Ausztrália és Óceánia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.12. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Mikronéziában nincs magyar nagykövetség és konzulátus. Konzuli ügyekben forduljon a Wellingtoni Magyar Nagykövetséghez. Az EU-tagállamok közül egy ország sem tart fenn képviseletet a régióban. 

Biztonság:

Mikronéziában a biztonság magas fokú, friss biztonsági információkat az új-zélandi külügyminisztérium honlapján találnak: https://www.safetravel.govt.nz/federated-states-micronesia 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás tervezett időpontja és az útlevél lejárati dátuma között legalább 6 hónap kell legyen.

Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazás 30 napig vízummentes. 

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Mikronézia Óceánia egy régiója, amely a Csendes-óceán nyugati részén terül el. Tőle nyugatra helyezkednek el a Fülöp-szigetek, délnyugatra Indonézia, délre Pápua Új-Guinea és Melanézia, keletre és délkeletre pedig Polinézia. Nem keverendő össze a Mikronéziai Szövetségi Államokkal, amely a régiónak csak egy részét öleli fel. 1831-ben Jules Dumont d'Urville javaslatára különítették el a régiót Mikronézia néven. 

A terület nagy része viszonylag korán európai uralom alá került. Guam-szigetet, az Északi-Mariana-szigeteket és a Karolina-szigeteket (amiből később Palau és a Mikronéziai Szövetségi Államok lettek) korán gyarmatosították a spanyolok. Ezek a szigetek a Spanyol Kelet India részeivé váltak, és a szintén spanyol uralom alatt álló Fülöp-szigetekről irányították a 17. század elejétől egészen 1898-ig. Teljes európai fennhatóság nem alakult ki a szigetcsoport felett, azonban a 20. század elejéig a terület megosztott volt. Az Egyesült Államok irányította Guam szigetét az 1898-as spanyol-amerikai háború után, majd gyarmatosította a Wake-szigetet is. Németország megszerezte Naurut, majd Spanyolországtól megvette a Marshall-szigeteket, a Karolina-szigeteket és az Északi-Mariana-szigeteket. A Brit Birodalom uralta a Gilbert-szigeteket (Kiribati). Az első világháború idején Németország Csendes-óceáni területeit elveszítette és azok a Népszövetség birtokába kerültek 1923-ban. Nauru ausztrál fennhatóság alá került, Németország többi mikronéz gyarmatát pedig a Japán Birodalom rendelkezésére bocsátották. Ez így is maradt egészen Japán második világháborús vereségéig. Ezután a terület az Egyesült Államok irányítása alá került. Napjainkban Mikronézia legnagyobb része önálló államokból áll, kivéve a Guam-szigetet és a Wake-szigetet, melyek az Egyesült Államok területei, illetve az Észak-Mariana-szigetek, mely amerikai nemzetközösséget alakított ki.

A Mikronéziai Szövetségi Államok 1986-ban kiáltották ki függetlenségüket az Egyesült Államoktól. Lakossága 103 000 fő. Lakossága közel 561 000 fő. Államformája szövetségi köztársaság, fővárosa Palikir. Hivatalos nyelve az angol.

Az időjárás trópusi, a száraz évszak decembertől áprilisig tart, éves átlaghőmérséklet 26-32 °C.

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +10 óra.

Hivatalos pénzneme az amerikai dollár. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az ide utazóknak javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, amennyiben az ellátás helyben nem biztosítható.

Javasolt oltások a Mikronéziába utazók számára: hastífusz, tetanusz, hepatitis A és B elleni oltások.

Lásd bővebben: www.oltokozpont.hu/index.php?id=292&no_cache=1