Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!
Mai napon is érvényes: 2017.09.21.
    

2016. január 1-jétől a diplomata és szolgálati útlevelek birtokosai kivételével megszűnt a vízummentes beutazás lehetősége, így a rövid távra beutazó magyar állampolgároknak vízumot kell kérelmezniük Mongólia Magyarországi Nagykövetségén. 

Ezúton hívjuk fel külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.
 

Elérhető külképviselet/ek: Ulánbátorban nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul van 

Biztonság:

2017-ben eddig több, nagyszabású tüntetés is volt Ulánbátorban, melyek békésen zajlottak le, a hatóságok csak egy kisebb esetben alkalmaztak erőszakot. A jövőben további tüntetések várhatók, ajánlott fokozott elővigyázatosságot tanúsítani, a nagyobb tömegeket és csoportosulásokat elkerülni.

A közbiztonság általános helyzete tükrözi azt a tényt, hogy Mongólia nagyon ritkán lakott, fejlődő ország, egymástól nagy távolságban lévő állami intézményekkel. A mongol emberek többnyire vendégszeretőek és tisztelik a külföldieket bár ez nem mindig tapasztalható Ulánbátorban. Az ország jelentős területei külföldiek által ritkán látogatottak, a városokon kívül mindenképpen célszerű megbízható, helyi kísérővel tartózkodni.

Külföldiek sérelmére nagy számban elkövetett bűncselekményekről nincs tudomásunk, bár elszigetelt esetben volt példa külföldiek ellen elkövetett zaklatásra, nemi erőszakra és gyilkosságra, de ez nem tendencia. A városokban, elsősorban Ulánbátorban a külföldieknek kiemelt óvatossággal kell viselkedniük, mert viszonylag gyakran történnek incidensek, melyek során fizikai erőszak alkalmazására is sor kerülhet. Szórványosan előfordulhat, hogy alkoholos befolyás alatt álló egyének vagy csoportok inzultálják a külföldieket. 

A fővárosban, - főleg a város központban - különösen figyelni kell a kisebb bűncselekményekre, mint például a zsebtolvajlásra, trükkös lopásra, és nem ajánlatos közszemlére tenni az értékes ingóságokat (fényképezőgép, mobiltelefon, ékszer, stb.). Előfordult, hogy a bűncselekményeket szervezett csoportok követték el, akik erőszakkal tartották vissza az áldozatot, míg átkutatták a zsebeit. Zsebtolvajlási és egyéb bűncselekmény kísérlete esetén nem tanácsos a konfrontáció, mert erőszakhoz vezethet.

Óvatos, körültekintő mozgás ajánlott, különösen a Dzsingisz Kán Nemzetközi Repülőtéren, a piacokon, nagyobb tömegrendezvényeken, a bevásárlóközpontokban, a turista látványosságok és népszerűbb vendéglátóipari egységek környékén, valamint az esti és éjjeli órákban. Kerülni kell a főváros külterületeit, a jurtanegyedeket, amelyek kifejezetten veszélyesek.

A városon belüli utazáshoz érdemes engedéllyel rendelkező taxikat igénybe venni, a magántaxikat és jelöletlen gépjárművezetők ajánlatát visszautasítani, mert a normál viteldíj többszörösének visszautasítása kellemetlen szituációkhoz vezethet. A legtöbb taxisofőr nem beszél idegen nyelveket, így érdemes segítséget kérni a hoteltől vagy az étteremtől. Ajánlott a taxikat – főleg nők számára – más személy társaságában igénybe venni. Kerülni kell további, ismeretlen utasok felvételét, mert az ilyen eset akár rablásban is végződhet.

A bűnözés megemelkedhet a júliusi Nádam fesztivál, a nyári turista szezon, a Holdújév Ünnepe alatti és utáni időszakban (január-február).

Ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, akkor az elkövetés helye szerint illetékes rendőrségen kell bejelentést tennie. A mongol rendőrség telefonszáma 102 (vagy +976102). A helyi szokások és jogrendszer folyamatos átalakulása miatt a viták rendezése különösen nehéz külföldiek számára. Egy kisebb vitás (például kártérítési) eset is a külföldi állampolgár kiutazásának tilalmát vonhatja maga után, míg az ügyet nem rendezik.

A nyári időszakban országszerte nagy kiterjedésű erdő- és bozóttüzek fordulhatnak elő, a hatóságok ilyenkor beutazási tilalmat rendelhetnek az oltási munkálatok idejére. Utazás előtt ajánlatos tájékozódni helyi forrásból vagy az utazás szervezőinél, mert a sajtó néha csak késéssel tud pontos információval szolgálni.

