Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 14.   
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Mianmarban nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal | Yangonban tiszteletbeli konzul van| Felügyelő képviselet Bangkokban van

Aktuális:

Tájékoztatjuk az utazókat, illetve a jelenleg Vietnam területén tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy a térségben kialakult trópusi vihar („Doksuri” ) előreláthatóan 2017. szeptember 15-én (pénteken) az esti órákban, illetve 16-án ( szombaton) éri el az ország területét. A viharban különösen a tengerparti és a hegyvidéki területek lehetnek érintettek. Az előrejelzések nagyon erős vihart prognosztizálnak. 

A vietnami kormány „vörös riasztást” hirdetett, és védelmi intézkedéseket foganatosított.  Ennek keretében északi Quang Ninh tartománytól a központi Khanh Hoa tartományig halászati tilalmat rendeltek el és felhívták a figyelmet az árvizek és földcsuszamlások veszélyére. A hatóságok felhívják a figyelmet arra, hogy a vihar előreláthatóan a Quang Ninh tartomány és Hue város közötti 800 kilóméteres partszakaszt sújtja leginkább. Az óceánon 10 métert meghaladó magasságú hullámok alakulhatnak ki a tenger vízszintjének magassága akár 2-3 méterrel is megemelkedhet.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a vihar Laoszban is áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat, továbbá érintheti Thaiföldet és Mianmart.

A tájfun mozgását az alábbi honlapon kísérhetik figyelemmel: www.tropicalstormrisk.com

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy szükség esetén hívják a nagykövetség ügyeleti telefonszámát:

Vietnamból: 0903 409 660

Magyarországról: +84 903 409 660 

Biztonság:

2016. augusztus 24- én 6,8-as erősségű földrengés rázta meg Mianmart, különösen az ország középső területeit, amely érezhető volt a szomszédos országokban is.

A földrengésnek 4 halálos áldozata van, valamint 185 pagoda, és számos épület sérült meg és omlott össze.

A Mianmari Földrengés Bizottság álláspontja szerint akár még hónapokon keresztül is számíthatunk utórengésekre (különösen Chauk, Magway és Rakhine városok körzetében), mint ahogy korábbi földmozgások után is bekövetkeztek.

Habár rendszeresek a földrengések Mianmarban, ez utóbbi a szokásosnál nagyobb mértékű volt, ezért felhívjuk a Mianmarban tartózkodó, valamint oda utazni kívánó magyarok figyelmét, hogy lehetőség szerint kerüljék el a fenti városokat, és szükség esetén vegyék fel a kapcsolatot Németország yangoni Nagykövetségével a következő telefonszámok valamelyikén: +95-1-548951, 548952, 548953, valamint töltsék ki a konzuli védelemről szóló adatlapot (https://konzved.mfa.gov.hu/).

* * *

Az Indiával, Kínával, Laosszal és Thaifölddel határos területek - ideértve a Chin államot, a Sagaing Területet, illetve a Mon, Kayin, Kayah, Kachin és Shan államokat (Shan államban Inle Lake turista célpont kivételével) - továbbra is az Utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó, "utazásra nem javasolt térségek" közé tartoznak. Az ország egyéb területeit a Konzuli Szolgálat a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő" további országok és térségek kategóriájába sorolta. Lásd itt >>

Segítségnyújtás bajba jutott magyar állampolgároknak

Magyarország Tiszteletbeli Konzulátusa:
Tiszteletbeli konzul: Ms. Tint Tint Lwin
Cím: 402/B6 4th Lane Mindama Street Shwekabar Housing, Mayangone Township, Yangon, Myanmar.
Telefon: +95 9 510 2104, +95 9 863 2277 (hot line)
Fax: +951 655 228
E-mail:KuLQ90cJNlZrzkaG9ub3Jhcnljb25zdWxhdGUuTU1AdGludHRpbnRteWFubWFyLmNvbQ==; HaebRqSYo3NmZTXlhbm1hci5idXNpbmVzczIwMDlAZ21haWwuY29t

Magyarország Mianmarba is akkreditált  külképviselete Bangkokban (Thaiföld) található, ezért a Mianmarba utazóknak a konzuli segítségnyújtás hosszabb időt vehet igénybe. Javasoljuk, hogy utazásuk előtt töltsék ki a konzuli védelemről szóló adatlapot, melyet a  Konzuli Tájékoztatás honlapjáról tölthetnek le.

A magyar állampolgárok konzuli érdekvédelmét kétoldalú megállapodás alapján a  Német Szövetségi Köztársaság yangoni nagykövetsége látja el.

