetítő” oldalak igénybevétele nem ajánlott!) 

Amennyiben Ön kanadai-magyar kettős állampolgár, és 2016. március 15. után légi úton tér vissza Kanadába, itt tájékozódhat arról, hogyan érinti Önt az elektronikus beutazási engedély (eTA) bevezetése.

Javasoljuk, hogy az eTA utazási engedélyt nyomtassák ki és tartsák maguknál az utazás során.

Az itt nyújtott tájékoztatásról

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kanadai beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételeket Kanada határozza meg,. A magyar konzuli szolgálat által közölt információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Segítik a felkészülést az utazásra, de nem pótolják a kanadai hatóságok által működtetett honlapokon történő tájékozódást, illetve a közvetlen kapcsolatfelvételt a kanadai hatóságokkal. 

Eljárás a kanadai határon

A határátkelőhelyen a kanadai határőr dönt a beléptetés engedélyezéséről vagy megtagadásáról. Kérdéseket tesz fel, vizsgálja a bemutatott iratokat. Akár jelentéktelennek tűnő valótlan adatközlés rendszerint önmagában a beléptetés megtagadásával jár.

Azt, hogy az utazó meddig tartózkodhat Kanadában vízummentesen, a kanadai határőr bejegyzi az útlevélbe. Ez rendszerint hat hónap, de minden esetben külön ellenőrizni kell. A túltartózkodás kiutasítással járhat! 

A be nem léptetett utasnak a legközelebbi lehetőséggel el kell hagynia Kanadát. Amennyiben az utas nem kívánja elfogadni a határőr döntését, és nem hajlandó önként elhagyni Kanadát, akkor kérésére ügyét a kanadai határőrség felülvizsgálja. Ilyen esetben az utas egy nyilatkozat aláírásával kéri a felülvizsgálatot. Ennek idejére idegenrendészeti őrizetbe kerül a repülőtéren vagy annak közvetlen közelében  kialakított fogvatartási központban. Több meghallgatásra is sor kerülhet, mire a kanadai hatóságok meghozzák a döntést: helyben hagyják a határőr döntését vagy felülbírálják azt, és az utast mégis beléptetik Kanadába. Utóbbira a tapasztalatok szerint ritkábban van példa. Felhívjuk a figyelmet, hogy a felülvizsgálati eljárás több hétig is eltarthat, amelynek során nincs mód a kérelem visszavonására, így az idegenrendészeti őrizet lerövidítésére! 

A magyar konzuli tisztviselőnek nincs jogi lehetősége az eljárás felgyorsítására vagy a döntés befolyásolására, sem pedig az őrizet megszüntetésére, mivel utóbbihoz az állampolgár aláírásával maga járult hozzá. 

A repülőtéren és a kanadai határon tapasztalt eljárásra vonatkozó észrevételek:

Repülőtéri eljáráshoz kapcsolódó észrevételek és esetleges panasztétel

A légitársaságok felelőssége, hogy megfelelő úti okmányokkal vagy eTA-val nem rendelkező utasok beszállítását a Kanadába induló repülőgépre megtagadják. A beszállítással kapcsolatos  észrevételeit, panaszait kérjük, közvetlenül küldje meg a légitársaságnak.

Erre a célra az alábbi formanyomtatványt használhatja.

http://ec.europa.eu/transport/themes/passengers/air/doc/complain_form/eu_complaint_form_hu.pdf

A visszautasított légi utast megillető kártalanítási lehetőségekről, valamint a repülőtéren történt eljárás jogszerűségéről az érintett légitársaság jogosult érdemi tájékoztatást nyújtani.

Tájékoztatjuk, hogy a Konzuli Szolgálat nem vesz át és nem továbbít panaszokat.

További információ és hasznos kapcsolódó honlapok:

A kanadai határőrség eljárására vonatkozó észrevételek

Amennyiben észrevételt kíván tenni a kanadai határőrség eljárására vonatkozóan azt közvetlenül a Kanadai Határrendészeti Ügynökség (CBSA) honlapján erre a célra létrehozott panelen keresztül lehet megtenni, vagy észrevétele postai úton megküldhető a Recourse Directorate Canada Border Services Agency, Ottawa, ON K1A 0L8 címre.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a magyar konzuli szolgálatnak nem áll módjában az észrevételek/panaszok továbbítása a kanadai hatóságok felé.

Házikedvencek beutazása:

Teljes körű tájékoztatást az alábbi oldalon talál: www.inspection.gc.ca/animals/terrestrial-animals/imports/policies/live-animals/pets/eng/1326600389775/1326600500578 Kutyák és macskák esetében alapesetben nem kötelező mikrocsipes azonosító (transzponder) megléte, illetve karanténba sem kerülnek az állatok. Három hónapnál idősebb állatok esetén kötelező a veszettség elleni oltás. Igazolásul oltási jegyzőkönyv, angol vagy francia nyelvű állatorvosi igazolás, illetve európai uniós kisállatútlevél is elfogadható. A NÉBIH vonatkozó tájékoztatása az alábbi (http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato) oldalon érhető el.

Munkavállalás:

Az itt leírtak tájékoztató jellegűek, pontosabb, részletesebb információért, kérjük, az alábbi (www.cic.gc.ca/english/work/index.asp) oldalon tájékozódjon. A vízummentes beutazás nem jogosítja fel a beutazó magyar állampolgárt, hogy Kanadában munkát vállalhasson, arra csak munkavállalási engedély és vízum birtokában van lehetőség! 

A legtöbb kanadai munkához munkavállalási engedéllyel kell rendelkeznie a külföldi munkavállalónak. A munkavállalási engedély követelményei, illetve elbírálási ideje függ a betölteni kívánt munkakör jellegétől. Bizonyos típusú munkákhoz nem kell munkavállalási engedélyt kiváltani (pl. előadóművészek bizonyos esetekben, sportolók, újságírók, egyházi személyek), de egyéb feltételeknek ekkor is meg kell felelni. A munkavállalási engedélyt – illetve a beutazáshoz és tartózkodáshoz szükséges vízumot - a kérelmezőnek az illetékes kanadai külképviselet vízumkiadó részlegénél kell kérelmeznie: www.canadainternational.gc.ca/hungary-hongrie/visa.aspx?lang=eng 

A munkavállalónak lehetősége van, hogy házastársát, eltartott gyermekeit is Kanadába hozza. Ezt az igényt azonban kérelmében jeleznie kell, vagy a családtagoknak erre vonatkozóan külön kérelmet kell benyújtaniuk. 

Vám:

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Kanadában igen szigorúak az élelmiszer, alkohol- és dohányáru beviteli szabályok. Nem ajánljuk még gyárilag csomagolt húsáru - pl. szalámi - bevitelét sem, mert azokat a repülőtereken rendszerint elkobozzák. Szintén tilos növény vagy növényi eredetű termék bevitele. A vámügyek a Kanadai Határügyi Ügynökség (CBSA) hatáskörébe tartoznak, s a Kanadába bevihető termékekről tájékoztatást az alábbi oldalon olvashatnak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tájékoztató a kanadai menekültügyi rendszerről:

2012. december 15-től Kanada bevándorlási és menekültügyi rendszere megváltozott. A változásokkal kapcsolatos bővebb információért tekintse meg a kanadai Bevándorlási, Menekültügyi és Állampolgársági Minisztérium honlapját (angol nyelven,vagy francia nyelven)

Tudnivalók az országról

A gépjárművezetés feltételeinek szabályozása tartományi hatáskör. Ezért javasolt annak a tartománynak a konkrét szabályozását előzetesen megismerni, amelyet a magyar utazó fel kíván keresni, s ahol gépkocsi igénybevételét tervezi.

Magyar gépjárművezetői engedéllyel általában kilencven napig lehet vezetni. Az utazás előtt ajánlatos kiváltani a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt is. Például ha a külföldi beutazó Ontarioban telepszik le, hatvan nap után már ki kell váltania a helyi jogosítványt. Jogosítványokkal kapcsolatban az alábbi linkeken néhány hasznos információ található: www.cic.gc.ca/english/newcomers/after-transportation-driving.asp

Gépjármű bérlésekor a turistáknak teljes körű biztosítást kell kötniük. A táblák a távolságokat és sebesség-határokat metrikus rendszerben közlik (autópályákon általában 100 km/h, lakott területen 50 km/h). Az utakon kijelölt sebességhatárok betartását gyakran ellenőrzik. A megadott sebességhatár jelentős túllépése esetén, a helyszínen intézkedő rendőr jelentős büntetést szabhat ki, bevonhatja a jogosítványt, ráadásul a gépkocsit elveheti a vezetőtől.

Parkolni csak a kijelölt parkolóhelyeken, illetve parkolóházakban lehet. Mindig tiszteletben kell tartani a parkolási terület felfestett határait, s a parkolóórákba a megfelelő pénzmennyiséget be kell dobni, mert a parkolás-felügyelet Kanadában kifejezetten hatékonyan működik: sem a területi, sem az időbeli korlátok túllépését nem tolerálják, a kiszabott bírságok ráadásul meglehetősen magasak.

