Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.12.14. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.


Elérhető külképviselet/ek: Teheránban nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Irán alábbi területei utazás és ott tartózkodás szempontjából az „I. nem javasolt” kategóriába tartoznak (az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területek):

  • az ország keleti, Pakisztánnal és Afganisztánnal határos részei
  • kurd területek (török és iraki határvidék)
  • a jelenlegi iraki helyzet miatt az iraki határ teljes szakasza
  • katonai szempontból érzékeny területek (Bandar Abbas, Bushehr, illetve minden katonai létesítmény környéke)

Az ország többi része utazás és ott tartózkodás szempontjából a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik.

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy aki Iránba utazik, maradjon távol a tömegrendezvényektől és demonstrációktól, tartsa tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat, kerülje a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében. A beutazás és tartózkodás egyéb feltételeiről kérjen információt nagykövetségünktől. A teheráni magyar nagykövetség telefonszámai: 00-98-21-2255-04-52, 00-98-21-255-04-60, Ügyelet: 00-98-21-2255-04-71.

1. Terrorizmus

Irán terrorfenyegetettség szempontjából az alacsony kockázatú országok közé tartozik, ugyanakkor a délnyugati, Irakkal határos, jelentős számú arab kisebbségnek otthont adó Khuzesztán tartományban, valamint az ország Pakisztánnal és Afganisztánnal határos tartományaiban egyre gyakoribbak a terrorcselekmények (az iráni hivatalos álláspont szerint ezek hátterében a tartományok elszakadásáért küzdő szeparatisták, illetve a kábítószer-csempészek állnak). A pakisztáni és afgán határ menti területen fennáll az emberrablás veszélye.

2. Bűnözés

Irán – a turisták által látogatott helyeken (mint pl. Teherán, Iszfahán, Shiráz, Perszepolisz, Kasán) – európai összehasonlításban is átlagos biztonságúnak tekinthető. Problémaforrás lehet azonban a kommunikációs nehézség (csak kevesen beszélnek idegen nyelvet), az iszlám öltözködési és egyéb előírások esetleges megsértése. A csoportos utazás (akár csak néhány fő együtt utazó turista) biztonságosabb, ezért javasolt. Új bűnözési módként egyre terjed a zsebtolvajlás, valamint a táskalopás (motoros leszakítja a gyanútlan turista válláról a táskát és elrobog vele). Javasoljuk a turistaútra érkezőknek, hogy ne hozzanak magukkal felesleges dokumentumokat (például magyar adóazonosító vagy társadalombiztosítási kártya), értékeiket és dokumentumaikat ne ugyanazon a helyen tartsák, csak annyi készpénz legyen náluk, amennyi valóban szükséges. Amennyiben eltulajdonítják az értékeket, a károsultnak azonnal fel kell keresnie a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel az eseményről.

3. Utazás, közlekedés biztonsága

Az iráni közlekedési szokások jelentősen eltérnek az Európában megszokottól. A 15 millió lakosú Teheránban 3-4 millió gépjármű (és egymillió motorkerékpár) közlekedik. A rendkívül zsúfolt teheráni utakon gyakoriak a balesetek. Az úthálózat minősége általában jó, és a városokon kívül viszonylag gyér az autóforgalom. Itt a kockázatot elsősorban a sebességhatárok be nem tartása, az elsőbbségadás nélküli behajtás az autóutakra, a szabálytalan előzés és esetenként még a forgalommal szemben történő haladás is jelenti (a közúti balesetek számát, súlyosságát tekintve a statisztikák szerint Irán sajnos a negatív rekorderek közé tartozik).

Iránban a nagy távolságok miatt a nagyobb városokat rendszeres légijáratok kötik össze. Repülőgép-szerencsétlenség ugyan viszonylag ritkán fordul elő, ám a géppark jelentős részben elavult.

Az ország egészét behálózó távolsági buszjáratok és a nagyobb városokba közlekedő vonatok megbízhatóak és olcsók.

***

A külföldi turisták egyik kiemelt célpontjának számító Iszfahánban fiatal iráni nők egy csoportja ellen savtámadást követtek el. Az utóbbi időszakot tekintve már nyolcadik alkalommal történt Iszfahánban ilyen jellegű atrocitás. Sajtóinformációk szerint a fiatal lányok gépjárműveikben utazva nem voltak az iszlám előírásoknak megfelelően felöltözve, és lehúzott ablakok mellett, cigarettázva és hangoskodva haladtak az utcákon, amikor motorosok - megközelítve autójukat - savat öntöttek be az ablakon keresztül az arcukra.

Hangsúlyozottan felhívjuk az Iránba látogató turisták figyelmét az iráni és az iszlám öltözködési és viselkedési szabályok maradéktalan betartására.

4. Természeti és egyéb katasztrófák

Irán egész területe földrengésveszélyes körzet. A szeizmikus mozgás napi gyakoriságú, a közelmúltban is sajnos több, áldozatokat követelő földrengés történt.

5. Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz

A közigazgatás túlbürokratizált, ezért az ügyintézés a megszokottnál hosszabb időt vehet igénybe. Adódhatnak nyelvi problémák is, mivel a hatóságok képviselői – jóllehet általában kifejezetten segítőkészek a külföldiekkel – ritkán beszélnek idegen nyelvet (ha igen, leginkább az angolt).  

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A vízumkiadás napjától 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezni.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetségén: http://hu.budapest.mfa.ir 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. 

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges. 

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes:  http://hu.budapest.mfa.ir 

A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükséges: retúr repülőjegy, pénzügyi fedezet igazolása, biztosítás. A turizmus célú kérelem esetén benyújtandó: az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalás igazolása, vagy meghívó/szponzori levél vagy egy utazási irodán keresztül megszerezhető "regisztrációs kód”. Az üzleti célú kérelem esetén mindig rendelkezni kell meghívólevéllel. A vízum indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható. A kérelmezőnek azonban rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 

Online vízumigénylésre nincs lehetőség. A mindenkori vízumdíj pontos összegéről a budapesti iráni nagykövetségen lehet érdeklődni. Van lehetőség sürgősségi ügyintézésre, ennek díja a vízumdíj 50 százaléka. Irán jellemzően nem tranzit-ország. Kilépéskor repülőtéri/kilépési illetéket nem kell fizetni.

Az Irán területén való jogosulatlan túltartózkodás napi kb. 30USD pénzbírságot von maga után.

A vízumigénylő útlevelében nem lehet izraeli pecsét.

Felhívjuk az Iráni Iszlám Köztársaságba utazók figyelmét a helyes vízumtípus kiválasztásának fontosságára. Az országban médiatevékenység kizárólag érvényes sajtóvízum birtokában megengedett, amely az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségén kérvényezhető. Ennek hiányában végzett bárminemű újságírói tevékenység bírósági eljárást vonhat maga után!

Házikedvencek beutazása:

A házi kedvencek közül a kutya nem túl gyakori Iránban, és Teherán bizonyos kerületeit kivéve nem is ajánlatos a tartásuk (2013 óta kutyasétáltatási tilalom van érvényben az országban). Ennek ellenére, ha valaki kutyát szeretne bevinni az országba, a lakóhelye szerinti hatósági állatorvos igazolása szükséges hozzá, melyet diplomáciai felülhitelesítéssel kell ellátnia még a Földművelésügyi Minisztériumnak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak valamint az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti konzulátusának.  

Macskákra és egyéb házi kedvencekre ugyanez az eljárásrend vonatkozik, azonban azok tartása nem ütközik helyi szabályozásba. Ezekről további információ a NÉBIH honlapján található: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Munkavállalás:

Javasoljuk, hogy az egyéni munkavállalás céljából Iránba utazni kívánó magyar állampolgárok kiutazásuk előtt rendkívül körültekintően járjanak el. A munkavállalási engedélyt a munkáltató intézi, ezt követően az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetségén kell munkavállalási vízumot kérni. Helyi tapasztalatok szerint időnként problémát okoz, hogy a beutazást követően hosszadalmas a tartózkodási engedély kiállítása, miközben a külföldi munkavállaló útlevelét a hatóságok erre hivatkozással visszatartják. Máskor a szerződő felek nem tisztázzák a közterhek befizetésének rendjét, ilyenkor a kilépő vízum megszerzése ütközik nehézségekbe, ezért javasoljuk a munkavállalási céllal beutazóknak, hogy a szerződés aláírása előtt tisztázzák, mely közterheket áll a munkáltató, s melyeket kell a munkavállalónak befizetnie. Javasolt, hogy a munkavállaló megérkezését követően jelentkezzen be Magyarország teheráni nagykövetségén.  

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt ajánlja az Iránba látogató magyar állampolgároknak, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel az utazásra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk során, töltsék ki a Konzuli Szolgálat hivatalos honlapján található konzuli védelmi adatlapot, kössenek mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást. Az iszlám vallás miatt szigorúan tilos alkohol és disznóhús bevitele! A vallási előírásokat sértő tartalmú könyveket, újságokat, CD-ket és DVD-ket elkobozzák.

Javasoljuk, hogy az utazók maradjanak távol a tömegrendezvényektől és demonstrációktól, tartsák tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat, kerüljék a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében, de adódhatnak problémák, félreértések az utcán való fotózásból is, ezért azt javasoljuk, hogy csak a turista látványosságokat fényképezzék.

Iránban nem használhatóak a nemzetközi bankkártyák!  Javasoljuk, hogy az utazók az utazás egész időtartamára elegendő készpénzzel (EUR vagy USD) rendelkezzenek. Kérjük, hogy a pénzváltás során fokozott körültekintéssel járjanak el.

