Amerika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 19.  
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Mexikóvárosban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2017. 09. 19.
Szeptember 19- én, kedden Puebla és Morelos szövetségi államokban 6.8-as, illetve 7.1-es erősségű földrengést mértek helyi idő szerint ma 13:14 perckor. A rengések Mexikóváros erőteljesen lehetett érezni. Az esemény éppen az 1985-ös nagy földrengés évfordulóján történt. Az első híradások szerint a főváros alacsonyabban fekvő részein, illetve Puebla és Cuernavaca városokban is számos épület összedőlt, a károk felmérése folyamatban van. Eddig 60 halottról szólnak a híradások, de az áldozatok száma várhatóan növekszik majd.

A főváros nemzetközi repülőtere meghatározatlan ideig nem fogad és nem indít menetrendszerinti járatokat. A közeli napokban Mexikóba utazni készülőknek javasoljuk, csak naprakész információ birtokában kezdjék meg utazásukat. A Mexikóból jelenleg elutazni készülők nagyobb késésekre számíthatnak. A mobiltelefon-hálózat a végletekig túlterhelt. Kérjük a magyarországi hozzáratozók türelmét, ha egy ideig nem tudnak kapcsolatot teremteni Mexikóban tartózkodó családtagjaikkal, ismerőseikkel.

2017. 09. 12.
2017. 09. 08- án kora hajnalban a Richter-skála szerint 8, 2-es erősségű földrengés rázta meg Mexikót. A földrengés által érintett területek közé tartoznak Chiapas és Oaxaca tartományok. 

A rengéseket a fővárosban is hosszan, erősen lehetett érezni.

A földrengés halálos áldozatokat is követelt, illetőleg számottevő, de az 1985-ös földrengés során tapasztaltaknál jelentősen kisebb károkat okozott. 

A hatóságok 6-os erősséget maghaladó utórezgésekről számolnak be.

Kérjük, hogy az ezen térségekbe utazást tervező magyar állampolgárok utazásuk előtt tájékozódjanak az aktuális helyi viszonyokról a Mexikóvárosban található külképviseletünktől, illetve a Mexikó budapesti nagykövetségétől. 

A Mexikóvárosi Nagykövetség ügyeleti mobil száma:

(Helyi hívás vonalasról) 044-55-5455-5068

(Hívás vidékről/mobilról) 045-55-5455-5068

(Hívás külföldről) 00-521-55-5455-5068 

Mexikó budapesti Nagykövetségének elérhetősége:

Tel: (36-1)-326-0389, (36-1)-326-0677

E-mail: uNKfgVztyMoBhywBT8NhYzyGyNY29uc3VsbWV4QHQtb25saW5lLmh1

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

Általánosságban elmondható, hogy az ország bizonyos részein: Yucatán-félsziget üdülőhelyei, Riviera Nayarit, Puerto Escondido, Oaxaca, Chiapas és Baja California Sur államokban az általános elővigyázatosság elegendő és főként vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére van szükség. 

Sinaloa, Sonora, Chihuahua, Coahuila, Tamaulipas, Jalisco, Michoacan, Guerrero és Nuevo León államokba a szervezett bűnözés és a rossz belbiztonsági helyzet miatt ugyanakkor nem javasoljuk a turista célú beutazást.

A szélsőséges iszlám terrorszervezet az ISAS listájára Mexikó is felkerült és az európai terrortámadások óta a hatóságok nagyobb figyelmet szentelnek a reptéri ellenőrzéseknek. Különösen Mexikóváros repterén számítani kell fokozottabb vizsgálatra, a bőröndök tartalmának bemutatására is egyre nagyobb gyakorisággal van szükség. Arra kérjük a beutazókat, hogy a reptéren a korábbiaknál több idő eltöltésére számítsanak. 

Bűnözés

Mexikóban az utóbbi években jelentősen romlott a közbiztonság, szinte az egész ország területén fokozódó biztonsági kockázatokkal kell számolni. A turisták által  leginkább látogatott helyeken egyre gyakoribb a sérelmükre elkövetett lopás, rablás. Lehetőség szerint csak annyi készpénzt tartson egy turista magánál, amennyit elkölteni szándékozik. Ha teheti, a szálloda által hívott vagy ajánlott taxi szolgáltatását vegye igénybe, és ne az utcán intsen le taxikat. Az utcán leállított taxik sofőrjeinek nagy része ugyanis összejátszhat a különböző szervezett bandákkal vagy maga rabolja ki az utast. Két módszerük ismert. A taxi ajtaját nem lehet bezárni, és a megbeszélt helyen beszállnak a kocsiba a bandatagok, és kirabolják az utasokat. A másik, hogy a taxis elhagyott helyre viszi az utasokat, ahol kirabolja, majd otthagyja őket.

