Ázsia

Utoljára módosítva: 2016. 10. 10. 
Tartalmi változás nem történt, csak a dátum frissült!  

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Jakartában nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:  

A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, javasoljuk, hogy nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén megkönnyítsék munkatársainknak a kapcsolatfelvételt és segítségnyújtást.

Bár a politikai helyzet stabil, javasoljuk elkerülni a demonstrációkat és az egyéb tömegrendezvényeket, különösen a vallási ünnepek körüli időszakokban.

Indonéziában a terrorfenyegetettség mértéke magas. A terrorista cselekmények fő célpontjai az állami intézmények mellett a külföldiek által előszeretettel látogatott üdülőhelyek, bevásárlóközpontok, repülőterek, vallási kegyhelyek lehetnek.

Az ország egyes tartományai „II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartoznak, ezek: Aceh, Közép-Celebesz (indonézül Sulawesi-Tengah, különösen Palu, Poso, Tentena térsége), Maluku (különösen Ambon térsége), valamint Pápua, Nyugat-Pápua.

A több ezer szigetből álló Indonéziában gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések, mert kontinentális kőzetlemezek találkozásának sávjában fekszik. A földrengések nyomán szökőár is kialakulhat. Az indonéziai katasztrófavédelmi szervezetek felszereltsége és felkészültsége alacsony színvonalú, de frekventált üdülőközpontokban a menekülési útvonalakat feltüntetik.

Jáván és Szumátrán az esős évszak idején gyakoriak az áradások, földcsuszamlások – az iszap időnként egész falvakat temet maga alá.

A turisták kárára elkövetett legjellemzőbb bűncselekmény a lopás és a rablás. Előfordulása zsúfolt közlekedési járműveken, motorbiciklin és üdülőövezetekben, strandokon a leggyakoribb.

Javasoljuk a hitelkártyákról, repülőjegyekről, útlevelekről (adat- és vízumoldal) fénymásolatok készítését, és azok elkülönített helyen történő tárolását, valamint nagy mennyiségű készpénz korlátozott mértékű használatát. A személyazonosság igazolására az útlevélen kívül csak az útlevél adat- és vízumoldalának közjegyző által hitelesített másolatát fogadják el a hatóságok.

Autóbérléshez, gépkocsivezetéshez szükséges a nemzetközi gépjárművezetői engedély. Alkoholos és kábítószeres befolyásoltság alatt tilos gépjárművet vezetni. A biztonsági öv használata kötelező. Javasoljuk a gépkocsi ajtóinak zárva tartását, illetve az értékes személyes tárgyak csomagtartóban történő elhelyezését, mert közlekedési lámpáknál várakozó autókat esetenként kirabolhatnak. Autóbérlés esetén az útlevelet ne, csak annak fénymásolatát adjuk át a kölcsönző cégnek, illetve gondosan tanulmányozzuk a biztosítási feltételeket.

Kábítószer forgalmazásért és csempészésért Indonéziában halálbüntetés jár, akár kis mennyiségű birtoklásáért és fogyasztásáért is több évtizedes börtönbüntetés szabható ki. Ne fogadjon el ismeretlen eredetű csomagot, italt vagy élelmiszert. Alkoholt csak hivatalos árusítóhelyen vásároljon, elsősorban Balin és Lombokon fordulnak elő a házi készítésű, olykor metanolt tartalmazó erjesztett italok fogyasztásával összefüggő megbetegedések, halálesetek.

Indonéziában, de a régió más országaiban is magas az internetes csalások száma. Internetes vásárlásnál rendkívül óvatosan kell eljárni, ismeretlen cégnek előre sosem szabad pénzt utalni, ez nem is gyakorlat a világnak ebben a felében.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Vízummentes beutazás:

Magyar állampolgárok, amennyiben a beutazás célja turizmus, családi kapcsolatok, illetve szociális, kulturális, művészeti, hivatalos kapcsolatok ápolása, indonéziai telephellyel rendelkező vállalkozás által szervezett megbeszélésen, konferencián történő részvétel, valamint átutazás, 30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodás esetén vízummentesen léphetnek Indonézia területére (www.imigrasi.go.id/index.php/en/layanan-publik/bebas-visa), amennyiben a belépéskor még legalább 6 hónapig érvényes normál magánútlevéllel rendelkeznek, illetve bemutatják a haza- vagy továbbutazásra jogosító repülő- vagy hajójegyüket. A beutazási célok listája itt található: www.imigrasi.go.id/index.php/en/layanan-publik/bebas-visa#purpose).  

A vízummentes beutazás az alábbi határátkelőhelyeken lehetséges:

Repülőterek
1. Adi Soemarmo, Surakarta
2. Adi Sucipto, Yogyakarta
3. Ahmad Yani, Semarang
4. Bandara International Lombok, Mataram
5. Belitung, Tanjung Pandan
6. Banaka, Sibolga
7. El Tari, Kupang
8. Frans Kaisiepo, Biak
9. Halim Perdana Kusuma, DKI Jakarta
10. Hang Nadim, Batam
11. Husein Sastranegara, Bandung
12. I Gusti Ngurah Rai, Bali
13. Juanda, Surabaya
14. Kuala Namu, Medan
15. Maimun Saleh, Sabang
16. Minangkabau, Padang
17. Mopah, Merauke
18. Mozes Kilangi, Tembaga Pura
19. Pattimura, Ambon
20. Polonia, Medan
21. Sam Ratulangi, Manado
22. Sepinggan, Balikpapan
23. Soekarno Hatta, Banten
24. Sultan Hassanudin, Makassar
25. Sultan Iskandar Muda, Banda Aceh
26. Sultan Mahmud Badarudin II, Palembang
27. Sultan Syarif Kasim II, Pekanbaru
28. Supadio, Pontianak
29. Tarakan, Tarakan 

Kikötők
1. Achmad Yani,  Ternate
2. Amamapare, Tembaga Pura
3. Anggrek, Gorontalo
4. Bagan Siapi-api, Bagan Siapi-api
5. Port Bentan Telani Lagoi, Tanjung Uban
6. Port Seri Udana Lobam, Tanjung Uban
7. Port Sri Setia Raja, Bengkalis
8. Batam Center, Batam
9. Batu Ampar, Batam
10. Belakang Padang, Belakang Padang
11. Belawan, Belawan
12. Benete, Sumbawa Besar
13. Biak, Biak
14. Boom Baru, Palembang
15. Celukan Bawang, Singaraja
16. Citra Tri Tunas, Batam
17. Ciwandan, Cilegon
18. Dumai, Dumai
19. Dwi Kora, Pontianak
20. Gunung Sitoli, Sibolga
21. Jambi, Jambi
22. Jayapura, Jayapura
23. Kabil, Batam
24. Kendari, Kendari
25. Kota Baru, Kota Baru
26. Kuala Enok, Tembilahan
27. Kuala Langsa, Aceh
28. Kuala Tanjung, Tanjung Balai Asahan
29. Kuala Tungkal, Jambi
30. Lauren Say, Maumere
31. Lembar, Mataram
32. Lhokseumawe, Lhokseumawe
33. Malahayati, Aceh
34. Malundung, Tarakan
35. Manado, Manado
36. Marina Teluk Senimba, Batam
37. Marore, Tahuna
38. Merauke, Merauke
39. Miangas, Tahuna
40. Nongsa Terminal Bahari, Batam
41. Nusantara, Pare-pare
42. Nusantara, Tahuna
43. Padang Bai, Singaraja
44. Panarukan, Panarukan
45. Pangkal Balam, Pangkal Pinang
46. Panjang, Bandar Lampung
47. Pantoloan, Palu
48. Pasuruan, Pasuruan
49. Pemangkat, Sambas
50. Probolinggo, Probolinggo
51. Pulau Baai, Bengkulu
52. Sabang, Aceh
53. Samarinda, Samarinda
54. Sampit, Sampit
55. Samudera, Bitung
56. Sekupang, Batam
57. Selat Lampa, Ranai
58. Semayang, Balikpapan
59. Siak Sri Indrapura, Siak
60. Sibolga, Sibolga
61. Sintete, Sambas
62. Soekarno Hatta, Makassar
63. Sorong, Sorong
64. Sri Bayintan, Tanjung Pinang
65. Sri Bintan Pura, Tanjung Pinang
66. Sungai Tuntung, Tembilahan
67. Tanjung Balai Karimun, Tanjung Balai Karimun
68. Benoa, Denpasar
69. Tanjung Emas, Semarang
70. Tanjung Gudang, Pangkal Pinang
71. Tanjung Harapan, Selat Panjang
72. Tanjung Intan, Cilacap
73. Tanjung Kelian, Pangkal Pinang
74. Tanjung Lontar, Kupang
75. Tanjung Pandan, Bangka Belitung
76. Tanjung Perak, Surabaya
77. Tanjung Priok, DKI Jakarta
78. Tanjung Uban, Tanjung Uban
79. Tanjung Wangi, Jember
80. Tarempa, Tarempa
81. Teluk Bayur, Padang
82. Teluk Nibung, Tanjung Balai Asahan
83. Tembilaha, Tembilahan
84. Tri Sakti, Banjarmasin
85. Tual, Tual
86. Tunon Taka, Nunukan
87. Yos Sudarso, Ambon
88. Yos Sudarso, Cirebon