Az elmúlt években megemelkedett a szeizmikus aktivitás és a földrengések lehetősége az országban, és ez Ulánbátort is érinti. A mongol hatóságok folyamatosan készülnek, és esetenként tájékoztatást nyújtanak, ugyanakkor ők is elismerték, hogy egy nagyobb erejű földrengés az ulánbátori épületek jelentős részét romba döntheti. Kiutazás előtt érdemes tájékozódni az aktuális helyzetről.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényességének legalább 6 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Tanulmányi, kutatási és gyakornoki célú vízum esetén az útlevél érvényességének legalább 12 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum és a beléptető bélyegző elhelyezhető. 

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása: 

A szülő nélkül, kísérővel (rokon, ismerős) utazó kiskorúak esetében szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges, amelynek formanyomtatványa Mongólia külképviseletein – így a budapesti nagykövetségen is – beszerezhető. 

Amennyiben kiskorú személy az egyik szülővel utazik Mongóliába, mongol részről az utazáshoz nem követelik meg a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatát, ennek ellenére  javasolt  azonban, hogy az utazás  ilyenkor is a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának birtokában történjen.

A kérdéssel kapcsolatos további információért kérjük, hogy mindenképpen forduljon Mongólia Budapesti Nagykövetségéhez.(1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: yEHts92TRNhZ3M4bW9uZ29sZW1iQHQtb25saW5lLmh1)

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Tranzitálás: az ulánbátori reptérnek nincs tranzitterülete ezért egy rövid ideig tartó tranzitálás esetén is vízumot kell kérelmezni.

Vízumkérelem benyújtható Mongólia Budapesti Nagykövetségén (1022 Budapest, Bogár u. 14/C; Tel.: 326-8558, 212-4579 )

Házikedvencek beutazása: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Munkavállalás:

Mongóliában külföldi állampolgár csak megfelelő célú vízum vagy tartózkodási engedély és munkavállalási engedély birtokában vállalhat munkát. A munkavállalási engedélyt a munkáltatónak kell igényelnie, a munkavállalói vízumot mongol külképviseleten kell kérelmezni. Magyar állampolgároknak célszerű előzetesen és alaposan tájékozódni a tervezett munkavállalás pontos feltételeiről és a munkavégzés körülményeiről. Az utóbbi időben több munkavállaló állampolgárunk szembesült azzal, hogy a helyi körülmények és munkafeltételek jelentősen eltértek a meghirdetettektől. Javasoljuk, hogy a munkavállaló kiutazásáról tájékoztassa a Konzuli Szolgálatot. (Adatlap konzuli védelemhez: https://konzved.mfa.gov.hu)

Gépkocsivezetés:

Külföldiek számára nemzetközi vagy a mongol hatóságok által kiadott jogosítványra van szükség az országban történő vezetéshez. Magyarországhoz hasonlóan Mongólia is részese az 1968-as Közúti Közlekedési Egyezménynek (kihirdette: 1980. évi 3. törvényerejű rendelet), így magyar vezetői engedély birtokában a mongol jogosítvány vizsga nélkül kérelmezhető a rendőrségen. (A kérelmezéshez csatolni kell az útlevelet vagy a tartózkodási engedélyt, illetve ezek hiteles másolatát; a külföldi vezetői engedélyt, annak hiteles fordítását, és hiteles másolatát; formanyomtatványt; orvosi igazolást; egy igazolványképet; illetve a díj befizetését igazoló szelvényt.) További információ kapható a +976-7000-6996-os telefonszámon.

További hasznos információt a közlekedésről lentebb olvashat. 

Vám:

Jelenleg nincs tudomásunk különleges vámelőírásokról. A hatóságok gyakran és szigorúan ellenőrzik a régiségek, értékes ásványok és vadásztrófeák kivitelét, emellett szigorúan betartják a lőfegyverek, lőszerek és régiségek be- és kihozatalára vonatkozó szabályokat. Lőfegyverek és lőszerek behozatala a mongol hatóságok előzetes engedélyéhez kötött. Régiségek kiviteléhez különleges vámengedélyre van szükség, amit engedélyezett kereskedő adhat ki, a vásárláskor. További információk találhatók a mongol vámhatóság weboldalán: www.ecustoms.mn.

