Ausztrália és Óceánia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 28.
Mai napon is érvényes: 2017.12.15. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: A Vanuatui Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul. Magyarország legközelebbi – Vanuatu-ra nem akkreditált – külképviselete a térségben a Canberrai Magyar Nagykövetség, valamint a Wellingtoni Magyar Nagykövetség. Információink szerint az európai államok közül Belgium, Olaszország és Svédország (tiszteletbeli) konzulátust, Franciaország nagykövetséget tart fenn Vanuatun. Baj esetén az EU-s képviseletekhez a magyar állampolgárok is fordulhatnak. EU-delegáció a Salamon-szigetekre és Vanuatura: https://eeas.europa.eu/delegations/solomon-islands/1756/travel-eu-solomon-islands_en

Vanuatui francia nagykövetség: www.ambafrance-vu.org/-Anglais

Vanuatu nemzeti légitársasága az Air Vanuatu (www.airvanuatu.com), amely Sydney-ből, Melbourne-ből és Brisbane-ből is közlekedtet járatokat. A főváros: Port Vila az óceánjáró hajók kedvelt kikötőhelye is egyúttal. 

Vanuatu több helyen tart fenn külképviseletet, Európában Belgiumban.

http://diplomatie.belgium.be/en/services/embassies_and_consulates/foreign_embassies_and_consulates_in_Belgium

Aktuális:

2017. 09. 28.
Tájékoztatjuk a Vanuatun tartózkodó vagy oda utazni készülő honfitársainkat, hogy  az Ambae szigetén található Manaro Voui tűzhányó aktivitási szintjének emelkedése miatt a vanuatui hatóságok 2017. szeptember 28-án evakuációt rendeltek el a szigeten és a készültségi fokot a IV. szintre emelték (legmagasabb fokozat az V.). Kérjük, hogy a térséget átmenetileg kerüljék el, és utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságoknál, illetve a https://safetravel.govt.nz/vanuatu és a www.vmgd.gov.vu/vmgd/index.php oldalakon.

* * *

Biztonság:

Friss biztonsági információk érdekében utazás előtt érdemes felkeresni a térségben iránymutatónak számító új-zélandi, valamint ausztrál külügyi információs oldalt (www.mfat.govt.nz, www.dfat.gov.au), illetve felvenni a kapcsolatot Vanuatu ausztráliai külképviseletével (54 Eden Street, Arncliffe NSW 2205 Ausztrália, +612 9597 4046).

A bűncselekmények száma általában alacsony az országban, de a sötétedés utáni közlekedést, különösen egyedül, nem javasoljuk. Az elkövetett bűncselekmények száma a karácsonyi periódusban, valamint az ország nemzeti ünnepéhez (Függetlenség Napja – július 30.) közeledve növekedést mutat.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Elvárt érvényessége: az országból való távozást követő min. 6 hónapos érvényesség
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMVízum:  

Az országba utazó magyar állampolgárok rövid időtartamú (180 napon belül 90 nap) vízummentes beutazásra és tartózkodásra jogosultak.

Házikedvencek beutazása: 

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint az alábbi oldalon: http://www.pettravel.com/immigration/Vanuatu.cfm

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Hivatalos elnevezés: Vanuatui Köztársaság (korábban: Új-Hebridák)
Terület: 12190 km2
Népesség: 247.000 (2010, becsült)
Főváros: Port Vila
Vallás: többségében keresztény
Hivatalos nyelvek: bislama, angol, francia (továbbá nagyjából 115 helyi nyelv)
Pénznem: vanuatu vatu
Fő exportcikkek: kopra, kókuszolaj, marha
Fő importcikkek: üzemanyag és bányakincsek, gépek, élő állat és élelmiszer 

Országismertető

Vanuatu a Csendes-óceánban, az Egyenlítő és a Baktérítő között terül el, az országot alkotó nagyjából 80 sziget 2000 kilométerre fekszik Ausztráliától (Brisbane). A főváros, Port Vila lakossága 40 ezer fő körül mozog. Az ország államformája köztársaság. A lakosság nagy része melanéz eredetű. Az ország – többek között – tagja a Brit Nemzetközösségnek, az ENSZ-nek, a Csendes-óceáni Fórumnak.

Története

A 17. században érkeztek partjaira az európaiak. Cook kapitány 1774-ben járt erre, ő nevezte el a szigeteket Új-Hebridáknak. 1906-tól francia-brit kondominium, 1980-ban nyerte el a függetlenséget.

Politikai háttér

Vanuatun az egykamarás parlamentet – amelynek 52 tagja van – általános választójog alapján négy évre választják. A miniszterelnököt négy évre választja a parlament a képviselők közül. Az elnök megbizatása öt évre szól.

A közigazgatási beosztás

Jelenleg hat tartományból áll: Malampa, Penama, Sanma, Shefa, Tafea, Torba.

Gazdaság

Vanuatu lakossága jelentős részben farmokon él, földműveléssel, állattartással és halászattal foglalkozik. A turizmus fontos szerepet tölt be az ország gazdaságában. Az ország legfontosabb kereskedelmi partnerei Ausztrália és Új-Zéland, a turisták többsége is innét érkezik.

Egyéb

A ciklon-szezon általában novembertől áprilisig tart: ilyenkor árvizekre, földcsuszamlásokra is számítani lehet. Heves trópusi viharok az év más szakában is előfordulhatnak. Vanuatu földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan gyakoriak a földmozgások, földrengések és cunamik. Számos aktív vulkán található a térségben a felszínen is láthatóan (Tanna, Ambae, Ambrym, Lopevi, Vanua Lava és Gaua szigetek) vagy a vízfelszín alatt.

A cunami veszélyről az alábbi oldalakon tájékozódhat: http://ptwc.weather.gov/index.php?region=1 és www.meteo.gov.vu/Warnings/TsunamiAdvisory/tabid/117/Default.aspx

A bankkártyás fizetés a főváros kivételével problémákba ütközhet. Az országban jobb oldali közlekedés van. Az utak minősége és karbantartottsága alacsony színvonalú. Az utak mentén gyakori a gyalogos közlekedés, ami fokozott óvatosságot követel, különösen éjszaka. Szombat déli 12 órától hétfő reggel 7 óráig a szupermarketekben és boltokban nem lehet alkoholt vásárolni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Javasoljuk olyan utazási és egészségbiztosítás megkötését, amely fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás magas költségeit is, ha az ellátás helyben nem biztosítható. A kórházi és orvosi ellátás korlátozott és igen drága. Az ellátást sok esetben csak azonnali fizetés mellett lehet igénybe venni. Az országban a szúnyogok terjeszthetik a dengue-lázat, ezért mindenképpen szerezzen be rovarriasztót.  Maláriás esetek egész évben előfordulnak, különösen északon. A főváros és Luganville kivételével tartózkodjon a vezetékes víz fogyasztásától.