Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Kambodzsában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Felügyelő képviselet Hanoi

Hasznos telefonszámok:

Rendőrség : 117 vagy 118;
Mentők : 119.

Biztonság:

A külföldi turisták által leginkább látogatott helyeken - Phnom Penh, Siem Reap (Angkor Wat) - kívül egyéb vidéki utazás csak megbízható idegenvezetéssel tekinthető biztonságosnak. Sihanoukville-ben egyre több erőszakos bűncselekményt regisztrálnak. A Thaiföld és Kambodzsa közötti múltba nyúló határvita következtésben 2013-ig rendszeresen felfellángoltak a határ közelében mindkét oldalon civil áldozatokat is követelő fegyveres támadások. 2013-ben a Nemzetközi Bíróság döntött arról, hogy a Préah Vihéar templom (thaiul: Khaoi Pra Viharn) együttes Kambodzsához tartozik. E döntés következtében a térségbeli biztonsági helyzet javult, azonban az ott lévő taposóaknák miatt rendkívül veszélyes. A térségbe (ide értve a thai-kambodzsai teljes határszakaszt, Preah Vihear tartomány, Oddar Meanchey tartomány) tehát továbbra sem tanácsos utazni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy Kambodzsa egyike azoknak az országoknak, ahol a legtöbb taposóakna található. Vidéken különösen Banteay Meanchey, Siem Reab (Siem Reap városát és Ankor templomait kivéve), Battambang, Kampong Thom és Pursat megyékben. A fent említett kambodzsai-thai határszakasz e tekintetben különösen veszélyes. Ezen okból nem tanácsos utazást tervezni a távolabbi régiókban található templomokhoz, főleg Phnom Kulen környékére. 

A 2013. júliusi választások óta rendszeresek a politikailag motivált tömegtüntetések, illetve ezek feloszlatása, javasoljuk ezek elkerülését. Fokozott elővigyázatosság javasolt a piacokon, napnyugtát követően, megvilágítatlan helyen, tengerparton, egyedül.

Bankkártyával készpénz-felvételt szállodákban, vagy bankokban eszközöljünk. A nagyobb turista látványosságoknál lehetséges bankkártyával fizetni, többszörös banki tranzakcióval (forintszámla átváltása euró vagy dollárra, majd kambodzsai fizetőeszközre). Érdemes elegendő készpénz birtokában útnak indulni.

A közbiztonság rossz, gyakori a zsebtolvajlás, lopás, fegyveres rablás. A lakosság körében elterjedt a fegyverviselet, előfordulnak utcai lövöldözések és leszámolásszerű gyilkosságok, noha ezek nem a külföldi turistákat célozzák. A bárokban, diszkókban, „karaoke” szórakozóhelyeken előfordulhat túlszámlázás, az italok manipulálása, altatószerek beadása, majd az áldozat kifosztása.

Kambodzsai tartózkodás alatt Tanácsos tehát körültekintően eljárni, különösen a nemzeti ünnepek idején:

Halottak Napja (Pchum Ben): szeptember 15-30.
Víz ünnepe: november 1-10.
Kmer Újév: április 10-15.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét a 2016. augusztus 1-jén hatályba lépett szabályra, miszerint a templomok, illetve vallási műemlékek csak szigorú öltözködési szabályok betartása mellett látogathatók!

Úgy a férfiak, mint a nők számára a vállakat takaró, illetve legalább térdig érő szoknya, ruha, nadrág az elvárt viselet. A nem megfelelően öltözött látogatóknak a belépést megtiltják.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy az ország egyes részei utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartoznak, így a Preah Vihear templom környéke, Preah Vihear és Oddar Meanchey tartományok kambodzsai-thai határövezete.

Kambodzsában magas az AIDS/HIV fertőzöttek aránya, tömeges a prostitúció, sok a gyermek prostituált. A kambodzsai rendőrség és az NGO-k kampányszerű rajtaütések során gyakran lepleznek le pedofil turistákat. Lehetőleg ne kezdeményezzenek beszélgetést gyermekprostituáltakkal vagy kerítőikkel, nagy a zsarolás veszélye. A kambodzsai törvények a pedofil jellegű cselekményeket (15 évesnél fiatalabb kiskorú sérelmére elkövetett szeméremsértő cselekmény) 1-10 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.

A kábítószeres bűncselekmények súlyos büntetést vonhatnak maguk után. A kábítószerek valamennyi formájának fogyasztása tilos Kambodzsában. A kábítószer-fogyasztást, birtoklást, illetve kereskedést a kambodzsai szabályok rendkívül szigorúan, 10-20 év közötti szabadságvesztéssel és 2500-10.000 USD közötti pénzbüntetéssel sújtják. (A kambodzsai börtönkörülmények kifejezetten rosszak).

