Ausztrália és Óceánia

Mai napon is érvényes: 2018.09.23. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Új-Zélandon Wellingtonban működik magyar nagykövetség, Aucklandben pedig tiszteletbeli konzul.

Aktuális:

2018. 09. 18.
Belátható időn belül várható, hogy a déli szigeten bekövetkezik egy jelentősebb, akár a Richter-skála szerinti 8,1-es erősséget is meghaladó földrengés, amely komoly károkat okozhat az ország közlekedési és távközlési infrastruktúrájában.
 Az északi szigeten több aktív vulkán is található. A földtani aktivitásról a https://www.geonet.org.nz honlap ad naprakész információt, hangsúlyozva, hogy a földrengéseket gyakorlatilag lehetetlen előre jelezni. Földrengés esetén a helyi hatóságok útmutatásait kell követni. Az országban utazók, túrázók számára hasznos segítség lehet a mobiltelefonokra letölthető GeoNet Quake nevű applikáció, amely folyamatosan frissülő információval szolgál a földrengések helyét, idejét és erősségét illetően. A földrengések által okozta váratlan vészhelyzetek előfordulásának lehetősége miatt az országba látogató turisták számára az utazás megkezdése előtt ajánlott a regisztráció a konzuli szolgálat honlapján.

Biztonság:

Különös tekintettel a földrengések eshetőségére, javasoljuk, hogy az Új-Zélandra utazó magyar állampolgárok nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján, valamint hosszabb Új-Zélandon való tartózkodás esetén tájékoztassák a wellingtoni nagykövetség konzuli részlegét.

Természeti katasztrófák, veszélyforrások:

Mind az általános közbiztonsági helyzet, mind a nemzetközi terrorizmusból fakadó fenyegetettségi szint vonatkozásában Új-Zéland egyike a világ legbiztonságosabb országainak. Ugyanakkor az ország aktív szeizmikus zónában fekszik, ezért folyamatos a természeti katasztrófák, elsősorban a földrengések okozta fenyegetettség. Az ország egész területén előfordulhatnak kisebb földrengések, de különösen az északi sziget keleti partvonala mentén, a főváros Wellington térségében, valamint a déli sziget egészén bármikor lehetséges akár igen nagy erejű rengés is. 2010 óta különösen sok nagy erejű – a Richter skála szerinti 6-os erősséget elérő vagy meghaladó – földrengés volt a déli szigeten Canterbury és Marlborough tartományokban, a Christchurch és Blenheim városok által határolt keleti tengerparti sávban. A rengések következtében az ország tengerparti részein cunami veszélye is fennáll, földrengés esetén mindenképp szükséges a tengertől biztonságos távolságba, illetve megfelelően magas földterületre húzódni. Belátható időn belül várható, hogy a déli szigeten bekövetkezik egy jelentősebb, akár a Richter-skála szerinti 8,1-es erősséget is meghaladó földrengés, amely komoly károkat okozhat az ország közlekedési és távközlési infrastruktúrájában. Az északi szigeten több aktív vulkán is található. A földtani aktivitásról a https://www.geonet.org.nz honlap ad naprakész információt, hangsúlyozva, hogy a földrengéseket gyakorlatilag lehetetlen előre jelezni. Földrengés esetén a helyi hatóságok útmutatásait kell követni. Az országban utazók, túrázók számára hasznos segítség lehet a mobiltelefonokra letölthető GeoNet Quake nevű applikáció, amely folyamatosan frissülő információval szolgál a földrengések helyét, idejét és erősségét illetően. A földrengések által okozta váratlan vészhelyzetek előfordulásának lehetősége miatt az országba látogató turisták számára az utazás megkezdése előtt ajánlott a regisztráció a konzuli szolgálat honlapján.

Természeti katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos útmutatás és friss információk a következő hivatalos honlapokon olvashatók:

A turisták elleni erőszakos bűncselekmények ritkák, de helyenként Új-Zélandon is jelen van a nagyvárosi bűnözés. Ez elsősorban Auckland (Central West) és Wellington (Courtenay Place) szórakozóhelyekkel teli negyedeire, valamint bizonyos, elsősorban bevándorlók lakta kerületekre (Auckland - Papakura, Wellington - Porirua, Christchurch - Linwood) koncentrálódik, ahol a turisták kárára elkövetett bűncselekmények száma többszöröse az ország más területein tapasztaltaknak. Ezekben a kerületekben ajánlott a fokozott elővigyázatosság.

