Ausztrália és Óceánia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2018.02.23. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek:
Kiribatinak Magyarországgal nincs diplomáciai kapcsolata ezért a magyar állam segítsgégnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország legközelebbi – Kiribati-ra nem akkreditált – külképviselete a térségben a Canberrai Magyar Nagykövetség és a Wellingtoni Magyar Nagykövetség. A legközelebbi EU-misszió Fidzsin található: Delegation of the European Union for the Pacific (Level 6, Tappoo City Complex Corner of Scott & Usher Streets, Suva).

E-mail: JMlKiBizDmjNZstzk4mdNmRGVsZWdhdGlvbi1GaWppQGVlYXMuZXVyb3BhLmV1

Honlap https://eeas.europa.eu/delegations/fiji/area/contacts_en

Biztonság:

Friss biztonsági információk érdekében utazás előtt érdemes felkeresni a térségben iránymutatónak számító új-zélandi, valamint ausztrál külügyi információs oldalt (www.mfat.govt.nz, www.dfat.gov.au), illetve felvenni a kapcsolatot Kiribati ausztráliai külképviseletével http://protocol.dfat.gov.au/Consulate/view.rails?id=103

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Kiribati Köztársaságból történő kiutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:  

Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazáshoz nem szükséges vízum.

Vízuminformációk www.kiribatitourism.gov.ki/practicalinformation/visainformation

Kiribati nemzeti légitársasága az Air Kiribati (www.airkiribati.com.au), de az Our Airlines is közlekedtet járatokat. Kiribati Ausztrália (Brisbane), Fiji, a Salamon-szigetek és Nauru felől is megközelíthető, illetve az óceánjáró hajók kedvelt kikötőhelye is egyúttal. 

Négy ország: a Kínai Köztársaság, Kuba, Ausztrália és Új-Zéland tart fenn Kiribati-n diplomáciai képviseletet.

Új-zélandi külképviselet Kiribatin http://protocol.dfat.gov.au/Consulate/view.rails?id=103

Ausztrál külképviselet Kiribatin http://kiribati.embassy.gov.au

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Hivatalos elnevezés: Kiribati Köztársaság
Terület: 811 km2
Népesség: 110.000 (becsült)
Főváros: Bairiki
Vallás: keresztény
Hivatalos nyelvek: i-kiribati (az angol nyelv is általánosan ismert)
Pénznem: ausztrál dollár
Fő exportcikkek: hal, kopra

Országismertető

Kiribati a Csendes-óceán középső részén terül el, az országot alkotó 33 atoll három szigetcsoportot alkot. A főváros Tarawa atollon található, amely a legnépesebb. Államforma köztársaság. A lakosság nagy része mikronéz eredetű. Az ország – többek között – tagja a Brit Nemzetközösségnek, az ENSZ-nek, a Csendes-óceáni Fórumnak, a Mikronéz Országok Szövetségének.

Története

A 17. században érkeztek partjaira az európaiak. 1892-ben brit fennhatóság alá került. A II. világháborúban egyes szigeteken súlyos harcok dúltak. 1979-ben a terület egy része Kiribati néven vált független államá.

Politikai háttér

Kiribati-n az elnököt, aki egyidejűleg tölti be a miniszterelnöki és az államfői posztot, a választók négy évre választják, és maximum három cikluson keresztül töltheti be a tisztséget. A törvényhozás (Ni Maungatabu) egykamarás, 46 képviselőből áll.

A közigazgatási beosztás

Jelenleg három szigetcsoportra oszlik: Gilbert-, Phoenix és a Line-szigetek.

Gazdaság

Kiribati gazdasága a környezeti adottságok által behatárolt. A szigetek egy része néhány évtizeden belül eltűnik az óceánban. Az atoll-szerkezet, a termőföld és a vízkészlet szűkössége jelentős hátrányokkal jár. A fő bevételi forrás a kókusztermesztés és a halászat, továbbá a halászati jogok bérbeadása. A korábbi foszfátbányák még 1979-ben kimerültek, de az abból származó bevételek egy részét egy alapban gyűjtötték a későbbi generációk számára. Egyedülálló élővilága következtében a turizmus elsősorban a Kiritimati-szigetnek jelent bevételt.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, ha az ellátás helyben nem biztosítható. Kiribati-on időről időre gondot okoz az ivóvíz-ellátás biztosítása, ezért javasoljuk a palackozott és biztonságos helyről származó víz fogyasztását. Az országban a szúnyogok terjeszthetik a dengue-lázat, ezért mindenképpen szerezzen be rovarriasztót, és tanulmányozza a WHO honlapját (www.who.int/en). Kiribati fekvése miatt a ciklonoknak, valamint a cunamiknak egyaránt ki van téve, ezért kérjük utazás előtt tanulmányozza a helyi, valamint az ausztrál vagy a fidzsi meteorológiai szolgálatok honlapjait (www.met.gov.ki/en, www.climate.gov.ki/met, www.bom.gov.au, www.met.gov.fj).