Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.  
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.


Elérhető külképviselet/ek: Új-Delhiben nagykövetség és konzuli hivatal | Mumbaiban főkonzulátus


Aktuális

2017. 09. 20.
Mumbaiban a heves esőzèsek hatására a vàros alacsonyabban fekvő rèszein àradas alakult ki, a közlekedès több helyen lebènult, a mumbai repteret előrelàthatólag 2017. szeptember 20. dèlutánig lezàrtàk. Javasoljuk, hogy a Mumbaiban tartózkodó vagy oda utazást tervező magyar állampolgárok kövessék figyelemmel az indiai Meteorológiai Intézet helyi és nemzetközi időjárás-előrejelzéseit (www.imd.gov.in), és a helyi hatóságok intézkedéseit, tanácsait. Kérjük, hogy amennyiben tehetik maradjanak otthon, és várják meg, míg a helyzet rendeződik. A mumbai Magyar Főkonzulátust a következő mobil számon tudják elérni veszélyhelyzet esetén: +919820709360.

2017. 09. 11.
2017. szeptember 8-án a Rajasthan államban található Jaipurban a rendőrök az utcai árusok rutin ellenőrzése során állítólag megütöttek egy kerékpáron arra haladó muzulmán házaspárt. Ezt követően a helyi muzulmánok a rendőrség épülete előtt tiltakoztak, köveket dobáltak, járműveket gyújtottak fel. Tömegverekedés alakult ki a rendőrség és a muzulmán többségű helyi lakosok között, egy embert megöltek, hat rendőr megsérült. A rendőrség először könnygázt és gumilövedéket vetett be, majd éles lőszerrel a levegőbe lőtt.

A helyi hatóságok két napra felfüggesztették az internet szolgáltatást és kijárási tilalmat rendeltek el Ramganj, Subhash Chowk, Manak Chowk és Galta kapu négy rendőri állomása környékén. Jelenleg a helyzet feszült, de a hatóságok urai a helyzetnek. 

2017. 08. 29.
Mumbaiban az özönvízszerű, heves monszuneső hatására a közlekedés teljesen lebénult. A híradások szerint további esőzések várhatóak, így a helyzet romlása, esetleges árvíz kialakulása várható. Javasoljuk, hogy a Mumbaiban tartózkodó vagy oda utazást tervező magyar állampolgárok kövessék figyelemmel az indiai Meteorológiai Intézet helyi és nemzetközi időjárás-előrejelzéseit (www.imd.gov.in), és a helyi hatóságok intézkedéseit, tanácsait. Kérjük, hogy amennyiben tehetik maradjanak otthon, és várják meg, míg a helyzet rendeződik. A mumbai főkonzulátust a következő mobil számon tudják elérni veszélyhelyzet esetén: +919820709360.

2017. 06. 09.
2017. június 8-án tüntetések kezdődtek Darjeeling-ben, miután az Indián belül autonóm gurka terület megalakítását célul tűző Gorkha Janmukti Morcha (GJM) párt támogatói és a rendőrség összetűzésbe kerültek egymással. A helyzet napról-napra változik, bármikor lehetnek újabb megmozdulások.

Tekintettel a Darjeelingban és a környező településeken kialakult zavaros helyzetre (élelmiszerhiány a szálláshelyeken, ellehetetlenült közlekedés) ajánlott a terület elkerülése.

Biztonság:

Tekintettel a Nepálban szinte folyamatosan zajló tüntetésekre és sztrájkokra az indai-nepáli határátkelő helyeken összeütközésekre és ezért fennakadásra lehet számítani. Javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy esetleges határátkelés előtt tájékozódjanak a helyi hatóságoknál, utazási irodáknál. Javasoljuk, hogy kerüljenek mindenféle tüntetést.

