Amerika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 12. 04.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.17. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban hivatásos magyar külképviselet nem működik, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, rendkívüli nehézségekbe ütközik, illetve hosszabb időt vehet igénybe. | Tiszteletbeli konzul Bogotában és Cartagena de Indiasban (Bocagrande) van. | Felügyelő képviselet Ecuadorban van. 

Az utazóknak javasoljuk a konzuli védelem adatlap kitöltését, illetve a kapcsolat felvételét tiszteletbeli konzulátusainkkal. Bajba jutás esetén segítségért lehet fordulni az Európai Unió tagországainak kolumbiai képviseleteihez is. Bajba jutás esetén vegyék föl a kapcsolatot a kolumbiai tiszteletbeli magyar konzuli hivatalokkal vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Biztonság:

Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. 

Az ország területének jelentős részét három illegális fegyveres szervezet, a Kolumbiai Forradalmi Erők (FARC), a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) és az Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) tartja ellenőrzése alatt. Az általuk elkövetett erőszakos cselekmények és emberrablások magas száma miatt az ország a külföldi turisták számára a nagyvárosokat (Bogota, Medellin, Cali, Barranquilla, Cartagena) kivéve nem tekinthető biztonságosnak.

Az illegális szervezetek működése miatt a terrorista cselekmények veszélye igen nagy. A külföldiek számára a legnagyobb veszélyt az emberrablások jelentik, ezért az országon belüli az országúti közlekedés sem saját, vagy bérelt, sem pedig tömegközlekedési eszközzel nem javasolt. Ezenfelül a biztonságosnak mondott területeken sem javasolt az éjszakai utazás.

A köztörvényes bűnözés igen elterjedt a fővárosban és a többi nagyvárosban egyaránt. Személyes holmi, poggyász és iratok eltulajdonítása igen gyakori jelenség, különös tekintettel a Bogotai El Dorado repülőtérre. A különböző éjszakai szórakozóhelyeken gyakoriak az erőszakos cselekmények. A városon kívüli utazás egyedüli biztonságos módja a légiközlekedés. A városon belüli tömegközlekedés igénybe vétele nem ajánlott, célszerű az ismert társaságoktól telefonon taxit rendelni. A közlekedési szabályok betartása sem közúton, sem a városi közlekedésben nem jellemző, emiatt fokozott balesetveszéllyel kell számolni. Az első üléseken a biztonsági öv használata kötelező, a gyermekek 10 éves korukig csak hátul utazhatnak(gyerekülés nem kötelező). Mobiltelefon használata vezetés közben nem engedélyezett.

Sajátos helyi jelenség a kiszemelt áldozatok szkopolamin nevű szerrel történő elkábítása, melyet papírcsőből, vagy más módon fújnak a kirabolni szánt áldozat arcába. Ezen kívül  külföldieket gyakran rabolnak ki rendőrnek álcázott személyek is.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a belépéstől számított három hónapig kell érvényesnek lennie. 

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, a kolumbiai hatóságok közjegyző által hitelesített (spanyol vagy angol nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozatot (vagy gyámhatósági hozzájárulást) kérhetnek. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges

A turista célból érkezők maximum 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak Kolumbia területén. A vízummentes tartózkodás egy éven belül összesen nem haladhatja meg a 180 napot.

A kívánt tartózkodási idő és cél függvényében a belépéskor igazolni kell a tartózkodás anyagi fedezetének és egyéb feltételeinek meglétét, melynek hiányában a hatóságok a beléptetést megtagadhatják vagy korlátozhatják a tartózkodás időtartamát. A hatóságok kérhetik továbbá a visszautazásra szóló menetjegyet. A belépés engedélyezésekor a kolumbiai határőrizeti szervek bejegyzik az útlevélbe az engedélyezett tartózkodási napok számát, amely a fentiek függvényében 90 napnál kevesebb is lehet. A bejegyzett tartózkodási időtartam túllépését a kolumbiai hatóságok pénzbüntetéssel szankcionálják. 

Munkavállalás:

Munkavállalás céljából beutazni csak előzetesen megszerzett vízummal lehet, melyet célszerű a Kolumbiai Köztársaság bécsi nagykövetségének konzuli részlegén beszerezni.

Cím: 1010 Bécs, Ausztria, Stadiongasse 6-8/15.
Telefon: 00 43 1 405 4249,
00 43 1 406 4446,
00 43 1 408 4132.
Fax: 00 43 1 402 2659.
E-mail: emorOuAvJCHOlH9TTMxOxOYzY3ZpZW5hQGNhbmNpbGxlcmlhLmdvdi5jbw==
Honlap: http://viena.consulado.gov.co

Javasoljuk, hogy munkavállalási célból csak nagy tapasztalattal rendelkező, megbízható cégek közvetítésével utazzanak Kolumbiába, ezt semmiképpen se tegyék egyénileg.

