Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 08. 16.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Tel-Avivban nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

Aktuális figyelmeztetés:

Nyomatékosan felhívjuk az Izraelben tartózkodó, illetve ide utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az izraeli biztonsági helyzet romlása körültekintő magatartást követel meg, melyet a közelmúlt eseményei tesznek indokolttá.

Az elmúlt időszakban gyakran előforduló erőszakos összecsapásokra, valamint támadásokra való tekintettel Jeruzsálem - különösen az Óváros és Jeruzsálem keleti negyedeinek – látogatása során kiemelt óvatossággal járjanak el. Az ország más városaiban – köztük Tel-Avivban - is előfordultak támadások, ezért javasoljuk, hogy az Izraelbe történő utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális biztonsági helyzetről.

Az átutazás a palesztin területek nyugati parti részére továbbra is fokozott biztonsági kockázatot jelent, a Gázai övezetbe történő belépést a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem javasolja.

Javasoljuk továbbá, hogy a tervezett utazást megelőzően regisztráljon konzuli védelemre személyes adatai, valamint szálláshelye megadásával a következő linken: https://konzved.mfa.gov.hu

***

Általános biztonsági helyzet: Izrael a több évtizedes közel-keleti konfliktus által érintett földrajzi és geopolitikai térségben helyezkedik el. Ennek nyomán biztonsági helyzete és a közel-keleti konfliktus alakulása között szoros és kölcsönös meghatározottsági viszony van.

Izrael egész területe a Golán-fennsíkkal együtt az utazás és ott-tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

A Palesztin Nemzeti Hatóság fennhatósága alatt álló ciszjordániai területek (Nyugati Part) az utazás és ott tartózkodás szempontjából szintén a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába, míg a Hamasz szervezet fennhatósága alatt álló Gázai-övezet az "I. fokozatú, utazásra nem javasolt" kategóriába tartozik.

A Nyugati Part (Ciszjordánia, vagy palesztin területek) jelentős része (Kelet-Jeruzsálemmel, a Jordán völgyével és több településsel, illetve főútvonallal együtt) tényleges izraeli katonai fennhatóság alá esik, ellenőrzését az izraeli biztonsági erők végzik.

Kelet-Jeruzsálemben és Jeruzsálem óvárosában nem jellemző ugyan, de (váratlanul is) előfordulhatnak kisebb-nagyobb zavargások, ezért az ezeken a területeken való tartózkodás tájékozott és körültekintő óvatosságot követel meg a turistáktól. (Lásd.: Aktuális figyelmeztetés)

Egyes ciszjordániai városok és környékük (pl. Ramallah, Bethlehem, Jerikó, Hebron, Nablus, Dzsenin) teljes mértékben palesztin igazgatás alá tartoznak („A” zóna), így ott a palesztin hatóságok feladata a rendfenntartás. (A Nyugati Partra, vagy palesztin területekre vonatkozó utazási tanácsokat lásd a Palesztina címszó alatt.) A Nyugati Partra, különösen annak palesztin igazgatás alatt álló zónáiba való beutazás (mely izraeli biztonsági ellenőrző pontokon, ún. „check-point”-okon keresztül történik) fokozott biztonsági kockázatot jelent. Előfordulhatnak – az aktuálpolitikai és a biztonsági helyzettől függően - összetűzések a helyi palesztin lakosság és az izraeli telepesek, illetve rendfenntartó erők között. A biztonsági helyzet akár óráról órára is változhat, ezért arról közvetlenül az odautazás megkezdése előtt érdemes tájékozódni az izraeli hatóságoknál, illetve a fontosabb izraeli hírportálokon.

Az egyiptomi, illetve a gázai biztonsági helyzet függvényében az Egyiptommal, illetve a Gázai övezettel határos izraeli szűk területsávban, így a határ menti autóúton való tartózkodás és közlekedés kockázatos lehet. Az itt történő utazás és tartózkodás előtt javasolt tájékozódni az izraeli hatóságoknál.

