Ázsia

Utoljára módosítva: 2017. 02. 13.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt, csak a dátum frissült!    

2016. január 1-jétől a diplomata és szolgálati útlevelek birtokosai kivételével megszűnt a vízummentes beutazás lehetősége, így a rövid távra beutazó magyar állampolgároknak vízumot kell kérelmezniük Mongólia Magyarországi Nagykövetségén. 

Ezúton hívjuk fel külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Ulánbátorban nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul van 

Biztonság:

A közbiztonság általános helyzete tükrözi azt a tényt, hogy Mongólia nagyon ritkán lakott, fejlődő ország, egymástól nagy távolságban lévő állami intézményekkel. Ugyanakkor a mongol emberek többnyire vendégszeretőek és tisztelik a külföldieket (ez alól Ulánbátor főváros kivétel). Az ország jelentős területei külföldiek által ritkán látogatottak, a városokon kívül mindenképpen célszerű helyi kísérővel tartózkodni.

Külföldiek sérelmére nagy számban elkövetett bűncselekményekről nincs tudomásunk. A városokban, elsősorban Ulánbátorban a külföldieknek kiemelt óvatossággal kell viselkedniük, mert viszonylag gyakran történnek incidensek, melyek során fizikai erőszak alkalmazására is sor kerülhet, akár a városközpontban is. Szórványosan előfordulhat, hogy alkoholos befolyás alatt álló egyének vagy csoportok inzultálják a külföldieket. A mongol Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint 2015-ben nőtt a bűncselekmények, ezáltal a bűncselekmények miatt megsérült vagy elhalálozott emberek száma, bár külföldiekre nézve nincsenek adatok ebből a szempontból.

A fővárosban különösen figyelni kell a kisebb bűncselekményekre, mint például a zsebtolvajlásra, trükkös lopásra, és nem ajánlatos közszemlére tenni az értékes ingóságokat (fényképezőgép, mobiltelefon, ékszer, stb.). Előfordult, hogy a bűncselekményeket szervezett csoportok követték el, akik erőszakkal tartották vissza az áldozatot, míg átkutatták a zsebeit. Zsebtolvajlási és egyéb bűncselekmény kísérlete esetén nem tanácsos a konfrontáció, mert erőszakhoz vezethet.

A bűnözés megemelkedhet a júliusi Nádam fesztivál, a nyári turista szezon, a Holdújév Ünnepe alatti és utáni időszakban (január-február).

Óvatos, körültekintő mozgás ajánlott, különösen a Dzsingisz Kán Nemzetközi Repülőtéren, a piacokon, nagyobb tömegrendezvényeken, a bevásárlóközpontokban, a turista látványosságok és népszerűbb vendéglátóipari egységek környékén, valamint az esti és éjjeli órákban. Kerülni kell a főváros külterületeit, a jurtanegyedeket, amelyek kifejezetten veszélyesek.

A városon belüli utazáshoz érdemes engedéllyel rendelkező taxikat igénybe venni, a magántaxikat és jelöletlen gépjárművezetők ajánlatát visszautasítani, mert a normál viteldíj többszörösének visszautasítása kellemetlen szituációkhoz vezethet. A legtöbb taxisofőr nem beszél idegen nyelveket, így érdemes segítséget kérni a hoteltől vagy az étteremtől. Ajánlott a taxikat – főleg nők számára – más személy társaságában igénybe venni. Kerülni kell további, ismeretlen utasok felvételét, mert az ilyen eset akár rablásban is végződhet.

A helyi szokások és jogrendszer viszonylagos fejletlensége és folyamatos átalakulása miatt a viták rendezése különösen nehéz külföldiek számára. Egy kisebb vitás (például kártérítési) eset is a külföldi állampolgár kiutazásának tilalmát vonhatja maga után, míg az ügyet nem rendezik.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényességének legalább 6 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Tanulmányi, kutatási és gyakornoki célú vízum esetén az útlevél érvényességének legalább 12 hónappal meg kell haladnia a tervezett távozás időpontját. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum és a beléptető bélyegző elhelyezhető. 

Ideiglenes útlevél:

NEM

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKiskorúak beutazása: 

A szülő nélkül, kísérővel utazó kiskorúak esetében szülői hozzájáruló nyilatkozat szükséges, amelynek formanyomtatványa Mongólia külképviseletein – így a budapesti nagykövetségen is – beszerezhető. 

Amennyiben kiskorú személy az egyik szülővel utazik Mongóliába, mongol részről az utazáshoz nem követelik meg a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatát,ennek ellenére  javasolt  azonban, hogy az utazás  ilyenkor is a másik szülő hozzájáruló nyilatkozatának birtokában történjen.

A kérdéssel kapcsolatos további információért kérjük, forduljon Mongólia Budapesti Nagykövetségéhez.(1022 Budapest, Bogár u. 14/C.; Tel.: 326-8558, 212-4579; E-mail: IHNqKMGGZojpUlkQZS3MjjbW9uZ29sZW1iQHQtb25saW5lLmh1)

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges.

Vízum egyéb célú beutazás esetén: Vízum beszerzése szükséges

Tranzitálás: az ulánbátori reptérnek nincs tranzitterülete ezért egy rövid ideig tartó tranzitálás esetén is vízumot kell kérelmezni.

