Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2018.11.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarországnak nincs a Marshall-szigetekre akkreditált nagykövetsége, a magyar állam segítségnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország legközelebbi – a Marshall-szigetekre nem akkreditált – külképviseletei a térségben a Canberrai Magyar Nagykövetség, a Wellingtoni Magyar Nagykövetség, a Manilai Magyar Nagykövetség és a Jakartai Magyar Nagykövetség. Más EU tagállamok szintén nem tartanak fenn hivatásos nagykövetséget vagy konzulátust a Marshall-szigeteken.

Biztonság:

A Marshall-szigeteken általában jó a közbiztonság, kisebb jelentőségű bűncselekmények közül főként lopás, besurranó tolvajlás fordulhat elő. Friss biztonsági információk a tájékoztató végén felsorolt honlapokon olvashatók.

Általános segélyhívó telefonszám: 911.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások

A trópusi ciklonok fő időszaka júniustól decemberig tart, de kisebb eséllyel az év más részében is kialakulhatnak jelentős viharok. Időjárási információk az USA csendes-óceáni meteorológiai szolgálatának honlapján, valamint az ausztrál meteorológiai szolgálat oldalán olvashatók. A térségben várható trópusi ciklonokról pedig ez a lap ad naprakész információt: 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
A beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

A Marshall-szigetek és az Európai Unió közötti vízummentességi megállapodás alapján magyar útlevéllel utazók vízum nélkül beléphetnek a szigetország területére, és ott bármely 180 napos időszakon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak.

Belépés, vám:

A szigetek természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, nem tartósított élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos hasznos információk – tiltott vagy engedélyhez kötött tárgyak, élelmiszerek, állatok bevitele, készpénzzel kapcsolatos szabályok – megtalálhatók az IATA honlapján.

Házikedvencek beutazása: 

További információt az alábbi oldalon talál: http://www.pettravel.com/immigration/MarshallIslands.cfm

További hasznos információ az országról

Hivatalos pénznem az amerikai dollár. Fizetés csak készpénzzel lehetséges. A szigetek fővárosában, Majuroban található néhány ATM készülék.

Utazás, közlekedés biztonsága:

A szigetek között közlekedő komphajók állapota gyakran elmarad az előírásoktól. A belföldi légijáratokat üzemeltető Air Marshall Islands biztonságáról ezen a honlapon tájékozódhatnak:

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül – legközelebb az USA-hoz tartozó Guam vagy Hawaii szigetein, illetve Ausztráliában – kaphat megfelelő ellátást a beteg. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, az utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Általános segélyhívó telefonszám: 911.

Az országgal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról, javasolt oltásokról bővebb tájékoztatást kaphat az International SOS honlapján, az Országos Epidemiológiai Központ | Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában vagy az Oltóközpont Kft.-től.

A tífusz és hepatitisz mellett veszélyt jelentenek a szúnyogok által terjesztett betegség, köztük a malária, Dengue-láz, Chikungunya-láz és a Zika-vírus, így alapvető fontosságú a szúnyogok elleni védekezés. A csapvíz ivásra nem megfelelő. 2017 elején jelentősebb számú hepatitisz-A és néhány Zika-vírusos megbetegedést is regisztráltak, ami miatt az ország kormánya egészségügyi vészhelyzetet rendelet el. Szintén 2017-ben mumpsz-járvány is felütötte fejét a szigeteken. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrások az országról: