Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.  
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Jakartában nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2017. 09. 20.
Tájékoztatjuk a Bali szigetén tartózkodó, vagy oda utazni készülő honfitársainkat, hogy az Agung vulkán térségében 2017. október 1-ig a tűzhányó aktivitási szintjének emelkedése miatt az indonéz hatóságok készenléti riasztást adtak ki. A lehetséges lávafolyamra, hamuesőre, gázkitörésre és földcsuszamlásra vonatkozó riasztás az alábbi, Karangasem megyei településeket érinti: Kubu, Selat Bebandem, Rendang. Kérjük, hogy az érintett településeket átmenetileg kerüljék el, és a repülőjáratok menetrendjének esetleges módosulása miatt utazás előtt tájékozódjanak a légitársaságoknál vagy az I Gusti Ngurah Rai nemzetközi repülőtér (https://bali-airport.com/en) oldalán.      

Biztonság:  

A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, javasoljuk, hogy nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén megkönnyítsék munkatársainknak a kapcsolatfelvételt és segítségnyújtást.

Bár a politikai helyzet stabil, javasoljuk elkerülni a demonstrációkat és az egyéb tömegrendezvényeket, különösen a vallási ünnepek és a választások körüli időszakokban.

Indonéziában a terrorfenyegetettség mértéke magas. A terrorista cselekmények fő célpontjai az állami intézmények mellett a külföldiek által előszeretettel látogatott üdülőhelyek, bevásárlóközpontok, repülőterek, vallási kegyhelyek lehetnek.

Az ország egyes tartományai „II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartoznak, ezek: Aceh, Közép-Celebesz (indonézül Sulawesi-Tengah, különösen Palu, Poso, Tentena térsége), Maluku (különösen Ambon térsége), valamint Pápua, Nyugat-Pápua.

A több ezer szigetből álló Indonéziában gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések, mert az ország kontinentális kőzetlemezek találkozásának sávjában fekszik. A földrengések nyomán szökőár is kialakulhat. Az indonéziai katasztrófavédelmi szervezetek felszereltsége és felkészültsége alacsony színvonalú, de frekventált üdülőközpontokban a menekülési útvonalakat feltüntetik.

Jáván és Szumátrán az esős évszak idején gyakoriak az áradások, földcsuszamlások – az iszap időnként egész falvakat temet maga alá.

A turisták kárára elkövetett legjellemzőbb bűncselekmény a lopás és a rablás. Előfordulása zsúfolt közlekedési járműveken, motorbiciklin és üdülőövezetekben, strandokon a leggyakoribb.

Javasoljuk a hitelkártyákról, repülőjegyekről, útlevelekről (adat- és vízumoldal) fénymásolatok készítését, és azok elkülönített helyen történő tárolását, valamint nagy mennyiségű készpénz korlátozott mértékű használatát. A személyazonosság igazolására az útlevélen kívül csak az útlevél adat- és vízumoldalának közjegyző által hitelesített másolatát fogadják el a hatóságok.

Autóbérléshez, gépkocsivezetéshez szükséges a nemzetközi gépjárművezetői engedély. Alkoholos és kábítószeres befolyásoltság alatt tilos gépjárművet vezetni. A biztonsági öv használata kötelező. Javasoljuk a gépkocsi ajtóinak zárva tartását, illetve az értékes személyes tárgyak csomagtartóban történő elhelyezését, mert közlekedési lámpáknál várakozó autókat esetenként kirabolhatnak. Autóbérlés esetén az útlevelet ne, csak annak fénymásolatát adjuk át a kölcsönző cégnek, illetve gondosan tanulmányozzuk a biztosítási feltételeket.

Kábítószer forgalmazásért és csempészésért Indonéziában halálbüntetés járhat, akár kis mennyiségű birtoklásáért és fogyasztásáért is több évtizedes börtönbüntetés szabható ki. Ne fogadjon el ismeretlen eredetű csomagot, italt vagy élelmiszert. Alkoholt csak hivatalos árusítóhelyen vásároljon, elsősorban Balin és Lombokon fordulnak elő a házi készítésű, olykor metanolt tartalmazó erjesztett italok fogyasztásával összefüggő megbetegedések, halálesetek.