India a terrorveszélynek fokozottan kitett ország. Az elmúlt néhány évben közforgalmú helyek rendszeresen voltak merényletek célpontjai. 2013-ban öt különböző, halálos áldozatokat is követelő robbantásos merénylet történt Indiában. Kifejezetten külföldi turisták ellen irányuló támadás nem történt. A támadásoknak leginkább a nagyvárosok a célpontjai, de vannak egyes, a szélsőséges mozgalmak által ellenőrzött vidékek, ahová ezért nem ajánlatos a beutazás. A városokban, főként a forgalmasabb pontokon ajánlott a körültekintő magatartás, óvatosság. Felhívjuk a figyelmet, hogy a közforgalmú helyekre való belépéskor (metró, áruházak, szállodák és középületek) minden esetben biztonsági ellenőrzésre kerül sor.

A politikai jellegű gyűléseket, párt központokat a választásokat követően is ajánlatos elkerülni.

Nyomatékosan felhívjuk ugyanakkor az Indiába utazók figyelmét, hogy az indiai-pakisztáni határszakasz teljes hosszában kiemelten veszélyes, terrortámadásnak és fegyveres határvillongásnak kitett térség. Jammu és Kasmír államban 2013 óta a biztonsági helyzet fokozatosan romlik, a határszakaszon 2014-ben ismétlődőek a civil halálos áldozatokkal járó fegyveres konfliktusok. A határtérség más területei nem kevésbé veszélyesek. Wagah-ban (Punjab állam) 2014. november 2-án, a turisták által tömegesen látogatott indiai-pakisztáni határátkelőhelyen, a naponta zajló ünnepélyes zászlóbevonás helyszínén és idején, legalább 55 halálos áldozattal és 100-on felüli sebesüléssel járó terrortámadásra került sor a határ pakisztáni oldalán. Ezért hangsúlyozottan figyelmeztetjük az utazókat, hogy az indiai-pakisztáni határszakaszra vonatkozó, I. nem javasolt utazási célországok és térségek kategóriába sorolásra vonatkozó figyelmeztetést vegyék komolyan és egyáltalán ne utazzanak a térségbe.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonsági besorolása:

  • Az „I. Nem javasolt utazási célországok és térségek” kategóriába sorolta: Jammu és Kashmir állam, Ladakh kivételével, valamint a keleti és északkeleti államok (Manipur, Tripura, Assam, Nagaland, Meghalaya, Mizoram, Sikkim és Arunachal Pradesh) és az indiai-pakisztáni határvidék teljes hosszában.
  • „II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek” kategóriába sorolta: Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh, Nyugat-Bengál és Odisha államot

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy indiai egyes szövetségi államaiba, így az Andaman és Nikobar szigetekre is, illetve azok meghatározott területére a turisták belépése előzetes engedélyhez kötött. Az engedélyezési eljárásról és az előzetes engedélyhez kötött területekről érdemes az utazást megelőzően időben tájékozódni India budapesti nagykövetségén.

A monszun időszakban a nagy mennyiségű csapadékhullás következtében földcsuszamlások és árvizek váratlanul jelentkezhetnek, ami elsősorban az északnyugati országrészben az utak járhatatlanná válását okozhatják, előre nem látható időszakokra egyes térségeket megközelíthetetlenné tehetnek. Ezért ebben az időszakban kifejezetten kockázatos lehet az e térségbe való utazás.

Tájékoztatjuk az Indiába utazó magyar állampolgárokat, hogy az elmúlt időszakban különös sajtó figyelem irányul a női turisták elleni, nemi erőszak körébe tartozó különféle bűncselekményekre. A nők és gyermekek elleni erőszak ugyanakkor az indiai társadalmi viszonyok között általános és mindennapos jelenség, az koránt sem új keletű. Külföldi nők férfi kíséret nélkül való megjelenése zaklatásnak és erőszaknak való kitettséggel jár. Az idelátogató turisták az indiai társadalomban folyamatosan jelen levő és elfojtott erőszakról nem rendelkeznek alaposabb ismeretekkel, nem feltételezik, hogy maguk ilyen helyzetbe kerülhetnek, mivel az országról és lakóiról kialakult idealizált képpel mindez nem találkozik. Nyomatékosan felhívjuk ezért a figyelmet arra, hogy a zaklatásnak és erőszaknak való kitettség még kellő elővigyázatossággal sem feltétlenül előzhető meg! Ezért kifejezetten kockázatosnak tartjuk egyedülálló nőként vagy női csoportban való utazást; javasoljuk ezt rendkívül komolyan mérlegelni. 2015. januárban Bodh Gaya településen(Bihar szövetségi állam) egy japán nőt raboltak el és erőszakoltak meg, Újdelhiben pedig egy orosz állampolgárságú nőt bántalmazott egy riksa sofőr.