Cím: Embassy of the Federal Republic of Germany 9 Bogyoke Aung San Museum Road Bahan Township 11201 Yangon / Union of Myanmar
Konzuli kerület: A Mianmari Unió Köztársaság teljes területe
Telefon: +95-1-548951, 548952, 548953
Fax: +95-1-548899

Vészhelyzeti ügyeleti telefonszám: +95-9-5023209 (német/angol) +95-9-5023208 (burmai/angol)
E-mail: jnHOnW2ciaW5mb0ByYW5ndW4uZGlwbG8uZGU=

Felhívjuk a Mianmarba látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy a vonatkozó uniós jogszabályok értelmében bajba kerülésük esetén a német mellett bármelyik más EU tagállam külképviseletének segítségét is igénybe vehetik, ugyanolyan feltételek mellett, mint az adott tagállam állampolgára.

Terrorizmus, terrorista cselekmények

Az etnikai konfliktusokkal küzdő Mianmar egész területén előfordulhatnak terrorista merényletek, melyek áldozatai között ritkán külföldi állampolgárokat is találni. 

Bűnözés

A helyi bűnözésről nem állnak rendelkezésre hivatalos, pontos statisztikai adatok. Az országban külképviselettel rendelkező EU tagállamok valamint az Egyesült Államok nagykövetségének tájékoztatása szerint a külföldiek által tett feljelentések jellemzően apró lopásokról, zsebtolvajlásokról szólnak, az erőszakos bűncselekmények ritkák, jóllehet az elmúlt években megnőtt turista forgalom miatt értelemszerűen a bejelentett bűncselekmények száma némileg emelkedik.

Utazási korlátozások

A Yangon, Mandalay, Bago és az Irrawaddy régiók valamint az Inle-tó korlátozás nélkül látogathatók. A felsoroltakon kívül az ország egyéb részeinek felkereséséhez jellemzően központi hatósági engedélyre van szükség a turizmusért felelős minisztériumtól. Részletesen lásd: www.myanmartourism.org, Tel: +95 67 406129, illetve www.mip.gov.mm/restricted-areas-for-foreigners-tourist-travelling-in-the-country

Közlekedés

Közút: A közúti közlekedés - különösen az esős évszakban (májustól-októberig) - igen veszélyessé tud válni. Fontos tudni, hogy a helyi törvények értelmében minden esetben a gyalogost gázoló gépjármű vezetője a felelős. A legtöbb gépjármű (gépkocsik , taxik, buszok) katasztrofális műszaki állapotban van. További kockázati tényező, hogy a kötelező jobboldali vezetés ellenére a legtöbb gépkocsi jobbkormányos. Vezetni csak érvényes burmai jogosítvánnyal lehet. A magyar vagy nemzetközi jogosítványt nem fogadják el.

Vasút: A vasúti járműpark állapota erősen leromlott, gyakoriak a halálos balesetek.  

Folyami és tengeri közlekedés: A vízi közlekedési eszközök műszaki állapota meg sem közelíti a nemzetközi normákat, és a mentőalakulatok lehetőségei is erősen korlátozottak.

Légi közlekedés: Az 1998 óta bekövetkezett számos légikatasztrófa hatására a Yangonban székelő legtöbb külföldi nagykövetség kifejezetten tiltja dolgozóinak, hogy a Mianmar Légitársaság (Myanmar Airways) járataival utazzanak. Ez a légitársaság kizárólag az országon belül üzemeltet járatokat. A nemzetközi járatokat üzemeltető Myanmar International Airlines-ra ez a tilalom nem vonatkozik! Az országon belüli utazások tervezésekor célszerű figyelembe venni, hogy a helyi járatok indulási időpontjai gyakran előzetes bejelentés nélkül változnak.

Természeti katasztrófák

Az esős évszakban (májustól-októberig), a heves esőzések miatt, gyakoriak az áradások, földcsuszamlások, a tengerpartokon ciklonok alakulhatnak ki.
Az ország szeizmológiai szempontból a földrengésveszélyes területek közé tartozik.

Természeti katasztrófák esetén az elmaradott infrastruktúra és a mentést végző hatóságok korszerűtlen eszközei gyakran akadályozzák, lassítják a mentést.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Mianmarból történő kiutazást követően.