Indonéziában, de a régió más országaiban is magas az internetes csalások száma. Internetes vásárlásnál rendkívül óvatosan kell eljárni, ismeretlen cégnek előre sosem szabad pénzt utalni, ez nem is gyakorlat a világnak ebben a felében.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az Indonéziából történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie az Indonéziából történő kiutazást követően. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM
Az útlevélnek legalább két üres oldalt kell tartalmaznia. Ideiglenes magánútlevéllel történő beutazás esetén az Indonéz Köztársaság konzuli hivatalaiban előzetesen igényelt vízum szükséges.  A haza- vagy továbbutazásra jogosító repülő- vagy hajójegy bemutatását belépéskor a bevándorlási hatóság kérheti. Túltartózkodás esetén a büntetés összege 300 000 IDR (kb. 20 EUR) / nap, a kilépés napján a bevándorlási hatóság regionális irodájában fizethető be. 60 napon túl a túltartózkodás idegenrendészeti őrizettel és szabálysértési eljárással jár.  

Kiskorúak beutazása:

Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője nélkül vagy egyedül utazik, akkor közjegyző által hitelesített szülői hozzájáruló nyilatkozat vagy gyámhatósági hozzájárulás hiteles angol fordításával léphet az országba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges. 30 napnál hosszabb időre tervezett tartózkodás esetén a határátlépéskor érkezési vízum (Visa on Arrival) igényelhető, mely 30 nap érvényességi idejű, és az indonéz Bevándorlási Hivatal regionális kirendeltségeiben 1 alkalommal 30 nappal meghosszabbítható. A vízum díja USD 35.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

Amennyiben a beutazás célja családi, illetve szociális, kulturális, művészeti, hivatalos kapcsolatok ápolása, indonéziai telephellyel rendelkező vállalkozás által szervezett megbeszélésen, konferencián történő részvétel, 30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése nem szükséges.

Munkavállalás célú illetve a 30 napnál hosszabb időre tervezett tartózkodás esetén vízum beszerzése szükséges, mely az Indonéz Köztársaság konzuli hivatalaiban igényelhető:

  • egyszeri belépésre jogosító, legfeljebb 60 nap érvényességi idejű, az indonéz Bevándorlási Hivatal regionális kirendeltségein 5 alkalommal 30-30 nappal hosszabbítható látogató vízum, a vízum díja USD 50;
  • többszöri belépésre jogosító, 1 év érvényességi idejű, alkalmanként 60 napos tartózkodásra jogosító látogató vízum, a vízum díja USD 110. 

További információ az indonéz bevándorlási hivatal oldalán: www.imigrasi.go.id/index.php/en/public-services/visit-visa és az Indonéz Köztársaság budapesti nagykövetségén: www.kemlu.go.id/budapest/id.

A vízummentes beutazás szinte az összes nemzetközi tengeri és légikikötőben, valamint szárazföldi határátkelőhelyen lehetséges, további információ a budapesti indonéz nagykövetségen: www.kemlu.go.id/budapest/id

Házikedvencek beutazása:

Információk a NÉBIH oldalán:
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a jakartai Soekarno–Hatta  repülőtér karanténhivatalának oldalán: www.karantina.pertanian.go.id.

Munkavállalás

A munkavállalói és ehhez kapcsolódóan a tartózkodási engedély beszerzése meglehetősen bürokratikus, hosszadalmas és költséges folyamat, szinte minden esetben a munkáltató köteles intézni. A munkavállalói engedélyeket a Munkaügyi Minisztérium állítja ki egy éves időtartamra. A növekvő munkanélküliség miatt feltételeit a hatóság fokozatosan szigorítja. Kivételt képeznek a szabályozás alól közvetlen külföldi működőtőke-befektetésekkel foglalkozó vállalatok alkalmazottai.

Vám:

Információk az adó- és vámhivatal honlapján: www.beacukai.go.id/websitenew/index.html.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Közlekedés

Indonézián belül több tucat helyi légiközlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül több nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak. Az Indonéziába látogatók biztonsága érdekében javasoljuk, hogy lehetőség szerint a Garuda Indonesia nemzeti légitársaság járatait részesítsék előnyben. Javasoljuk a regionális és belföldi fapados repülőjáratokkal utazóknak, hogy tengerentúli járatra történő átszállás esetén a megszokottnál néhány órával több időt szánjanak a repülőtéri tranzitra, mert a térségi fapados járatok esetében gyakoriak a jelentős késések. 

