Amerika

Mai napon is érvényes: 2018.12.14. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre! 

Elérhető külképviseletek:
Paraguayban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal
Tiszteletbeli konzul Asunción 
Felügyelő képviselet Buenos Aires

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Terrorizmus

Paraguayban közvetlen terrorveszély jelenleg nincs. Az északi régióban működik egy kisebb gerillaszervezet, a Paraguayi Nép Hadserege (EPP), szórványos támadásainak célpontjai azonban nem a turisták közül kerülnek ki. 

A 2011. októberében kihírdetett rendkívüli állapotot visszavonták, de szórványosan továbbra is érkeznek hírek a csoport támadásairól, amelynek elsődleges célpontjai a két tartomány nagybirtokosai, valamint rendőri és igazgatási szervei.

Javasoljuk, hogy a magyar állampolgárok a Paraguayba és különösen a San Pedro és Concepción tartományba irányuló, halaszthatatlan utazásaikat a lehető legkörültekintőbben szervezzék meg, és azok során tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot. Figyeljék a helyi híradásokat, illetve utazásukat megelőzően lehetőleg egyeztessenek hivatalos vagy magán meghívójukkal, a megbízott utazásszervezővel, a kiválasztott légitársasággal vagy egyéb utaztatóval.

Bűnözés

A külföldieket leginkább érintő bűncselekmények, a lopás, rablás, ami nappal, forgalmas helyen is előfordulhat. Értéktárgyakat, ékszert (gyűrű, értékesebb óra, nyaklánc, karkötő, stb.) látható helyen nem javasoljuk hordani, ahogy nagyobb összegű készpénzt, bankkártyát és más fizetési eszközt sem. A közbiztonság szempontjából problematikus a turisták által látogatott városközpont, ahol nagyobb tömegek mozognak, a bevásárló központok, illetve napnyugta után a külvárosok, illetve a városok szegényebb negyedei.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Nincs elvárt intervallum, de ajánlott, hogy az útlevél a kiutazás időpontját legalább három hónappal haladja meg.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Kiskorúak beutazása: 

A paraguayi előírások szerint 18 év alatti kiskorú belépéséhez szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges, ha csak az egyik szülő vagy harmadik személy, illetve ha egyedül utazik. A hozzájáruló nyilatkozatot az állampolgárság szerinti ország illetékes szervének kell kiállítania és apostille hitelesítéssel kell ellátni. Minden esetben szükséges, hogy a kiskorúnál legyen apostille-jel ellátott, spanyol nyelvre lefordított születési anyakönyvi kivonata.

Felhívjuk a figyelmet, hogy Paraguay állampolgársági törvénye értelmében az ország területén született gyermek Paraguay állampolgára, függetlenül szülei állampolgárságától. Emiatt adott esetben magyar állampolgárok helyben született gyermekeire is Paraguay szigorúbb kiutazási szabályait kell alkalmazni.

Amennyiben a kiskorú kísérő nélkül vagy harmadik személy kíséretében, illetve hosszú időtartamra (pl. diákcsere) utazik az országba, minden esetben célszerű a fogadó ország Budapestre akkreditált külképviseletén tájékozódni a további részletes szabályokról.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges. A vízummentes tartózkodás maximális ideje 90 nap, ami egy alkalommal további maximum 90 nappal meghosszabbítható az idegenrendészeti szerv (Dirección General de Migraciones) központi irodájában. Fontos, hogy a belépő pecsétet kapjon az útlevelébe, vagy ennek hiányában átvegye belépési lapját (boleta de ingreso). Pecsét hiányában vagy a belépési lap elvesztése esetén az idegenrendészeti hatóság megbírságolhatja a külföldit. 

Vízumkérelmek benyújtásában Paraguay Magyarországra akkreditált bécsi külképviselete illetékes.

Túltartózkodás esetén a kilépéskor bírságot fizettethetnek a paraguayi hatóságok, amit bármelyik határátkelőhelyen be lehet fizetni A fizetendő bírság magyar állampolgár esetében 210468 guaraní. 

Házi kedvencek beutazása:

Információért forduljon állatorvosához, illetve a téma kapcsán az alábbi linkekre kattintva is tájékozódhat.

NÉBIH
Pettravel

Vám: 

A paraguayi vámhivatal honlapja www.aduana.gov.py
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

További hasznos információ az országról

Pénznem: Paraguayi guaraní (PYG)

Időjárás: az ország éghajlata szubtrópusi, a nyár decembertől március elejéig tart, váltakozva forró és párás. A napsütés, az ibolyántúli sugárzás nagyon intenzív.

Biztosítás: Az országban a balesetbiztosítás gyakorlatilag alig működik. Ha valaki biztosítást szeretne kötni, arra csak a helyszínen van lehetőség, mivel a paraguayi szolgáltatóknak nincsenek közvetlen nemzetközi szerződéseik. 

Közlekedés: A közúti közlekedés szabályai alapjában véve azonosak az európaiakkal, ám ezeket a normatívákat Paraguayban is felettébb rugalmasan kezelik. A városi közlekedésben használatos járművek veszélyessége hasonló a hazaihoz. Javasoljuk, hogy inkább taxit, azon belül is inkább CB-rádióval felszerelt rádió-taxikat, vagy a jelzés nélküli, u.n. remiseket használjanak. Ez utóbbiakat a szállodák portáján lehet kérni. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: A közkórházakban az alapellátás biztosítása külföldiek számára elérhető áron történik, ám a szolgáltatás nagyon alacsony színvonalú. Az országban működő, külföldiek számára javasolt magán egészségügyi ellátóhelyek színvonala elfogadható és tarifáik gyakorlatilag az európaiakkal azonosak.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az elmúlt időszakban Paraguay déli részén szórványos sárgalázas megbetegedéseket regisztráltak. A dél-amerikai országba látogató magyar turistáknak javasoljuk az előzetes tájékozódást és a védőoltás felvételét. A sárgalázzal kapcsolatos bővebb információ az Országos Epidemiológiai Központ honlapján található.

A Külügyminisztérium felhívja a Paraguayba utazók figyelmét a dengue-láz egyre nagyobb mértékű terjedésére. A térségbe utazóknak tanácsolja, hogy kerüljék el a fertőzött területeket, illetve tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket. 

A lázat az Aedes Aegypti szúnyogfaj okozza (napközben csípnek). Védőoltás ellene nincs. A szúnyog csípésétől kell óvakodni, megfelelő ruházat viselete, szúnyogriasztó és rovarölő szerek használata fontos.

Paraguayban az egészségügyi minisztérium járványügyi riadót rendelt el a Zika, a Dengue és a Chikunguña láz vírusát terjesztő szúnyogfaj terjedésének megfékezése érdekében. Javasoljuk, hogy amennyiben feltétlenül  nem szükséges, várandós hölgyek a járvány megfékezéséig ne látogassanak Paraguayba.

Egyéb információ:

Felügyelő külképviselet, Buenos Aires
Paraguay Bécsi Nagykövetsége