Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 11.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.12. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Magyarország és a Bhutáni Királyság között nincs diplomáciai és konzuli kapcsolat, így magyar külképviselet nem működik az országban; egyetlen európai uniós tagországnak sincs ilyen képviselete. Vészhelyzetben ezért csak az újdelhi nagykövetség tud konzuli segítséget nyújtani, ami a távolság miatt, adott esetben, nehézségbe ütközhet.

Biztonság:

A biztonsági helyzet a Bhutáni Királyságban jó, a beutazás és tartózkodás a biztonsági szempontból kockázatot nem jelent. Minimális a terrorfenyegetettség veszélye, ésszerű óvatosság és körültekintés ajánlott. Ennek ellenére nem kizártak a leginkább külföldiek által látogatott nyilvános helyeken elkövetett támadások.

2008-ban Thimphuban, Samstéban, Chukhában és Daganában voltak robbantás sorozatok, egy ember sebesült meg. 2006-ban szintén bomba támadások voltak Phuntsholingban (Bhutan dél-nyugati részén az indiai határnál), 2007-ben ugyanebben a térségben kíséreltek meg robbantásokat.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Magyar állampolgárok érvényes vízum birtokában utazhatnak be a Bhutáni Királyságba, melyet a beutazás előtt, butáni utazási irodán keresztül lehet beszerezni. Vízummal kapcsolatos bővebb információkért kérjük forduljanak Bután külképviseleteihez.

Magyar állampolgárok érvényes vízum birtokában, még egyénileg is csak államilag szervezett keretek között utazhatnak be a Bhutáni Királyságba. Az országba utazás napi 200 USD (fő szezonban 250 USD) turisztikai díj befizetése mellett lehetséges, mely magában foglalja a szállás, utazás, étkezés és helyi kísérő költségeit. Egyéni utazás is kizárólag helyi utazási irodával, állandó kísérettel lehetséges, melynek különdíja a turisztika díjhoz hozzáadódik (kb. napi 35-40 USD).

Az ország egyes részeire csak előzetes engedély birtokában lehet ellátogatni, melyet a helyi utazási ügynök szerez be. További információ és a regisztrált bhutáni utazási irodák listája megtalálható a Bhutáni Turisztikai Tanács honlapján (www.tourism.gov.bt)

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A kábítószer kereskedelem, a kábítószer birtoklása, használata szigorú büntetést von maga után; hosszú börtönbüntetéssel és súlyos pénzbírsággal jár.

A dohánytermékekkel való kereskedés tilos Bhutánban. Az országba 200 szál cigaretta vihető be, a pénzforgalmi adó- és behozatali vám 200%-os. A dohány-csempészet akár 3 év börtönbüntetéssel is járhat. Tilos a dohányzás a szállodákban, éttermekben és bárokban.

Személyi számítógépek, mobiltelefonok, kamerák vagy bármilyen más elektronikus eszköz bevitelét az országba belépéskor regisztrálni szükséges a határátkelőhelyen. Az országból történő régiségek kivitelét szigorúan ellenőrzik.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A fővároson kívül csak alapvető orvosi ellátás biztosított, a megfelelő utasbiztosítás ezért elengedhetetlen. A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed Oltóközpont www.oltokozpont.hu/index.php?id=292&no_cache=1 oldalán.