Izraelben a terrorakciók veszélye az elmúlt években általában jelentősen csökkent, de az ország továbbra is fokozott kockázati besorolásban van. Terrortámadás helyszíneként a nagyobb tömegeket vonzó terek, helyszínek jöhetnek számításba, így a bevásárló központok, vonat- és buszpályaudvarok, illetve - megállók, piacok. A tömegközlekedési eszközök használata és a tömegrendezvények látogatása a fentek  miatt nem ajánlott.

A keresztény, zsidó és muzulmán szenthelyek többsége látogatható a megfelelő rend- és illemszabályok betartásával.

A köztörvényes bűnözés Izraelben nem haladja meg az átlagos európai szintet, annál fokozottabb kockázatot nem jelent. Ennek megfelelően a zsebtolvajlás előfordul a turisták által frekventált helyeken.

A természeti katasztrófák előfordulási valószínűsége nem nagyobb, mint általában Európában, ugyanakkor a magyarországinál nagyobb az esély a földrengésre, mivel tektonikai lemezhatár közelében van az ország. A száraz és forró hosszú nyár miatt mediterrán jellegű erdő- és bozóttűzvészre is lehet számítani. A téli időszakban olykor előforduló nagy mennyiségű csapadék (eső és hó) ugyanakkor közlekedési fennakadást okozhat az ország számos helyén.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Kiutazás napjától számítva még további hathónapnyi érvényesség

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Amennyiben a kiutazás napjától félévig érvényes.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM



Megjegyzés: Belépéskor általában az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési külön lapot kap a külföldi beutazó, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni, azonban előfordulhat, hogy a határrendészet továbbra is hagyományosan, pecséttel regisztrálja az útlevélbe az Izraelbe történő belépést. A beutazó útlevelében található arab vagy más muszlim országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt. Az ilyen pecséttel/pecsétekkel rendelkező utazók ugyanakkor alaposabb biztonsági ellenőrzésre számíthatnak. Az ellenőrzés mélysége az egyéni körülmények mellett függ attól is, hogy a szóban forgó arab vagy muszlim országgal éppen milyen viszonyban van Izrael. Jordániából és Egyiptomból a turista célú beutazás jelenleg folyamatos és akadálymentes. (Megjegyzés: az útlevélben lévő bármilyen izraeli pecsét a Szíriába és Libanonba - és a legtöbb közel-keleti muszlim országba - való belépést meghiúsíthatja.)

Kiskorúak beutazása:

Kiskorúak törvényes képviselő nélküli egyedüli beutazásához szükséges szülői beleegyező nyilatkozat, amelyben a kísérő vállalja a gyermek utáni felelősséget, valamint kijelenti, hogy az országot a kiskorú az ő kíséretében hagyja el.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes. http://embassies.gov.il/budapest/Pages/default.aspx 

Megjegyzés: A 3 hónapos beutazásra szóló vízummentesség és a megfelelő időtávban érvényes útlevél nem zárja ki az izraeli határon történő visszafordítás lehetőségét az izraeli állami hatóságok diszkrecionális jogon alapuló döntése alapján. Ilyen döntés ellen jogorvoslatnak helye nincs, az kizárólag (izraeli) bíróság előtt támadható meg izraeli ügyvéd megbízásával.

Az Izraelbe utazó külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzésre számíthatnak a repülőtéri vagy szárazföldi beléptetés során. A biztonsági ellenőrzés El-Al (UP) repülőgéppel való utazás esetén már a gépre való felszállás előtt megkezdődik a kiinduló repülőtéren. Általában minden csomagot még az utasfelvétel előtt átvilágítanak, és ha szükségesnek ítélik meg, a csomagokat kinyittatják és manuálisan is átvizsgálják, valamint az utazónak kérdéseket tehetnek fel. Ugyanerre kell számítani az Izraelből való elutazáskor is a Ben Gurion repülőtéren. Célszerű ezért a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni, ahol a zsidó ünnepek kezdetén és végén különösen nagy az utasforgalom és a várakozási idő.

