Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2018.11.20. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre! 

Elérhető külképviselet/ek: A Palaui Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele folyamatban van, így a magyar állam segítségnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország legközelebbi – Palaura egyelőre még nem akkreditált – külképviselete a térségben a Fülöp-szigeteken, Manilában található, Magyar Nagykövetség. Információink szerint az EU-tagállamok közül Franciaország, Ausztria és Németország tart fenn (tiszteletbeli) konzulátust Palaun, melyekhez - baj esetén - magyar állampolgárok is fordulhatnak.

Biztonság:

Friss biztonsági információk érdekében utazás előtt érdemes felkeresni a térségben iránymutatónak számító USA külügyi információs oldalát.

Vészhelyzeti telefonszám Palaun: 911

Az elkövetett bűncselekmények száma alacsony az országban, de a szokásos, turistákkal szemben elkövetett csekélyebb súlyú bűncselekményekre, illetve „lehúzásokra” gyakran kerül sor, súlyosabb személy elleni cselekményekre csak néha. 

Illegális kábítószerek (pl. kokain és heroin) birtoklása súlyos, akár 25 évig terjedő börtönbüntetéssel járhat. Alkoholt csak 21 éves kortól lehet fogyasztani, közterületen tilos az alkoholfogyasztás.

A fővárosban és környékén kijárási tilalom van éjjelente.

A II. világháborúból visszamaradt, még mindig aktív robbanószerkezetek előfordulhatnak az országban és felségvizeiben, főként Peleliuban és Angaurban. Kérjük a vonatkozó figyelmeztetéseket tartsák be. 

A sósvízi krokodilok jelenléte s a veszélyre figyelmeztető jelzések hiánya miatt fokozott gondossággal kell megválasztani a vízi szórakozásra szolgáló helyeket. Javasoljuk a helyi hatóságokkal való előzetes kapcsolatfelvételt, valamint a mangrovéval sűrűn benőtt területek elkerülését.

Az ország éghajlata trópusi, fekvése révén természeti csapásokra lehet számítani, főleg trópusi ciklonokra és árhullámokra leginkább június és november között. Januártól márciusig terjed a száraz(abb) évszak. Javasolt az alábbi időjárás előrejelzési oldal figyelemmel kísérése: www.prh.noaa.gov/koror, illetve http://palaugov.pw/category/nemo  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az országból való távozást követő min. 90 nap, de erősen ajánlott a legalább 6 hónapos érvényesség.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Magyar állampolgárok 30 napon belüli időtartamra turizmus céljából vízum nélkül utazhatnak be az országba. A belépéskor 30 napos vízumot kap az utazó. Hosszabbítása 50 USD ellenében lehetséges 7 nappal, összesen 2 alkalommal. Az útlevélnek a kiutazástól számítva még 6 hónapig kell érvényesnek lennie. A visszaútra szóló repülőjegy bemutatása követelmény. Munkavállalási célú beutazás csak vízum birtokában lehetséges.

További vízuminformációk: http://palau.visahq.com/requirements/Hungary.

Beutazással kapcsolatos további kérdésekhez javasoljuk az alábbi elérhetőségeket: 

Palau Bureau of Immigration
Telefon: +680 488 2498
E-mail: mqID2QQaW1tQHBhbGF1bmV0LmNvbQ==

Utazási és környezetvédelmi adó megfizetésére kell számítani (kb. 50 USD értékben), a kormány a repülőjegybe épített 100 USD-nyi adóra kíván áttérni.

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy az alábbi linken: www.pettravel.com/immigration/Palau.cfm

Vám:

Főbb vámszabályok: https://www.iatatravelcentre.com/pw-palau-islands-customs-currency-airport-tax-regulations-details.htm

Telefon: (680) 488-1985 / 6031
Fax: (680) 488-4405
E-mail: YsZPVNhH8VZNZDjVVYWRtaW5AcGFsYXVjdXN0b21zLm9yZw==

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: USD, a főbb bankkártyákat a turisták által gyakran látogatott helyek elfogadják. ATM készülékek is találhatóak a főbb pontokon. 

Közlekedés:

A főbb útvonalak jó állapotban vannak, bár számos esetben járda, útpadka nincs. A falvakat összekötő utak egy része földút. A sebességkorlátozás 25 mérföld/óra, de sokan, főleg az elhagyatott, vagy jó minőségű utakon ezt nem tartják be. Tilos az előzés, de ezt a szabályt is sokan megszegik. Ittas vezetőkre főleg napnyugta után kell számítani. Taxi és buszközlekedés használható.

Biztosítás:

Tekintettel arra, hogy az egészségügyi ellátás igen drága, illetve súlyosabb esetekben nem áll rendelkezésre, javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, ha az ellátás helyben nem biztosítható.

Vallási és viselkedési kultúra:

A legelterjedtebb vallás a katolikus, kis hányadban megtalálhatók buddhizmus követői is. A konzervatív öltözködési szokások megsértésétől tartózkodni kell.

Bizonyos természeti vagy épített környezeti elemeket csak előzetes díjfizetés/engedély mellett lehet látogatni, fényképezni. Helyi lakosok egy része idegenkedik a fotókon történő szerepléstől.

A borravalót szívesen fogadják.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Általános vészhívószám: 911

A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem javasolt. Oltások kapcsán az Országos Epidemiológiai Központ felkeresését javasoljuk, legalább két hónappal az utazás előtt. 

Vérszívók által terjesztett betegségek előfordulhatnak: feltétlenül javasoljuk szúnyogriasztó szerek beszerzését és használatát. Dengue-lázra és Zika-vírusra és egyéb, rovarok által terjesztett fertőzésekkel számolni kell. Láz esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, ugyanis a dengue-láz, illetve némely területeken a malária veszélye, főleg a csapadékos, erdős, mocsaras vidéki területeken magas. 

A vízimentő szolgálat elmarad a nemzetközi szinttől.

Palau diplomáciai képviseletei:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_diplomatic_missions_of_Palau