Ázsia

Mai napon is érvényes: 2018.02.22. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre

Elérhető külképviselet/ek:
Nagykövetség és Konzuli Hivatal Kuala Lumpur

Biztonság:

Az ország alábbi körzetei a „II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartoznak: Sabah szövetségi állam (Borneo-sziget északi, Malajziához tartozó része) kijárási tilalom által érintett hét körzete: Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan és Beluran. Ennek oka: a Fülöp-szigetek déli részéről a tengeren át behatoló iszlamista fegyveresek fenyegetést jelentenek e területeken, mivel ott emberrablásokat hajtanak végre. Kijárási tilalom alatt este 6 és reggel 6 óra között csak a biztonsági erők engedélyével, és saját felelősségre lehet kimenni közterületre.

Terrorizmus

Tekintettel terrorista, ill. iszlám radikális csoportok és Szíriát, Irakot, Afganisztánt megjárt vagy oda készülő harcosok jelenlétére az országban, a terrorista fenyegetettség valós. Ugyanakkor ennek mértéke és eddigi előfordulási gyakorisága alacsony. Terrortámadás esetén vagy rendkívüli helyzetben kövessék a helyi hatóságok utasításait és a média híradásait. Ha rendkívüli esemény (terrorcselekmény, bűncselekmény, baleset, természeti katasztrófa) magyar állampolgárságú érintettjéről, áldozatáról van tudomásuk, értesítsék a külképviseletet a megadott elérhetőségeken.

Utazás és közlekedés biztonsága

A fejlett autópark és úthálózat, infrastruktúra ellenére a közlekedés biztonsága alacsony, a közlekedési balesetek száma magas. A közlekedési kultúra, különösen az elsőbbségadás gyakorlata eltér az Európában megszokottól: a gyalogosoknak általában sehol nem adnak elsőbbséget. A gyalogosok útra lépés előtt mindkét oldalra nézzenek szét, motorkerékpárosok ugyanis bárhonnan jöhetnek nagy sebességgel, még a járdán vagy az adott út kötelező haladási irányával ellentétes irányból is. Autóvezetés esetén is különösen ügyeljünk a gyorsan és vakmerően közlekedő motorosokra.

A taxik leszólítása éjszaka nem javasolt, hölgyek este egyedül ne üljenek taxiba. Biztonságosabb a Grab (MyTeksi) vagy Uber mobiltelefonos alkalmazás használata. 

Természeti és egyéb katasztrófák

November és február között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárják még a turisták előtt is. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, és ekkor is szeptember-októberben vannak a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal és lezárásokkal kell számolni.

Bűnözés

A közbiztonság nem rosszabb az európai átlagnál, ugyanakkor különösen a turisták ellen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények (lopások, zsebtolvajlás, rablások, autófeltörések) gyakoriak.

A zsebtolvajlások, utcai rablások miatt javasoljuk, hogy utazás előtt készítsenek fénymásolatot úti okmányuk arcképes oldaláról, és szálláshelyüket csak ezekkel a másolatokkal, illetve csak az adott úthoz feltétlenül szükséges készpénzzel hagyják el, eredeti úti okmányaikat, egyéb értékeiket helyezzék letétbe szállodai értékmegőrzőben. (A szállodai szobákban hagyott okmányokért, értéktárgyakért a szállodák nem vállalnak felelősséget.)

Malajzia nagyvárosaiban gyakori bűncselekmény az ún. motoros rablás. Elkövetési mód: a motoros az úttesten, vagy az út menti járdán közlekedő, vagy a zebránál várakozó gyalogos mellett elhaladva annak válltáskáját, retiküljét szíjánál fogva megragadja és elrabolja. A bűncselekmény során az elkövető el is sodorhatja, el is ütheti, illetve magával is ránthatja a gyalogost súlyos vagy halálos sérüléseket okozva neki. 

Megelőzés: Ha autót vezetünk, akkor még utazás közben se legyen látható kívülről a táskánk, vagy más értéktárgyunk, mivel előfordulhat, hogy lámpánál vagy dugóban várakozva egy vagy több motoros betöri az ablakot és elrabolja azt.

Elterjedt bűncselekmény a hitelkártya hamisítás, valamint a bank-automaták manipulálása. Jellemző az interneten keresztül (pl. internetes vásárláskor, vagy csomagküldő szolgáltatás esetén) különböző becsapási trükkökkel végrehajtott csalás.