Új-Zélandon nincsenek veszélyes szárazföldi állatok. Egyetlen ritka, védett pókfaj harapása okozhat komolyabb mérgezéses, allergiás tünetet, de ez rendkívül ritka eset. A katipo nevű pók elsősorban a tengerparti homokdűnékben él. A tengerben különböző medúzafajok jelenthetnek veszélyt. A rovar- és medúzacsípésekről részletesebben az Egészségügyi Minisztérium honlapján tájékozódhatnak.  

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 3 hónapig kell érvényesnek lennie az Új-Zélandról történő kiutazás után.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Megjegyzés: Az Új-Zéland területére történő belépésnél a Bevándorlási Hivatal munkatársai kérhetnek igazolást az Új-Zélandon tartózkodás pénzügyi fedezetéről, kérhetik a kilépést igazoló menetjegyet is. A belépésnél ugyancsak ki kell tölteni egy kérdőívet (https://www.customs.govt.nz/globalassets/documents/forms/new-zealand-passenger-arrival-card.pdf). A határőr jogosult megvizsgálni, hogy a beutazni kívánó személy eleget tesz-e az idegenrendészeti előírásoknak. A belépés általános szabályai >> 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 90 naptári napot nem meghaladó tartózkodásra NEM szükséges vízum. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: A 90 napot meghaladó tartózkodáshoz vízum beszerzése szükséges, melyet a londoni Vízumigénylési Központnál (https://www.ttsnzvisa.com) lehetséges beszerezni. 

Javasolható az online vízumigénylés, amely a papíron történő igénylésnél valamivel olcsóbb és gyorsabb. A következő honlapon kezdeményezhető >>

Mivel Magyarországról Új-Zélandra gyakorlatilag csak más tranzit országok érintésével lehetséges eljutni, fokozottan ügyeljenek arra, hogy a tranzit országok esetleges vízum előírásait, illetve az útlevél érvényességi idejére vonatkozó előírásait is vegyék figyelembe. Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum abban az esetben, ha a magyar útlevéllel utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik Ausztráliában, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót. Minden egyéb esetben a megfelelő ausztrál vízum előzetes beszerzése kötelező.

Working Holiday Scheme (WHS) vízum:

A kétoldalú kormányközi megállapodáson alapuló working holiday scheme (WHS) vízum 18-35 év közötti fiatalok számára kínál egyéves, munkával egybekötött tartózkodási lehetőséget az országban. Évente 100 magyar állampolgár jelentkezését fogadják be, a helyek általában a jelentkezés megnyitásától számított pár perc alatt betelnek. Információ >>

Tájékoztatjuk az Új-Zélandon munkát vállalni szándékozó magyar állampolgárokat, hogy csak munkavállalói engedély megszerzését követően lehet munkavállalói vízumot igényelni. Erről bővebben a https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas/options/work oldalon tájékozódhatnak.

Házikedvencek beutazása:

Az illetékes új-zélandi minisztérium útmutatása: https://www.mpi.govt.nz/travel-and-recreation/arriving-in-new-zealand/pets-travelling

További források:

Vám: 

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a növényi és állati eredetű termékek és élelmiszerek bevitelére vonatkozó – a legtöbb ilyen termék bevitelét tiltó – rendelkezéseket rendkívül szigorúan veszik a belépésnél. Minden csomagot megvizsgálnak, és a szabálysértőket büntetik már abban az esetben is, ha a beutazó nem a valóságnak megfelelően tölti ki a belépési nyilatkozatot (legenyhébb bírság 400 NZD). A személyes poggyászra vonatkozó szabályok:

Vényköteles gyógyszerek bevitele esetén háziorvostól kapott, angol nyelvű igazolást kérhetnek.

További hasznos információ az országról

Utazás, közlekedés:

Új-Zélandon baloldali közlekedés van. Az ország úthálózata jó minőségű, az országutak azonban leggyakrabban kétsávosak, ezért az európai autópályákon megszokottnál lényegesen alacsonyabb átlagsebességgel kell tervezni.

Hasznos közlekedési információk találhatók a New Zealand Automobile Association honlapján (www.aa.co.nz) és helyi irodáiban, a New Zealand Tourist Board honlapján (www.newzealand.com), illetve a New Zealand Transport Authority honlapján (www.nzta.govt.nz). A két legnagyobb város helyi és agglomerációs közlekedéséről a https://at.govt.nz (Auckland), valamint a https://www.metlink.org.nz (Wellington) lapok adnak részletes tájékoztatást, útvonaltervező lehetőséggel.