Felhívjuk az Iránba látogató, vagy ott élő magyar-iráni kettős állampolgárok figyelmét, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság törvényei nem ismerik el a kettős állampolgárság intézményét, így ezeket az állampolgárokat valamennyi Iránban lefolytatott hivatalos eljárás (ügyintézés, hatósági intézkedés, peres ügy stb.) során kizárólag az Iráni Iszlám Köztársaság állampolgáraként kezelik.

Közlekedés

Városon belül iránytaxival vagy taxival (célszerű a szálloda vagy múzeum portáján keresztül rendelni) oldható meg. Saját gépkocsival csak ’carnet de passage’ birtokában léphetünk az országba, amit jelenleg Magyarországon nem lehet beszerezni. Helyben bérelt gépkocsival (nemzetközi jogosítvány szükséges) közlekedve rendkívüli óvatosságra van szükség. Az iráni közlekedési szokások – különösen a városokban – jelentősen eltérnek az európaitól. Lehet viszont gépkocsivezetővel együtt bérelni autót, esetenként olcsóbban, mint sofőr nélkül.

Időjárással kapcsolatos információk

Az ország nagy kiterjedése ellenére az éghajlat viszonylag egységes, 4 évszak különíthető el. Irán területének mintegy kilenctizede fennsík (Teherán 1000-1500, Iszfahán 1700 méteres magasságban fekszik), ami mérsékli a nyári meleget, a telet viszont meglehetősen hideggé teszi. A legmelegebb nyári hónapok középhőmérséklete ezeken a területeken 25-32°C között változik, a nappali forróság azonban a levegő alacsony páratartalma miatt könnyebben elviselhető. Télen gyakori a hó, ami a magasabban fekvő területeken március-áprilisig megmarad. A 100-400 mm csapadék legnagyobb része november és május között hullik le, miközben júniustól októberig szinte egyetlen csepp eső sem esik. Két régió éghajlata tér el jelentősen a fentebb leírtaktól: a Kaszpi-tenger mellékén egész évben sok a csapadék, ami a nyarat fülledtté teszi, a Perzsa-öböl vidéke – különösen annak északnyugati része – pedig nyáron egész Földünk egyik legforróbb helye. Errefelé gyakorta mérnek árnyékban 45-50°C-ot, a hőséget pedig magas páratartalom teszi még elviselhetetlenebbé.

Iráni szokások

Az iszlám és perzsa szokások, előírások betartása nagyon fontos. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol, a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Különösen szigorúan tiltják és az európai gyakorlathoz viszonyítottan a legkeményebb szankciókkal sújtják a kábítószerrel való visszaélést. Tilos bármilyen pornográf kiadvány (könyv, magazin, CD, DVD, stb.) bevitele, továbbá tilos a házasságon kívüli szexuális kapcsolat, különösen a muszlimok és nem muszlimok, valamint az azonos neműek között. Ezek büntetési tétele számunkra elképzelhetetlen szigorúságú is lehet.

Az irániak barátságosak és segítőkészek, de büszkék ősi kultúrájukra és több évezredes történelmükre, ezért önérzetesek és érzékenyek. A lekezelő vagy leereszkedő magatartást nem tolerálják. Nagyra értékelik viszont az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet. A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést, stb.).

A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing, póló ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de szigorúan nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. Nyilvános helyen külföldi nőktől is megkövetelik az iszlám öltözködési szabályok betartását, még az éttermekben és a gépkocsiban is.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A közegészségügyi és higiéniás viszonyok kielégítőek. Az egészségügyi ellátás elérhetősége és színvonala a nagyobb városokban megfelelő, vidéken nehezebb jó minőségű orvosi ellátást találni. Kötelező védőoltás nincs, a diftéria, tetanusz, tífusz elleni, valamint a Hepatitis-B védőoltás ajánlott. Bár a csapvíz az ország nagy részén egészségesnek mondható, az utazóknak fogyasztásra mégis inkább a palackozott víz ajánlott, annál is inkább, mivel gyakran üti fel a fejét kolera járvány. Irán a madárinfluenza szempontjából a viszonylag magas rizikójú országok közé tartozik, mivel a vad- és költöző madarak milliói érintik az országot vándorlásaik idején. A regisztrált HIV-fertőzöttek száma ugyan nemzetközi összehasonlításban alacsony, a szám azonban folyamatosan nő.

A nagyvárosok súlyos légszennyezettsége miatt a légúti betegségekben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük esetleges nehézségekre. A légszennyezettség szintje néha olyan mértéket ér el, hogy akár több napra is elrendelhetik a közintézmények, iskolák bezárását. Ez leginkább késő ősszel és télen fordul elő.