Férfiakkal együtt utazó nők is minden esetben fordítsanak különös gondot közös szálláshelyük megválasztására, annak alapvető biztonsági felszereltségére (jól záródó ajtó, biztonsági lánc, kukucskáló ablak). Kerüljék el a forgalomtól távolabb eső helyeket, tömegközlekedést ne vegyenek igénybe, helyi, ún. autoriksa taxiba ne üljenek be és bármiféle szolgáltatási ajánlatot utasítsanak vissza, továbbá sötétedés után ne hagyják el szálláshelyüket. Semmilyen körülmények között ne vállalkozzanak az „indiai valóság” megismerésével járó nagyvárosi vagy vidéki, a turista látványosságoktól távolabb eső helyek felkeresésére. Mindig tartsanak maguknál mobiltelefont és mentsék el a helyi rendőrség segélyhívószámát. Még férfi kísérővel is különösen kockázatos lehet továbbá férfiakkal szóba elegyedni, férfiak bármiféle közeledésének elfogadása, még a legártatlanabbnak tűnő kapcsolatteremtés is. Ezért azt ajánljuk, hogy utazásuk során indiai férfiakkal, kizárólag férfi kísérőjük kommunikáljon. Tanúsítsanak kellő óvatosságot, körültekintést nyilvános helyek felkeresésekor. Kerüljenek minden olyan ruházatot vagy viselkedésformát, amit az indiai férfiak kapcsolatteremtésre felhívásként értelmezhetnek (mosoly, szemkontaktus, kivágott, ujjatlan felső, rövid szoknya vagy baráti ismerkedés).

Mumbaiban a városi rendőrség elindított egy speciális programot: „Utazz biztonságosan egyedül” címmel. A program elsősorban az egyedül utazó nőknek kíván segítséget nyújtani azzal, hogy helyi taxik/egyéb utazási szolgáltatást nyújtó gépjárművek használatakor az igénybe vett gépjármű forgalmi rendszámát, az utazás célját, vagy egyéb kiegészítő információt tartalmazó SMS-t küldhetnek +91 9969777888 számra. A beérkezett üzeneteket tárolják és szükség esetén, a nyomozati munka során, soron kívül fel tudják használni.

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy gyakoriak a külföldiek sérelmére elkövetett csalások is, különösen a repülőtereken. A leggyakoribb módszerek a következők. A megérkező turistának utazási ügynök, illetve taxisofőr siet a segítségére arról igyekezve meggyőzni, hogy az előre lefoglalt szállása már nem működik, leégett, nem biztonságos vagy éppen nem megközelíthető. Ezt követően a hiszékeny turistát az utazási ügynökkel, illetve a taxisofőrrel kapcsolatban álló utazási irodába, illetve szállodába viszik ahol hasonló szolgáltatást, lényegesen magasabb árért kínálnak. Gyakori eset, hogy az utazási ügynök, illetve taxisofőr előzetes figyelmeztetés nélkül nem a megadott szállodai címre, hanem utazási irodába, illetve vidéki szállodába viszi a gyanútlan külföldit. Minden esetben javasolt ragaszkodni az otthonról lefoglalt szálláshoz, az ilyen jellegű tanácsadást ne fogadják el. Taxit kizárólag olyan szolgáltatótól vegyen igénybe, amelynek saját kirendeltsége van a repülőtéren. Ha mégis az előbb említett csalás áldozatává válik, haladéktalanul tegyen feljelentést a rendőrségen és értesítse az újdelhi nagykövetségünket, vagy a mumbai főkonzulátusunkat. Előfordul továbbá, hogy a hagyományos indiai vendégszeretettel visszaélve a külföldit italba rejtett kábítószerrel elkábítják, kirabolják, a nők ellen erőszakot követnek el. Semmiképp ne fogadjon el ételt vagy italt ismeretlenektől!

