Amerika

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.11.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban hivatásos magyar külképviselet nem, csak tiszteletbeli konzuli hivatal működik Caracasban és Porlamarban. A legközelebbi magyar – egyben a felügyelő - nagykövetség Quitóban, Ecuadorban található   ezért a Venezuelába  utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe.

Javasoljuk, hogy szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot az országban található magyar tiszteletbeli konzuli képviseletekkel vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

A fentieken kívül az ország nagy kiterjedése miatt a konzuli segítség nyújtása esetenként nehézségekbe ütközhet, és hosszabb időt vehet igénybe.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik. Ugyanakkor a főváros Caracas és környéke, valamint a kolumbiai határ közelében fekvő térség „I. Utazásra nem javasolt” besorolást kapott.

2017 márciusa óta a fővárosban állandósultak a tüntetések, mindennaposak az ellenzéki felvonulók és a rendfenntartó erők közötti összeütközések, amelyek sebesülést vagy emberéletet követelő erőszakos cselekményekbe torkollhatnak. A fővárosba vezető utakon ideiglenes de rendszeres útlezárások akadályozzák a fővárosba be- és onnan kijutást.

Fokozott óvatosság ajánlott az egész országban, de különösen a nagyvárosokban és a kolumbiai határvidéken, ahol az országban a legrosszabb a közbiztonság.

Az állandósult gazdasági válság, az elszabadult infláció, az élelmiszer és gyógyszerhiány a közbiztonság romlásához vezetett, emiatt számítani kell erőszakos cselekmények rendszeres előfordulására. 

Az ország nagyobb városaiban vannak olyan negyedek, ahol nemcsak az éjjeli órákban, de nappal sem ajánlatos egyedül sétálni, vagy gépkocsit vezetni, ezekről legcélszerűbb a szállodában, vagy ismerősöknél tájékozódni.

A közbiztonság a magyarországi helyzethez viszonyítva körültekintőbb magatartást követel meg az utazóktól. A turisták által leglátogatottabb helyeken (szállodák, nevezetességek környéke, diszkók stb.) gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett lopások, de számos esetben előfordulnak fegyveres rablások is. Caracasban a rablásveszély miatt nem ajánlatos a magán autóbuszokkal közlekedni, biztonságosabb metrón, vagy a nagy, sötétzöld színű városi buszokon (MetroBus) utazni.

Alapvető tanácsként javasoljuk, hogy útlevéllel, repülőjeggyel, nagyobb összegű készpénzzel ne induljanak el sétálni egyetlen venezuelai városban sem. (Személyazonosításra az útlevél másolatát hordják maguknál). A szállodákban érdemes széfet bérelni és az értékeket, bankkártyát, útlevelet, repülőjegyet abban tárolni a látogatás ideje alatt. Ugyancsak kerüljék az ékszerek, vagy a drága (vagy drágának látszó) órák viselését. Inkább utazási csekkel, vagy hitelkártyával utazzanak, mivel azok pótolhatók, illetve használatuk letiltható. Hitelkártyás készpénz felvételnél törekedjenek arra, hogy az zárt térben (bankban, bevásárlóközpontban stb.) történjen, mert gyakoriak az olyan típusú bűncselekmények is, amikor a rablók arra kényszerítik áldozataikat, hogy hitelkártyájukkal nagy összegű készpénzt vegyenek fel.

A fegyveres rablási szándék esetén igyekezzenek megőrizni hidegvérüket, semmiképpen ne ellenkezzenek, és ne tegyenek hirtelen mozdulatokat, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűnözők habozás nélkül használják fegyvereiket. Ilyen eshetőségre mindig tartsanak maguknál elkülönítve 10-20 dollárnyi készpénzt.

A repülőtér és Caracas között (mintegy harminc kilométeres hegyi út) javasoljuk, hogy csak a repülőtér hivatalos taxiját (fekete színű terepjárók) vegyék igénybe.A városokban sem ajánlatos portyázó taxit leinteni, hanem csak olyanokat, amelyek egy csoporthoz tartoznak (linea). Ezek a taxik szállodák, bevásárló központok, kórházak előtt állnak és fel van rajtuk tüntetve hogy "LINEA".

Caracasban a tömegközlekedés legbiztonságosabb és leggyorsabb eszköze a metró. A város négy metróvonala közül az 1-es számú (piros színű) a várost kelet-nyugati irányban szeli át, és a legtöbb látnivaló elérhető vele. A történelmi belváros a város nyugati részén található (a Capitolio metróállomásnál), és a többi latin-amerikai fővároshoz hasonlóan nem számít biztonságos városrésznek, ezért felkeresését csak nappal javasoljuk. Kifejezetten életveszélyes, így mindenkit nyomatékosan óva intünk a város körüli hegyeken mindenhol megtalálható nyomornegyedekbe (helyi szóhasználattal: „rancho“ vagy „barrio“) történő látogatásoktól.