A Mexikóba utazó magyar turisták figyelmét arra szeretnénk felhívni, hogy az országban történő utazásuk–mozgásaik során fokozott óvatossággal és figyelemmel legyenek mobiltelefonjaik használatát illetően. Rövid idejű használatra se adják át a készülékeiket. Az elérhetőségüket pedig lehetőség szerint ne adják meg olyan idegeneknek, akikkel még nincs bizalmi jellegű kapcsolatuk. Ne hagyják őrizetlenül sem a tengerparton, sem gépkocsikban személyes értéktárgyaikat, sem mobiltelefonjukat. Sajnálatos módon a rendőrségi statisztikák is elismerik, hogy az elmúlt egy-másfél évben országos szinten a legjobban a mobiltelefonokról indított zsaroló, fenyegető vagy éppen a hozzátartozók elrablását bejelentő – Mexikóban is bűnténynek számító – telefonhívások szaporodtak el.

Az útlevelekről még elindulás előtt készített fénymásolattal a napi mozgásaik közben az úti okmányuk ellopásának vagy elvesztésének kockázatát csökkenthetik, amennyiben a hivatalos úti okmányaikat szálláshelyükön biztonsággal el tudják helyezni.

Ne vigyenek magukkal arany ékszert, ne hordjanak márkás ruhaneműt, cipőket, drága karórát. Általában ne viseljenek feltűnő ruhadarabokat.

Bérelt kocsikban mindig zárt ajtókkal utazzanak. Ne hagyjanak a kocsiban értékeket, úti okmányokat, még 5 percre sem. Előfordul, hogy már a bérlés pillanatától követik a turistákat és csak az alkalmas pillanatra várnak, ami sajnos gyakran be is következik.

Amennyiben balesetet okoznak, kérjék, hogy a rendőrségről hívják fel a nagykövetséget, illetve a régióban található legközelebbi magyar tiszteletbeli konzult. Országúton ne álljanak meg másoknak segíteni. Előfordul, hogy balesetnek álcázott eseményhez állítják meg a gyanútlan vezetőt és közben kirabolják, sőt a kocsiját is elvihetik.

Fegyveres rablás esetén ne tanúsítsanak ellenállást, ne kövessék ösztöneinket. Fegyelmezetten, “udvariasan” adjuk át a kocsit és az egyéb értékeket. Ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, mert ezt könnyen félreértelmezhetik (és sajnos, amint azt az eddigi tapasztalatok mutatták, akinél fegyver van, az Mexikóban legtöbbször használja is).

Amennyiben bekövetkezik olyan sajnálatos esemény, hogy kirabolják a turistát, vagy okmányait elviszik, vagy elvesztenek valamilyen személyes dokumentumot, minden esetben ragaszkodjanak a rendőrségi jegyzőkönyv felvételéhez, amit a legközelebbi rendőrőrsön tehetnek meg. Okmányaik elvesztéséről tájékoztassák a nagykövetség konzuli szolgálatát (maximum 3 munkanapon belül). Papírjaik pótlására haladéktalanul tegyék meg a szükséges lépéseket a legközelebbi külképviseleten. Az ország területén érvényes úti okmányok nélkül nem tartózkodhatnak, mert ez a mexikói idegenrendészeti törvényekbe ütközik!

Növekvő belbiztonsági kockázatok az országban:

Mexikó egész területén fokozott figyelmet kell fordítani a biztonságra. Az utóbbi években sok államban folytak fegyveres összecsapások (országutakon és városokban egyaránt) a hadsereg és a drogkartellek, illetve a kábítószer–csoportok egymás ellen folytatott, mind jobban kiszélesedő fegyveres tevékenységei miatt.

Tekintettel a ma is fennálló fokozott belbiztonsági kockázatokra, Sinaloa, Sonora, Chihuahua, Coahuila, Tamaulipas, Jalisco, Michoacan, Guerrero és Nuevo León államokba, továbbra is azt javasoljuk, hogy magyar állampolgárok kerüljék a turista célú beutazást. Ha útjuk mégis ezen vidékekre vezetne, akkor fokozott körültekintés és óvatosság mellett tervezzék, illetve realizálják turista célzatú utazásaikat, amennyiben az utazásuk a fent említett zónákba elkerülhetetlen.