A biztonsági öv használata mindig kötelező. Általános szabály, hogy piros jelzésnél - amennyiben ezt tábla/jelzés külön nem tiltja, és a zöld jelzésen áthaladó közúti és gyalogos forgalmat nem akadályozza - a jobbra kanyarodás engedélyezett, kivéve Québec tartomány egyes részein.  Vezetés közben a mobil-telefon kézi használata több tartomány területén büntetendő cselekedet, ezért azt közbiztonsági okok miatt is mindenütt ajánlott mellőzni. Québecben az alkoholfogyasztás és vásárlás 18 évet betöltött személyeknek engedélyezett, Ontarioban, New-Brunswickban és Brit-Kolumbiában a korhatár 19 év. A vezetés közben megengedett alkoholszint 0.8 g/l, de 16 és 21 év közötti, valamint kezdő vezetőknek a tűréshatár 0 g/l. A szabályok be nem tartása pénzbüntetéssel, valamint a vezető jogosítványának 3 hónapra történő helyszíni bevonásával járhat.

A kanadai közlekedésre vonatkozóan további információkat az alábbi weboldalon olvashat.
A tudatmódosító és kábítószerek fogyasztása – a „könnyű” drogoké is – törvénybe ütköző cselekedet, melyet a hatóságok szigorúan büntetnek. Az egyes országokban legálisnak tekintett khat nevű növény Kanadában be van tiltva, így annak behozatala törvénybe ütköző, és akár 10 éves börtönbüntetést is kiszabhat a kanadai bíróság érte. Kanada tavakban és erdőkben gazdag ország, ennek következtében a nyári hónapokban – különösen júniusban és júliusban – jelentős rovarjelenséggel (főleg szúnyog-) kell számolni. A rovarcsípésre érzékeny személyek mindenképpen szerezzenek be hatékony rovarriasztó-krémet vagy spray-t.

Kanadában az elektromos hálózat 110 voltos, az amerikai típusú 3-pólusú dugaszolóaljzat használatos. Elektromos berendezéseket ennek figyelembe vételével érdemes behozni, illetve esetlegesen vásárolni magyarországi használatra. 

Az ünnepnapok tartományonként változhatnak. 2016-ban a legfőbb ünnepek:

Január 1. - Újév
Február 15. - Család napja (Family Day)
Március 25 . - Nagypéntek
Március 28. - Húsvét hétfő
Május 23. - A királynő napja (Victoria Day)
Július 1. - Kanada nap
Augusztus 1. - Polgári ünnep
Szeptember 5. - A munka ünnepe (Labour Day)
Október 10. - Kanadai Hálaadás
November 11. - Megemlékezés napja (Rememberance Day)
December 25. – Karácsony

Az ünnepnapok tartományonként változhatnak. 2017-ben a legfőbb ünnepek:

Január 1. - Újév
Február 20. - Család napja (Family Day)
Április 14. - Nagypéntek
Április 17. - Húsvét hétfő
Május 22. - A királynő napja (Victoria Day)
Július 1. - Kanada nap
Augusztus 1. - Polgári ünnep
Szeptember 4. - A munka ünnepe (Labour Day)
Október 9. - Kanadai Hálaadás
November 11. - Megemlékezés napja (Rememberance Day)
December 25. – Karácsony

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A kanadai egészségügyi és kórházi ellátás magas színvonalú. Mivel Magyarország és Kanada között nincs kölcsönös egészségügyi ellátásra vonatkozó nemzetközi megállapodás, ezért a konkrét orvosi vagy kórházi ellátás során felmerülő igen magas költségeket helyben kell rendezni készpénzben vagy itt elfogadott biztosítás révén. A kiutazás előtt  javasolt a mindenre kiterjedő  utasbiztosítási termék megvásárlása, amely - egy esetleges drágább orvosi beavatkozás esetén is - biztosítja a költségek közvetlen megtérítését a kanadai egészségügyi szolgáltatónak. Az utólagos térítési konstrukciókat kínáló biztosítási termékeket nem javasolja a konzuli szolgálat.

Sürgős orvosi ellátás szükségessége esetén olyan orvosi rendelőket lehet felkeresni, ahol nem kell előzetesen időpontot kérni (walk-in clinics). Azonnali ellátást vagy beavatkozást igénylő esetekben a kórházak ügyeleti ellátó részlegére lehet menni (hospital’s emergency room), ahol azonban az éppen jelentkező sürgősségi esetek számának függvényében jelentős is lehet a várakozási idő.

Nagy hideg esetén, szabadtéren ajánlatos kerülni a megerőltető tevékenységeket. Ilyenkor ajánlott az orr- és szájnyílás befedése, hogy a tüdőt a hideg levegőtől és az esetlegesen fellépő tüdőgyulladástól meg lehessen óvni. A jó napszemüveg használata ajánlott a nagy és összefüggő hó felülettel rendelkező területeken.

Kanadában előfordulhat a veszettség, amit főleg vadon élő kis állatok – mosómedvék, borzok, denevérek, stb. – terjesztenek. Vadállat harapása esetén a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni.

Egyéb hasznos turisztikai információkért javasoljuk az alábbi weboldalak felkeresését.

http://us-keepexploring.canada.travel/
www.canada.gc.ca/aboutcanada-ausujetcanada/menu-eng.html