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

Belépéskor vámnyilatkozatot kell kitölteni. Az 1.500 USD értéket meg nem haladó személyes poggyász, úti holmi, valamint 10.000 USD értéket meg nem haladó valuta külön vámeljárás nélkül bevihető az országba. Az 1.500 USD- t értéket meghaladó tárgyak ideiglenes vámkezeléssel vihetők be, amennyiben a tulajdonosa kötelezettséget vállal arra, hogy távozásakor kiviszi az ország területéről. A Kolumbiában vásárolt smaragd, arany és platina termékek kiviteléhez a számla felmutatása szükséges.

Az ország elhagyásakor személyenként kb. 40 US dollárnak megfelelő kilépési illetéket kell fizetni. Az illeték megfizetését a kolumbiai hatóságok elengedhetik, ha a tartózkodás nem haladta meg a 60 napot.

Utas- és balesetbiztosítás megkötése a tervezett utazás előtt feltétlenül ajánlott. Meglévő biztosítás esetén célszerű ellenőrizni, hogy érvényessége kiterjed-e Kolumbia területére is. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Kolumbia területe 1 141 748 km². Lakossága 42 954 279 fő. Fővárosa Bogota, több mint 7 millió lakosával egyben az ország legnagyobb városa. Hivatalos nyelve a spanyol. Hivatalos pénzneme a kolumbiai peso (1 EUR= 2835 COP). 

Az ország csendes-óceáni és atlanti partvidékére, valamint az amazóniai részre a trópusi éghajlat jellemző. Az ország középső, andoki részén inkább a mérsékelt, hűvösebb idő az uralkodó. Az ország földrengés-veszélyes területen fekszik, illetőleg az időnkénti hatalmas esőzések miatt előfordulnak földomlások, sárlavinák. (Az esős időszak áprilistól júniusig és októbertől decemberig tart.)

A Kolumbiában szabálysértést vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat. (Az egyes büntetési tételek általában magasabbak a Magyarországon érvényben lévőknél, illetőleg az eljárás lassúsága miatt a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. A börtönviszonyok európai mércével mérve határozottan rosszak.) Különösen vonatkozik mindez a fegyver vagy kábítószer illegális birtoklásának és csempészetének bűncselekményére, melyet a helyi hatóságok rendkívül szigorúan büntetnek. (Nem számít mentőkörülménynek, ha az illető nem tud arról, hogy bűncselekményt követ el, különös gondossággal kell tehát ügyelni arra, hogy személyes holmihoz, poggyászhoz idegen személy ne férhessen hozzá és célszerű erről minden esetben saját magunknak meggyőződni.). Ugyancsak nagyon súlyos a különböző szexuális bűncselekmények (pl. gyermek-pornográfia terjesztése) büntetése.

A helyi hatóságok részéről a magyar állampolgárokkal szemben diszkrimináció nem tapasztalható. Magyar állampolgárral szembeni büntetőeljárásra, vagy idegenrendészeti fellépésre az elmúlt időszakban nem került sor.

Kokatea

A kokatea Latin-Amerikában általában nem minősül kábítószernek, számos boltban vagy piacon szabadon kapható, (fogyasztása az érzékszervekre éppúgy nem káros, mint Magyarországon a mákos tészta evése), azonban még a legkisebb mennyiségben való behozatala esetén is az USA, az EU és hazánk vámszervei büntetőeljárást indítanak. Javasoljuk, hogy utazásuk előtt a kokateával kapcsolatos helyi szokásokról és szabályokról körültekintően tájékozódjanak.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A főváros, Bogotá magas fekvése miatt a szív és érrendszeri betegségekre hajlamosak számára egészségügyi kockázatot jelent, de még az egészséges turistáknak is célszerű időt szánni a magassághoz való alkalmazkodásra.

Miután az ország trópusi övezetben fekszik, az 1500 m alatti területeken (Amazónia, Atlanti partvidék, Csendes-óceáni partvidék) ajánlatos a hepatitisz A, B, a denge és a malária elleni szokásos óvintézkedések megtétele (védőoltás felvétele, szúnyogok és egyéb rovatok elleni védekezés, megbízható helyen való étkezés, stb.).

A 2015-ben Dél-Amerika szerte elterjedt a Zika-láz vírusfertőzés. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. Kolumbiában 2016 februárjáig közel 20 ezer fertőzöttről tudnak. 

A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a piros foltos bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen. Használjanak szúnyoghálót, ruházatként világos öltözet, hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot és zárt cipőt, továbbá a fedetlen bőrfelületeket szúnyogriasztó szereket alkalmazzanak. 

Fontos, hogy a tünetek megjelenésekor azonnal forduljanak orvoshoz. 

A Zika-fertőzés és a kisfejűség között vélhető összefüggés miatt a WHO azt javasolja a Zika-láz által érintett térségekbe utazó kismamáknak, hogy a kiutazás előtt és hazatérve is menjenek el orvoshoz.

Beutazáskor ellenőrzik a sárgaláz elleni oltás meglétét, amennyiben az úti cél La Guajira, Norte de Santander, Putumayo, a keleti síkság, Amazonía, Sierra Nevada de Santa Marta, illetve az atlanti partvidék. Amennyiben kolumbiai utazása előtt Brazíliában járt, kizárólag a sárgaláz oltást igazoló kiskönyv bemutatásával léphet az országba. 

Az egészségügyi ellátás színvonala a nagyvárosokban általában megfelelő.