Venezuela természeti szépségei egyre több magyar turistát vonzanak. Az ország belsejében található hegyvidéki, Orinoco-menti és őserdei kirándulásokat, amennyiben nem vagyunk tapasztalt latin-amerikai utazók, és nem beszélünk spanyolul, csak utazási irodák szervezésében, helyi vezetővel vállaljuk. Vidéken a főutak jó állapotúak, de a ritkán lakott részeken lehetőleg csak nappal vezessünk. Több autóbusz-társaság üzemeltet járatokat a nagyobb vidéki városokba, ezek kényelmesek és megbízhatóak. 

Kérjük, utazásuk előtt töltsék ki az online regisztrációs adatlapot konzuli védelemhez.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a belépéstől számított hat hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása:

Kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő által kísért kiskorú Venezuelába csak a nem vele utazó szülő (szülők) előzetes hozzájáruló írásbeli nyilatkozatának a birtokában léphet be. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a szülő(k) hozzájárulását a kiskorú külföldre utazásához, illetve tartózkodásához. A nyilatkozatot Venezuela budapesti nagykövetségén kell tenni. A Venezuelába történő belépés csak ennek az okiratnak a birtokában lehetséges, e nélkül – még ha a többi beutazási feltételnek meg is felel – a határról szigorúan visszafordítják a kiskorút. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges.

Magyar állampolgárok 90 napot meg nem haladó, turista célú beutazásaik esetén vízum nélkül léphetnek be az országba. A beutazás előtt a repülőgépen két formanyomtatványt kell kitölteni, egyet az idegenrendészeti hatóság (Tarjeta Única de Control Migratorio), a másikat a vámszervek számára. Az idegenrendészeti szervek nyomtatványát meg kell őrizni, mert a kilépéskor kérhetik. A vámnyilatkozatot az országba történő belépéskor végleg elveszik. Aki turistaként túllépi a 90 nap tartózkodást, kiutazásnál bejegyzik az útlevelébe, hogy Venezuela területére többé nem léphet be turista kártyával.

Vízum egyéb (pl. tanulmányi, keresőtevékenység) célú beutazás esetén:
Vízum beszerzése nem szükséges.

A 90 napot meg nem haladó nem turista célú, illetve a 90 napot meghaladó bármilyen célú beutazás, továbbra is vízumkötelezett. Az üzleti célból beutazóknak is vízumot kell felvenniük Venezuela budapesti nagykövetségén. Ha ugyanis turistaként lépnek be az országba, nem írhatnak alá közjegyző előtt olyan szerződéseket, ahol az útlevéllel kell igazolni a személyazonosságot.

Munkavállalás:

Munkavállalás céljából beutazni csak előzetesen megszerzett vízummal lehet. Ezen vízumok igényléséről és a vízumdíjakról tájékozódjon Venezuela budapesti nagykövetségnél:

Cím: 1063 Budapest, Szegfű u. 6.
Előhívó: 06-1
Telefon: 413-2630
413-2634
326-0460
Fax: 326-0450
E-mail: qnFrXDeQJMMgtkSLU62rZNGJZW1iYXZlbmV6aHVAdC1vbmxpbmUuaHU=
RSnpLyqCw7mYzl4kmZW1iYWphZGEudmVuZXp1ZWxhLmh1bmdyaWFAZ21haWwuY29t

Javasoljuk, hogy munkavállalási célból csak nagy tapasztalattal rendelkező, megbízható cégek közvetítésével utazzanak Venezuelába, ezt semmiképpen se tegyék egyénileg.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A beutazónak kötelezően vámnyilatkozatot kell kitöltenie. A kereskedelmi mennyiségnek nem minősülő, személyes ingóság vámmentesen vihető be. A be nem jelentett vámköteles árut a vámhatóság elkobozza. Venezuelába tilos friss élelmiszereket, mindenekelőtt hús- és tejtermékeket bevinni. Bár a sárgaláz elleni védőoltás felvételét igazoló sárga könyv megléte nem hivatalos előírás, belépéskor esetenként kérhetik, különösen, ha az utazó olyan országból érkezik, ahol a betegség előfordul.

Kiutazáskor az utas felvétel és útlevélvizsgálat meglehetősen nehézkes és hosszadalmas, ezért minimum három órával a járat indulása előtt tanácsos kiérkezni a repülőtérre.

A venezuelai törvények rendkívül szigorúan büntetik a kábítószer-csempészetet. A repülőtéren intenzív, keresőkutyákat alkalmazó rendőri jelenlét van, a kézipoggyászt nem csak repülésbiztonsági alapon, hanem kábítószert keresve is átvilágítják. A repülőgépbe történő belépés előtt is minden utast megmotoznak. A kábítószer-csempészet legenyhébb büntetése (beismerés és más enyhítő körülmények esetén) minimum 8 év szabadságvesztés.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Venezuelában igen magasak a repülőtéri illetékek (több fajta is van belőlük), amelyek nélkül az utast nem engedik felszállni. Elutazáskor fejenként (gyermekek esetében is) az alábbi VEF - értékeket kell megfizetni. Mivel a reptéri illetékeket csak új Bolivárban és csak készpénzzel lehet kiegyenlíteni, az utazás során erre mindenképpen tartalékolni kell.

