Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 07.   
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Jemenben nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | felügyelő képviselet Rijád nagykövetség és konzuli hivatal |

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján az I. az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába tartozik (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó területek)

A Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíciós erők jemeni katonai beavatkozása, valamint a különböző félkatonai, vallási és etnikai csoportok közötti fegyveres összecsapások miatt az országban háborús-polgárháborús helyzet alakult ki. Jemen légtere zárlat alatt áll, szárazföldi és tengeri határait az arab koalíciós erők ellenőrzik és biztosítják.

Az elmúlt időszakban számos terroristák által elkövetett merényletre került sor a fővárosban és a vidéki tartományokban egyaránt. Az ország nagyvárosaiban rendszeresen fordulnak elő tömegdemonstrációk és nagy a külföldiek sérelmére elkövetett emberrablás veszélye.

Az országban ez év elején kitört kolerajárvány következményeként eddig mintegy 400.000 megbetegedést regisztráltak a nemzetközi egészségügyi szerveztek. A higiéniai feltételek hiánya miatt a járvány terjedését megállítani jelenleg nem képesek, gyógyszer és oltóanyag hiánya miatt azt megfékezni nem tudják.

Mivel Jemenben nincsen magyar nagykövetség, a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe.

Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint ne utazzanak az országba!

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A kilépéstől számítva minimum 6 hónap
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

Szülő kíséretében. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Jemeni Köztársaság budapesti képviseletéhez (GVAFtJXIRwjKSmpGv4rOzOeWVtZW4yMm1heUB0LW9ubGluZS5odQ==).

Vízum:

Vízum beszerzése szükséges, melyet a Jemeni Köztársaság budapesti képviselete állít ki. A határon történő vízumfelvételre, valamint on-line vízumigénylésre nincs lehetőség. A jemeni vízumok igényléséről és a vízumdíjakról a Jemeni Köztársaság budapesti képviseletén (jJUGvwVuHGffPF5DDYDDeWVtZW4yMm1heUB0LW9ubGluZS5odQ==) tájékozódhat.

Házikedvencek beutazása:

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Yemen.cfm

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Jemen Délnyugat-Ázsiában, az Arab-félsziget délnyugati peremén fekvő muszlim állam, fővárosa Szanaa. Az időeltolódás Magyarországhoz képest +2 óra.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba – többek között Jemenbe – utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat. Ennek megfelelően a nők részére ajánlott a zárt ruhák viselése, a mélyen dekoltált, hátat, vállakat szabadon hagyó, lenge öltözékek viselése nem javasolt!

Az ország klímája száraz és forró, a csapadék mennyisége a domborzati viszonyoknak megfelelően változik. A tengerparti sávban ehhez magas páratartalom is társul. A belső területeken meglehetősen nagy a napi hőingadozás: éjjel nem ritka a fagypont körüli hőmérséklet, miközben nappali hőmérséklet általában 30 °C körüli.

A külföldi fizetőeszközök be- és kivitele nem korlátozott, az országba történő belépéskor azonban személyenként legfeljebb két üveg szeszesital bevitele engedélyezett. Emellett tilos a lőfegyverek és fegyvernek minősülő tárgyak, drogok és pornográf anyagok behozatala.

Az ország hivatalos fizetőeszköze: jemeni rial (YER), 1 YERkb. 1,034 HUF

A legtöbb helyen USA dollárral is fizethetünk. Bankkártya elfogadóhely szinteegyáltalán nincs az országban, fizetni csak készpénzzel lehet.

Az elektromos áram 220 V feszültségű, a csatlakozás az európai normáktól eltérő, így adapterre van szükség. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Jemenben nincs kötelező állami ellátás, az egészségügy színvonala – néhány külföldi tulajdonú kórházat kivéve – igen alacsony. A külföldi magánkórházakban minőségi orvosi ellátásra számíthatnak, azonban meglehetősen drágán, ezért minden esetben javasolt az utasbiztosítás megkötése!

Jemenbe kötelezően előírt oltás nincs, de Nemzetközi ajánlások alapján érdemes a következő oltásokkal rendelkezni:

  • diftéria,
  • tetanusz,
  • járványos gyermekbénulás,
  • hepatitis A,
  • hepatitis B,
  • hastifusz,
  • veszettség elleni védőoltás.

Fertőzött területről érkezőknek kötelező a sárgaláz elleni védőoltás.

Az ajánlott és szükséges védőoltásokról bővebben az Intermed Oltóközpont honlapján tájékozódhat.

Bizonyos területeken (2000 m alatt) gyakran előforduló fertőzés a malária. Az érintett területekre történő beutazás esetén malária elleni gyógyszer szedése javasolt.

Egyéb, gyakran előforduló fertőző betegségek: Utazók hasmenése, Leishmaniosis fertőzés, Dengue-láz és Schistosomiasis (vérmétely fertőzés).

A WHO adatai szerint az országban évről-évre növekszik a HIV vírussal fertőzöttek száma, (elsősorban a Szomáliából és a kelet-afrikai régióból érkező nagyszámú illegális bevándorlónak köszönhetően), erre szintén érdemes figyelni.

Figyelem: A folyóvíz nem iható, ezért az egészség megőrzése érdekében csak és kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt!