Amerika

Mai napon is érvényes: 2017.12.15. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében.  

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen magyar képviselet nincs, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Felügyelő külképviselet Mexikóvárosban van. Továbbá javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának akkreditált képviseletével.

Végezze el az utazás előtti előzetes online konzuli védelemre történő regisztrációt itt!

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Az északi szomszédjaihoz képest Nicaragua Közép-Amerika egyik legbiztonságosabb országa. A lakosság biztonságáért is felelős rendőrséget és a katonaságot nagy tisztelet övezi. Ennek ellenére itt is történnek bűncselekmények ezért, ajánlott betartani az alapvető biztonsági szabályokat.

Ajánlott az útleveleket, bank kártyákat, nagyobb mennyiségű pénzt, repülőjegyeket valamint egyéb értékeket a szálloda széfjében tartani és csak szükség esetén magunknál tartani.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A beutazástól számított hat hónapig még érvényes útlevél birtokában történhet. A beutazási és a tartózkodási feltételekkel kapcsolatosan bővebb információt Nicaragua bécsi nagykövetsége tud nyújtani: 
bnqSiqUqeiWP4NzIIZW1iYW5pY3ZpZW5hQGNoZWxsby5hdA==
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

18 év alatti külföldieknek, akik egyedül vagy egy harmadik, nagykorú kísérő személlyel utaznak, szükségük van közjegyző előtt spanyol/angol nyelven tett írásos szülői hozzájárulásra. https://www.migob.gob.ni/migracion

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
90 napot nem meghaladó tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges, belépéskor azonban turista kártya vétele kötelező.

A CA-4 (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is. Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában az Nicaragua bécsi külképviselete illetékes. További információért forduljon:

Nicaraguai Köztársaság Nagykövetsége - Bécs 
Cím: A-1010 Bécs, Ebendorferstrasse 10. 
Telefon: + 43 1 06/8413471, 06/8414693 
Fax: + 43 1 06/85304079 
E-mail: LwpLFVmNsyfRkZT9kzJRG0Y1zZW1iYW5pY3ZpZW5hQGNoZWxsby5hdA==

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato 
http://visados.com/es/visados-para-Nicaragua (mascotas)

Vám

Bevihető:

  • 3 liter szeszesital;
  • 3 kis üveg vagy 1 nagy üveg parfüm;
  • 200 szál cigaretta vagy 500 gramm dohány.

Húst, kolbászt, tejterméket, stb. az országba bevinni tilos. Vadász- és lőfegyver bevitele engedélyhez kötött.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Nicaraguai córdoba (NIO).

Időjárás: Ciklonok időszakában érdemes a National Hurricane Center  figyelmeztetéseit, valamint a helyi időjárás előrejelzéseket követni. A májustól novemberig tartó esős időszak alatt gyakran előfordulnak árvizek, földcsuszamlások.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Nicaraguába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Nicaraguaban turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása erősen javasolt.

Különös körültekintés ajánlott a tömegközlekedési eszközökkel és taxival való közlekedés során.

Előfordul, hogy leszólítják a turistát és költség megtakarításra hivatkozva felajánlják neki a közös taxi, illetve autó használatát. Előfordul, hogy a turistát a gépkocsiba való beszállást követően letámadják, kirabolják, majd a város szélén kirakják. A fentieket figyelembe véve célszerű minden hasonló, idegen személy által tett felajánlást visszautasítani. Ugyancsak ajánlott elutasítani, hogy a taxink útközben más ismeretlen személyt is felvegyen.

A Corn Island-i és a karibi part részén (Bluefields, Puerto Cabezas) található tengerparton és a szállodákban elkövetett gyakori lopások miatt legyünk rendkívül körültekintőek és kerüljük a "San Judas" vagy a "Memorial Sandino" kerületekben éjszaka sötétedés után történő sétákat.

Kerüljük a bármilyen közlekedési eszközön történő éjszakai közlekedést, az elhagyatott városrészeket, tengerpartokat, az értékes holmik viseletét, az éjszakai szórakozó helyeken ne hagyjuk italunkat felügyelet nélkül.

A főútvonalak és a transz-amerikai utak jó minőségűek, jól közlekedhetőek. A mellékutakon, főleg esős időszakban ajánlott a 4 kerék meghajtású autók használata.

Baleset esetén célszerű az autót a helyszínről nem elmozdítani és rendőrt hívni, aki kiállítja a jegyzőkönyvet és megállapítja a felelősséget. Gépkocsi biztosítás a külföldiek számára kötelező.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Nicaraguában is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az eddg észlelt esetek számának növekedése.

Az esős évszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók ( szúnyogok) által terjesztett megbetegedések, valamint dengue-láz esetek. A trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.