Ausztrália és Óceánia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2018.02.22. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre! 

Elérhető külképviselet/ek: A Palaui Köztársaság és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvétele folyamatban van. Diplomáciai kapcsolat legfőképpen az ENSZ-ben van, így a magyar állam segítsgégnyújtási képessége erősen korlátozott. Magyarország legközelebbi – Palaura nem akkreditált – külképviselete a térségben a Fülöp-szigeteken, Manilában található, Magyar Nagykövetség. Információink szerint az EU-tagállamok közül Franciaország és Németország tart fenn (tiszteletbeli) konzulátust Palaun, melyekhez - baj esetén - magyar állampolgárok is fordulhatnak.

Biztonság:

Friss biztonsági információk érdekében utazás előtt érdemes felkeresni a térségben iránymutatónak számító új-zélandi, valamint a japán külügyi információs oldalt (www.mfat.govt.nz, www.mofa.go.jp), illetve felvenni a kapcsolatot Palau tokiói külképviseletével (00813-3554-5500, www.palaugov.net).

Az elkövetett bűncselekmények száma alacsony az országban. II. világháborúból visszamaradt, még mindig aktív robbanószerkezetek előfordulhatnak az országban, főként Peleliuban és Angaurban. 

Beutazási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az országból való távozást követő min. 90 nap, de erősen ajánlott a minimum 6 hónapos érvényesség.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:
Magyar állampolgárok 30 napon belüli időtartamra turizmus céljából vízum nélkül utazhatnak be az országba. 

Vízuminformációk: http://palau.visahq.com/requirements/Hungary.

Beutazással kapcsolatos további kérdésekhez javasoljuk: 
Palau Bureau of Immigration
Telephone: +680 488 2498
Email: TNMlbhcBMhX6TJyjyZaW1tQHBhbGF1bmV0LmNvbQ==

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy az alábbi linken: www.pettravel.com/immigration/Palau.cfm

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Hivatalos elnevezés: Palaui Köztársaság
Terület: 458 km2
Népesség: 22.000 (2007 becsült)
Főváros: Melekeok (Babeldoab-sziget)
Vallás: keresztény, Modekngei
Hivatalos nyelvek: angol és palaui (egyes részeken más, helyileg beszélt nyelvek is hivatalosak)
Pénznem: amerikai dollár
Fő exportcikkek: hal
Fő importcikkek: étel, gépek, élő állat

Országismertető:

Palau a Fülöp-szigetektől keletre, Indonéziától északkeletre terül el a Csendes-óceánban. Államformája köztársaság, az USA társult állama, hivatalos nyelve az angol és a palaui. A lakosság nagy része mikronéz, melanéz és ausztronéz eredetű, de jelentős a japán, a kínai, a koreai és fülöp-szigeteki ősökkel rendelkezők száma is.

Története:

A 18. században érkeztek partjaira az európaiak. 1885-ben spanyol, 1899-ben német fennhatóság alá került. Az I. világháborúban Japán, a II. világháború végén az Egyesület Államok szállta meg. 1947-ben a csendes-ócáni gyámsági terület része lett. A függetlenséget 1994-ben nyerte el, de 2044-ig társulási szerződést kötött az Egyesült Államokkal.

Politikai háttér:

Palau politikai rendszere nagyon hasonló az Egyesült Államokéhoz. Az elnököt, aki egyidejűleg a tölti be a miniszterelnöki és az államfői posztot, a választók négy évre választják, és maximum két cikluson keresztül töltheti be a tisztséget. A választásokat az Egyesült Államokkal egy időben tartják. A törvényhozás (Olbiil Era Kelulau) kétkamarás, a Delegáltak Gyűlése 16, a Szenátus 14 fős. Mind a 16 államnak saját kormányzója van, egyeseket választanak, mások a hagyomány alapján emelnek e tisztségbe. Az elnök mellett működik a 16 fős Főnökök Tanácsa, amely a szokásjog és a hagyomány által szabályozott kérdésekben foglal állást.

A közigazgatási beosztás:

16 közigazgatási egységre oszlik: Aimeliik, Airai, Angaur, Hatohobei, Kayangel, Koror, Melekeok, Ngaraard, Ngarchelong, Ngardmau, Ngaremlengui, Ngatpang, Ngchesar, Ngiwal, Peleliu, Sonsorol.

Gazdaság:

Palauban a környező országokhoz képest magas az életszínvonal. Fő bevételi forrása a turizmus, a látogatók többsége Japánból, Tajvanból, Koreából és az Egyesület Államokból érkezik (turisztikai tájékoztató: www.visit-palau.com). A társulási szerződés alapján közvetlen anyagi támogatást kap az Egyesült Államoktól, amelyet költségvetési kiadások finanszírozására, illetve infrastrukturális beruházásokra használnak fel. A halászat, amely elsősorban a tonhalra épül, a lakosság élelmezése szempontjából is döntő fontosságú.

Időjárás:

Az országot esetenként érintik trópusi viharok, tájfunok. 

Egyéb fontos figyelmeztetések:

A sósvízi krokodilok jelenléte s a veszélyre figyelmeztető jelzések hiánya miatt fokozott gondossággal kell megválasztani a vízi szórakozásra szolgáló helyeket. Javasoljuk a helyi hatóságokkal való előzetes kapcsolatfelvételt, valamint a mangrovéval sűrűn benőtt területek elkerülését.

Illegális kábítószerek (pl. kokain és heroin) birtoklása súlyos, 25 éves börtönbüntetéssel járhat. Közterületen tilos az alkoholfogyasztás.

A konzervatív öltözködési szokások megsértésétől tartózkodni kell.

Vészhelyzeti telefonszám Palaun: 911

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, ha az ellátás helyben nem biztosítható.

Vérszívók által terjesztett betegségek előfordulhatnak: feltétlenül javasoljuk szúnyogriasztó szerek beszerzését és használatát. Dengue-lázra és Zika-vírusra vonatkozó esetek ritkán, de előfordultak. Az egész országban korlátozott a kórházi és egészségügyi ellátás.