Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2018.12.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Magyarországnak nincs Naurura akkreditált nagykövetsége, a magyar állam segítségnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország legközelebbi – Naurura nem akkreditált – külképviseletei a térségben a Canberrai Magyar Nagykövetség, a Wellingtoni Magyar Nagykövetség, a Manilai Magyar Nagykövetség és a Jakartai Magyar Nagykövetség. Más EU tagállamok szintén nem tartanak fenn hivatásos nagykövetséget vagy konzulátust Naurun.

Biztonság:

A biztonság általában jónak mondható, különösebb kockázatok nincsenek. Friss biztonsági információk a tájékoztató végén felsorolt honlapokon olvashatók.

Segélyhívó telefonszámok:

  • mentők: 111, 117 vagy 118
  • rendőrség: 110
  • tűzoltók: 112

Természeti katasztrófák, veszélyforrások

A trópusi ciklonok nem jellemzőek a szigetre, de a novembertől áprilisig tartó esős évszakban azért alkalmanként előfordulnak. Időjárással kapcsolatos információk az ausztrál meteorológiai szolgálat alábbi oldalán találhatók:

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN
Az útlevél a tervezett tartózkodás utolsó napjától számított legalább 6 hónapig még érvényes legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMA beutazó turistának rendelkeznie kell az ország elhagyását biztosító jeggyel.

Vízum:

Magyar útlevéllel utazók csak vízum birtokában léphetnek be, a vízumigénylés módjáról a www.naurugov.nr/about-nauru/visiting-nauru/visa-requirements.aspx oldalon tájékozódhatnak.

Belépés, vám

A sziget természetes élővilágának védelme érdekében szigorú szabályozás – legtöbb esetben tiltás – vonatkozik az állatok, növények, állati és növényi eredetű termékek, nem tartósított élelmiszerek bevitelére. A belépéssel kapcsolatos hasznos információk – tiltott vagy engedélyhez kötött tárgyak, élelmiszerek, állatok bevitele, készpénzzel kapcsolatos szabályok – megtalálhatók az IATA honlapján.

További hasznos információ az országról

Az országban használt pénznem az ausztrál dollár. Ezt utazás előtt be kell szerezni, mert hivatalos pénzváltók nem működnek, a sziget egyetlen ATM-je – a Menen Hotelben – megbízhatatlan, kártyás fizetésre pedig a legtöbb helyen nincs mód.

Közegészség, egészségügyi helyzet

Az orvosi ellátás lehetőségei rendkívül korlátozottak. Komolyabb probléma esetén csak a szigetországon kívül kaphat megfelelő ellátást a beteg, legközelebb az USA-hoz tartozó Guam vagy Hawaii szigetein, illetve Ausztráliában vagy Új-Zélandon. Tekintettel a légi betegszállítás akár több millió forintra is rúgó költségére, az utazóknak mindenképp javasolt olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is.

Mentők segélyhívó száma: 112, 117 vagy 118.

Az országgal kapcsolatos egészségügyi tudnivalókról, javasolt oltásokról bővebb tájékoztatást kaphat az International SOS honlapján, az Országos Epidemiológiai Központ | Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontjában vagy az Oltóközpont Kft.-től.

Legnagyobb potenciális veszélyt a tífusz és a Dengue-láz jelenti, bár egyéb szúnyogok által terjesztett betegség is előfordulhat, így alapvető fontosságú a szúnyogok elleni védekezés. A csapvíz ivásra nem megfelelő. Utazás előtt javasolt a veszélyekről tájékozódni az ÁNTSZ és a magyar Konzuli Szolgálat oldalain, valamint az egyes betegségekkel és a csendes-óceáni térséggel részletesebben is foglalkozó következő honlapokon:

További hasznos információforrások az országról