Sinaloa, Sonora, Chihuahua, Coahuila, Tamaulipas, Jalisco, Michoacan, Guerrero és Nuevo León államokba a szervezett bűnözés és a rossz belbiztonsági helyzet miatt ugyanakkor nem javasoljuk a turista célú beutazást.

A Guerrero állambéli Iguala városában 2014. szeptember 26-án történt emberrablások és az elrabolt diákok esete (akik valószínűleg gyilkosság áldozatai lettek) óta az állam több pontján gyakoriak a tüntetések. A demonstrációk miatt gyakoriak az útlezárások, amelyek az üdülővárost Acapulcot is érintik, novemberben pedig a város repülőterére is kiterjedtek a tüntetések, amelyek a légi forgalomban is fennakadásokat okoztak, így a közbiztonsági problémák mellett közlekedési nehézségekkel is számolniuk kell a térségbe utazóknak.

Michoacán államban véres összecsapásokra került sor az önvédő csoportok illetve a hatóságok között. Javasoljuk, hogy az állam területére csak halaszthatatlan esetben utazzanak, turista célú beutazásaikat más, biztonságosabb térségekbe tervezzék.

A tengerparti üdülőhelyeken és a főváros több peremkerületében is célszerű a fokozott óvatosság, mivel sajnálatos módon a rendőri statisztikák egyértelműen megnövekedett bűnelkövetésekről tanúskodnak.

Szigorított ellenőrzések a fővárosi és más nemzetközi repülőtereken:

A fővárosi nemzetközi repülőtér mindkét termináljában (belül és kívül is) - a 2010. közepétől bevezetett szigorítások vannak továbbra is érvényben. Ennek keretében a mai napig fenntartják a fokozott ellenőrzést, a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása, illetve a szervezett bűnözés elemeinek kiszűrése céljából.

Az érkező utasokat egyrészt már a repülőgépből történő kilépéskor, illetve poggyász átvételekor is szúrópróbaszerűen, néha kábítószer és élelmiszer (leginkább húsáru és gyümölcs) után kutató kutyák kíséretében ellenőrizhetik.

A kézi poggyászokat fokozott, átvilágításos ellenőrzés alá vonták. Az érkezéskor ellenőrzéseket végző biztonsági emberek spanyol és/vagy angol nyelven kérdéseket tesznek fel a beutazások céljára, időtartamára és a tervezett tartózkodási helyre vonatkozóan.

Elutazáskor a poggyászokat szigorú, tételes vizsgálatnak vetik alá. A kézi csomagok tartalmát, különösen a gyógyszereket és krémeket, az egészségügyi felszereléseket vegyi vizsgálattal is ellenőrizhetik, szintén szúrópróbaszerűen. Ennek megfelelően, javasolt az ország nemzetközi repterein az indulás előtt legalább 3 órával hamarabb történő megjelenés.

Cancúnban, az egyik legforgalmasabb mexikói üdülőhely nemzetközi repülőterén nagy hatósági készültség (de, kevesebb szakértelemmel párosulva) okozhatja turistáink kényszerű „fennakadását”, a kiléptetési - vámrendészeti eljárások során.

Fontos információ a turista szezonban megnövekedett számban ide látogató magyar állampolgárok figyelmébe: a tengerparton a korallok gyűjtése nem megengedett! – A helyi hatóságok szabálysértési –, és/vagy büntetőeljárást is kezdeményezhetnek, ha a turisták nem tartják be a (csak a legritkább esetben nyilvánosan is megjelenített vagy feltüntetett) helyi törvényi és környezetvédelmi rendelkezéseket!

Mexikóban, magyar állampolgárt is veszélyeztető bűncselekmény – túszszedés, terrortámadás, vagy szervezett bűnöző csoportok támadása – nem fordult elő az elmúlt években.

A növekvő biztonsági kockázatok miatt a külföldi állampolgárok személyi- és vagyonbiztonsága azonban, egyre fokozottabb veszélyeknek van kitéve. A fentiekre tekintettel még inkább ügyeljenek értékeikre, pénzeszközeikre, dokumentumaikra. Kerüljék a zsúfolt éjszakai szórakozóhelyeket, a tömegdemonstrációkat. Javasolt az alapos körültekintés és a józan önmegtartóztatás az éjszakai szórakozóhelyeken, azok környékén, valamint azon esetekben/helyszíneken, melyekben/ahol gyanú merülhet fel a szervezett bűnözés érintettségét illetően.

Késő este, illetve éjszaka – lehetőség szerint – kerüljék, hogy egyedül sétáljanak még a nagyvárosok utcáin is. Gépkocsival történő közlekedés során a főbb közlekedési bekötőutakon és az autópályákon (vidéken), de a nagyobb városokban (Mexikóváros, Guadalajara, Monterrey, Chihuahua, Veracruz, Acapulco, stb.) lévő úthálózatokon is, inkább kísérettel utazzanak.

Általános, fokozott óvatosság és körültekintés szükséges a mexikói utazások során. 

A közhivatalokban esetlegesen megtapasztalt rossz bánásmód, nem szakszerű ügyintézés, hatáskörrel történő visszaélés, korrupcióra utaló magatartás bejelentése, közalkalmazottak által nyújtott szolgáltatások elleni panasz írásban rögzíthető a következő linken:

https://sidec.funcionpublica.gob.mx

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:  

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A tartózkodás teljes idejére
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Azoknak a 18 év alatti külföldieknek, akik egyedül vagy egy harmadik, nagykorú kísérő személlyel érkeznek Mexikóba turistaként vagy legfeljebb 180 napig tartó rövid tanulmányútra, az országba való be- és kilépéshez nincs szükségük engedélyre vagy írásos szülői vagy nevelői hozzájárulásra. Ez alól kivételt képez, ha a kiskorú mexikói, vagy kettős állampolgársággal és/vagy mexikói tartózkodási engedéllyel rendelkezik. Ezen kiskorúak esetében az érvényes útlevél felmutatásán kívül szükséges egy közjegyző előtt hitelesített dokumentum, amelyben mindkét szülőjük vagy nevelőjük engedélyezi számukra a Mexikóból való kilépést. A dokumentumnak tartalmaznia kell a kiskorú utazásának módját, az úti célt és az utazás időpontját. Abban az esetben, ha a fenti iratot külföldön állítják ki, a dokumentumot Apostille hitelesítéssel, valamint spanyol nyelvű fordítással kell ellátni. Bővebb információkért kérjük, tanulmányozzák az alábbi linket, illetőleg forduljanak Mexikó budapesti nagykövetségéhez:

https://embamex2.sre.gob.mx/hungria/index.php/hu/utazas-mexikoba/kiskoruak-utazasa 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar és európai uniós állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Mexikóba turistaként. A turistaként való tartózkodás feltételei: érvényes útlevél a tartózkodás teljes idejére, maximum 180 napig tartó tartózkodás 1 éven belül, oda-vissza repülőjegy. A beutazáskor a határon úgynevezett migrációs kártyát (FMM-t) kell kitölteni, amit az országba lépéskor lepecsételnek. Kilépéskor ezt a kártyát fel kell mutatni. Elvesztése büntetéssel jár (kb. 6000 HUF-nak megfelelő összeg) és a kiutazáskor ismételt kitöltése kötelező.

További információ:
https://embamex2.sre.gob.mx/hungria/index.php/hu/utazas-mexikoba/vizuminformacio

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában Mexikó budapesti külképviselete illetékes, további információ:
https://embamex2.sre.gob.mx/hungria/index.php/hu/utazas-mexikoba/vizuminformacio

A Mexikóba való belépéskor a beutazóknak egy „Turista Kártya” (Forma Migratoria Múltiple) néven is ismert migrációs űrlapot kell kitöltenie, amelyet a Mexikóba történő belépéskor kap meg és amely ellenőrzőszelvényét kiutazáskor kell leadnia a hatóságnak.

Házi kedvencek beutazása:

Kisállatok Mexikóba való bevitelének követelményei: www.gob.mx/senasica 
További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Munkavállalás:

Mexikóban munkát vállalni csak érvényes munkavállalói vízummal lehet. Az ilyen típusú vízumot kizárólag mexikói külképviseleten lehet kérvényezni. Amennyiben turistaként lép be az országba, nincs lehetősége státuszát az országban megváltoztatni. További információ az eljárás menetéről: https://embamex2.sre.gob.mx/hungria/index.php/hu/utazas-mexikoba/vizuminformacio

Gépkocsivezetés:

Mexikóban turista státuszú látogató esetén (autóbérléshez is) elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a mexikói jogosítványt.

Vám: http://www.sat.gob.mx/aduanas/pasajeros/Paginas/Mercancia_ingresar_Mexico.aspx

Az országból TILOS kivinni kaktuszt, régészeti értékeket, aranyat (ékszeren kívül), illetve korallt.

További információk: www.sat.gob.mx/English/Paginas/default.aspx

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Terület (km2): 1.972.550 
Lakosság száma: 123 166 479 (2016). A népességnövekedés: 1,15 % (2016 – becslés)
Főváros: Mexikóváros 
Államforma: szövetségi köztársaság
Diplomáciai kapcsolatok szintje: nagyköveti
Diplomáciai kapcsolatok felvételének időpontja: A II. világháború folyamán megszakadt diplomáciai kapcsolatokat 1974. május 14-én állítottuk helyre nagyköveti szinten, jelenleg Mexikóvárosban magyar, Budapesten pedig mexikói nagykövetség működik.

Közlekedés

Mexikóban a távolsági közlekedést belföldi repülőjáratok kiterjedt hálózatán keresztül és távolsági autóbuszjáratok útján bonyolítják. A vasúthálózat gyér, és a vonalak nagy részét kizárólag teherszállításra használják. Minden nagyobb városban van buszpályaudvar. A szolgáltatást magáncégek nyújtják, melyek a repülőtérhez hasonlóan irodákkal vannak jelen a pályaudvarokon, ahol a menetjegyek beszerezhetőek. Mexikóváros nemzetközi repülőterétől a közeli nagyobb városokba (Cuernavaca, Pachuca, Puebla, Querétaro, Toluca, stb.) indulnak távolsági járatok. A repülőtéren taxiállomás, (a közelében) metróállomás és autóbérléssel foglalkozó ügynökségek is találhatóak.

A fővárosban a helyi közlekedés autóbusszal, metróval és taxival történik. Az autóbusz olcsó, de kényelmetlen és zsúfolt. A buszt gyakorlatilag bárhol le lehet inteni, és a sofőrtől ugyanígy szinte bárhol kérhető, hogy álljon meg. Az autóbusz útvonalát a szélvédő mögé elhelyezett tábla mutatja, mely az útvonal által érintett fontosabb megállóhelyek, metróállomások nevét tartalmazza. Jegy, bérlet nincs, a viteldíjat a sofőrnek kell fizetni. A taxik közül, amelyiknek nincs taxiórája ajánlatos beszálláskor megalkudni a sofőrrel a viteldíjat illetően. Mexikóváros metróhálózata jó és olcsó. A kilenc vonal és a hozzájuk kapcsolódó két metró-vasút (Linea A és B), illetve a felszíni metró (tren ligero) gyakorlatilag behálózzák az egész várost. Egyes vonalakon, a csúcsforgalom idején (a reggeli és a késő délutáni órák) a férfiak, illetve a nők és a gyerekek külön vagonokban utaznak.

Fontosabb utazási információk és tanácsok

Mexikóban az orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, ezért utazásunk előtt mindenképpen kössünk biztosítást.

Bankkártyás fizetésnél, ne veszítsék szem elől a kártyájukat. A Maestro kártya fizetésre nem alkalmas, csak ATM készpénzfelvételekhez használható.

Felhívjuk a beutazók figyelmét, hogy az egész országban tilos a közterületen történő alkoholfogyasztás. Ennek megszegése büntethető.

Állampolgárainknak lehetősége van a magyarországi mobiltelefon-készülékek használatára mexikói tartózkodásuk alkalmával, ha a telefon 1900 MHz-es. A mexikói lefedettség még nem teljes az egész országban, de a jelentősebb városokban és üdülési körzetekben van vételi lehetőség. Elektromos áram használatakor jó tudni, hogy Mexikóra, mint az Egyesült Államokra, az A típusú földeletlen szabvány érvényes.