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM


Kiskorúak beutazása:

Mianmar nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához, csupán érvényes útlevél és vízum meglétét írja elő. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:

A beutazás feltétele, hogy az utas rendelkezzen érvényes vízummal és a belépéstől számított legalább hat hónapig érvényes útlevéllel. A négy hétig érvényes turista vízumot, illetve a tíz hétig érvényes üzleti vízumot a Mianmari Unió Köztársaság külképviseletein lehet igényelni.

Magyar állampolgárok online igényelhetnek úgynevezett elektronikus vízumot (eVisa) turista és üzleti céllal. A turista vízum eljárási díja 50 USD, az üzleti vízumé 70 USD. Mindkét típusú vízum egyszeri belépésre jogosít, 28 nap tartózkodást tesz lehetővé, és csak abban az esetben igényelhető, ha az utas Yangon, Nay Pyi Taw vagy Mandalay nemzetközi repülőterén lép be az ország területére.

További információk és vízumigénylés a http://evisa.moip.gov.mm weboldalon.

A magyar állampolgárok jogosultak továbbá az országba történő belépéskor üzleti célú vízum (visa on arrival) igénylésére Yangon és Mandalay városok nemzetközi repülőterén.

További információ: www.mip.gov.mm/portfolio/the-required-terms-and-conditions-for-visa-on-arrival-. Az itt részletezett feltételek közül különös figyelmet fordítsanak arra, hogy első alkalommal történő üzleti célú beutazási szándék esetén rendelkezzenek a fogadó cég meghívólevelével.

A korábbi szabályoktól eltérőn, immár lehetőség van arra, hogy az utazó ne csak a belépésnél használt határátkelőhelyen hagyja el az országot. Ugyanakkor fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a változás csak a légi határátkelőhelyekre vonatkozik! Ha az utazó repülőgéppel érkezik Mianmarba, és szárazföldi határátkelőhelyen kívánja elhagyni az országot, ahhoz továbbra is a turizmusért felelős minisztérium engedélye szükséges.

Vízumbeszerzés előtt kérjük, érdeklődjenek Mianmar belgrádi külképviseletén.

Embassy of the Republic of the Union of Myanmar
Kneza Miloša 72, 1100 Belgrade
Tel.: 00 381 11 3617 165
        00 381 11 3619 114
Fax: 00 381 11 3614 968
E-mail: QOGxLJo33krbXlhbmJlbEBzZXphbXByby5ycw==

Munkavállalás:

Mianmarban a munkavállalás engedélyhez kötött!

Munkavállaláshoz egy, azt engedélyező vízumot kell igényelni. Javasolt üzleti vízumot kérni beutazás előtt. Főszabály szerint csak egyszeri belépésre jogosító vízumot állítanak ki a mianmari hatóságok, csak kivételesen indokolt esetben, többévi ott-tartózkodás és munkavállalás után van lehetőség többszöri belépésre jogosító vízum igénylésére. Javasoljuk, hogy kiutazása előtt feltétlenül tájékozódjon az illetékes hatóságoknál, valamint Mianmar legközelebbi Nagykövetségén lehetőségeit, valamint a vonatkozó szabályozást illetően, mert az engedély nélküli munkavállalást szigorúan büntetik.

Munkavállalással kapcsolatban hasznos információkat az alábbi honlapon találhat: www.interactivemyanmar.com/immigration/myanmar-visa-work-permits

Gépkocsivezetés:

Vezetni csak érvényes burmai jogosítvánnyal lehet, amelyről további tájékoztatás itt található: www.myanmarrtad.com/?q=en/article/79. A magyar vagy nemzetközi jogosítványt nem fogadják el.

Házikedvencek beutazása:

Lehetőség van kisállatok behozatalára az alábbi feltételekkel.

Amennyiben a kisállat az alábbi feltételeknek eleget tesz, nem zárják karanténba beutazáskor:

  • igazolás arról, hogy a beutazást megelőző 30 nap és 12 hónap között a háziállat megkapta valamennyi szükséges oltását,
  • kitöltött, hivatalos formanyomtatvány a magyar hatóságtoktól,
  • szállítási engedély, oltási könyv.

További naprakész információ angolul: www.pettravel.com/immigration/Myanmar.cfm

Vám:

Külföldi állampolgárok bejelentési kötelezettség nélkül vihetnek be 2000 USD értéket meg nem haladó készpénzt. Az ezt meghaladó összeget - valamint a bevinni tervezett ékszereket, elektronikai termékeket, fényképezőgépeket - a határon be kell jelenteni.