Felhívjuk továbbá a figyelmet a kulturális javak, nevezetesen régészeti leletek, szobrok, építészeti elemek, kereskedelmére vonatkozó szabályokra, miszerint a kulturális javak jogellenes megszerzése, illetve kivitele tilos, a szabályok megszegése 6 hónaptól 10 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.

Utazás, közlekedés

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közlekedésbiztonság különösen rossz. 2015-ben közel 2300 személy vesztette életét közúti balesetben.  E végzetes kimenetelű balesetek 73 %-a a motorosokat és  a kerékpárosokat sújtotta.  

A közúti balesetek kiemelkedő arányára tekintettel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önálló gépjárművezetés (ide értve a motorozást is) kellő helyismerettel nem rendelkezőknek, még akkor sem tanácsos, ha egyébként rutinos vezetők. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy Kambodzsában történő járművezetéshez a nemzetközi vezetői engedély alapján kambodzsai jogosítványt szükséges kérelmezni. 

A közúti közlekedés gátja – többek között - a taposóakna-veszély, a veszélyeztetett területek gyakran jelöletlenek. Nem javasolt helyi vezető nélküli autót bérelni, vidéken a főútvonalakról letérni, a templom-komplexumok környékén elhagyni a látogatásra kijelölt helyszíneket. 

Az országban jelentős útkorszerűsítési program indult, amelynek keretében a Phnom Penh- Siem Reap, illetve a Phnom Penh-Sihanoukville főutakat felújították. Ugyanakkor egyes országrészek (Mondolkiri, Ratanakiri) különösen az esős évszakban csak nehezen, vagy egyáltalán nem közelíthetők meg.

Motorkerékpár használata nem javasolt! Motorbérlés esetén gyakran kérik a külföldiek útlevelét garanciaként. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy útlevelüket soha semmilyen okból ne adják át garanciaként!

Az utak, járművek műszaki állapota és a vezetők hiányos ismeretei miatt szintén nem tanácsos motorkerékpár-taxit igénybe venni. Bukósisak használata egyébként kötelező!

A vízi közlekedést magyar utazók jellemzően Phnom Penh-Siem Reap között a Tonle Sap-tavon közlekedő szárnyashajón és a Mekong folyón Vietnam irányában veszik igénybe. Biztonságosnak tekinthető, azonban mindig győződjünk meg a hajók állapotáról és a felszálló utasok nagyságrendjéről - kerülendő a túlterhelt szállítóeszközökön történő utazást. A fegyveres rablás kockázata miatt különösen veszélyes lehet távoli, elhagyatott helyeken kisebb vízi járművek igénybe vétele.

A műszaki színvonal elégtelensége miatt és a személyes biztonság érdekében nem javasolt a vasúton utazás.

Laoszból Kambodzsa csak légi úton közelíthető meg, mivel a két ország közötti határ laoszi oldalát a külföldiek számára időről-időre lezárják. Kambodzsából Laoszba való utazáshoz a vízumot az utazást megelőzően szükséges beszerezni.

Természeti katasztrófák

Kambodzsában leginkább az esős évszakban (június-november) jelentkező áradásokkal, földcsuszamlásokkal kell számolni.A száraz évszak novembertől márciusig tart, a hőmérséklet különösen áprilisban és májusban nagyon magas.

Hasznos linkek:

Amennyiben a helyi hatóságok tájékoztatása szerint az Ön tartózkodási helyén és idején tájfun érkezése várható, kérjük lépjen haladéktalanul kapcsolatba utazási irodájával, továbbá jelezze elérhetőségeit a Hanoi Magyar Nagykövetségnek (XMmgKUKoSEHMW2jEY29uc3VsYXRlLmhvaUBtZmEuZ292Lmh1) és maradéktalanul tartsa be a helyi hatóságok rendelkezéseit.

Javasoljuk továbbá, hogy utazása előtt töltse ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata regisztrációs adatlapját (letölthető innen: https://konzved.mfa.gov.hu) annak érdekében, hogy megkönnyítse a Konzuli Szolgálat munkáját abban az esetben, ha utazása során vészhelyzetbe kerülne (természeti katasztrófa, polgári zavargás vagy bármilyen az ott tartózkodás során vagy az utazás közben felmerült egyéb probléma).

Amennyiben Kambodzsában való tartózkodása alatt természeti katasztrófa vagy valamilyen váratlan helyzet áll elő, tanácsos azonnal felvenni a kapcsolatot a Magyarországon élő családtagjaival/ barátaival, illetve a hanoi magyar nagykövetséggel (XgIdJz9YJ3YmVNNNY29uc3VsYXRlLmhvaUBtZmEuZ292Lmh1). Amennyiben erre nincs mód, úgy keresse Németország Phnom Penhben lévő nagykövetségének konzuli hivatalát (tel: +855 (0) 855-(0) 23-216 193; 216 381). 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Kambodzsából tervezett elutazás időpontját

Ideiglenes útlevél:


Elvárt érvényessége:

IGEN

Az ideiglenes útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Kambodzsából célországból tervezett elutazás időpontját

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKérjük, hogy elutazás előtt időben ellenőrizzék úti okmányuk érvényességi idejét. Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a célországból tervezett elutazás időpontját! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az útlevél érvényességi idejére vonatkozó fent említett szabályt a dél-kelet ázsiai térség valamennyi országa alkalmazza, így amennyiben körutazásra indul, annak tervezése során figyelembe szükséges venni valamennyi érinteni kívánt országba való be-, illetve kiutazást!!!

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül):  

Kambodzsa nem támaszt külön feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélkül, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Javasoljuk ugyanakkor a szülők/törvényes képviselők, vagy ha csak egyik szülővel utazó kiskorú esetén a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelven elkészíteni, vagy angolra fordítani.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: 

Magánútlevéllel történő Kambodzsába utazáshoz vízumra van szükség. A vízum beszerezhető a lakóhely szerint legközelebbi kambodzsai nagykövetség konzuli hivatalánál, továbbá Phnom Penh-ben és Siem Reap-ban érkezéskor a nemzetközi repülőtéren.

A turista célú beutazásra szóló vízum egyszeri belépésre jogosít, érvényességi ideje 30 nap. Az e-vízum igényléssel kapcsolatban részletes tájékoztató a Kambodzsai Külügyminisztérium honlapján található: www.evisa.gov.kh  

Vízum egyéb célú (pl.üzleti) beutazás esetén: 

Magánútlevéllel történő Kambodzsába utazáshoz vízumra van szükség. A vízum beszerezhető a lakóhely szerint legközelebbi kambodzsai nagykövetség konzuli hivatalánál. A lakóhelyéhez/tartózkodási helyéhez legközelebb eső kambodzsai nagykövetségekről az alábbi weboldalon tájékozódhat: www.embassy-worldwide.com/country/cambodia

Vízummentes beutazás:

Diplomata és szolgálati útlevéllel utazók max. 90 napos időtartamra vízummentesen utazhatnak be Kambodzsába.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hatóságok a beléptető pecséten engedélyezett időtartamon felüli túltartózkodást pénzbüntetéssel sújtják, ez napi 10 USD megfizetését vonja maga után. 30 napnál hosszabb túltartózkodás esetén a pénzbüntetés megfizetését követő 7 napon belül el kell hagyni Kambodzsa területét.

FIGYELEM! Számos internetes oldal hirdet vízumot Kambodzsába, javasoljuk kizárólag a fenti, hivatalos kormányzati oldal használatát!

Kambodzsa és Thaiföld 2010 decemberében mindkét országba történő belépésre jogosító, vízum-megállapodást (ún. ACMECS) kötött, mely 2013 januárjában lépett hatályba. Ennek értelmében számos ország állampolgára közös vízummal látogathatja Kambodzsát és Thaiföldet. A megállapodás magyar állampolgárokra nem vonatkozik.

Házikedvencek beutazása:

Tovább információt talál az alábbi linken: www.pettravel.com/immigration/cambodia.cfm

Munkavállalás:

2016 szeptember 1-jétől a külföldiek a kambodzsai munkavállalással kapcsolatos ügyeket az E-Solution (Kambodzsa) egyablakos rendszerben fwcms.mlvt.gov.kh linken keresztül online intézhetik.

Munkavállaláshoz szükséges Magyarországon kiadott diplomák Kambodzsában való felhasználhatósága, illetve erkölcsi bizonyítvány kérelmezésével/felhasználhatóságával összefüggésben javasoljuk, hogy utazás előtt tájékozódjon a Külgazdasági és Külügyminisztérium (https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-kulfoldi-felhasznalasra-szant-okiratok-felulhitelesitesenek-rendjerol), valamint a hanoi magyar nagykövetség (http://hanoi.kormany.hu) honlapjain.

Vám:

   

Tudnivalók az országról

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy az országban nincs magyar nagykövetség. Az akkreditált Magyar Nagykövetség Hanoiban (Vietnam) található.  Életvitel szerű kambodzsai tartózkodási szándéka bejelenthető a Hanoi Magyar Nagykövetségen (kuIkMO2DhY29uc3VsYXRlLmhvaUBtZmEuZ292Lmh1). Kérésére elérhetőségét megosztjuk az Önnel azonos városban tartózkodó magyar állampolgárokkal.

A Phnom Penh-i EU-képviseletek megállapodása értelmében a bajba jutott magyar állampolgárok a német nagykövetséghez fordulhatnak segítségért:

cím: No 76-78, Street 214 (= Rue Yougoslavie) Phnom Penh, 
tel: +855-(0)23-216 193; 216 381, 
ügyeleti tel (mobil): +855-(0)12-818 202, 
fax: +855-(0)23-427 746, 
e-mail: iMqHeIzfz3cNYaW5mb0BwaG5vbS1wZW5oLmRpcGxvLmRl.

A távolság okán konzuli segítség nyújtása, útlevél pótlása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Javasoljuk, hogy okmányaikat, értékeiket a szállodai páncélban, vagy a recepció által javasolt módon helyezzék biztonságba és csak útlevelük adatlapjának fénymásolatát tartsák maguknál!

Útlevél elvesztése/eltulajdonítása esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést – erről jegyzőkönyvet kérve - a legközelebbi rendőrségen és lépjenek kapcsolatba a Phnom Penh-i német nagykövetséggel, amely a hanoi magyar nagykövetséggel együttműködésben a hazautazást lehetővé tévő ETD (Emergency Travel Document) okmányt állít ki. Ezen okmány kézhezvételét követően, a kilépő engedély/vízum megszerzése érdekében jelentkezni szükséges a kambodzsai idegenrendészeti hatóságnál.

A három napos novemberi fesztiválon, a víz ünnepén az ország minden részéről több százezer ember érkezik a kambodzsai fővárosba. Javasolt a tömeges megmozdulásoktól, politikai véleménynyilvánítástól, a kambodzsai kultúrára vonatkozó megjegyzésektől tartózkodni.

Katonai létesítményeket, repülőtereket, pályaudvarokat nem szabad fényképezni.

Kérjünk engedélyt, mielőtt emberekről, különösen szerzetesekről fotót készítenénk.   

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Az egészségügyi infrastruktúra Kambodzsában elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. A fővárosban európai színvonalú alapellátást biztosító SOS Nemzetközi Klinika működik (International SOS Medical Clinic: 161, rue 51 CCN Phnom Penh,

Tel: 023 216 911 - Mob: 012 816 911), a kórházi kezelést igénylő eseteket azonban Bangkokba irányítják.

Az SOS Klinika szolgáltatásai költségesek, utazás előtt ajánlott átfogó betegség- és balesetbiztosítást kötni. A gyógyszertárakban árult termékek minősége változó. Ajánlatos a rendszeresen szedett gyógyszerekből az utazás időtartamára elegendő mennyiséget magunkkal vinni.

Tömeges fertőző betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, azonban az árvizek következtében előfordulásuk időszakosan megnövekszik (malária, dengue-láz, sárgaláz, tífusz). Előfordulhat élelmiszer-eredetű, élősködő és más fertőző betegségek járványszerű megjelenése (beleértve a kolera, hepatitis, tuberkulózis és veszettség). Az árvizek idején megnövekszik a dengue, és az ahhoz hasonló tünetekkel járó chikungunya vírusfertőzések előfordulása. Ezen szúnyogok által terjesztett vírusok ellen nincs védőoltás, riasztószerekkel lehet védekezni.

Utazás előtt javasoljuk, konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal. A beutazást megelőzően kérjük, ne felejtsen el átfogó baleset- és betegségbiztosítást kötni.

A csapvíz nem iható! A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital ellátás megoldott, kerüljék a jégkockafogyasztást.

Felhívjuk főként gyermekekkel utazó állampolgáraink figyelmét, kerüljék el Kambodzsa fejletlen vidékeit, az utcai ételárusokat, fokozottan ügyeljenek a higiéniás viszonyokra, és csak megbízható forrásból származó ételt fogyasszanak. Étkezéseknél kizárólag alaposan hőkezelt - megfőzött, átsütött - állati eredetű készítményeket fogyasszanak, lehetőleg ne utcai árusoknál, kifőzdékben.