  • Általános elutazási illeték: (kb. 25 USD) – minden induláskor
  • Nemzetközi repülőtéri illeték: (kb. 32 USD) – nemzetközi járatok esetén
  • Belföldi repülőtéri illeték: (kb. 7 USD) – belföldi járatok esetén

Venezuela hivatalos fizetőeszköze a Bolivar Forte (VEF). Az országon belüli pénzforgalomban kizárólag ez használható. Pénzváltáskor az általánosan elfogadott US dollár mellett helyenként az eurót is váltják. A bankokban és a legális pénzváltó helyeken használt hivatalos árfolyam és a fél-legális paralel árfolyam között többszörös különbség is lehet. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Venezuela területe: 916 445 km²

Lakossága: 23 865 800 fő

Fővárosa: Caracas, lakosainak száma a külvárosokkal együtt 5,1 millió, míg a tulajdonképpeni történelmi városközpont a Libertador kerület lakossága 1,9 millió.

Hivatalos nyelve a spanyol. Hivatalos pénzneme a bolívar fuerte.

Venezuelában a csatlakozók amerikai szabványúak, a feszültség 110 volt, a váltakozó áram frekvenciája 60 Hz.

Az esős időszakban a hirtelen jött áradások, földcsuszamlások jelenthetnek veszélyt. Emiatt ilyenkor bárhol előfordulhatnak útlezárások. Autóvezetésnél erre különös tekintettel kell lenni. Földrengés- vagy cunami veszélytől nem kell Venezuelában tartani. A különböző mérges kígyók, pókok, skorpiók megjelenésével elsősorban azoknak kell számolniuk, akik a belső területeket keresik fel.

Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz semleges, de nem ellenséges. Általános akadály a kommunikációs nehézség (az angolt kevesen beszélik, más világnyelvet pedig még ritkábban). A venezuelai hatóságok általában közreműködnek abban, hogy a bajbajutott turista kapcsolatba léphessen a magyar külképviselettel.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Venezuelában a vezetékes víz nem ivóvíz minőségű, javasoljuk, hogy csak palackozott vizet és üdítőket fogyasszanak – azokat is az általában automatikusan hozzá adott szívószállal. Jéggel készített italok fogyasztása is csak a színvonalasabb éttermekben javasolt. Lehetőség szerint kerüljék az utcai árusoknál való étkezést.

A nagyvárosokban az egészségügyi ellátás megfelelő. Általában azonnal készpénzzel kell fizetni, de a magánkórházak elfogadnak hitelkártyát is. Az ország déli részén, az 1000 méter alatti területeken – főleg az Orinoco és Apure folyók mentén – malária veszély van (Barinas, Bolivar, Mérida, Monagas, Portuguesa, Sucre, Táchira, Zulia, Amazonas tartományok), ezért elindulás előtt már időben el kell kezdeni malária elleni gyógyszerek szedését.

Elindulás előtt célszerű tájékozódni a kötelező védőoltásokról az illetékes magyar egészségügyi hatóságoknál, illetve Venezuela budapesti nagykövetségén. (Ajánlott a sárgaláz elleni védőoltás, melyet legalább 10 nappal az utazás előtt fel kell venni, illetve a tetanusz és a gyermekbénulás elleni vakcina). Úti-céltól függően célszerű a diftéria, a tífusz, és a hepatitisz A és B elleni védőoltás felvétele.

A 2015-ben Dél-Amerika szerte elterjedt a Zika-láz vírusfertőzés. A Zika-vírust a sárgaláz, a dengue-láz és a chikungunya-láz kórokozóját is terjesztő Aedes aegypti szúnyog hordozza. Kolumbiában 2016 februárjáig közel 20 ezer fertőzöttről tudnak. 

A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a piros foltos bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére. Az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen. Használjanak szúnyoghálót, ruházatként világos öltözet, hosszú ujjú inget, hosszú nadrágot és zárt cipőt, továbbá a fedetlen bőrfelületeket szúnyogriasztó szereket alkalmazzanak. 

Fontos, hogy a tünetek megjelenésekor azonnal forduljanak orvoshoz. 

A Zika-fertőzés és a kisfejűség között vélhető összefüggés miatt a WHO azt javasolja a Zika-láz által érintett térségekbe utazó kismamáknak, hogy a kiutazás előtt és hazatérve is menjenek el orvoshoz.

Magyar turistáknak ajánlatos az óvatosság és a magas fényvédő faktorú napolajok használata, mivel a trópusi nap sokkal erősebb, mint a Magyarországon megszokott.