Szárazföldi határátkelőhelyek
1. Aruk, Sambas
2. Entikong, Entikong
3. Metamauk, Atambua
4. Mota’ain, Atambua
5. Nanga Badaum Sanggau
6. Napan, Atambua
7. Skouw, Jayapura

Látogató vízum:

A látogató vízum turizmus, családi kapcsolatok, illetve szociális, kulturális, művészeti, hivatalos, üzleti kapcsolatok ápolása céljából kérvényezhető, amelynek feltétele a belépéskor még legalább 6 hónapig érvényes útlevél, illetve a haza- vagy továbbutazásra jogosító repülő- vagy hajójegy.

Típusai:

  • az Indonéz Köztársaság Nagykövetségén igényelhető, egyszeri belépésre jogosító, legfeljebb 60 nap érvényességi idejű, az indonéz Bevándorlási Hivatal regionális kirendeltségein 5 alkalommal 30-30 nappal hosszabbítható látogató vízum, a vízum díja USD 50;
  • az Indonéz Köztársaság Nagykövetségén igényelhető, többszöri belépésre jogosító, 1 év érvényességi idejű, alkalmanként 60 napos tartózkodásra jogosító látogató vízum, a vízum díja USD 110;
  • az ország területére történő belépéskor (Visa on Arrival) igényelhető 30 nap érvényességi idejű, az indonéz Bevándorlási Hivatal regionális kirendeltségeiben 1 alkalommal 30 nappal meghosszabbítható látogató vízum, a vízum díja USD 35.

Minden egyéb beutazási cél (munkavégzés, tanulmányok folytatása, kutatás, filmforgatás, újságírói és marketing tevékenység) esetében az Indonéz Köztársaság Budapesti Nagykövetségének konzuli hivatalánál kell vízumkérelmet benyújtani.    

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül)

Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) előzetes beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú vagy közjegyző előtt javasolt megtenni, és célszerű angol nyelvű hiteles másolatban is elkészíttetni.

Munkavállalás

Az egyéni munkavállalás hivatalos ügyintézése Indonéziában meglehetősen bürokratikus, hosszadalmas és költséges folyamat. A vonatkozó indonéz jogszabályok értelmében a külföldi munkavállalók engedélyeit (munkavállalás, tartózkodás) szinte minden esetben a munkáltató köteles intézni. A munkavállalói engedélyeket a Munkaügyi Minisztérium állítja ki egy éves időtartamra. A növekvő munkanélküliség miatt feltételeit a hatóság fokozatosan szigorítja. Kivételt képeznek a szabályozás alól közvetlen külföldi működőtőke-befektetésekkel foglalkozó vállalatok alkalmazottai.  