Ezen a téren is ajánlott kapcsolatba lépni a Mongólia Budapesti Nagykövetségével. (1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: qdppIhStJLi4zDORbW9uZ29sZW1iQHQtb25saW5lLmh1)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Egyéb idegenrendészeti információk:

2016. május 18-án hatályba lépett az új magyar-mongol részleges vízummentességi megállapodás (kihirdette: 2016. évi XIV. törvény). Eszerint a magyar diplomata és szolgálati útlevelek birtokosai, valamint a mongol diplomata és hivatalos útlevelek birtokosai 180 napon belül legfeljebb 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a másik állam területén. 

2015. október 15-étől a mongol hatóságok – a 16 éven aluli és a diplomata útlevelekkel rendelkező személyek kivételével – minden egyes külföldi állampolgártól ujjlenyomatot vesznek határátlépéskor.

Az engedélyezett beutazási céllal megegyező tartózkodás tényét a hatóságok ellenőrizhetik a tartózkodás idején.

Külföldiek csak érvényes útlevél birtokában utazhatnak belföldi vonat- és repülőjáratokon.

30 napnál további tartózkodás esetén, illetve azon személyek számára, akik magán vagy üzleti célból szeretnének Mongólia területén lakni, a belépéstől számított 7 napon beül regisztrálniuk kell magukat a bevándorlási hatóságnál. A tartózkodás céljától függően a regisztráció után vehető át a kártya formátumú tartózkodási engedély, amit a birtokosának mindig magánál kell tartania és a hatóságok kérésére felmutatnia. (A regisztráció során ujjlenyomat is rögzítésre kerül.) 90 napot meghaladó tartózkodás esetén az ország elhagyása előtt kilépő vízumot kell kérelmezni, ugyancsak a bevándorlási hatóságnál. (A regisztrációk elmaradása esetén büntetést róhatnak ki a hatóságok, melynek mértéke akár több száz dollár is lehet.)

A tartózkodási feltételeiről a mongóliai bevándorlási hatóság weboldalán is elérhető általános információ angol nyelven, az alábbi címen: http://immigration.gov.mn/new/?lang=en. Beutazással kapcsolatos további információért forduljon Mongólia Budapesti Nagykövetségéhez. Mindenképpen javasolt a nagykövetség felkeresése, mert a külföldiek beutazása és tartózkodása kapcsán néha eltérő a mongóliai jogértelmezés, ami problémához vezethet be- és kilépés esetén.

Az illegálisan Mongóliában tartózkodó vagy túltartózkodó személyeket a mongol hatóságok kitoloncolhatják.

A mongol idegenrendészeti gyakorlat egy, a magyartól eltérő eleme a tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek munkaidő után történő ellenőrzése. Az ellenőrzéseket nem egy esetben a késő esti órákban végzik, többnyire előzetes egyeztetés után, professzionális és udvarias módon. Az elmúlt időszakban néhány külföldi, tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgár panaszkodott, hogy szenzitív adatokat (pl. banki adatok, vallási hovatartozás) tartalmazó kérdőívet szerettek volna kitöltetni velük. A széleskörű tiltakozások miatt a mongol hatóságok arról tájékoztatták az ulánbátori diplomáciai képviseleteket, hogy beszüntették ezt a gyakorlatot. Javasoljuk a konzulátus felkeresését, ha a helyszíni ellenőrzések során valaki udvariatlan vagy durva bánásmódot tapasztal, vagy szenzitív adatokat kérnek a hatóságok.

Felhívjuk a Mongóliába utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Kínai Népköztársaság Ulánbátori Nagykövetségén az utóbbi időben nehézkes a vízum beszerzése, így egy esetleges Kínába történő továbbutazás esetén mindenképpen ajánlott a vízumot Budapesten kérelmezni.

Tudnivalók az országról

Mongólia páratlan lehetőséget kínál a gyönyörű és változatos tájak, valamint a hagyományok iránt érdeklődő turistáknak. A hatalmas kiterjedésű országban – Ázsiában egyedülálló “szigetként” – együtt élnek a több ezer éves hagyományok a modern életvitellel, ami páratlan élményeket nyújt az idelátogatóknak. Az alábbi tanácsokat mindenképpen érdemes megfontolni, mielőtt bárki útra kelne.