Érvényes magyar vezetői engedéllyel vagy nemzetközi vezetői engedéllyel – mely azonban csak a magyar engedéllyel együtt érvényes – a beutazástól számított egy évig szabad gépjárművet vezetni. Járművezetéshez a nemzetközi vezetői engedély kiváltása javasolt az utazás előtt, mert az új-zélandi hatóságok kérhetik a jogosítvány hiteles angol fordítását, és egyes kölcsönzőknél az autóbérlés is csak így lehetséges. A bérléshez általában dombornyomásos bankkártya (debit vagy credit card) szükséges a biztosíték miatt.

A légi közlekedés megbízható.

Segélyhívó:

Mentők, tűzoltók, rendőrség általános segélyhívó telefonszáma (vezetékes és mobil telefonról egyaránt hívható): 111.

Nemzeti valuta:

Új-zélandi dollár (NZD). A nemzetközi bankkártyák széles körben használhatók – kivéve az országhoz tartozó trópusi Tokelau-szigeteket, ahol gyakorlatilag minden banki szolgáltatás hiányzik –, a legfontosabb valutákat mindenhol váltják.

Időeltolódás:

Az időeltolódás országaink között a téli időszámítás idején 12 óra, a nyári időszámítás idején 10 óra. Figyelem: mivel a téli/nyári időszámításra való átállás általában nem ugyanakkor van Magyarországon és Új-Zélandon, ősszel és tavasszal előfordulhatnak olyan napok, hetek, amikor az időeltolódás 11 óra. 

Hálózat: 

A hálózati feszültség és frekvencia megegyezik az otthonival (220-240 V / 50 Hz), azonban az eltérő hálózati aljzatok miatt (I típusú) adapterre van szükség, amely számos üzletben beszerezhető.

Éghajlat, időjárás:

Az ország legnagyobb részén a mérsékelt övi óceáni és a hegyvidéki éghajlat uralkodik, a legészakibb részen szubtrópusi. A tavasz szeptembertől novemberig, nyár decembertől februárig, ősz márciustól májusig, tél júniustól augusztusig tart. Időjárási előrejelzés a www.metservice.com/national/index honlapon található. A déli sziget középső területeit kivéve nagyon sok a csapadék. A magas hegyekben rendkívül gyorsan változhat az időjárás, túrákra csak megfelelően felkészülve ajánlott elindulni. Fokozottan kell ügyelni továbbá az erős UV sugárzás veszélyeire.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A mentők hívószáma (általános segélyhívó telefonszám): 111.

Új-Zéland a lakosság részére magas színvonalú orvosi és kórházi ellátást biztosít. Védőoltásra nincs szükség, az ország az alább külön említett néhány trópusi sziget kivételével járványveszélyt nem rejt. A csapvíz általában biztonságos, de egy 2016 augusztusi tömeges fertőzést követően folytatott vizsgálat arra mutatott rá, hogy helyenként és időnként előre nem látott kockázatot jelenthet.

Az utazók számára csak a sürgősségi baleseti ellátás ingyenes, minden más egészségügyi probléma kezelése térítést igényel, ami már egyszerű kezelések esetén is nagy összegre rúghat. Wellington kivételével a mentőautó szolgáltatás is fizetős! Mindenképp ajánlott az utazási baleset- és betegbiztosítás.

A legközelebbi gyógyszertár, háziorvos, kórház vagy egyéb egészségügyi szolgáltatás elérhetőségét a https://www.healthpoint.co.nz honlapon lehet megkeresni. További hasznos honlapok:

A Tokelau-szigetekre utazók figyelmét felhívjuk arra, hogy a szigeteken az egészségügyi ellátás lehetősége korlátozott. A Cook-szigeteken a szúnyogok által terjesztett dengue-láz veszélyével kell számolni. Az aktuális helyzetről a www.who.int/topics/dengue/en honlapon tájékozódhatnak.

Eltűnt személyek, segélyvonal:

Eltűnt gyermekek és felnőttek bejelentése bármelyik rendőrőrsön lehetséges, csakis személyesen, nem lehet telefonon vagy postán intézni. További információk az alábbi linken >>

Számos segélyvonal is a bajba jutottak rendelkezésére áll, ahol telefonos segítséget lehet kapni. Az Egészségügyi Minisztérium ingyenes vonalán a 1737 számon lehet gyors segítséget kérni, ide SMS is küldhető. A következő linken a problémák szerint csoportosítva megtalálhatók a segélyvonal számok: https://www.mentalhealth.org.nz/get-help/in-crisis/helplines

További hivatalos információforrások az országról:

Egyéb információ: