Ausztrália és Óceánia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.12. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: A Salamon-szigeteken nincs magyar nagykövetség és konzulátus. Magyarország legközelebbi külképviselete a Wellingtoni Magyar Nagykövetség. Az EU-tagállamok közül Nagy-Britannia tart fenn képviseletet az országban, melyekhez - baj esetén - magyar állampolgárok is fordulhatnak. Az EU-misszió elérhetőségei: Delegation of the European Union to Solomon Islands, Mendana Avenue, Building 2nd floor, PO box 840 Honiara, TgMJmrxbNxewi5FjMzmRGVsZWdhdGlvbi1Tb2xvbW9uLUlzbGVzQGVlYXMuZXVyb3BhLmV1).

Biztonság:

Friss biztonsági információkat az új-zélandi külügyminisztérium honlapján találnak: https://www.safetravel.govt.nz/solomon-islands

Biztonsági problémák főleg a főváros környékén fordulhatnak elő (lopások). Nem javasolt az éjszakai utazás. Az ide látogatóknak számolniuk kell azzal, hogy a fővároson kívül az egészségügyi szolgáltatások korlátozottak. Az utasszállító komp és repülő járatok sokszor utolsó pillanatban változtatják menetrendjüket, a kompok túlzsúfoltak.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás tervezett időpontja és az útlevél lejárati dátuma között legalább 6 hónap kell legyen. 
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazás vízummentes. 

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/SolomonIslands.cfm

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A Salamon-szigetek Melanéziához tartozó ország a Csendes-óceán déli részén. Bougainville és Buka földrajzi értelemben a Salamon-szigetekhez tartozik, politikailag azonban Pápua Új-Guineához. A Salamon-szigetek 1978-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. 

A Salamon-szigetek lakossága közel 561 000 fő. Államformája alkotmányos monarchia, fővárosa Honiara. Hivatalos nyelve az angol.

Az időjárás trópusi, a száraz évszak decembertől februárig tart, éves átlaghőmérséklet 26-32 °C.

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +10 óra.

Javasolt oltások a Salamon-szigetekre utazók számára: hastífusz, tetanusz, hepatitis A és B, malária elleni oltások.

Hivatalos pénzneme a salamon-szigeteki dollár.

A Salamon-szigeteken baloldali közlekedés van. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az ide utazóknak javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, amennyiben az ellátás helyben nem biztosítható.