Ausztrália és Óceánia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 08. 17.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!   
Mai napon is érvényes: 2017.08.18. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Canberrában nagykövetség és konzuli hivatal, Melbourne-ben konzuli hivatal

Figyelem!
Közvetlen légi járat nincs Magyarország és Ausztrália között, így a tranzitálásnál, különösen a Magyarországra történő visszautazáskor figyelni kell az útlevél érvényességi idejére, ugyanis jó néhány ország területére való belépéshez még legalább 6 hónapig érvényes útlevél szükséges!

Biztonság:

Terrorizmus, terrorista cselekmények

Ausztrália közepes szintről magasra emelte a terrorfenyegetettség szintjét, azon veszély miatt, amelyet az Iszlám Állam, valamint más terrorszervezetek helyi támogatói képviselnek. Ezt a besorolást  megerősítették a 2014. december 15-én Sydneyben bekövetkezett túszdráma hatására. A repülőtereken, autóbusz-állomásokon, kikötőkben, valamint nyilvános rendezvényeken és a kormányzati épületekben szigorúbb biztonsági ellenőrzést vezettek be, emiatt fokozottabb rendőri jelenlétre lehet számítani a tömegrendezvényeken is.

 Az ausztrál igazságügyi minisztérium, a mindenkori fenyegetettségi szintet a www.nationalsecurity.gov.au  honlapon folyamatosan közli. Kérjük, hogy kísérjék figyelemmel az ausztrál hatóságok ilyen irányú tájékoztatásait, bejelentéseit és ajánlásait!

A National Security Hotline telefonszáma: 1800-1234-00, e-mail: PAVbZMVmU2hMaG90bGluZUBuYXRpb25hbHNlY3VyaXR5Lmdvdi5hdQ==

Bűnözés, a leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények

Ausztrália biztonságos ország, ugyanakkor a nagyvárosokban és a turisták által sűrűn látogatott helyeken előfordulhat zsebtolvajlás, rablás, illetve gépkocsilopás.
A bűncselekmény áldozatává lett magyar állampolgárok az angol nyelvű www.vaonline.org  honlapon keresztül is hozzájuthatnak a szükséges információkhoz. Kérjük, hogy minden esetet jelentsenek be a helyi rendőrségen.
Magyar és EU-állampolgárokat, illetve magyar és EU-érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások, atrocitások előfordulásának esélye csekély.

Utazás, közlekedés biztonsága

Ausztráliában a baloldali közlekedés szabályai érvényesülnek!

A magyar "B" kategóriás jogosítvány nemzetközi kiegészítéssel használható a turista és látogató vízumok érvényességi idejéig. Az ezt meghaladó időtartamú tartózkodás esetén ausztrál jogosítványért kell folyamodni. Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy kiutazás előtt ellenőrizzék jogosítványuk érvényességét, mivel annak meghosszabbítására a külképviseleteken keresztül nincs lehetőség!
A mobiltelefonok a városokban jól működnek; de a térerősség a lakott területeken kívül gyakran nagyon gyenge, és az ország belső területein gyakorlatilag megszűnik.
A vezető és az utasok számára is kötelező a biztonsági öv használata. 

A városokban és a lakott területeken maximum 60 km/óra a megengedett sebesség (államonként változik). Lakott területen kívül az úttípustól függően maximum 110 km/óra a megengedett sebesség; ez alól kivétel az Északi Terület, ahol jelenleg 130 km/óra.

A legtöbb államban 5 ezrelék a megengedett maximális véralkoholszint (de a szabályok államonként eltérőek). Ausztráliában bal oldali (jobb kormányos) a közlekedési rend. Az ország úthálózata - az ország hatalmas méreteit figyelembe véve - jónak mondható. Bár egyre több autópálya épül, még nagyon gyakori a kétsávos országút.
Különösen alkonyatkor és hajnaltájt jelentenek veszélyt a kenguruk és a vombatok, amelyek gyakran kiszámíthatatlan módon próbálják meg keresztezni az utakat. 
A vezetők csak nagyon óvatosan előzzék meg az ún. "road train"-eket! (A road trainek nagyteljesítményű kamionok, amelyek olykor 3-4 pótkocsiból állnak.)

A Melbourne belvárosában gépkocsival közlekedő állampolgárok figyelmét felhívjuk a közlekedési táblákkal nyomatékosan jelzett, ún. hook turn-ökre (baloldali szélső sávból jobbra kanyarodás nagy ívben), mely fokozott figyelmet követel a sávváltáskor.

A vasúti és a vízi közlekedés biztonságos Ausztráliában. A nagy távolságokat átszelő vonatokra (The Ghan, Indian, Pacific) ajánlott az előzetes helyfoglalás (www.railaustralia.com.au/index.php). A kompok fontos szerepet játszanak Sydney, a villamosok pedig Melbourne közlekedésében. A nagyvárosok (vagy ezek agglomerációi) általában egységes közlekedési honlapot működtetnek, ezek elérhetősége a következő:

Canberra (Australian Capital Territory)
Sydney (New South Wales)
Melbourne (Victoria)
Brisbane (Queensland)
Perth (Western Australia)
Adelaide (South Australia)
Hobart (Tasmania)
Darwin (Northern Territory)

A belföldi légi járatok jól szervezettek, és az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (Federal Aviation Administration) értékelése szerint az ausztrál légitársaságok megfelelnek az ICAO biztonsági előírásainak.
Az Ausztráliába utazó magyar állampolgárok hasznos információkat találhatnak az Australia Tourism honlapján: www.australia.com.

Az ország belső részeibe autóval utazóknak elengedhetetlenül fontos az útra való alapos felkészülés. Ausztrália belső, többnyire sivatagos területein (outback) gyakran előfordul, hogy több száz kilométeren keresztül nincs benzinkút vagy ivóvízvételi lehetőség, ezért kérjük minden alkalommal tájékozódjanak előzetesen az út során várható körülményekről. Ennek megfelelően szükség esetén gondoskodjanak a több napra elegendő üzemanyag, ivóvíz és élelmiszer ellátásukról, valamint tájékoztassák elérhetőségeikről és tervezett útvonalukról a helyi rendőrőrsöt, illetve rokonaikat, ismerőseiket.

Természeti és technikai katasztrófák

Évszaktól függően a trópusi ciklonok, árvizek, illetve a bozóttűz okozhat problémát Ausztráliában. Vészhelyzeti telefonszám: 000
Trópusi ciklonok elsősorban Queensland, Northern Territory és Western Australia területén fordulhatnak elő novembertől áprilisig. A helyi időjárási viszonyokról az Australian Bureau of Meteorology honlapján (www.bom.gov.au) tájékozódhatnak az Ausztráliában tartózkodó magyar állampolgárok.
A magyar turisták az esetleges árvizekről az ausztrál médiában tájékozódhatnak, illetve a helyi hatóságoktól kérhetnek információt.
Felhívjuk az Ausztráliában tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy csak a kijelölt helyeken ússzanak a tengerben. Minden esetben tartsák be az életmentő szolgálat utasításait, mivel a partközeli, nyílt tenger felé irányuló áramlatok rendkívül erősek lehetnek. (Az ausztrál életmentő szolgálatnak évente több mint tízezer, a nyílt tengerre kisodródott embert kell kimentenie; illetve évente majdnem 100 ember fullad a tengerbe a fenti okok miatt.) 
Jelentős veszéllyel jár Ausztráliában a bozóttüzek novembertől február végéig terjedő előfordulása. 2014 december és 2015 január folyamán Dél-Ausztráliában pusztítottak nagy kiterjedésű bozóttüzek, de minden évben előfordulhatnak nagyobb bozóttüzek Ausztrália számos államában. Ezért kérjük, hogy minden esetben tartsák be a helyi hatóságok utasításait. A magyar állampolgárok a televízión és a helyi rádiókon kívül a következő honlapokon is tájékozódhatnak:

Biztonság, biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek.

A nagyvárosok közbiztonsága általában kockázatosabb, de az általában elvárható elővigyázatosság mellett a közbiztonság jó. A Sydneybe látogató magyar állampolgárok fordítsanak külön figyelmet értékeikre és irataikra, ha a következő utcákban, illetve parkokban sétálnak: King Cross, George Street, Hyde Park, Centennial Park. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

IGEN

Elvárt érvényessége:

Elvárt érvényessége: Ausztrália nem állapít meg külön érvényességi időt a beutazásra használt útlevelek vonatkozásában, a beutazás ugyanis a vízum meglététől és érvényességétől függ. Rövidebb turista célú látogatásnál azonban javasoljuk a tervezett időtartamot meghaladó érvényességi idejű útlevéllel történő beutazást. A különböző ausztrál honlapok, illetve a Magyarországról történő beutazásokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján javasoljuk a legalább egy éves érvényességi idejű útlevéllel való megérkezést, hosszabb (több évesre tervezett) tartózkodás esetén a 10 éves érvényességi idejű útlevél kiváltását közvetlenül az indulást megelőzően. A fél évesnél hosszabb érvényességi idejű útlevélre különösen azért lehet szükség, mert a térség több államában (továbbá az átszállásra leggyakrabban igénybe vett arab és ázsiai államokban) létezik a hat hónapos érvényességet előíró szabály.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

További információt az alábbi oldalon talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Kiskorúak beutazása:

Ha kiskorú kíséret nélkül vagy egy szülővel utazik Ausztráliába, az alábbi formanyomtatványt (1229) kell kitölteni angolul.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. Vízumkérelem benyújtásában Ausztrália bécsi nagykövetsége illetékes. Australian Embassy in Vienna, Mattiellistraße 2-4, 1040 Wien, Austria Tel: +43 1 506740, http://austria.embassy.gov.au

Beutazás csak ausztrál vízum birtokában lehetséges. A vízumot előre meg kell igényelni és felvenni, e nélkül a repülőre sem lehet felszállni (nincs belépéskor felvehető vízum). On-line igényelhetők egyes látogatói vízumok: bővebb tájékoztatás  ezen az oldalon  érhető el. A leggyakoribb vízumtípus az ún. látogatói vízum, ennek jele 651. A következő linken található részletesebb információ www.border.gov.au/Trav/Visa-1/651-. Elektronikusan kell kitölteni a nyomtatványokat, követve az instrukciókat, emellett a támogató dokumentumokat is elektronikusan kell feltölteni a rendszerbe. Ausztrália még jelenleg is számos, különböző fajtájú vízum igénylését teszi lehetővé, a vízumdíjak és egyéb feltételek esetről esetre változnak. Éppen ezért fontos az előzetes és körültekintő tájékozódás.

Vízumkérelmek státuszával kapcsolatosan a VEVO - Visa Entitlement Verification Online  rendszer, valamint a myVEVO Mobile App nyújthat segítséget. A szolgáltatásról az alábbi oldalon talál bővebb információt: www.border.gov.au/Busi/Visa 

A repülőtéri tranzitálás – bizonyos feltételek esetén – vízummentes (és illetékmentes). Bővebb információ ezen az oldalon érhető el. A vízummentesség csak a 8 órán belüli repülőtéri tranzitálásra vonatkozik, egyéb esetben a tranzitálás is vízumköteles. Bővebb információ ezen az oldalon érhető el.

A 2017. január elsején életbe lépett magyar-ausztrál „Work and Holiday” vízummegállapodás alapján évente kétszáz – 18 és 30 év közötti – magyar fiatal számára nyílik lehetőség arra, hogy Ausztráliába utazzon és ott egy év időtartamra munkát vállaljon, illetve tanulmányokat folytasson. A pályázati kritériumokat teljesítő magyar állampolgárok az ausztrál idegenrendészeti hatóság, a Department of Immigration and Border Protection honlapján www.border.gov.au/Trav/Visa-1/462- tájékozódhatnak, illetve pályázhatnak a lehetőségre.

A pályázat benyújtásához magyarországi kormányzati támogató dokumentum, ún. „letter of government support” szükséges. Magyar állampolgárok részére ezt a Belügyminisztérium állítja ki. A kiállítás részleteivel kapcsolatban az érdeklődők a Belügyminisztérium alábbi oldalán tájékozódhatnak: www.nyilvantarto.hu/hu/ausztral_whs_vizum 

Házikedvencek beutazása:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Az Ausztráliába érkező háziállatok minimum 10 napig karanténba kerülnek. Ausztráliába érkezés után a Department of Agriculture munkatársai gyűjtik össze az állatokat  a reptéren, és szállítják a karanténba. Vakvezető kutyák szállítása eltérő feltételek mellett történhet abból a megfontolásból, hogy az állat az érkezés után rögtön gazdája rendelkezésére álljon. (Bővebb információ: www.agriculture.gov.au/cats-dogs/assistance-dogs#on-arrival-in-australia

Az egész kérdéskörre vonatkozóan bővebb információk: www.agriculture.gov.au/cats-dogs

Munkavállalás:

Ausztráliában csak munkavállalói vízum - illetve tanulói vízum esetében külön engedély - birtokában lehetséges. A részletes szabályok ezen a honlapon tekinthetők meg.

Az ausztráliai munkavállalásban érdekelt magyar állampolgárok hasznos információkat találhatnak a következő honlapokon: http://employment.gov.au, www.jobsearch.gov.au, illetve http://mycareer.com.au.

Vám:

Bővebb információ az ausztrál vám- és határőrség honlapján

Nyomatékosan felhívjuk az Ausztráliába érkező magyar állampolgárok figyelmét, hogy az ausztrál nemzetközi repülőtereken csomagjaik kötelező vámvizsgálaton esnek át. Amennyiben tehát ausztrál belföldi járatokra kívánnak átszállni, belföldi járatokkal kívánnak továbbutazni, csomagjaikat a nemzetközi repterekre való megérkezés után fel kell venniük. A csomagok közvetlen feladására nincs mód.