Indiában a műholdas telefonok használata csak külön behozatali engedéllyel lehetséges, az engedély nélküli készülékek használóit adott esetben őrizetbe is vehetik. A hegyi mentés 3000 méter felett nem működik, a légi úton történő mentés lehetősége korlátozott, ezért nem tanácsoljuk a nepálihoz hasonló hegymászó expedíciókon, hegyi túrákon való részvételt Indiában.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig érvényesnek kell lennie a belépéskor. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, a szülő/szülők közjegyző előtt tegyen/tegyenek nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy a kiskorú külföldre utazásához hozzájárulnak. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. A nyilatkozathoz célszerű csatolni a szülő/szülők útlevelének másolatát, melyen a szülő aláírása a nyilatkozaton szereplő aláírással megegyező és összevethető. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a budapesti indiai nagykövetséghez: www.indianembassy.hu 

Vízum:

Az Indiába utazó magyar állampolgároknak valamennyi beutazási forma esetén vízummal kell rendelkezniük. A rövid távú tartózkodást lehetővé tevő vízum érvényességi ideje 90 vagy 180 nap, ami Indiába való egyszeri vagy többszöri belépést tesz lehetővé. A hosszú távú tartózkodást lehetővé tevő vízum érvényességi ideje a 180 napot meghaladja. Indiai vízumot India budapesti nagykövetségén lehet igényelni: www.indianembassy.hu 

Turizmus, családlátogatás, ismerősök meglátogatása, üzleti tárgyalás, rövid idejű gyógykezelés céljából 2015. augusztus 15-től kezdődően elektronikus vízum (e-Tv) is igényelhető magyar állampolgárok számára is a következő honlapon: https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

Az elektronikus vízumot a tervezett érkezés előtt minimum 4 és legfeljebb 120 nappal lehet igényelni, a vízum a belépéstől számított 60 napig érvényes. Ennek a különleges vízumnak az érvényességi ideje nem hosszabbítható meg, nem módosítható vele a tartózkodás célja és nem használható a turisták elől elzárt területeken.

Kétszeri belépésre jogosító vízumot lehet igényelni turista és üzleti tartózkodáshoz, míg gyógykezelési célú tartózkodás céljából háromszori belépésre szóló vízum is igényelhető.

Az „e-Tv” vízum egy naptári évben két alkalommal igényelhető. 

A vízumot az online regisztrációt követően kizárólag az előbb említett honlapon megnevezett 24 indiai nemzetközi reptéren lehet felvenni az előre kinyomtatott regisztrációs igazolás bemutatása, továbbá a beutazó turista biometrikus adatainak rögzítése mellett.

Javasoljuk, hogy utazás előtt a részletekről tájékozódjanak a fenti honlapon.

A vízum érvényességi idejét az Indiába érkezést követően az idegenrendészeti hatóság meghatározott feltételek szerint, egyéni mérlegelés alapján, a vízum érvényességi idejének lejártát legalább 60 nappal megelőzően előterjesztett kérelem alapján meghosszabbíthatja. A vízum érvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni. Az Indiába érkezést követően, a rövid távú vízum típusától függően a külföldinek az idegenrendészeti hatóságnál SZEMÉLYESEN be kell jelentkeznie. Munkavállalás, vagy tanulmányok folytatása céljából való hosszú távú, 180 napot meghaladó tartózkodást lehetővé tevő vízummal való rendelkezőknek a beutazást követően a regionális idegenrendészeti hatóságnál SZINTÉN SZEMÉLYESEN be kell jelentkezniük. Ennek elmulasztása, továbbá a vízum érvényességi idejét meghaladó tartózkodás (túltartózkodás) bűncselekmény, ami  5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Minderről részletesen a következő honlapon tájékozódhat: www.boi.gov.in/content/general-instructions-registration-foreigners.