Általános segélyhívó (Rendőrség/Mentőszolgálat/Tűzoltóság): 999 / Mobiltelefonról 112

Tourist Police: 03-2149 6590, 03-2149 6593

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a Malajziából történő elutazás tervezett napjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Amennyiben Malajziából történő elutazáskor még legalább 6 hónapig érvényes. 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása: 

Javasoljuk angol nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozattal ellátni a nem a szüleivel utazó kiskorúakat. A magyar nyilatkozat.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Magyar állampolgárok legfeljebb 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak Malajzia területén. A belépés további feltétele a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél, a malajziai tartózkodás anyagi fedezetének igazolása, a vissza/tovább utazásra szóló repülőjegy és a határátkelőhelyeken elérhető Arrival/Departure Card kitöltése. Útlevél elvesztése esetén az új útlevéllel csak akkor tud kilépni az országból, ha abba előzőleg a malajziai Bevándorlási Hivatal beutazási vízumot, pecsétet helyez.  

Vízum egyéb célú beutazás és tartózkodás esetén:
90 napot meghaladó és munkavállalási, tanulmányi célú tartózkodás esetén a vízumkérelmet főszabályként Malajzia budapesti nagykövetségén kell benyújtani, a konkrét eljárásról és feltételekről a budapesti nagykövetség, illetve a fogadó intézmény vagy vállalat részére a malajziai Bevándorlási Hivatal ad tájékoztatást. 

Malajziai Bevándorlási Hivatal (Immigration Department): www.imi.gov.my/index.php/en/visa/types-of-visa.html
www.imi.gov.my/index.php/en

Házi kedvencek beutazása: 

Szíveskedjen állatorvosánál, valamint a NÉBIH, illetve a malajziai mezőgazdasági minisztérium honlapjain tájékozódni.

Vám:
www.customs.gov.my

További hasznos információ az országról

Pénznem: Maláj Ringgit (MYR)

Időjárás: Az ország klímája trópusi, száraz és esős évszakok váltják egymást, egyenletesen magas hőmérséklettel. A relatív páratartalom az egész év folyamán magas (75-85 %), az éghajlat ez által fülledt, az arra érzékenyeknek légzési nehézséget okozhat. A fennsíkokon hűvösebb klíma uralkodik.

November és február között az ország félszigeti részének (Maláj-félsziget) keleti partvidékén vannak heves monszunesők, amelyek miatt járhatatlanná válhatnak a főutak, ezért az érintett területeket ilyenkor lezárják még a turisták előtt is. A nyugati partvidéken április és október között van a monszunidőszak, és ekkor is szeptember-októberben vannak a legnagyobb esők, amikor is időszakos és részleges áradásokkal és lezárásokkal kell számolni.

Közlekedés: Gépjárművezetéséhez, ill. -bérléshez nemzetközi jogosítvány szükséges, a kormánykerék az autókban jobb oldalon van (bal oldali közlekedés).

A fejlett autópark és úthálózat, infrastruktúra ellenére a közlekedés biztonsága alacsony, a közlekedési balesetek száma magas. A közlekedési kultúra, különösen az elsőbbségadás gyakorlata eltér az Európában megszokottól: a gyalogosoknak általában sehol nem adnak elsőbbséget. A gyalogosok útra lépés előtt mindkét oldalra nézzenek szét, motorosok bárhonnan jöhetnek, még a járdán vagy forgalommal ellentétes irányból is.

A taxik leszólítása éjszaka nem javasolt, hölgyek este egyedül ne üljenek taxiba. Biztonságosabb a Grab (MyTeksi) vagy Uber mobiltelefonos alkalmazás használata. 

Vallási és viselkedési kultúra: Malajzia legnagyobb vallási felekezete az iszlám, a lakosság 60%-a muzulmán, az állam hivatalos vallása az iszlám, de az alkotmány garantálja a vallásszabadságot, és több különböző felekezetű közösség él az országban. A turista látványosságként is funkcionáló szent helyek csak zárt öltözetben látogathatóak.

Kábítószerek birtoklása, fogyasztása, kereskedelme: Mindhárom súlyos bűncselekmény. Néhány grammnál nagyobb mennyiség birtoklásáért is már halálbüntetés jár, mivel az a malajziai jogszabályok alapján kereskedelmi mennyiségnek számít.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Védőoltási javaslatról az alábbi linken vagy telefonszámon tájékozódhat: Országos Epidemiológiai Központ tel: 06-1-476 1364. Az országban a dengue-kór valós kockázat. A magas lázzal járó kór vírusát egy szúnyog terjeszti. Védőoltás nincs ellene. Tünetei az influenzához hasonlóak. A dengue-lázas megbetegedések száma elsősorban Johor és Selangor tagállamokban magas. Az aktuális dengue járványügyi helyzetről a WHO honlapján tájékozódhat, illetve a malajziai Egészségügyi Minisztérium iDengue nevű mobiltelefonos alkalmazásából aktuális információkat kaphatunk. 2016-ban regisztrálták az ország területén az első, nem külföldről származó Zika-fertőzést. A fertőzést szúnyog terjeszti. Védőoltás nincs.

Egyéb információ:

Malajzia Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Kuala Lumpur