A biztonsági, illetve az országhatár átlépésekor az idegenrendészeti ellenőrzés során alaposan kikérdezik a külföldi állampolgárt az utazás, az utazási cél részleteiről és minden egyéb relevánsnak tartott körülményről. Előfordulhat, hogy gyanúsnak vélt adatok vagy körülmények esetén a beutazó e-mail postafiókját is kérik bemutatni az utas laptopján vagy okostelefonján, aminek a megtagadása a visszafordítás kockázatát rejti magában. Megkövetelhető beléptetési feltétel a visszaútra szóló érvényes repülőjegy, az igazolt utazási cél (pl. szállásfoglalással) és megfelelő anyagi fedezet igazolása az izraeli tartózkodás költségeire (utóbbi egyéni körülményektől függő tétel, előre rögzített összege és alaki követelménye nincs).

Izraelbe a környező arab országokból szárazföldön civilek négy határátkelőn léphetnek be: Egyiptom felől Tabából Eilat-ba, Jordánia felől pedig Akabából Eilat felé, illetve északon az izraeli Beit Shean településnél levő határátkelőnél. Ezek mellett Izrael, illetve a Nyugati Part Jordánia irányából, az Allenby (King Hussein)-hídon is megközelíthető. Hivatalos izraeli álláspont szerint az Allenby-híd nem szolgál az Izrael és Jordánia közötti nemzetközi turista forgalom lebonyolítására, azt elsősorban palesztin vagy jordániai állampolgársággal (is) rendelkező személyek és a két országban dolgozó diplomaták használhatják.

Személygépkocsival utazók esetében a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) kötelező.

Izrael és a Nyugati Part közötti közlekedés csak izraeli katonai ellenőrzőpontokon keresztül történhet, de számos állandó és mobil ellenőrzőpont található a Nyugati Parton belül is. Az ellenőrzőpontokon az izraeli katonák mind az utasokat, mind a gépjárműveket ellenőrzik. Az Izraelre érvényes vagy Izraelben a gépkocsira kötött felelősségbiztosítás nem feltétlenül érvényes a Nyugati Part „A” zónájában. Bizonyos ellenőrző pontokat csak különleges engedéllyel rendelkező személyek használhatnak.

Házikedvencek beutazása: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato; valamint www.pettravel.com/immigration/Israel.cfm

Munkavállalás:

Magyar állampolgárok turisztikai és üzleti célbólévente maximum 3 hónapig tartózkodhatnak vízum nélkül Izraelben. Felhívjuk a figyelmet, hogy a munkavállalás nem minősül üzleti célnak! Visszafordítást eredményez a megjelölt utazási cél valódiságát cáfoló körülmény vagy adat, így különösen az illegális munkavállalási cél megalapozott gyanúja. Az a külföldi állampolgár, aki bármikor korábban munkavállalási engedéllyel már tartózkodott Izraelben, az újbóli beutazását megelőzően regisztráltatnia kell magát Izrael azon országba akkreditált külképviseletén, amelyben a beutazó személy állandó lakhellyel rendelkezik, akkor is, ha egyébként vízummentes beutazásra jogosult. Fokozottan számíthat a visszafordításra az, aki korábban illegálisan tartózkodott Izraelben, kiutasították, beléptetését megtagadták, továbbá elutasított izraeli vízumkérelme volt, illetve nem rendelkezik az ott-tartózkodás és visszautazás feltételeivel, vagy beutazási célja nem tisztázott.

Visszafordítják azt a külföldit is, aki Izraelben dolgozó nem izraeli állampolgár rokonát, családtagját kívánja meglátogatni 3 hónapnál rövidebb időre, hacsak nem rendelkezik rokona izraeli munkáltatója által az izraeli belügyminisztériumtól letét megfizetésével előzetesen kért és kapott külön engedéllyel. Látogatási (izraeli állampolgár rokont, ismerőst) vagy munkavállalási céllal 3 hónapnál hosszabb időre beutazni csak a meghívó, illetve munkáltató fél által az izraeli belügyminisztériumtól kért előzetes engedély alapján a budapesti izraeli külképviselet által kiállított vízum birtokában lehet. Vízummentesen maximum 3 hónapra Izraelbe beutazó külföldi nem vállalhat munkát Izraelben. A külföldi számára munkavállalási engedélyt izraeli munkáltatójának kell kérnie és kapnia az izraeli belügyminisztériumtól a beutazás előtt.

Gépkocsi vezetés:

A magyar gépjárművezetői engedély a beutazástól számított egy évig használható Izraelben, ezt követően izraeli jogosítvány kiváltása szükséges. Ennek részleteiről az alábbi linken tájékozódhatnak héber nyelven: (http://rishuy.mot.gov.il/he/driving/licence/faq). Izrael a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezmény tagja, így nem szükséges a nemzetközi vezetői engedély kiváltása az országban történő gépjárműhasználathoz.

Vám:

http://ozar.mof.gov.il/ita2013/eng/mainpage.htm

Vámmentesen 200 db cigaretta vagy 200 gr dohány, egy liter égetett szesz és két üveg bor szállítható be. A nagy értékű elektromos cikkek behozatalakor e tényt bepecsételik az útlevélbe az esetleges értékesítés megelőzése érdekében. A turisták kiutazáskor a Ben Gurion repülőtéren (már az utasfevétel előtt számla, útlevél és repülőjegy felmutatásával) visszaigényelhetik az Izraelben vásárolt nem élelmiszer árucikk számlaértékének ÁFA (VAT)-tartalmát (jelenleg az ÁFA-kulcs 17%), amennyiben a vásárláskor ÁFA-visszatérítésre (VAT-refund) rendszeresített számlát kér és kap a turista.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A zsidó naptár holdnaptár, ezért a zsidó, izraeli ünnepek minden évben más naptári napokra esnek. A sabbathoz (szombati ünnepnap) hasonlóan minden zsidó vallási ünnepnap napnyugtakor kezdődik és napnyugtakor végződik. Ennek megfelelően a vallásos ünnepnap, így minden sabbat kezdeti napján (sabbat esetén pénteken) néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik és iránytaxik kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki. A hivatalok pénteken és szombaton zárva tartanak. A zsidó ünnepek alatt számos nap félnapos munkaszünetet jelent, azaz a hivatalokban csak délelőtt dolgoznak.

Teljes vagy részleges munkaszünettel járó izraeli nemzeti és zsidó ünnepek 2017-ben:

Pészáh: április  10–17.
Hősi halottak emléknapja: május 1. 
Függetlenség napja: május 2.
Sávuot: május 30–31. 
Ros Hásáná/zsidó Újév: szeptember 20–22.
Jom Kipúr: szeptember 29–30. 
Szukot (sátoros ünnep):  október 4–12. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Izrael epidemológiai szempontból nem veszélyesebb, mint Magyarország. WHO besorolás alapján a magyarországitól eltérő gyermek- és felnőttkori védőoltásokra nincs szükség. Az általános egészségügyi és higiéniai helyzet jó. A vezetékes ivóvíz iható, de erősen klórozott. Közterületeken bent és kint egyaránt elterjedt a hűtött vizű ivókút.

A kórházi ellátás magas színvonalú és fizetős tulajdonostól és üzemeltetőtől függetlenül. A magán és állami szféra egymás mellett és egymást kiegészítve működik. A sürgősségi ellátás magas színvonalú. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó. Minden egészségügyi szolgáltatás és gyógyszer ára magas (pl. egy sürgősségi ellátást nyújtó osztályon, tehát sorban állás vagy előzetes bejelentkezés nélkül igénybe vett bármilyen egészségügyi szolgáltatás kiinduló ára 60 ezer Ft-nak megfelelő összeg).

Minden Izraelbe látogató külföldi állampolgárnak Izraelben érvényes teljes körű egészségbiztosítással (azaz teljeskörű balesetbiztosítást is magában foglaló utasbiztosítást) kell rendelkeznie itt-tartózkodása időtartamára. Ennek hiányában az esetleges baleset vagy megbetegedés, illetve elhalálozás esetén felmerülő minden egészségügyi és egyéb szolgáltatás költségét saját forrásból kell fizetni.