Vízumot India budapesti nagykövetsége állít ki. A beutazás részletes feltételeiről ott érdemes tájékozódni www.indianembassy.hu

Különös figyelmet érdemes fordítani az Indiába való belépéskor, még a határellenőrzésnél arra, hogy útlevelébe elhelyezésre került-e a beléptető bélyegzőlenyomat. Ennek hiánya a későbbiekben rendkívül megnehezítheti az országból való kilépést, előfordulhat, hogy illegális tartózkodás miatt büntetőeljárás indul a külföldi ellen.

Túltartózkodás esetén, ha arról az indiai hatóságok ellenőrzés során vagy harmadik személy bejelentése alapján tudomást szereznek, előzetes letartóztatást alkalmaznak, és büntetőeljárás megindítását kezdeményezik, ami akár évekig elhúzódó bírósági eljárásba torkolhat az ország elhagyásának lehetősége nélkül. Ezért túltartózkodás esetén érvényes hazaúti repülőjegy beszerzését követően javasolt haladéktalanul és önkéntesen felkeresni az idegenrendészeti hatóságot kilépést szolgáló engedély (exit permit) beszerzése céljából. E nélkül Indiát nem fogja tudni elhagyni! A kilépést szolgáló engedély iránti kérelmet kizárólag elektronikus formanyomtatványon lehet benyújtani, ahol egyúttal az ügyintézéshez időpontot is lehet foglalni. Minderről a következő honlapon tájékozódhat: www.boi.gov.in/content/online-registration

Indiai tartózkodása során érvényes útlevelét mindig tartsa magánál, a helyi hatóságok azt ellenőrizhetik, utazása során személyazonossága igazolására szólíthatják fel. Különösen javasolt, hogy útlevelének személyi adatokat tartalmazó oldaláról és indiai beutazást szolgáló vízumáról utazását megelőzően készítsen fénymásolatot. Ezt utazására vigye magával és jól őrizze meg, tartsa mindig biztonságos helyen, útlevelétől külön. Útlevele elvesztése, ellopása vagy megsemmisülése esetén az indiai hatóságok minden esetben kérik ezeket a fénymásolatokat mind az elvesztés, a lopás vagy a megsemmisülés tényét rögzítő rendőrségi adatfelvételnél, mind az idegenrendészeti hatóságnál kilépési engedély (exit permit) beszerzésének igénylésekor. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy útlevele elvesztése, ellopása, megrongálódása vagy megsemmisülése esetén a hazatérést szolgáló ideiglenes magánútlevél kiállítását követően, de még Indiából való elutazását megelőzően, a helyi jogszabályok alapján fel kell keresnie az indiai idegenrendészeti hatóságot, kilépést szolgáló engedély kiállítása céljából. E nélkül Indiát nem fogja tudni elhagyni! A kilépést szolgáló engedély iránti kérelmet kizárólag elektronikus formanyomtatványon lehet benyújtani, ahol egyúttal az ügyintézéshez időpontot is lehet foglalni. Mindez a következő honlapon érhető el: www.boi.gov.in/content/online-registration. Az eljárás időtartama legalább 2 munkanap. Az idegenrendészeti hatóság az ország területén több kirendeltséggel is rendelkezik, amelyekről a következő honlapon tájékozódhat: www.boi.gov.in/content/frro-contact-list

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy India egyes szövetségi államainak területére, illetve azok egyes térségeibe való belépés előzetes engedélyhez kötött. A belépést szolgáló engedélyt az idegenrendészeti hatóság vagy a Belügyminisztérium adja ki. Erről részletesen a következő honlapon tájékozódhat: www.boi.gov.in/content/restricted-protected-area. Az ilyen jellegű igényt már a vízum kérelmezésekor jelezni szükséges a budapesti indiai nagykövetségen is.

A nemzetközi repülőtéri tranzitálás vízummentes.

