Ausztrália és Óceánia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt! 
Mai napon is érvényes: 2017.12.12. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország legközelebbi – a Fidzsi-szigetekre akkreditált - külképviselete a Wellingtoni Magyar Nagykövetség. Az EU-tagállamok közül Nagy-Britannia és Franciaország tart fenn külképviseletet a Fidzsi-szigeteken, azonban Franciaország Konzuli Hivatala 2017. november 30-án végleg bezárásra kerül. A csendes-óceáni térség EU-képviselete (Delegation of the European Union for the Pacific) a Fidzsi-szigetek fővárosában, Suvában található. 

Biztonság:

A Fidzsi-szigeteken a biztonság magas fokú, friss biztonsági információkat az új-zélandi külügyminisztérium honlapján találnak: https://www.safetravel.govt.nz/fiji. A külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák, azonban előfordulnak olykor lopások, illetve hitelkártya-visszaélés.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig érvényes kell legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Vízum:

Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazáshoz és 4 hónapot meg nem haladó tartózkodáshoz nem szükséges vízumot igényelni. A belépésnél kapott, ún. turista vízumot 2 hónappal lehetséges meghosszabbítani, ezt a helyszínen, a Bevándorlási Hivatalnál szükséges intézni. A belépésnél a Bevándorlási Hivatal munkatársai felkérhetik a beutazót, hogy mutassa fel a távozást igazoló repülőjegyet, illetve igazolja tartózkodásának anyagi fedezetét. 

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A Fidzsi-szigeteki Köztársaság egy ország és szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén, 1970-ben szerzett függetlenséget az Egyesült Királyságtól.

A Fidzsi-szigetek területe 18 270 km2, lakossága közel 881 000 főt. Államformája köztársaság, fővárosa Suva. Hivatalos nyelve a fidzsi, az angol és a hindi.

Az időjárás trópusi (további információkat a www.met.gov.fj honlapon találnak). Az évi átlaghőmérséklet 26-30 °C között alakul. Az ország a ciklonövezetben fekszik, viharok egész évben előfordulhatnak. A Winston ciklon óriási pusztítást végzett a szigetek egy részén 2016 februárjában, az újjáépítés folyamatban van.

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +10 óra.

Hivatalos pénznem a fidzsi dollár (1 forint megközelítőleg 0,0072 FJD).

A Fidzsi-szigeteken baloldali közlekedés van.  

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Javasolt oltások a Fidzsi-szigetekre utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

A Fidzsi-szigetekre utazóknak javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, amennyiben az ellátás helyben nem biztosítható.