Ausztrália és Óceánia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.17. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Tuvalun nincs magyar nagykövetség és konzulátus. Magyarország legközelebbi külképviselete a Wellingtoni Magyar Nagykövetség. A csendes-óceáni térség EU-képviselete (Delegation of the European Union for the Pacific) a Fidzsi-szigetek fővárosában, Suvában található. Egyetlen EU tagállam sem tart fenn képviseletet Tuvalun, a legközelebbi uniós missziók a brit és a francia külképviselet a Fidzsi-szigeteken. 

Biztonság:

Tuvalun a biztonság magas fokú, friss biztonsági információkat az új-zélandi külügyminisztérium honlapján találnak: https://www.safetravel.govt.nz/tuvalu 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás tervezett időpontja és az útlevél lejárati dátuma között legalább 6 hónap kell legyen.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:

Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazás 90 napig vízummentes. 

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál:

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Tuvalu egy óceániai állam, szigetország, a Polinéziához tartozó Ellice-szigetek területén, Hawaii és Ausztrália között fekszik a Csendes-óceánban. Négy szigetből és öt korallzátonyból áll. Az ENSZ második legkisebb népességű tagállama. Fizikai méretét illetően Vatikán (0,44 km²), Monaco (1,95 km²) és Nauru (21 km²) után a negyedik legkisebb ország. 

Tuvalu első lakosai polinézek voltak. A sziget a 19. század végén került Egyesült Királyság érdekszférájába. Az Ellice-szigeteket az ország 1892 és 1918 között a Gilbert- és Ellice-szigetek protektorátus részeként kezelte. 1916 és 1974 között gyarmatterület volt. 1974-ben az Ellice-szigeteken szavazást írtak ki, hogy elszakadjanak-e Nagy-Britanniától, s Tuvalu néven új államot hozzanak-e létre. Ennek eredményeként váltak el a Gilbert-szigetektől, mely a függetlenség elnyerése után Kiribati területe lett. Tuvalu a Nemzetközösségen belül 1978-ban lett teljesen független ország.

Tuvalu lakossága közel 10 000 fő. Államformája alkotmányos monarchia, fővárosa Vaiaku. Hivatalos nyelvei a tuvalui és az angol.

Az időjárás trópusi, a száraz évszak decembertől februárig tart.

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +11 óra.

Hivatalos pénznemek az ausztrál dollár és a tuvalui dollár.

Tuvalun baloldali közlekedés van. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Javasolt oltások a Tuvalura utazók számára: hastífusz, hepatitis A és B elleni oltások.

A Tuvalura utazóknak javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, amennyiben az ellátás helyben nem biztosítható.