Ausztrália és Óceánia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt! 
Mai napon is érvényes: 2017.12.17. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: A Naurui Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal vagy tiszteletbeli konzul. Tekintettel arra, hogy diplomáciai kapcsolat kizárólag az ENSZ-ben van, a magyar állam segítségnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország legközelebbi – Naurura nem akkreditált – külképviseletei a térségben a Canberrai Magyar Nagykövetség, a Wellingtoni Magyar Nagykövetség, a Manilai Magyar Nagykövetség és a Jakartai Magyar Nagykövetség. A csendes-óceáni térség EU-képviselete Fidzsin található: Delegation of the European Union for the Pacific (Level 6, Tappoo City Complex Corner of Scott & Usher Streets, Suva)
E-mail: eWQdd4NTzrRGVsZWdhdGlvbi1GaWppQGVlYXMuZXVyb3BhLmV1 | Honlap: https://eeas.europa.eu/delegations/fiji/area/contacts_en

Biztonság:

Friss biztonsági információk érdekében utazás előtt érdemes felkeresni a térségben iránymutatónak számító új-zélandi, valamint ausztrál külügyi információs oldalakat (www.mfat.govt.nz, www.dfat.gov.au). További tájékozódásra javasoljuk még a 

Továbbá hasznos lehet felvenni a kapcsolatot Nauru ausztráliai külképviseletével: http://protocol.dfat.gov.au/Consulate/view.rails?id=140

ausztrál külképviselet Naurun: High Commission of Australia

Cím: MQ45 NPC OE, Aiwo District, Nauru Tel: 6744443380 Fax: 6744443382 Email: dYVpCts7WV0kWWNZGF2aWQuY29zdGFAZGZhdC5nb3YuYXU=

Nauru nemzeti légitársasága, az Our Airline (www.ourairline.com.au) heti kétszer közlekedtet járatokat a Brisbane - Honiara - Nauru - Tarawa - Nadi útvonalon. 

Nauru három helyen tart fenn külképviseletet: Ausztráliában (Brisbane), Fidzsin és az ENSZ-nél (New York, USA), több országban tiszteletbeli konzulátusa található (Európában Londonban).

További információk Naururól: www.naurugov.nr/about-nauru.aspx 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN
Az országból való távozást követő további 6 hónap.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Vízuminformációk: www.naurugov.nr/about-nauru/visiting-nauru/visa-requirements.aspx

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Hivatalos elnevezés: Naurui Köztársaság (korábban: Pleasant-sziget)
Terület: 21 km2
Népesség: 8,800 (2007 becsült)
Főváros: nincs hivatalos főváros
Vallás: keresztény (kétharmad protestáns, egyharmad katolikus)
Hivatalos nyelvek: angol és naurui
Pénznem: ausztrál dollár
Fő exportcikkek: foszfát, halászat
Fő importcikkek: benzin, étel, gyártott termékek, gépek, építőanyagok

Országismertető

Nauru a csendes óceáni térség legkisebb állama, területe 21 km2. Államformája köztársaság, hivatalos nyelve az angol és a naurui. Az ország a térség három legnagyobb foszfáttermelőjének egyike, bár bányái kimerülőben vannak. A lakosság száma tízezer fő körül mozog, többségük mikronéziai eredetű. A bevándorlók nagy része más szigetekről, Kínából, Ausztráliából és a Fülöp-szigetekről származik.

Története

1798-ban fedezte fel az angol bálnavadász, John Fearn kapitány, aki Pleasant-szigetnek keresztelte. Németország 1888-ban annektálta, 1914-ben a Német Marshall-Szigetek Terület része lett. Az első világháború alatt ausztrál megszállás alá került, a háború után brit mandátumként igazgatták. Japán 1942-ben elfoglalta, majd a sziget a háború végén újra ausztrál igazgatás alá került, egészen az 1968-as függetlenségig. A szigetnek nincs hadserege, védelmét Ausztrália látja el.

Politikai háttér

Nauru a világ egyik legkisebb demokratikus állama, alkotmányát 1968-ban fogadták el. Az elnököt – aki egyidejűleg tölti be a kormányfői és az államelnöki tisztséget – az egykamarás, 18 tagú parlament választja. Politikai pártok nincsenek, valamennyi képviselő függetlenként tölti be hároméves mandátumát. A választásokon a 20. évüket betöltött naurui állampolgárok szavazhatnak. A jelenlegi köztársasági elnök 2011 novembere óta Sprent Dabwido.

A közigazgatási beosztás

14 közigazgatási egységre oszlik: Aiwo, Anabar, Anetan, Anibare, Baiti, Boe, Buada, Denigomodu, Ewa, Ljuw, Meneng, Nbok, Uaboe, and Yaren. A kormány Yaren kerületben székel.

Gazdaság

A Nauru foszfátbányászatából származó bevételek csökkenése új bevételi források bevonását tette szükségessé. Ezek közül a nyílt tengeri halászati jogok bérbe adása tűnik a közeljövőben a legígéretesebbnek.

Az ország pénzneme az ausztrál dollár. Bankautomaták nincsenek, a bankkártyák használata nem lehetséges (kivétel: Menen Hotel).

Közlekedés

A szigeten körbefutó út (Island Ring Road) kivételével az utak nem rendelkeznek szilárd burkolattal. Naurun baloldali közlekedés van. Az éjszakai vezetés különösen veszélyes lehet az út mentén közlekedő gyalogosok és állatok miatt. Tömegközlekedés, buszok és taxik nincsenek a szigeten. Az autóbérlést javasoljuk a magyar állampolgároknak. A szigeten csak naurui jogosítvány birtokában lehet autót vezetni. Külföldi állampolgárok 70 dollárért kérhetik naurui jogosítvány kiállítását.

Időjárás

A novembertől áprilisig tartó esős évszakban igen erős esőzések, földcsuszamlások és árvizek fordulhatnak elő. Heves viharok, tájfunok idején a szállodai vendégeknek esetenként biztonságosabb, a sziget belsejében található helyekre kell költözni. Indulás előtt javasoljuk tanulmányozza az ausztrál vagy a fidzsi meteorológiai szolgálat honlapját (www.bom.gov.au, www.met.gov.fj).

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Naurun korlátozott az ivóvíz-hozzáférés, a tengerből, párolással nyernek ivóvizet, de a kapacitások nem mindig elégségesek. Javasoljuk a palackozott, külföldi ivóvíz fogyasztását. Javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését is, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, ha az ellátás helyben nem biztosítható. Az alapvető egészségügyi szolgáltatások igénybe vétele is nehézségekbe ütközhet. Gyakorta csak azonnali fizetés mellett vehetők igénybe.