Ázsia

Mai napon is érvényes: 2017.12.17. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Elérhető külképviselet:
Nagykövetség és Konzuli hivatal Manila

Végezze el az utazás előtti előzetes online konzuli védelemre történő regisztrációt itt!

Aktuális:

2017. 11. 10.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a Manilában rendezendő 31. ASEAN csúcstalálkozó idején, november 10-15. között jelentős útlezárások várhatók, amelyek érintik a nagykövetség környékét is, ezért épületünk megközelítése akadályokba ütközhet. A csúcstalálkozóra érkező állam és kormányfők hívogató célpontot jelenthetnek egyes elemek számára, ezért javasoljuk az események helyszíneinek elkerülését és a hatóságok utasításainak betartását. A légijáratok menetrendje is változhat. A legfrissebb útlezárásokról és közlekedési információkról az alábbi honlapon kaphatnak tájékoztatást angol nyelven: https://twitter.com/mmda?lang=en  

Biztonság:

A Fülöp-szigeteken 2016. december 1-től 3. szintű nemzeti terror-riasztás van érvényben. Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának biztonsági besorolása szerint:

  • Magyar állampolgárok ne utazzanak Mindanao, valamint a Sulu-szigetvilág (Basilan, Davao, Tawi-Tawi, Jolo) térségébe a folyamatos terrorista cselekmények, illetve a hadsereg és a helyi milíciák rendszeres összecsapásai miatt. Ezen térségek az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába tartoznak.
  • Az ország többi területe a „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába tartozik.

A Fülöp-szigeteki Bevándorlási Hivatal továbbra is érvényben tartja figyelmeztetését, mely szerint azok a külföldi állampolgárok akik részt vesznek politikai felvonulásokon, tüntetéseken, a hatályos jogszabályok alapján letartóztathatók és/vagy kitoloncolhatók az országból. 

Kérjük a fentiekre tekintettel kerüljék el a megmozdulásokat és tanúsítsanak fokozott körültekintést!

Erőszakos cselekmények

Az ország déli szigetén, Mindanaón a hadsereg tovább folytatja a Marawi városát elfoglaló iszlamista harcosok által jelentett fenyegetés felszámolását. Ennek érdekében az egész szigetre kiterjesztett rendkívüli állapot továbbra is érvényben van, mivel a szélsőségesek Mindanao több területén is támadásokat, emberrablásokat hajtottak végre az elmúlt hónapokban. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a Marawi ostromgyűrűből elmenekülő szélsőségesek a Fülöp-szigetek más városaiban hajthatnak végre terrorcselekményeket.

Az országban az erőszakos bűncselekmények száma magas. A bűnbandák gyakran a terroristák módszereit alkalmazzák, gyakran fordulnak elő emberrablások, robbantások, utcai lövöldözések. A tömegközlekedési eszközökön mindennaposak lopások, a taxitársaságok közül csak a megbízhatóakat használjuk, mert előfordulnak rablóbandákkal összejátszó sofőrök. Kerüljük a drága ékszerek viselését, idegenektől ne fogadjunk el italt vagy ennivalót, mert előfordul, hogy kábítószert kevernek bele. A pénzváltás és ATM használat, valamint a bankkártyával történő fizetés során is tanúsítsanak fokozott figyelmet.

A zsebtolvajlások magas száma miatt javasolt az útlevelet biztonságos helyen, és csak annak fénymásolatát magunknál tartani.

Az országban kiélezett kábítószer-ellenes hadjárat folyik, amelyet a rendőrség és a hadsereg rendkívül komolyan vesz. A kábítószer használatáért, pedofíliáért kiszabott büntetések igen szigorúak. Előfordul, hogy kiskorú személyek gyanútlan turistákat csapdába csalnak, majd megzsarolnak.

Manilai külképviselet vészhelyzeti mobilszáma:
külföldről: 0063 917 824 38 65
Fülöp-szigeteken belül: 0917 824 38 65

Hasznos helyi telefonszámok:
Rendőrség: 117 vagy (02) 722-0650
Vöröskereszt: 143 vagy (02) 527-8385 től 95-ig
Tűzoltóság: (02) 426-0219 vagy (02) 426-3812
Parti Őrség: (02) 527-3877

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie a Fülöp-szigetekről történő kiutazás időpontját követően. Figyelem! 2017. január 1-től csak biometrikus útlevéllel lehet belépni az ország területére.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Ha az illető személy valamelyik szülője látogatása céljából utazik a Fülöp-szigetekre, be kell mutatnia a szülő tartózkodási engedélyének másolatát. Az egyedül utazó gyermek szüleinek hozzájáruló nyilatkozatot kell tenniük a legközelebbi Fülöp-szigeteki nagykövetségen vagy a Bevándorlási Hivatal regionális irodájában. Kérjük, hogy részletes információért forduljanak a Fülöp-szigeteki Köztársaság budapesti nagykövetségének konzuli hivatalához: tDhyLBwpGQ6iMD1JZY29uc3VsYXJAcGhpbGVtYmFzc3kuaHU=

Ugyan mindkét ország csatlakozott a Gyermekek Jogellenes Külföldre Vitelének Polgári Jogi Vonatkozásairól szóló, 1980. évi Hágai egyezményhez, azonban egymás vonatkozásában az még nem lépett hatályba, így rendelkezéseit egyelőre nem lehet alkalmazni. Kérjük, olvassa el az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatóját.