Mongólia nagyterületű ország, gyenge infrastrukturális fejlettséggel, főleg a vidéki területeken. Az ország jelentős részén a mobiltelefonok sem működnek. Az utak, a szálláshelyek fejlettsége és a kommunikációs lehetőségek ennek megfelelően meghatározzák az utazási és tartózkodási lehetőségeket. A nagyvárosokon kívül általában nagyon nehéz idegen nyelvű tájékoztatást kapni, szóban és írásban egyaránt. A terület fejlettségi szintje meghatározza a higiéniai körülményeket is, amelyek a beszerezhető élelmiszerekkel együtt általában szokatlanok lehetnek az európai utazók számára. Ugyanez vonatkozik az éttermekre is, az óvatlan étteremválasztás és táplálkozás könnyen heveny hasmenéssel járó megbetegedésekhez vezethet. A belföldi turizmus folyamatosan fejlődik, azonban az ország egyes körzeteibe nehéz eljutni.

A hotelek és más szálláshelyek tekintetében ajánlott az elővigyázatosság. A kisebb, referenciával nem rendelkező, olcsóbb árfekvésű szálláshelyeken a szállóvendég lopás, trükkös lopás, esetleg rablás áldozatává válhat (adott esetben a személyzet vagy annak egy része is közreműködhet). A bejelentkezés alatt, és szálláshely elfoglalása után nem célszerű az okiratokat, készpénzt és az értéktárgyakat a szálláson hagyni. A turistáknak azt ajánljuk, hogy értékeik megóvására különösen figyeljenek és kerüljék a feltűnő viselkedést. Amennyiben lopás vagy rablás áldozatává válik valaki, kerülje a konfrontációt, de  minden esetben tegyen rendőrségi feljelentést. 

Az ország nagy kiterjedése és alacsony népsűrűsége miatt nem tanácsos egyedül vidékre utazni, még társas utazás során is ajánlott az útitervet valakinek megadni. Ajánlott jól látható, könnyen észrevehető helyen tartani azon személyek elérhetőségeit, akiket az utazót ért vészhelyzet vagy baleset során értesíthetnek a hatóságok. Sporttevékenység (lovaglás, extrém sportok, stb.) során ajánlott a megfelelő védőfelszerelések használata.

Közlekedési helyzet

A főváros népessége az elmúlt 20 évben megtriplázódott, ezzel együtt a gépkocsik száma többszörösére emelkedett, ezért Ulánbátorban folyamatosan hatalmas dugók vannak, továbbá a belvárosban szinte nincs parkolóhely a gépkocsik számára. Az európai autóvezetés szabályai minimálisan sem érvényesülnek, főleg az offenzív vezetési stílus a jellemző, ennek következtében rendkívül sok a koccanásos baleset. Mivel az  autóvezetési morál rendkívül alacsony, külföldieknek nem ajánlott a vezetés. A gépjármű kölcsönzők döntő többségben (kivéve a Sixth) csakis helyi gépkocsivezetővel hajlandók autó bérbeadásra. Az országban jobboldali közlekedés van, ugyanakkor a forgalomba helyezett gépjárművek jelentős része jobbkormányos, ami az alacsony közlekedési morállal együtt veszélyes helyzeteket eredményezhet.

A városok közötti utazások komoly előzetes felkészülést igényelnek, mert nincs megfelelő úthálózat, gyakran csak nyomvonal húzódik a poros, sáros vagy homokos talajon. A jó minőségű utakon viszont jellemző a sebességhatár túlzott mértékű átlépése. A betonozott utak minősége is eltérő, sok a kátyú, gyakori az elővigyázatlan gyalogosközlekedés és a haszonállatok váratlan megjelenése. Az éjszakai vezetés külföldiek számára különösen nem ajánlott. A globális helymeghatározó rendszer (GPS) nem működik megbízhatóan, az ország egyes részein pedig nem érhető el mobiltelefonos kapcsolat. Az országon belüli utazáshoz ezért ajánlott műholdas telefon, megfelelő készletek (víz és élelmiszer), illetve megfelelő ruházat becsomagolása, és megfelelően felkészített gépjármű használata, vagy helyi sofőr bérlése. Gépjármű – különös tekintettel motor – vezetése esetén ajánlott a körültekintő, defenzív jellegű haladás.

Vasúti és buszos közlekedés esetén fennáll a zsebtolvajlás és csempészet veszélye, ezért tanácsos a csomagokra különös figyelmet fordítani, és nem ajánlott ismeretlen személyek csomagjait szívességből átvinni a határon.

Az időjárás szélsőségekkel tarkított: a tél hosszú és hideg (nem ritka a -40 Celsius fok nappal), a nyár rövid és forró, amit gyakran heves viharok enyhítenek. Az időjárás rendkívül gyorsan változhat – akár egy nap alatt megtapasztalható mind a négy évszak –, így nyári utazás esetén is ajánlott meleg ruha becsomagolása. A páratartalom egész évben rendkívül alacsony. Nagyobb viharok esetén fokozott elővigyázatossággal ajánlott közlekedni, mert a vízelvezetés nem megoldott a városokban.