Mexikóban a gépkocsi-közlekedés általában az Európában megszokott szabályok alapján történik. Jelentős különbség, hogy a körforgalomban lévő autósnak többször elsőbbséget kell adni a körforgalomba becsatlakozó másik útról érkezőnek. A közlekedési morál rossz, gyakori a szabálytalan előzés, sávváltás irányjelzés nélkül, a pirosban való áthaladás stb. A gépjárművek műszaki állapota általában jó, bár gyakran látni kifejezetten rossz állapotú autókat is. A közlekedési bírságok 200 és 500 peso közötti összegek lehetnek hivatalosan kisebb szabálysértések esetében. Ugyanakkor ezt nagyban módosíthatja a rendőri körökben még mindig nagymértékű korrupció. A jelenleg hatályos mexikói törvények nagyon szigorúan kezelik az ittas vezetés kérdését. A gyakori közúti ellenőrzések során jelentős pénzbírságok (1000 és 3000 peso között), valamint az intézkedő rendőri feljelentéssel egyidőben a gépkocsi ideiglenes leállítására is sor kerülhet. A parkolás a túlzsúfolt városokban komoly problémát jelent. Lehetőség szerint parkoljunk parkolóházban vagy erre a célra szolgáló telken. A parkolóhelyet Mexikóban nagy „E” betűvel jelzik. Amennyiben az utcán hagyjuk a bezárt autót, és a helyszínen másokkal együtt nekünk is felajánlják, hogy vigyáznak rá, ezt a szolgáltatást fogadjuk el, és távozáskor adjunk néhány pesót a kocsinkra vigyázó személynek.

Mexikó éghajlatát a terület földrajzi elhelyezkedése határozza meg. A két óceán partján és azok közelében - leszámítva a Csendes-óceán északnyugati partvidékét, amely félsivatagos terület - trópusi az éghajlat, száraz (október-május) és esős évszakkal (május-október). A karibi partvidéken nagyjából az esős évszakkal esik egybe a hurrikánszezon. Az ország belsejében lévő hegyvidéken és fennsíkon mérsékelt az éghajlat, amely Mexikóvárostól északnyugat felé haladva fokozatosan sztyeppés, félsivatagos területté alakul át az ottani klimatikus viszonyok következtében. Chihuahua, Coahuila, Durango és Zacatecas államok tengertől távoli, hegyvidéki vagy sivatagi tájain a fagy sem, sőt a fagypontalatti -10, -15 fok sem ritka a téli hónapokban.

Mexikóban széles körben gyakorolhatóak a különféle extrém szárazföldi és vízi sportok. A tengerparti üdülőhelyeken lehetőség van jetski bérlésre (általában semmilyen igazolvány nem szükséges hozzá), vízisíelésre, búvárkodásra. A szárazföldön pedig igen elterjedt a quadok bérlése is.

Természeti, egyéb katasztrófák

Mexikó nagy része földrengésveszélyes zóna, a Karib-tenger vidéke pedig a hurrikánok által érintett övezetben fekszik. A hurrikánszezon júniustól november végéig tart. Ebben az időszakban bármikor kialakulhat olyan trópusi vihar, illetve hurrikán, mely a Karib-tenger partján lévő üdülőhelyeket (Cancún, Isla de las Mujeres, Cozumel, Playa del Carmen, Riviera Maya, stb.), valamint Campeche, Quintana Roo, Tabasco, Tamaulipas, Veracruz, Yucatán államok területét érinti. Amennyiben hurrikánszezonban szándékozzuk felkeresni az említett területeket, az utazások előtt ajánlott tájékozódni a várható időjárást illetően akár még indulás előtt is.

Mexikó alkotmánya szerint laikus ország, de a lakosság nagy része mélyen vallásos. A munkaszüneti napok leginkább a mexikói történelem nagy eseményeihez kapcsolódnak, illetve a nemzetközi ünnepnapokhoz igazodnak.

Ünnepek

  • Február 5: az 1917-ben kihirdetett alkotmány ünnepe
  • Május 1: a munka ünnepe
  • Május 5: a pueblai csata évfordulója
  • Szeptember 16: a függetlenség napja
  • November 2: halottak napja
  • November 20: az 1910-es forradalom kitörésének évfordulója
  • December 25: Karácsony

Egyéb ünnepek

  • Nagyhét
  • Pünkösdhétfő

Fentieken kívül számtalan vallási ünnep létezik Mexikóban (ezek közül kiemelkedik december 12-e, a Guadalupei Szűz, Mexikó védőszentjének napja), amelyek ugyan nem számítanak hivatalos, országos munkaszüneti napnak. Mivel azonban nagy tömegeket mozgatnak meg, fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben a fővárosban és vidéken egyaránt.

Fontosabb tudnivalók Mexikóról a beutazások kapcsán

Mexikóba tilos az élelmiszerek (mindenekelőtt a húskészítmények és a tejtermékek) behozatala. A repülőn vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a zárt zónából történő kilépéskor át kell adni a vámügyi tisztviselőnek. Az ellenőrzés szúrópróbaszerűen történik: meg kell nyomni egy gombot, és amennyiben piros fény gyullad ki, a csomagot átvilágítják, illetve kinyittatják. Szintén a repülőn osztják ki kitöltés végett az Országos Idegenrendészeti Hivatal (Instituto Nacional de Migración, INM) formanyomtatványát, melyet az idegenrendészeti tisztviselőnek kell átadni, aki azt lepecsételi és visszaadja. A nyomtatványt gondosan meg kell őrizni, mert az országból történő kilépéskor a repülőjegy kezelésnél azt vissza kell adni. Ellenkező esetben csak büntetés kifizetése után kaphatjuk meg a beszállókártyát az utazásunkhoz.

Amennyiben valaki be- vagy kilépéskor 10.000 USA dollár értéket meghaladó értéket tart magánál valutában vagy értékpapírban, még ha tranzitátutazó is, köteles azt a helyi vámhatóságoknál a reptéren vagy a határátkelőhelyen bejelenteni. A mexikói repülőtéri hatóságok a szigorú amerikai biztonsági sztenderdeket alkalmazzák felszállás előtt, ezért ajánlott minimum három órával az utazás előtt a csomagfeladást elindítani. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Mexikóban és a mexikóvárosi külképviselet által felügyelt Costa Ricában, El Salvadorban, Guatemalában, Hondurasban, Panamában, Nicaraguában és Belize-ben továbbra is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az észlelt esetek számának növekedése.

Mexikóban 2017. június 31-ig összesen 9183 Zikavírus esetet regisztráltak, akik között 5343 fő volt várandós nő.  

A térségbe utazni szándékozóknak minden esetben javasolt, hogy utazás előtt kérjék ki orvosuk véleményét és a helyszínen tegyenek meg minden óvintézkedést a szúnyogcsípések elkerülése végett. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

* * *

Az esős időszakban, több közép-amerikai országban nagy számú megbetegedések fordulnak elő, és sok helyről járványgócokat is jelentenek, a moszkitók ( szúnyogok) által terjesztett, és az említett zónákban kialakult DENGUE-Láz megbetegedések következtében.

A Karib-tengeri országokba, a közép–amerikai térségbe készülők figyelmét arra kell felhívni, hogy az esős időszakban utazni szándékozók, mind Mexikó Yucatán–félszigeti részére, mind Honduras, Guatemala, Costa Rica, Belize, El Salvador, főként tengerpartok mentén lévő településeire vonatkozóan, a megelőző–védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel.

Kérjék ki a hazai ÁNTSZ-szakorvosok véleményét, különösen az említett régiókba kis gyermekkel utazást tervezők, vagy immun-betegségben a közelmúltban átesett, de az esős időszakban utazást szervezők esetében is.
Az országban az alábbi betegségekkel lehet számolni
Hastífusz; Hepatitis A; Hepatitis B; Veszettség; Influenza (H1N1), Malária (Yucatán–félsziget, Mexikói–öböl egyes déli részei, Gutemala határához közeli trópusi esőerdők).

Egyéb, gyakrabban előforduló fertőző betegségek

Leishmaniosis, West Nile vírus, Dengue-láz 

Javasolt védőoltások (nem fontossági rendben, hanem betűrendben) vagy gyógyszerek:

Védőoltások: Hastífusz ellen, Hepatitis A ellen, Hepatitis B ellen, Veszettség ellen, Tetanusz (diftéria)T.

Gyógyszerek: Malária ellen.

A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

Kötelező oltás NINCS, nemzetközi oltási igazolvány nem szükséges Mexikóban!

Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető, illetve azzal is, hogy minden országban más-más egészségügyi veszély fenyeget.

Érdemes minden esetben a hazai egészségügyi szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során.

A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a legkülönbözőbb oltásokat (pl. hepatitis, meningitis, tífusz stb. ellen).

Segélyhívó telefonszámok Mexikóvárosban:
www.defe.mx/mexico-df/tramites-servicios/numeros-telefonos-emergencia