A külföldiek tartózkodásáról szóló jogszabály (Alien Registration Act) értelmében a Fülöp-szigeteken tartósan élő külföldi állampolgárok minden évben kötelesek regisztrálni a Bevándorlási Irodánál (Bureau of Immigration). A regisztrációt elmulasztókat pénzbírsággal vagy akár kiutasítással is büntethetik.

További idegenrendészeti és az utazó kiskorúakról szóló információ: www.dfa.gov.ph/guidelines-requirements.

Vízum:

30 naptári napot nem meghaladó turista célú tartózkodásra esetén NEM szükséges vízum. A beutazóknak rendelkezniük kell érvényes, visszatérésre vagy továbbutazásra jogosító repülő- vagy hajójeggyel. A 30 napot meghaladó tartózkodáshoz vízum beszerzése szükséges, melyet a Fülöp-szigeteki Köztársaságnak a kérelmező állandó lakóhelye szerinti konzuli hivatalában lehet személyesen beszerezni. 

Házikedvencek beutazása:

További információ a NÉBIH oldalán található.

Vám:

A Fülöp-szigeteki Köztársaság vámhivatalának elérhetőségei megtalálhatóak a filippin pénzügyminisztérium (Department of Finance) honlapján: www.dof.gov.ph/index.php/directory/bureau-of-customs. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Fülöp-szigeteki Peso (PHP)

Korlátozott mennyiségben dollárt szinte minden pénzváltóban és bankban, eurót csak bizonyos helyeken lehet váltani.  1000 USD-n felüli váltási szándékot legalább egy nappal előre kell jelezni.

Időjárás: Az ország éghajlata trópusi, az esős, tájfunokkal tarkított évszak júniustól októberig tart, a száraz decembertől májusig, de a levegő páratartalma egész évben magas.

A Fülöp-szigeteken évente mintegy 20 jelentősebb tájfun pusztít, elsősorban a júniustól decemberig tartó időszakban. Az esőzéseket kísérő földcsuszamlás-veszély szintén jelentős. A térségben gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések is. Tájfunveszéllyel kapcsolatos aktuális információk itt találhatók: PAGASA

Közlekedés: Több tucat helyi légiközlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül számos nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Javasoljuk, ezért a nemzeti légitársaság (Philippine Airlines) és a Cebu Pacific Air járatait. Az utazás megtervezésnél kérjük legyenek figyelemmel arra, hogy több órás, de akár napos késések is előfordulhatnak!

A szigetek között működő kompjáratok zsúfoltak, gyakoriak a balesetek. Az autóbusz járatok közül csak a megbízható járművekkel üzemelők igénybe vételét javasoljuk. Kerülje el a már kívülről is megbízhatatlannak látszó, illetve a túlzsúfolt buszokat. A taxikkal kapcsolatos visszaélések száma magas.

Az országban jobbra tartás van. A közlekedés általánosságban kaotikus, a közúti szabályok betartása nem jellemző. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, illetve bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Alkoholos és egyéb befolyásoltság állapotában járművet vezetni súlyos büntetést von maga után.  

Biztosítás: Utazás előtt javasolt minden kockázatra kiterjedő egészségügyi biztosítást kötni, ugyanis a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás csak egyes, kifejezetten drága intézményekben biztosított.

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országban általánosan elfogadott az angol nyelv használata, azonban vidéken és a távolabbi térségekből származó szegényebb sorsú személyek nyelvtudása igen korlátozott. Ez a vidéki hivatalokra is igaz. Az ügyintézés nehézkes, a határidő gyakori csúszása jellemző. Célszerű időről-időre írásban és szóban is érdeklődni. Mindig kérjük el az ügyintéző nevét és elérhetőségét. Az elektronikus ügyintézés lassan nyer teret. Amennyiben az ügyintézőnek módjában áll könnyen segíteni, örömmel megteszi, azonban a bonyolultabb ügyekben halasztgatásokra kell számítani.

Vallási és viselkedési kultúra: 

Közegészség, egészségügyi helyzet: 
Általános vészhívószámok: 112 és 911.
A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem javasolt. Oltások kapcsán az Országos Epidemiológiai Központ felkeresését javasoljuk, legalább két hónappal az utazás előtt. Érdemes az üzletekben országszerte könnyen és olcsón megvásárolható szúnyogriasztó termékek használata. Láz esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni.

Egyéb információ:

Konzuli Hivatal, Fülöp-szigetek

Fülöp-szigetek Budapesti Nagykövetsége
Cím: 1026 Budapest, Gábor Áron utca 58.
Előhívó: 06-1
Telefon: 391-4300, 391-4301
Fax: 200-5528
E-mail:
NRYyKA5TkkkOcGhidWRhQHBoaWxlbWJhc3N5Lmh1
consular@philembassy@.hu