Ázsia

Utoljára módosítva: 2016. 01. 13.
Tartalmi változás nem történt, csak a dátum frissült.

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Abu Dhabiban nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

Az EAE belpolitikailag stabil ország, amelynek elemi érdeke, hogy megőrizze jó minősítését, mely szerint az Öböl-térségében a "béke és prosperitás szigete". Az EAE vezetése távol tartja az ország határaitól a radikális iszlám tényezőket s a terrorista szervezeteket. A rendkívül magas életszínvonalon élő emírségi állampolgárok körében az emírségi vezetéssel szemben gyakorlatilag nincs politikai vagy szociális elégedetlenség. Az ország közbiztonsági helyzete jó, ritka a személy, ingatlan, gépkocsi elleni bűncselekmény vagy erőszakos cselekedet.

A legkomolyabb biztonsági kockázatot az Irán nukleáris programja körül kialakult, egyre növekvő feszültség jelenti. Egy esetleges Irán elleni katonai akció, illetve az arra adandó iráni reakció kiszámíthatatlan következményekkel járhat az egész térség biztonságára nézve, ezért – mivel a helyzet napról napra változik –, javasoljuk az ide készülőknek, kísérjék figyelemmel az aktuális történéseket, és ezek alapján döntsenek tervezett utazásukról. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

2015. május 6-án teljeskörű vízummentesség lépett érvénybe: magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel (magán-, diplomata, szolgálati) előzetesen beszerzett vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Arab Emírségekbe, és tartózkodhatnak az országban 6 hónapon belül 90 napig. 

Ideiglenes magánútlevéllel csak emírségi tartózkodási engedéllyel rendelkezők (jellemzően itt született gyermekek, akiknek még nincs magánútlevelük) utazhatnak be.

Figyelem! Belépéskor ugyan a beutazás célját nem vizsgálják, munkavállaláshoz azonban változatlanul a munkáltató ("szponzor") által előzetesen beszerzett belépési engedélyre van szükség.

A repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Munkavállalással kapcsolatos fontos tudnivalók

Felhívjuk az Emírségekbe munkavállalási célból beutazók figyelmét, hogy az országban elsősorban angolul kiválóan beszélő, felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek, valamint bizonyos szakmák képviselői számíthatnak arra, hogy jól fizetett állást kapnak, amihez megfelelő lakhatási- és munkakörülmények járulnak. Egyéb esetekben az alábbiakra kell felkészülni:

  • Az elvégzendő munka eltér a sokszor csak szóbeli ígérvényben szereplőtől, szélsőséges esetben bűncselekménynek minősülő tevékenységre is vonatkozhat (például kábítószer-csempészet, ami az Emirségekben igen súlyos börtönbüntetést von maga után).
  • Szállást a beígért önálló lakás helyett un. „shared accommodation”-ben (szobánként akár több lakó), rosszabb esetben munkásszállón biztosítanak.
  • A munkaadó általában magánál tartja a munkavállaló útlevelét ezzel kiszolgáltatott helyzetbe hozva őt. Ez a gyakorlat nem törvényes, mégis elterjedt.
  • Turistavízummal munkát vállalni jogszerűen nem lehet. Munkavállalás esetén a kiutazónak már kell rendelkeznie a leendő munkaadó („szponzor”) által előzeteses intézett munkavállalási engedéllyel.

Előfordul, hogy a cég, amelyikkel a munkaviszony létrejönne, nem létezik, amivel a potenciális munkavállaló, aki a munkaközvetítőnek már kifizette a jutalékát, csak kiérkezése után szembesül.

Az egyébként liberalizált munkaerőpiaccal rendelkező EAE-ben szigorú szabályok betartása mellett lehetséges a munkavállalás (az összlakosság mintegy 80-85 %-a külföldi, akiknek a túlnyomó többsége munkavállaló, illetve azok családtagja). Felhívjuk a munkavállalók figyelmét a munkaszerződésükben foglaltak részletes áttanulmányozására, mert a későbbiekben minden vitás kérdést az abban leírtak szerint tudnak majd rendezni. Figyelem! Az illegális munkavállalás az országból való kitiltást vonhatja maga után!