Az országban balra tartás van. Vezetés közben fokozott éberség és figyelem javasolt. Gépjármű vezetéséhez, illetve bérléséhez nemzetközi jogosítvány szükséges. Forgalmasabb városok egyes útvonalain csúcsidőben a „three in one” (egy gépjárműben legalább három személynek kell utaznia) és a páros–páratlan rendszámok szerinti közlekedési korlátozás van érvényben. Biztonsági öv használata kötelező, a szankcionálás 100 USD összegig terjedhet. Vezetés közben mobiltelefon használata tilos.

Éghajlat

Az ország éghajlata trópusi. A száraz évszak az ország legnagyobb részében májustól szeptemberig, az esős októbertől áprilisig tart. Egyes régiókban ettől jelentős eltérések mutatkoznak: így Észak-Szumátrán októbertől januárig, Dél-Szumátrán januártól februárig tart a monszun, míg Észak-Celebeszen júniusban és júliusban esik legtöbbet.

Vallás

A hat államilag elismert vallás (iszlám, katolicizmus, protestantizmus, hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus) ünnepei hivatalos ünnepeknek minősülnek. Az iszlám böjti hónap 2017-ben május 27-től június 25-ig tart.

Készpénz, fizetés

Indonézia nemzeti valutája a rúpia (1 forint megközelítőleg 50 rúpia). Javasoljuk, hogy az utazók készpénzt csak szükséges mennyiségben tartsanak maguknál. Gyűrött és összefirkált külföldi bankjegyet a pénzváltók csökkentett árfolyamon vagy egyáltalán nem váltanak be. Nagyobb összegek kifizetéskor lehetőleg használjanak bankkártyát vagy hitelkártyát. Különösen figyeljenek értéktárgyaikra, útlevelükre. Lehetőség szerint vegyék igénybe a szállodák széfjét, értékmegőrzőjét. Gépkocsikban értéktárgyakat ne hagyjanak.

Szállás

Magánszemélynél történő elszállásolás esetén a szállásadónak és vendégének bejelentési kötelezettsége van a helyi rendőri szervnél, ennek elmulasztása esetén a hatóság pénzbírságot szabhat ki. A regisztrált szálláshelyek (szálloda, apartman, vendégház) a bejelentési kötelezettségnek automatikusan eleget tesznek.  

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Hepatitis A és B, diftéria-tetanusz, polio, veszettség, agyhártyagyulladás elleni védőoltás javasolt, ezért kérjük, keresse fel háziorvosát vagy egy oltóközpontot két hónappal az utazás előtt. Malária elleni gyógyszer szedése a Szumátra, Celebesz, Borneó, Pápua, Nyugat-Pápua, Maluku, Flores, Komodo területére látogatóknak ajánlott. Az indonéz egészségügyi minisztérium 2017. áprilisi közleménye szerint Indonézia keleti régiójában, a turisták által kedvelt Raja Ampat és Labuhanbajo térségében a maláriás megbetegedések száma nőtt, ezért fokozott elővigyázatosság szükséges a szúnyogcsípések elkerülése érdekében. Jáván és Balin az elmúlt években nem történt maláriás megbetegedés. A maláriához hasonló tünetekkel járó dengue-láz, chikungunya-láz és a Zika-vírus fertőzés szintén szúnyogcsípéssel terjed, védőoltás nem áll rendelkezésre, ezért az üzletekben országszerte könnyen és olcsón beszerezhető szúnyogriasztó készítmények és moszkitóháló használata mindenképpen javasolt. Zika-vírus járvány Indonéziában egyelőre nem alakult ki, megbetegedést egyelőre csak Szumátra szigetéről és Jakartából jelentettek. Láz és influenzaszerű kórkép kialakulása esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni.

A csapvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas. Utazás előtt javasolt minden kockázatra kiterjedő egészségügyi biztosítást kötni. A gyermekkel utazók győződjenek meg arról, hogy gyermekük már megkapta a polio elleni védőoltást, illetve ügyeljenek a kellő folyadékbevitelre.

A nagyobb városokban és üdülőövezetekben találhatók nemzetközi kórházak vagy rendelőintézetek, kisebb településeken pedig az állami vagy egyházi fenntartású egészségügyi hálózat intézményeit javasoljuk felkeresni megbetegedés esetén.