Tudnivalók az országról

Közlekedés

Indonézián belül több tucat helyi légiközlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül több nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Az Indonéziába látogatók biztonsága érdekében javasoljuk, hogy lehetőség szerint a nemzeti légitársaság járatait (Garuda Indonesia) részesítsék előnyben. Javasoljuk a regionális és belföldi fapados repülőjáratokkal utazóknak, hogy tengerentúli járatra történő átszállás esetén a megszokottnál néhány órával több időt szánjanak a repülőtéri tranzitra, mert a térségi fapados járatok esetében gyakoriak a jelentős késések. 

Az országban balra tartás van. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, illetve bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Forgalmasabb városok egyes útvonalain csúcsidőben a „three in one” intézkedés érvényes: egy gépjárműben legalább három személynek kell utaznia. Biztonsági öv használata kötelező, a szankcionálás 100 USD összegig terjedhet. Vezetés közben mobiltelefon használata tilos.

Éghajlat

Az ország éghajlata trópusi. A száraz évszak az ország legnagyobb részében májustól szeptemberig, az esős októbertől áprilisig tart. Egyes régiókban ettől jelentős eltérések mutatkoznak: így Észak-Szumátrán októbertől januárig, Dél-Szumátrán januártól februárig tart a monszun, míg Észak-Celebeszen júniusban és júliusban esik legtöbbet.

Vallás

A hat államilag elismert vallás (iszlám, katolicizmus, protestantizmus, hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus) ünnepei hivatalos ünnepeknek minősülnek. Az iszlám böjti hónap 2016- ban június 6- tól július 5- ig tart.

Készpénz, fizetés

Indonézia nemzeti valutája a rúpia (1 forint megközelítőleg 50 rúpia). Javasoljuk, hogy az utazók készpénzt csak szükséges mennyiségben tartsanak maguknál. Gyűrött és összefirkált külföldi bankjegyet a pénzváltók csökkentett árfolyamon vagy egyáltalán nem váltanak be. Nagyobb összegek kifizetéskor lehetőleg használjanak bankkártyát vagy hitelkártyát. Különösen figyeljenek értéktárgyaikra, útlevelükre. Lehetőség szerint vegyék igénybe a szállodák széfjét, értékmegőrzőjét. Gépkocsikban értéktárgyakat ne hagyjanak.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Hepatitis A és B, diftéria-tetanusz, polio, veszettség, agyhártyagyulladás elleni védőoltás javasolt, ezért kérjük, keresse fel háziorvosát vagy egy oltóközpontot két hónappal az utazás előtt. Malária elleni gyógyszer szedése a Szumátra, Celebesz, Borneó, Pápua, Nyugat-Pápua, Maluku területére látogatóknak ajánlott. Jáván és Balin az elmúlt években nem történt maláriás megbetegedés. A maláriához hasonló tünetekkel járó dengue-láz, chikungunya-láz és Zika-vízus fertőzés szúnyogcsípéssel terjed, védőoltás nem áll rendelkezésre, ezért érdemes az üzletekben országszerte könnyen és olcsón megvásárolható szúnyogriasztó termékek használata. Zika-vírus járvány Indonéziában egyelőre nem alakult ki, megbetegedést egyelőre csak Szumátra szigetéről és Jakartából jelentettek. Láz és influenzaszerű kórkép kialakulása esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni.

A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas. Utazás előtt javasolt minden kockázatra kiterjedő egészségügyi biztosítást kötni. A gyermekkel utazók győződjenek meg arról, hogy gyermekük már megkapta a polio elleni védőoltást, illetve ügyeljenek a kellő folyadékbevitelre.

A nagyobb városokban és üdülőövezetekben találhatók nemzetközi kórházak vagy rendelőintézetek, kisebb településeken pedig az állami vagy egyházi fenntartású egészségügyi hálózat intézményeit javasoljuk felkeresni megbetegedés esetén.