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a repülőterekre Indiában csak az érvényes útlevéllel és érvényes repülőjeggyel utazók léphetnek be.  A repülőterek a nyilvánosság előtt zárva vannak, még az utasfelvételi pultok sem közelíthetők meg érvényes útlevél és érvényes repülőjegy hiányában. Nem lehetséges az sem, hogy az utazók az előbb említett érvényes iratok bemutatásával belépnek a repülőtérre, majd onnan távozni kívánnak. A repülőtéri rendőrség idegenrendészeti eljárást kezdeményez az ilyen utazókkal szemben.

Megjegyzés: A belépésnél más állam által kiadott beléptető pecsét az útlevélben nem jelent problémát.

Munkavállalás:

Még Indiába való beutazását megelőzően ellenőrizze, hogy vízuma üzleti (business) vagy munkavállalási (work) célból lett-e kiállítva, e két kategóriát az indiai hatóságok következetlenül alkalmazzák. Gyakori, hogy a rövid távú üzleti célú beutazási vízumot kérőnek munkavállalási vízumot adnak ki. Ilyen esetben az Indiába való belépést követően már nincs lehetőség igazolni azt, hogy a beutazás eredeti célja üzleti megbeszélés volt és a vízum az indiai hatóságok tévedése miatt került munkavállalási célból kiállításra. A munkavállalási vízummal beutazónak ugyanis 14 napon belül jelentkeznie kell a regionális idegenrendészeti hatóságnál. Az üzleti célból beutazó erről nem tudva egy rövid üzleti tárgyalás után nem fogja tudni elhagyni az országot és büntetőeljárás alá vonják akkor is, ha igazolni tudja, hogy valójában üzleti célból és csak néhány napot tartózkodott Indiában.

Házikedvencek beutazása:

További információt az indiai adó- és vámhivatal oldalán talál:
www.cbec.gov.in/resources//htdocs-cbec/guide_for_travellers/trvler-guide_ason05feb2015.pdf;jsessionid=E75A76A0E1DFE2A60924B8309110BA9D

Gépkocsivezetés:

A magyar vezetői engedéllyel nem lehetséges a gépkocsivezetés. Kizárólag indiai, vagy nemzetközi vezetői engedély fogadható el, illetve használható. Tájékoztatás az alábbi internetes honlapon érhető el a témában:

http://morth.nic.in/index2.asp?slid=608&sublinkid=336&lang=1

Indiai jogosítvány kérelmezésekor - a nemzetközi gyakorlat szerint - először tanuló vezetői engedélyt állítanak ki, majd a szükséges vizsgakövetelmények teljesítése esetén állandó vezetői engedély kapható.

A nemzetközi vezetői engedélyt a regionális közlekedési hivatal adja ki (RTO).

India vonatkozásában szükséges megjegyezni, hogy a forgalom, illetve a forgalomban részvevő gépjárművek nagysága és nagy száma, illetve a vezetési kultúra jelentősen eltér az Európában megszokottól.

Vám:

Javasoljuk, hogy utazás előtt az indiai adó- és vámhivatal alábbi internetes honlapján tájékozódjanak:
www.cbec.gov.in/resources//htdocs-cbec/guide_for_travellers/trvler-guide_ason05feb2015.pdf;jsessionid=E75A76A0E1DFE2A60924B8309110

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az indiai turizmusért felelős minisztérium (Ministry of Tourism) sajtóközleményben (http://pib.nic.in/newsite/pmreleases.aspx?mincode=36) tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy 2016. február 8-tól az alábbi ingyenesen és 24 órán át hívható telefonszámon, több nyelven adnak tájékoztatást a segítséget igénylő turisták számára: 1800111363, rövidített szám: 1363.

