Ausztrália és Óceánia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.17. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: 1974 óta a Cook-szigetek Új-Zéland szabadon társult állama, a kül- és hadügyeket Új-Zéland intézi, azonban önálló kormányzata van. Magyarország legközelebbi külképviselete a térségben a Wellingtoni Magyar Nagykövetség. A legközelebbi EU-misszió (Delegation of the European Union for the Pacific) a Fidzsi-szigeteken található.

Biztonság:

A Cook-szigeteken a biztonság magas fokú, friss biztonsági információkat az új-zélandi külügyminisztérium honlapján találnak: https://www.safetravel.govt.nz/cook-islands 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás tervezett időpontja és az útlevél lejárati dátuma között legalább 6 hónap kell legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Vízum:

Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazás (31 napot nem meghaladó tartózkodás esetén) vízummentes. Hosszabb tartózkodást tervezőknek az engedély lejárata előtt legalább két héttel jelezniük kell meghosszabbítási szándékukat, ami azonban nem jelent automatikus engedélyt.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato.

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A Cook-szigetek területe 240 km2, lakossága közel 15 000 főt. Államformája alkotmányos monarchia, államfője II. Erzsébet királynő, fővárosa Avarua. Hivatalos nyelve a maori és az angol.

Az időjárás egész évben meleg és napos, azonban novembertől márciusig csapadékosabb, ekkor ciklonok is előfordulhatnak, így javasoljuk a fidzsi-szigeteki meteorológiai szolgálat honlapjának tanulmányozását (www.met.gov.fj).

Hivatalos pénznem az új-zélandi dollár (1 forint megközelítőleg 0,0053 NZD).

A Cook-szigeteken baloldali közlekedés van. 

További információkat a www.cookislands.travel/information honlapon találnak.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A Cook-szigetekre utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy az egészségügyi ellátás színvonala korlátozott, így javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, ha az ellátás helyben nem biztosítható. A Cook-szigeteken a szúnyogok által terjesztett dengue-láz veszélyével kell számolni, az aktuális helyzetről a www.who.int/topics/dengue/en honlapon tájékozódjanak.