Az Ausztráliába érkező, illetve az országot elhagyó személyeknek ún. Passenger Card-ot (incoming és outgoing passenger card) kell kitölteni. A kitöltést angol nyelven kell elvégezni, de az alábbi oldalakra kattintva többek között magyar nyelvű kitöltési útmutatót és kártyamintákat is találnak a magyar állampolgárok.

incoming passenger card (magyarul): https://www.border.gov.au/EnteringorleavingAustralia/Documents/15hun_000.pdf

outgoing passenger card (magyarul): https://www.border.gov.au/EnteringorleavingAustralia/Documents/16hun.pdf

Az Ausztráliába utazóknak rendszerint már az országba érkező nemzetközi repülőjáratokon kiosztják az incoming card-okat, de földet érést követően, a vámvizsgálat előtt e célból rendszeresített pultokon is megtalálhatók a kitöltetlen formanyomtatványok. Az outgoing card-okat a reptéri ellenőrzéskor hasonló módon pultokon találják meg az utasok.

A passenger card-okról bővebben az alábbi linken tájékozódhatnak a magyar állampolgárok: https://www.border.gov.au/Trav/Ente/Goin/passenger-cards

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Biztosítás

Az elutazás előtt érdemes átfogó egészségbiztosítást kötni a látogatás időtartamára a magas orvosi költségek miatt.

Szállásfoglalás

Magyarországi utazási irodánál megrendelt és kifizetett szállás és programok esetén rendelkezni kell a befizetést bizonyító voucherrel (vagy annak másolatával), mivel előfordulhat, hogy az átutalt pénz nem érkezik meg időben.

Egyéb információk

Ausztráliában 240 voltos és 50 Hz-es a villamos áram. Az ausztrál elektromos csatlakozók eltérnek a magyar szabványtól.

Állati- és növényi eredetű termékek bevitele

Az Ausztrál Karantén Szolgálat és a Határőrség szigorúan betartatja a vám-, illetve a növényvédelmi- és állategészségügyi előírásokat, a mezőgazdasági termékek, élelmiszerek behozatalára vonatkozó tilalmat és korlátozásokat. Tej, tejtermékek, tojástermékek, élő állatok, hús és hústermékek, magvak, friss zöldségek, gyümölcs és élő növények bevitele tilos, egyes élelmiszerek államok közti mozgatása is korlátozott, ezekről a közutak mentén táblákon olvasható bővebb tájékoztatás. A be nem jelentett és a csomagvizsgálatnál megtalált élelmiszer miatt 2-5 ezer dolláros helyszíni büntetés jár. A feldolgozott élelmiszert, teát, kávét, tejalapú italokat, fából vagy növényi, állati eredetű alapanyagból készült termékeket be kell mutatni vizsgálatra a "piros" folyosón. A helyszíni vizsgálat után a terméket visszaadják (szükség esetén speciális kezelésnek vetik alá) vagy elkobozzák és megsemmisítik. A külső határon fennálló karanténszabályokkal kapcsolatban ezen az oldalon, az egyes tagállamok közti utazások kapcsán felmerülő (belső) karanténszabályokkal kapcsolatban itt található tájékoztatás. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Ausztráliában a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó. A csapvíz a legtöbb helyen iható. Egyes városoktól távoleső vidékeken a csapvíz (artézi víz) helyett palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Egészségügyi kockázatot a napon leégés, az ausztrál fauna egyes képviselői (medúza, mérges kígyók, pókok, stb.) jelentenek. Még télen is indokolt a napszemüveg, valamint a hosszúujjú ruha, nyáron a magas faktorú naptej használata. Ausztrália élővilága számtalan veszélyt rejt, ezekre táblák figyelmeztetnek, de érdemes a szálláshelyeken közvetlenül érdeklődni, s általában fokozott körültekintéssel eljárni (például túrázáshoz magasszárú cipő, sátorverés előtt a környező bokrok megzörgetése, hajnali és koraesti vezetés elkerülése). A legveszélyesebb állatfajokról itt található képes összefoglaló:

A Queensland, az Északi Terület és Nyugat-Ausztrália északi területeire utazó magyar állampolgárok ügyeljenek a szúnyogok által terjesztett betegségek – dengue láz, Ross River láz – veszélyeire, és használjanak szúnyogriasztó szereket, valamint szúnyoghálót. Ezzel kapcsolatos további információk elérhetők a WHO honlapján: www.who.int/en, illetve a www.who.int/ith.

Ausztráliában általános, hogy a legtöbb orvosnak és kórháznak az egészségügyi ellátás igénybevétele után azonnal ki kell fizetni a számlát. A nagykövetség azt tanácsolja minden magyar állampolgárnak, hogy kössön teljes körű egészségügyi- és baleseti biztosítást az itt-tartózkodás teljes időtartamára. Javasoljuk: a magyar állampolgárok ellenőrizzék, hogy a biztosításuk kiterjedjen minden olyan tevékenységre (pl. búvárkodás, stb.), amelyet ausztráliai tartózkodásuk alatt folytatni szeretnének.