Ázsia

Mai napon is érvényes: 2018.09.23. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bejrút

Aktuális

2017- ben kiéleződtek a Fatah és egyes iszlamista csoportok közötti ellentétek a Libanon területén található palesztin menekülttáborok környékén. Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy lehetőség szerint a táborok területére ne lépjenek be, sőt, ha tehetik, azok környékét is kerüljék el, ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy komolyabb összetűzés esetén az események átterjednek a menekülttáborok környezetére is.

Biztonság:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Libanont a "II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek" kategóriába sorolja,

Az ország kiemelt kockázatot jelentő régiói (palesztin menekülttáborok, Dél-libanoni határtérség, szír-libanoni határtérség, Bekaa völgy, Észak-Libanon: Akkar regió, Dél-Bejrút, Dahiye negyed) az "I. Nem javasolt utazási célországok és térségek" kategóriába tartoznak.

Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint továbbra is kerüljék ezen területeket.

Libanon alábbi körzeteiben a helyi hatóságok csak korlátozott módon vannak jelen, az állam szuverenitása nem érvényesül teljes mértékben, valamint további konfliktusokra lehet számítani. Kérjük, hogy a Libanonba látogató magyar állampolgárok maradjanak távol az alábbi területektől:

  • palesztin menekülttáborok;
  • Dél-libanoni határtérség, az ország Litani folyótól délre eső területei;
  • szír-libanoni határtérség;
  • Bekaa völgy;
  • Észak-Libanon: Akkar regió;
  • Dél-Bejrút, Dahiye negyed.

Terrorizmus

Az elmúlt évek legsúlyosabb libanoni terrortámadásában 2015. november 12-én kora este rövid időn belül két öngyilkos merényletre került sor Bejrút Burj al-Barajneh városrészében. A merényletet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára. A támadásban 43 ember halt meg és 240 személy szenvedett sérüléseket. 

Korábban, 2013. júniusától 2014. márciusáig több, mint 20 alkalommal követtek el robbantásos merényletet többségében síiták lakta városrészekben Bejrútban és a Bekaa völgyben. Az utóbbi időben a robbantásokat többnyire öngyilkos merénylők követték el, köztük a 2013. november 19-én a bejrúti iráni nagykövetség elleni kettős támadást is. Az év elején az ország többi részén sem csökkent az erőszak, rakéta és tüzérségi támadásokra került sor a Bekaa völgyben, Arsalban, valamint rendszeres tüntetések voltak a libanoni hadsereg és a Hezbollah ellen Saidaban, Sidonban és Akkarban. 2014 augusztusában szélsőséges iszlamista erők Szíria felől támadva elfoglalták a határ menti Arsal városát, a területi szuverenitást csak 2017 augusztusában sikerült helyreállítani.

A fegyveres összecsapások, katonai akciók, és terrorista merényletek miatt a Konzuli Szolgálat fokozott óvatosságot kér a Libanonba látogató magyar állampolgároktól. Kérjük, kövessék figyelemmel a híreket és maradjanak távol az esetleges demonstrációktól, tömegrendezvényektől.

Bűnözés

Libanon közbiztonsági helyzetét alapvetően meghatározza a folyamatos politikai válság, ugyanakkor az a köztörvényes bűncselekmények vonatkozásában nemzetközi összehasonlításban jónak tekinthető, közterületeken a vagyon elleni bűnelkövetések száma alacsony. A szíriai válság megkezdődése óta azonban az országban tartózkodó mintegy másfél millió szír menekült jelenléte jelentősen rontja a közbiztonság állapotát. Az utóbbi időben megszaporodtak a gépjárműlopások és a lakásbetörések.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a libanoni-szír határ keleti szakasza a bűnözés által meglehetősen fertőzött terület. (Több alkalommal európai turistákat raboltak el a Bekaa völgyben a szír határ közelében.) Számos helyi közösség él a határon átnyúló csempészetből, kábítószer-termelésből, gépkocsi-lopásból és egyéb illegális tevékenységekből. A Bekaa völgy több körzete, különösen az északi Hermel régió és a szír határ közelében fekvő területek nem tekinthetők biztonságosnak, kérjük, hogy aki a Bekaa völgybe látogat, ne térjen le a főutakról, kerülje az elhagyott vidékeket.

Felhívjuk a figyelmet, hogy katonákat, rendőröket, katonai objektumokat, check-point-okat stb. nem javasolt fényképezni, ilyen esetekben ugyanis az eljáró hatóságok akár le is tartóztathatják a fényképeket készítő személyt.

A Konzuli Szolgálat arra kéri a Libanonban tartózkodó magyar állampolgárokat, illetve mindazokat, akik oda kívánnak utazni, hogy adják meg elérhetőségüket a nagykövetség konzuli részlegén. Ehhez igénybe vehető

  • a Konzuli Szolgálat honlapján található regisztráció konzuli védelemhez
  • a Külgazdasági és Külügyminisztérium ügyelete (+361 - 458 1000),
  • a bejrúti magyar nagykövetség központi telefonja (+961-1-730083), illetve közvetlenül a konzul (+961-3-660262). 

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:

Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek rövid időtartamú tartózkodás esetén a tervezett beutazás napjától számított fél évig, egy évet meghaladó tartózkodás esetén 18 hónapig kell érvényesnek lennie.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM


Megjegyzés: Izraeli vízumot vagy be-, illetve kiléptető bélyegzőt tartalmazó úti okmánnyal nem engedélyezik a beutazást Libanonba, még akkor sem, ha érvényes libanoni vízumot tartalmaz.

Kiskorúak beutazása: 

Bár Libanon jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha valamely kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.  Kiskorú utazása esetén vagy a nagykövetségen (a vízumügyintézés során), vagy közjegyző előtt nyilatkozhatnak a szülők arról, hogy hozzájárulnak a gyermek külföldre utazásához. A nyilatkozatot az alábbi nyelvek egyikén kell egyszerű fordítással ellátni: arab, angol, francia. Elvált szülők esetében a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülőnek be kell mutatnia a bírósági határozatot (arab/angol/francia fordítás). 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: A bejrúti repülőtéren a magyar állampolgárok illetékmentesen 30 napra érvényes turista célú vízumot igényelhetnek.  Más határállomásokon a vízumért díjat számítanak fel.

Vízum 30 napnál hosszabb tartózkodás, illetve nem turista célú beutazás esetén a Libanoni Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén igényelhető. 

A nagykövetség elérhetősége:
Cím: 1112 Budapest Sasadi út 160. 
Levélcím: 1511 Budapest Pf.: 110
Telefon: 249-0900
Fax: 249-0901 

További információ angol nyelven: www.general-security.gov.lb/en/posts/37

Házikedvencek beutazása:

A házikedvencek beutazásával kapcsolatban javasoljuk, hogy forduljon állatorvosához. Tájékozódás céljából javasolt továbbá az alábbi weboldalak felkeresése:
http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/Lebanon.cfm

Vám:

Részletes információk a Lebanese Customs Administration weboldalán olvashatók.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról 

Pénznem: USD (amerikai dollár) és LBP (libanoni font)

Időjárás: Júniustól októberig forró nyár, eső nélkül, majd október és április között (főleg télen) heves, monszunszerű esőzések. Nyáron nem ritka a 40 Celsius-fokos hőség, télen viszont meleg ruházat elkél, még az alacsonyabban fekvő részeken is fűteni kell, a hegyekben akár méteres hótakaró is kialakulhat. Libanon földrengésveszélyes területen fekszik. A történelem során hét olyan rengést jegyeztek fel, amely teljes városokat döntött romba. Az elmúlt évszázadban pusztító földrengés nem fordult elő.

Biztosítás: A Libanonba utazni kívánó magyar állampolgárok számára javasolt az utazást megelőzően utas- és balesetbiztosítás megkötése.

Gépjárművezetés: Magyar állampolgároknak, turistáknak nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkezniük. További információt itt talál. Téli időszakban a hegyes vidékeken tartósan, de az 500 m alatti magasságban is rövidebb ideig havas útburkolattal kell számolni.

A közlekedés az európai viszonyoktól eltérően működik. A tömegközlekedés szinte teljesen hiányzik, az erre a célra szolgáló mikrobuszok külföldiek számára sem higiéniai, sem biztonsági szempontból nem felelnek meg. Menetrend, illetve buszmegállók nincsenek, a járatok nagyon lassúak és kiszámíthatatlanok. A taxik városon belül könnyen, viszonylag olcsón használhatók. Az országon belüli gépjárműves közlekedés az európaitól jelenősen eltér annyiban, hogy a megszokott közlekedési szabályok pusztán jelzésértékűek.

A forgalmi viszonyok meglehetősen kaotikusak, a KRESZ-nek nincsenek hagyományai, a fontosabb kereszteződésekben rendőrök irányítják a forgalmat. Az utak állapota különösen a fővároson kívül helyenként rendkívül rossz, egyes hegyvidéki területeken csak négy kerék meghajtású terepjárókkal lehet biztonságosan közlekedni. A megengedett sebesség városon belül 50 km/h, főútvonalon, 90 km/h, autópályán 110 km/h, de ezt jellemzően nem tartják be, mindennaposak a városon belüli apróbb, autópályán a súlyosabb balesetek. A helyi közlekedési sajátosságok, és az utak zsúfoltsága miatt, csak helyismerettel bíró, tapasztalt és gyakorlattal rendelkező személyek számára célszerű gépkocsit vezetni Libanonban.

Vallási és viselkedési kultúra: Libanon rendkívül nyitott, multikulturális ország, jellemző az erőteljes francia hatás. Jelentős Libanoni közösségek élnek a világ számos pontján, ami tovább erősíti az országon belüli befogadó, toleráns légkört. A Konzuli Szolgálat javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat.

Közegészség, egészségügyi helyzet:  Libanon közegészségügyi helyzete európai szintű. Az egészségügyi rendszer jól szervezett. Figyelembe véve az orvosi ellátás árszínvonalát, feltétlenül szükségesnek mutatkozik, az országba utazást megelőzően egészségügyi, biztosítás megkötése.

Egyéb információ:

Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bejrút

Libanon Budapesti Nagykövetsége
1112 Budapest, Sasadi út 160.
Telefon: 06-1/249-0900
Fax: 06-1/249-0901
E-mail: NmsUEiKWGgQFH6ZQOJEDZW1iYXNzeWxlYmFub25odUB5YWhvby5jb20=