Amerika

Mai napon is érvényes: 2018.06.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviseletek:
Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban hivatásos magyar külképviselet nem működik
Tiszteletbeli konzul Panamaváros
Felügyelő külképviselet Mexikóváros

Biztonság:

Az ország alapvetően biztonságos, azonban az utóbbi években megjelentek a turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények. Ennek megfelelően az értékeket érdemes a szálloda széfjében hagyni, az aznapra tervezett vásárlásokra elegendő pénzösszeget és az úti okmány fénymásolatát vigyük csak magunkkal.

Az ország földrengésveszélyes területen fekszik, gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások és jelentős a vulkáni tevékenység. A klimatikus változások következtében kialakult "El Niño" jelenség miatt hatalmas földcsuszamlások léphetnek föl.

Bűnözés

A panamai jogalkotás a drogok tekintetében szigorú, a repülőtéri, kikötői és szárazföldi ellenőrzés alapos. A drogok nemzetközi csempészforgalma a panamai törvények értelmében minimum tíz év börtönbüntetéssel sújtható.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Érvényes útlevél a tartózkodás teljes idejére.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

Azoknak a 18 év alatti külföldieknek, akik egyedül vagy egy harmadik, nagykorú kísérő személlyel érkeznek Panamába turistaként vagy legfeljebb 90 napig tartó rövid tanulmányútra, az országba való be- és kilépéshez nincs szükségük engedélyre vagy írásos szülői vagy nevelői hozzájárulásra. Szükségük van azonban érvényes útlevélre és a hazautazást biztosító repülőjegyre.

Ha a kiskorú turista státusza megmarad panamai tartózkodása alatt, akkor nem szükséges szülői vagy egyéb engedély beszerzése a hazautazáshoz. Amennyiben a kiskorú migrációs státusza megváltozik az országban tartózkodás ideje alatt, szülői és/vagy a migrációs hatóság által kiállított engedélyre van szüksége. 

Az engedélynek spanyol nyelvűnek kell lennie, Apostille tanúsítvánnyal ellátva, és azt hitelesíttetni kell a külügyminisztérium hitelesítő irodájában.

www.mire.gob.pa/index.php/es

Vízum:

Vízum turistacélú beutazás esetén: magyar állampolgárok 180 napra vízummentesen, érvényes menettérti jegy és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával, valamint az ország elhagyásától számított legalább három hónapig érvényes útlevél birtokában utazhatnak Panamába.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes. 

www.migracion.gob.pa/index.php/permisos-y-requisitos-para-visas/permisos-migratorios
www.migracion.gob.pa/images/PAGINA%20WEB%20EFRAIN/Requisitos_transparencia2016/PleyEspec2.pdf 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato
www.tocumenpanama.aero/index.php/inmigracion/viajando-con-mascotas
www.minsa.gob.pa/sites/default/files/general/informacion_introducir_animales_menores_al_pais_1.pdf

Vám:

www.tocumenpanama.aero/index.php/inmigracion/aduana.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Panamai balboa (PAB), USD.

Időjárás: Panama éghajlatát trópusi egyenlítői éghajlat és kis hőmérsékleti ingadozás jellemzi. Két évszak, a száraz és az esős létezik. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része az esős évszak. Turisztikailag a száraz évszak a fontosabb.

Biztosítás: Nyomatékosan felhívjuk a Panamába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.

Közlekedés: Az országba belépők számára a nemzetközi jogosítványok három hónapon át érvényesek Panamában. Az érvényes tartózkodás igazolásához szükséges a belépéskor kapott migrációs kártya.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni. 

Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, nem strand felszerelés. Az ország üzleti kultúrájában nincs helye az alkunak, ellentétben más latin-amerikai országokkal. Panamában nem illik  anyagiakról beszélni. Társalgás során lehetőleg kerüljük a rasszizmus, a vallás, a politika és a kábítószer-kereskedelem témáit. A homoszexualitást a törvény bünteti.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Esős időszakban gyakran fordulnak elő járványok, jellemzőek a moszkitók által terjesztett betegségek, mint például a dengue-láz. A Panamába való beutazáskor az egyes sárgaláz-veszélynek kitett országokból érkezők esetében a belépés előfeltétele a legalább 10 napnál régebbi sárgaláz elleni oltás, amelynek megtörténtét a nemzetközi oltóközpontokban kiadott igazolvánnyal kell bizonyítani. A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed Oltóközpont https://oltokozpont.hu/hu oldalán. 

Panamavárosban és a turisták által legtöbbet látogatott helyeken az egészségügyi ellátás színvonala jó, azonban az orvosi és kórházi kezelések költsége meglehetősen magas.

A csapvíz Panamavárosban és a megyeszékhelyeken iható, egyéb helyeken kerülni kell a csapvíz fogyasztását.

Amennyiben az utazó látogatást tervez a városoktól távoli, főleg őserdei területekre, ajánlatos védekezni a malária ellen, mert az utóbbi években az előforduló maláriás esetek száma megtöbbszöröződött.

A Panamai Köztársaságban előfordulhat hantavírus-fertőzés. A fertőzés nem gyógyítható, az esetek egy részében halálos kimenetelű betegség. A megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy az esetlegesen állati vizelettel és ürülékkel szennyezett üdítős és sörös dobozokat felbontás előtt alaposan mossuk meg.

Panamában továbbra is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az eddig észlelt esetek számának növekedése.

Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. 

Segélykérő telefonszámok

 • Rendőrségi 24 órás ügyelet (Centro de Recepción de Denuncias): Telefon: 2626979, 2628277 vagy 2666077. Cím: Ancón, Panamaváros.
 • Nemzeti Rendőrség: 104
 • Tűzoltóság: 103
 • Turistarendőrség, telefon 2264021 vagy 2702467
 • Polgári Védelem 24 órás ügyelete (Sistema Nacional Protección Civil) telefon 3160080 vagy 335

Ajánlott kórházak, klinikák, orvosi rendelők:

 • Clínica-Hospital Paitilla. Tel.: 2658800 vagy 2658888
 • Clínica-Hospital San Fernando. Tel. 2292004, 2291606 vagy 2293800
 • Hospital Nacional. Tel.: 2078110
 • Hospital Seguro Social. Tel.: 5036000 Sürgősségi ellátás: 5036001
 • Hospital Santo Tomás. Tel.: 5075600
 • Hospital del Niño (Gyermekkórház). Tel.: 5129808 Sürgősségi ellátás: 5129823
 • Cruz Roja. Tel: 3151388 ó Sürgősségi ellátás: 2282187
 • Cruz Blanca (drogok). Tel.: 2273002 vagy 277.3004- Segélyvonal: 8002211
 • Ügyeletes orvosi szolgálat. Tel.: 2291133, 2273237 vagy 2273233
 • Mentők Tel.: 5032532 Sürgősségi ellátás 5036001, 3660122