A nyári időszakban országszerte nagy kiterjedésű erdő- és bozóttüzek fordulhatnak elő, a hatóságok ilyenkor beutazási tilalmat rendelhetnek az oltási munkálatok idejére. Utazás előtt ajánlatos tájékozódni helyi forrásból vagy az utazás szervezőinél, mert a sajtó néha csak késéssel tud pontos információval szolgálni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Felhívjuk a Mongóliába látogató turisták figyelmét, hogy a nagy távolságok és az infrastruktúra fejletlensége miatt a Konzuli Szolgálat adott esetben csak késéssel tud segítséget nyújtani a bajba jutott állampolgároknak. Az utazás megtervezésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a meghirdetett és megígért szolgáltatások a valóságban elmaradhatnak az elvárásoktól vagy az előzetes megegyezéstől. Néhány utazásszervező az utazás vagy a konkrét program megkezdése előtt olyan nyilatkozatot irat alá, ami  a szolgáltatás nyújtóját mentesíti a felelősség alól baleset esetén, amit az infrastruktúra és az egészségügyi ellátórendszer fejletlensége is súlyosbít, így hangsúlyozzuk, hogy ajánlott a mindenre (pl. a légi szállításra,  azaz légi úton történő mentésre és hazaszállításra) kiterjedő balesetbiztosítás megkötése. 

Közegészségügyi téren Mongólia magán viseli a fejlődő országok jellegzetességeit. Gyengén működik az ingyenes orvosi és életmentési rendszer, külföldinek az orvosi ellátásért fizetni kell, amit az orvosok gyakran előre kérnek. Az egészségügyi intézmények technikai, személyzeti és gyakran higiéniai problémákkal küzdenek, így európai szintű orvosi ellátás csak nagyon korlátozottan vehető igénybe, különösen vonatkozik ez az ország vidéki területeire. Angol, német és francia nyelven beszélő orvosok leginkább csak a magántulajdonban levő egészségügyi intézményekben érhetők el, így szükség lehet egy tolmácsra. 

A folyóvizek az ország egy részében kifejezetten szennyezettek lehetnek és a csapvíz közvetlen fogyasztásra sem ajánlott, tanácsos annak felforralása. Palackozott víz általában beszerezhető és veszélyek nélkül fogyasztható.

A nagyobb városok levegője szennyezett, Ulánbátorban a levegő nitrogén-dioxid és kén-dioxid szintje jóval (néha 22-szeresen) haladja meg a határértéket, ugyanez vonatkozik a szálló porra, ami a szemcsék méretétől függően akár a határérték 2-szeresétől (2,5 mikronnál kisebb) 19-szereséig (10 mikronnál kisebb) is terjedhet. Ulánbátor a téli időszakban (október-április) elsősorban a jurtanegyed kályháiból, az erőművek füst kibocsátásából, továbbá a jelentős számú gépkocsi kipufogógázból származó légszennyezettség miatt a világ második legszennyezettebb levegőjű városa. A fenti időszakban utazók számára ajánlott szűrőmaszk beszerzése és viselése.

A fertőző betegségek száma évek óta növekedést mutat. Az Egészségügyi Világszervezet (World Healt Organization, WHO) a Hepatitis A és a tetanusz elleni védőoltásokat ajánlott, a Hepatitis B, a veszettség, a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás és tífusz elleni védőoltásokat pedig a megfontolandó kategóriába helyezi. 2016-ban kanyaró járvány tört ki Mongóliában, a járványra – amit több halálos áldozatot követelt, több, mint 30 ezren betegedtek meg – a WHO is felhívta az utazók figyelmét.

A fentiek mellett gyakran előforduló megbetegedés még a tuberkulózis, bárányhimlő, a gombás fertőzések, valamint a száj- és körömfájás. Vidéki területen rendszeresen előfordul himlő az állatok körében, de elszigetelten lépfene-járvány is kitörhet.

A közegészségügyi helyzetre és arra való tekintettel, hogy a társadalom egy jelentős része nem kapta meg gyerekkorában a kötelező védőoltásokat, ajánlott a háziorvos tanácsát kérni és megfontolni a fenti oltások beadását, illetve a kötelező oltások ismételt felvételét.

A mentőszolgálat telefonszáma 103.