Az elmúlt hetekben több olyan esetről értesültünk, amelyek során közvetítők nagy valószínűséggel fiktív állásajánlatokkal jelentős összegeket csaltak ki az Egyesült Arab Emírségekben munkát kereső magyar állampolgároktól. Az esetekben – melyek mögött jól beazonosítható a vélelmezett elkövetői kör – közös, hogy a konkrét állásajánlat életszerűtlen és az ahhoz kapcsolódó fizetés irreális, a közvetítő pedig minden esetben egy meghatározott (600 USD körüli) összeg mielőbbi átutalásához köti az érdemi ügyintézés megkezdését.

Javasoljuk, hogy aki az EAE-ben kíván munkát vállalni, és ehhez közvetítő segítségét veszi igénybe, tanúsítson fokozott elővigyázatosságot, és gyanú esetén vegye fel a kapcsolatot az abu dhabi magyar nagykövetséggel az állásajánlat, illetve a közvetítő véleményezése céljából.

Tudnivalók az országról

Általános tudnivalók: Az Egyesült Arab Emírségek 1971. december 2-án alakult meg a Szerződéses Ománként ismert korábbi brit protektorátust alkotó entitások közül 6 emírség (Abu Dhabi, Dubai, Sardzsa, Adzsman, Al-Fudzseira és Umm Al-Qaiwein) részvételével, melyekhez 1972 januárjában hetedikként Ra'sz Al-Khaima emírség is csatlakozott. Az EAE államformája abszolút monarchia.

Az Egyesült Arab Emírségek a világ 6-7. legnagyobb bizonyított olajtartalékával rendelkezik (a térségben Szaúd-Arábia, Irak, Irán és Kuvait után az 5.); az ismert készletek 5-6%-át mondhatja magáénak, amelyek még kb. 100 évre elegendőek. Az egy főre eső GDP tekintetében az EAE a világ egyik leggazdagabb országa, mely rendkívül magas olajbevételeiből fejlett jóléti rendszert alakított ki az elmúlt négy évtized folyamán.

Klimatikus viszonyait nézve az EAE éghajlata alapvetően két évszakos: a nyár áprilistól novemberig, a tél decembertől márciusig tart, rövid átmeneti időszakokkal. Az ország éghajlata a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. Télen a hűvös éjszakák ellenére a hőmérséklet napközben 25 C fölé is emelkedhet, nyáron a déli órákban, árnyékban elérheti a 45-50 C- ot is. A belső területeken az éghajlat száraz, a tengerparti részeken viszont gyakran magas a páratartalom. Eső gyakorlatilag csak a téli időszakban van.

A hivatalok, üzletek, lakások és gépkocsik erősen légkondicionáltak, mely nélkül az éghajlat nehezen lenne elviselhető a nyári hónapokban. Célszerű óvatosan viszonyulni a légkondicionáláshoz: mindenütt szeretik túlhűteni a helyiségeket, így aki erre érzékeny, könnyen megfázhat. Mindenképpen kerülendő az EAE felkeresése a nyári hónapokban, mivel napközben a hőség európai ember számára szinte elviselhetetlen.

Szállodákban és éttermekben bármilyen étel kockázatmentesen fogyasztható. Utcai árusoknál leginkább a jól átsült ételek (pl. gyros szendvics, sült csirke, saslik/kebab, stb.) tekinthetők veszélytelennek.

Közlekedés: Az EAE fejlett úthálózattal rendelkezik, mely döntően autópályákból áll. A gépkocsivezetés a nők számára teljesen korlátozásmentes. Az autópályákon a megengedett legnagyobb sebesség általában 120 km/óra, míg lakott területen 60-80 km/óra (figyeljük a jelzéseket, mivel a sebességkorlát egy-egy útszakaszon belül is változhat). A közlekedési szabályok betartását rendkívül szigorúan veszik: egyes közlekedési szabálysértések esetén – pl. sebességkorlátozás túllépése, sárga-piros lámpa figyelmen kívül hagyása, mobiltelefon használata, ittas vezetés, tilos parkolás – gyakorlatilag zéró-tolerancia érvényesül. A közlekedési szabályok betartását a rendőrség a legfejlettebb technikai eszközökkel ellenőrzi, s a szabálytalanságok elkövetőit magas – 200-2.000 AED közötti – összegű bírságokkal sújtja. Mindezeknek köszönhetően a közlekedésbiztonság az EAE-ben kifejezetten jónak értékelhető.

Az EAE pillanatnyilag még nem fogadja el a magyar jogosítványt, ezért a huzamos ideig itt tartózkodó magyar állampolgároknak a helyi jogosítvány megszerzéséhez gépkocsivezetői vizsgát kell tenniük. Turistáktól gépkocsi-bérlésnél elfogadják a nemzetközi jogosítványt.

Vallás, helyi szokások: Az Egyesült Arab Emírségekben az iszlám a hivatalos vallás. A legtöbb mecsetbe a belépés csak muszlimok számára megengedett (imaidő alatt és péntek délelőttönként még a turisták számára nyitott mecsetek sem látogathatóak). A Ramadán böjti hónap idején, illetve a böjti időszakban (hajnaltól kora estig) nyilvános helyen mindenki számára tilos az étel- és italfogyasztás, valamint a dohányzás. Ramadán alatt fokozottan ajánlatos tekintettel lenni a vallási érzületből származó érzékenységre. Ha valaki a szent hónap idején a helyiek szeme láttára eszik, iszik vagy dohányzik, a "szabályszegésnek" akár jogkövetkezményei is lehetnek. Esetenként kellemetlenség származhat a fényképezésből és filmezésből: nyilvános helyeken mindenképp javasolt megkérni az érintett – a felvételen szerepeltetni kívánt – személy(ek) hozzájárulását.

Kábítószer-behozatal: Az EAE szigorú, "zéró-tolerancián" alapuló ellenőrzést vezetett be repülőterein a kábítószer behozatalának megakadályozására. Olyan technikai eszközöket alkalmaznak, amelyek a legkisebb mértéket is kimutatják, sőt azt is jelzik, ha valaki rendszeresen fogyaszt drogot. A tettenérést súlyos börtönbüntetéssel sújtják. Javasoljuk, hogy az EAE-be utazó magyar állampolgárok saját érdekükben tartózkodjanak a legkisebb mennyiségű kábítószer behozatalától, ha pedig valamiféle drogot tartalmazó gyógyszert szednek, akkor erről legyen hitelesített orvosi igazolásuk.

Vám-és jogszabályok: Az országba kábítószeren és pornográf kiadványokon kívül mindent – alkoholt is – be lehet hozni (alkohol 2 liter, cigaretta 2.000 db). Valutát korlátozás nélkül lehet behozni.

Fontosabb, a turistaforgalmat befolyásoló vallási ünnepek:

  • Ramadán hónap: nappal a magasabb kategóriájú szállodákon, éttermeken kívül nincs étel- és italkiszolgálás. Nappal nyilvános helyen tilos enni, inni vagy dohányozni.
  • A többi vallási ünnepen (Eid al Fitr, Eid al Adha, Próféta születésnapja) zárva tartanak az állami és kormányzati intézmények, de egyéb kötöttség nincs a turista számára.
  • Állami ünnep: a muzulmán új év.
  • Nemzeti ünnep: december 2.

    A december 2-i nemzeti ünnep miatt 2012. november 30 – december 3. között az állami hivatalok az országban zárva lesznek. A hosszú hétvége utáni első itteni munkanap: december 4-e, kedd.

Megjegyzés: a vallási ünnepek időpontja évről évre változik.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi ellátás színvonala az EAE esetében kiváló, járványoktól, fertőző betegségektől nem kell tartani. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs. Ajánlott oltás a hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis. Magyarországról történő beutazás esetén a helyi hatóságok kötelező védőoltást nem írnak elő. Állami egészségügyi intézményekben az ellátás térítésmentes, magánklinikák igénybevétele viszont magas költségekkel jár. A helyi gyógyszertárakban gyakorlatilag mindenféle gyógyszer kapható. Bár a tengervíz sótalanításából nyert csapvíz mindenhol iható, célszerűbb helyette palackozott vizek fogyasztása.