Vámmentesen bevihető termékek:

  • 200 szál cigaretta vagy 50 szivar
  • 1 üveg szeszesital
  • 1 üveg parfüm

Antik vagy régészeti jelentőségű tárgyak kivitele tilos. Kizárólag arra felhatalmazott helyen vásárolt – és megfelelő tanúsítvánnyal ellátott – ékszer, ezüsttermék kivitele engedélyezett.

Tilos az országból - bármilyen címletben - kivinni a helyi fizetőeszközt (Kyat – ejtsd: Csat).  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Mianmarban több évtizedig katonai diktatúra uralkodott, melyet a különböző hatalmi ágaknak a hadsereg általi erőteljes kontrollja jellemzett. 2015. november 8-án történelmi léptékű demokratikus választások zajlottak le az országban, melynek eredményeképpen a korábbi rendszer demokratikus ellenzéke került hatalomra, elsöprő többséggel nyerve a parlamenti választásokat.  Az új polgári vezetés demokratikus reformtörekvései ellenére várhatóan éveket vesz igénybe, amíg a demokratikus átalakulás a mindennapi gyakorlat szintjén is érezteti hatását. Javasoljuk, hogy kerüljenek mindennemű politikai megmozdulást, tüntetést, tömegrendezvényt.

Fontosabb, törvénybe ütköző cselekedetek

A kábítószer csempészésért kiszabható büntetés 15 év fegyháztól a halálbüntetésig terjed.

A homoszexualitást, pornográfiát, prostitúciót szigorúan tiltja a törvény.  

Tilos a fegyveres erők tagjait, létesítményeit fényképezni. 

Gyakran a fontosabbnak ítélt infrastrukturális elemek (pl. hidak) fényképezése is tiltott.

Tilos a védett állatok kivitele az országból és súlyos börtönbüntetést von maga után.

Biztosítás

Utazás előtt javasoljuk, hogy kössenek teljes körű utas és balesetbiztosítást! Biztosítás nélkül elindulni felelőtlenség.

Készpénz

A hitelkártyákat és utazási csekkeket kevés helyen fogadják el. A bankautomaták száma ugyan folyamatosan nő az országban, a lefedettség azonban még korántsem nevezhető elfogadhatónak, ezért javasoljuk, hogy az utazó hozzon magával megfelelő mennyiségű USD készpénzt a tartózkodás költségeinek fedezésére A hamis dollártól tartva előfordulhat, hogy a helyi váltók nem fogadják el az AB és a CB-vel kezdődő sorszámozású amerikai bankjegyeket. Nem fogadják el továbbá a gyűrött, szakadt bankjegyeket, vagy amelyikre tollal korábban ráírtak.

Telefonálás, internet elérés

A nemzetközi GSM roaming szolgáltatás kiépülőben van Mianmarban, azonban külföldre telefonálni még sokszor nehézkes. Internet hozzáférés a felsőbb kategóriás szállodákban van, de a kis sávszélesség miatt jellemzően lassú. 

Ruházat

Tekintettel arra, hogy Mianmarban a trópusi éghajlat dominál, a legpraktikusabb viselet a vékony pamutruha. A hűvös évszakban, és a hegyvidéki területeken pulóver vagy dzseki ajánlott. A templomokba, kolostorokba való belépés előtt mindenfajta lábbelit, valamint a zoknit, harisnyát is le kell venni, a belépés kizárólag mezítláb engedélyezett, a vallási épületek meglátogatása rövidnadrágban és rövid ujjú pólóban tilos.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Yangonban és Mandalayban rutin orvosi vizsgálatokat el lehet végeztetni, de máshol nem garantálható a megfelelő szakképzettségű orvosi háttér. A hazánkétól eltérő higiéniás előírások miatt kerülendő minden sebészeti beavatkozást igénylő kezelés, ellenkező esetben Hepatitis és AIDS fertőzés veszélyével lehet számolni. Általában bármilyen orvosi beavatkozást megelőzően készpénzben ki kell fizetni a kezelés árát.

A dengue láz, malária és egyéb trópusi betegségek egyaránt előfordulnak Mianmarban. A WHO 2010-es adatai szerint a 15 év feletti lakosság 0,6 százaléka HIV pozitív. A madárinfluenza szintén jelen van az országban, de eddig csak egyetlen igazolt esetben mutatták ki emberen.

A csapvíz csak forralva iható, javasoljuk a palackozott víz fogyasztását.

Utazás előtt javasoljuk, hogy konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében pedig vegye fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal (www.oek.hu/oek.web?nid=209&pid=1; tel: 06-1-476 1364).