India magát fejlődő hatalomnak tekinti. Az évszázados elmaradottságból való kitörés időszaka és a történelmi körülmények ugyanakkor számos ellentmondást hordoznak. A legnagyobb városokban a fejlődés gyorsabb, ugyanakkor a vidék elmaradottsága, az infrastruktúra hiányosságai, ezzel éles ellentétben állnak. Az indiaiak ugyanakkor rendkívül érzékenyek az országukkal, kultúrájukkal kapcsolatos kritikára; az európai életszínvonallal való összehasonlítás, az Európában megszokottak számon kérése esetén értetlenséget tapasztalhatunk. Az évszázadok alatt kialakult viszonyokat és gondolkodásmódot célszerűbb ezért megismerni, tudomásul venni, azokhoz a hatékonyság érdekében alkalmazkodni, mint azok megváltoztatásra törekedni.

Általános viselkedési szabályok: Az Indiába érkezőnek a helyi viszonyokkal és a hétköznapokkal való találkozásra, az életmódbeli, a kulturális különbségekre érdemes előre, tudatosan készülnie. Az évezredek során kialakult hagyományok magatartási szabályok, társadalmi szokások alapvetően eltérnek a nyugati kultúrkör hasonló szabályaitól és hagyományaitól. Ezek sokszor megtévesztően egzotikusnak tűnnek, a valóságban viszont számos veszélyt, kellemetlenséget rejthetnek.

Különös figyelemmel kell lenni arra, hogy az indiai társadalomban a nők megítélése mereven konzervatív és patriarchális. Ha egy nyugati nő egyedül vagy női csoportban utazik, azt egyértelmű szexuális felhívásnak tekintik. India világviszonylatban a harmadik helyen áll a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények számában. Az elmúlt időszakban a nők sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményekre különös sajtófigyelem irányult, noha ezzel a jelenségek egyáltalán nem új keletűek, részei a mindennapoknak.

Az egész ország területén gyakoriak a különböző tüntetések, demonstrációk, melyek hirtelen erőszakba torkollhatnak, ezért ezeket az eseményeket, megmozdulásokat minden utazónak tanácsos elkerülnie.

Érintkezési sajátosságok: Indiában a társadalmi helyzetnek évezredeken át nagy jelentősége volt és ma is meghatározó eleme a mindennapi életnek. A tilalmak ellenére erőteljesen jelen vannak az évezredes kasztrendszer. Emellett a régi társadalmi-kulturális együttélés elemei, a vallási ellentétek, babonák, hagyományok erőteljesen meghatározzák az indiaiak viselkedését, európaiak számára szokatlan, értelmezhetetlen magatartását. Ennek egyik fontos eleme, hogy az indiaiak nem mondanak nyíltan nemet, nem mondják ki, ha valamit nem tudnak, nem értenek. A külföldieknek erős nehézséget okoznak az ilyen kommunikációs helyzetek, illetve, a külföldi sok esetben úgy érzi, nem kap választ a kérdésére, vagy helyeslésként érzékeli, ha a partner nem mond ellent. Ajánlott mindig figyelni arra, hogy a hagyományos udvariasság azt kívánja az indiai partnertől, hogy lehetőleg olyan választ adjanak a feltett kérdésre, amilyet szerintük beszélgetőpartnerük elvár.

Indiában nagyon fontos a szóbeli kommunikáció, szeretnek beszélni, beszélgetni. Érdeklődésük sok esetben tolakodónak tűnő kíváncsiság, személyeskedés, de ez megfelel az indiai szokásoknak. Az utazó maga dönti el kivel érdemes barátkoznia, beszélgetnie és kivel nem. Javasolt tartózkodással és fenntartással fogadni bármiféle ajánlatot, meghívást, amire ismeretlennel való szóba elegyedés esetén sor kerülhet. Az indiaiak a külföldiek iránt nem önzetlenül érdeklődnek, meghívásuk sok esetben hátsó szándékot rejthet.

Téves az az elképzelés, hogy Indiában mindenki beszél angolul. A brit birodalom fennállásának egyik hozadéka, hogy az angol összekötő nyelvként továbbra is él India népei között, elsősorban azonban a társadalom képzettebb rétegeiben. Indiai utazása során azonban ne érje meglepetésként, hogy angolul nem fogja tudni magát megértetni; még a turisták számára fontos információ is kizárólag az adott régióban beszélt nyelven olvasható, főleg a nagyvárosokon kívül. A nyelvi sajátosságból következik, hogy a gyengébb nyelvismerettel rendelkező indiaiak a külföldi fülében meglehetősen udvariatlannak és durvának hangzó kérdéseket tesznek fel, vagy ilyen mondatokban kommunikálnak. Ez nem feltétlenül az udvariatlanság jele, hanem a legmeghatározóbb államnyelv, a hindi sajátosságának tükröződése.

Javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy a kiemelt műemlékek, látványosságok meglátogatását megelőzően tájékozódjanak a belépőjegyek áráról. Sajtóhírek megerősítik, hogy Agrában a Taj Mahal-nál, Újdelhiben pedig a Vörös Erődnél, illetve a Qutab Minar-nál az eddigi belépődíjak dupláját kérik el. Agrában 1.000,- INR a belépődíj új ára, Delhiben pedig 500,- INR-t kell fizetniük a turistáknak.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Indiában a közegészségügyi helyzet, illetve tágabb értelemben a tisztaság hiánya jelentheti az utazó számára a legnagyobb kihívást, kockázatot. Érdemes ezért útikönyvekből tájékozódni az adott helyre jellemző körülményekről, ajánlott szállásokról, éttermekről. A vezetékes víz nem alkalmas emberi fogyasztásra, palackozott víz mindenütt kapható. A közegészségügyi követelményekben az európai színvonalhoz közelítő szolgáltatások az Európában megszokottnál is magasabb árfekvésűek, erre javasolt felkészülni, időben tájékozódni.

Annak ellenére, hogy a budapesti indiai nagykövetség utazási egészségbiztosítás megléte nélkül is kiállítja a magyar állampolgárok részére az indiai vízumot, valamint tekintettel arra, hogy az európaihoz hasonló orvosi ellátás csak tetemes anyagi ráfordítás mellett vehető igénybe, nyomatékosan javasoljuk, hogy az Indiába utazók teljes körű utas-, baleset- és egészségügyi biztosítást kössenek az utazásukat megelőzően.

Viszonylag magas a dengue-láz kockázata. Újdelhi a különösen fertőzött területek közé tartozik. A 2015-ös monszun évszakot követően a korábbi évektől eltérően súlyosabb volt a helyzet.  Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a megelőzés és védekezés fontosságára. Szúnyogriasztó tapaszok, karkötők, füstölők, beltéri szúnyogriasztó dugaszok széles választékban elérhetők helyben is. Amennyiben magas lázat, szem-, fej-, hátfájást tapasztalnak, a testen kiütéseket észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

Elviekben maláriával és chikungunya-lázzal is fertőzött területek India számos vidékén találhatóak, de a nagyobb városokban maláriás illetve chikungunya fertőzés ritkán fordul elő.

Az indiai központi kormány Egészségügyi Minisztériuma elismerte, hogy három Zika vírus fertőzéses esetet regisztráltak januárban Ahmedabad-ban (Gujarat állam). A vírust ugyanaz az egyiptomi szúnyog terjeszti, amely a dengue és a chikungunya fertőzéseket is. Nehezíti a fertőzés felismerését, hogy az esetek egy részében annak semmilyen, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz. Problémát a terhes nőknél jelent.

Az információt csak most tették közzé, azután, hogy a WHO közölte ezeket az eseteket. A minisztérium államtitkára szerint ellenőrzés alatt tartják a folyamatot, és január óta nem találtak újabb eseteket. Minisztérium-közi munkabizottságot állítottak föl a Zika terjedésének nyomon követésére, és hamarosan kampányt is indítanak annak érdekében, hogy az emberek ismereteit növeljék a Zika fertőzéssel kapcsolatban, illetve a védekezést illetően.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az orvosi, illetve kórházi ellátás a legnagyobb indiai városokban rendelkezik az életmentésre szakértelemmel és felszereltséggel.

A nagyvárosok súlyos légszennyezettsége miatt a légúti betegségben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük az esetleges nehézségekre.