Vízumkérelem benyújtható Mongólia Budapesti Nagykövetségén (1022 Budapest, Bogár u. 14/C; Tel.: 326-8558, 212-4579 )

Házikedvencek beutazása: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Munkavállalás:

Mongóliában külföldi állampolgár csak megfelelő célú vízum vagy tartózkodási engedély és munkavállalási engedély birtokában vállalhat munkát. A munkavállalási engedélyt a munkáltatónak kell igényelnie, a munkavállalói vízumot mongol külképviseleten kell kérelmezni. Magyar állampolgároknak célszerű előzetesen és alaposan tájékozódni a tervezett munkavállalás pontos feltételeiről, a munkavégzés körülményeiről. Az utóbbi időben több munkavállaló állampolgárunk szembesült azzal, hogy a helyi körülmények és munkafeltételek jelentősen eltértek a meghirdetettektől. Javasoljuk, hogy a munkavállaló kiutazásáról tájékoztassa a Konzuli Szolgálatot. (Adatlap konzuli védelemhez: https://konzved.mfa.gov.hu)

Vám:

Jelenleg nincs tudomásunk különleges vámelőírásokról. A hatóságok gyakran és szigorúan ellenőrzik a régiségek, értékes ásványok és vadásztrófeák kivitelét. További információk találhatók a mongol vámhatóság weboldalán: www.ecustoms.mn.

Egyéb idegenrendészeti információk:

2016. május 18-án hatályba lépett az új magyar-mongol részleges vízummentességi megállapodás (kihirdette: 2016. évi XIV. törvény). Eszerint a magyar diplomata és szolgálati útlevelek birtokosai, valamint a mongol diplomata és hivatalos útlevelek birtokosai 180 napon belül legfeljebb 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak a másik állam területén. 

2015. október 15-étől a mongol hatóságok – a 16 éven aluli és a diplomata útlevelekkel rendelkező személyek kivételével – minden egyes külföldi állampolgártól ujjlenyomatot vesznek határátlépéskor.

Az engedélyezett beutazási céllal megegyező tartózkodás tényét a hatóságok ellenőrizhetik a tartózkodás idején. Kereskedelmi szálláshelyen az intézmény gondoskodik a külföldi bejelentéséről. Amennyiben magánszállást vesznek igénybe, a helyi rendőrségen be kell jelentkezni. Külföldiek csak érvényes útlevél birtokában utazhatnak belföldi vonat- és repülőjáratokon.

30 napnál további tartózkodás esetén, illetve azon személyek számára, akik magán vagy üzleti célból szeretnének Mongólia területén lakni, a belépéstől számított 7 napon beül regisztrálniuk kell magukat a bevándorlási hatóságoknál; az ország elhagyása előtt pedig kilépő vízumot kell kérelmezniük ugyanott, azaz ki kell regisztrálniuk magukat. (A regisztráció elmaradása esetén büntetést róhatnak ki a hatóságok, melynek mértéke akár több száz dollár is lehet.)

A tartózkodási feltételeiről a mongóliai bevándorlási hatóság weboldalán is elérhető általános információ angol nyelven, az alábbi címen: http://immigration.gov.mn/new/?lang=en. Javasoljuk, hogy a beutazással kapcsolatos további információért forduljon Mongólia Budapesti Nagykövetségéhez. Mindenképpen javasolt a nagykövetség felkeresése, mert a külföldiek beutazása és tartózkodása kapcsán néha eltérő a mongóliai jogértelmezés.

A mongol idegenrendészeti gyakorlat egy, a magyartól eltérő eleme a tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek munkaidő után történő ellenőrzése. Az ellenőrzéseket nem egy esetben a késő esti órákban végzik, többnyire előzetes egyeztetés után, professzionális és udvarias módon. Az elmúlt időszakban néhány külföldi, tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgár panaszkodott, hogy szenzitív adatokat (pl. banki adatok, vallási hovatartozás) tartalmazó kérdőívet szerettek volna kitöltetni velük. A széleskörű tiltakozások miatt a mongol hatóságok arról tájékoztatták az ulánbátori diplomáciai képviseleteket, hogy beszüntették ezt a gyakorlatot. Javasoljuk a konzulátus felkeresését, ha a helyszíni ellenőrzések során valaki udvariatlan vagy durva bánásmódot tapasztal vagy szenzitív adatokat kérnek a hatóságok.

Tudnivalók az országról

Mongólia páratlan lehetőséget kínál a gyönyörű és változatos tájak, valamint a hagyományok iránt érdeklődő turistáknak. A hatalmas kiterjedésű országban – Ázsiában egyedülálló “szigetként” – együtt élnek a több ezer éves hagyományok a modern életvitellel, ami páratlan élményeket nyújt az idelátogatóknak, de vidéken senki ne számítson európai színvonalú körülményekre. Az alábbi tanácsokat mindenképpen érdemes megfontolni, mielőtt bárki útra kelne.

Mongólia nagyterületű ország, gyenge infrastrukturális fejlettséggel. Az ország jelentős részén a mobiltelefonok sem működnek. Az utak, a szálláshelyek fejlettsége és a kommunikációs lehetőségek ennek megfelelően meghatározzák az utazási és tartózkodási lehetőségeket. A nagyvárosokon kívül általában nagyon nehéz idegen nyelvű tájékoztatást kapni, szóban és írásban egyaránt. A terület fejlettségi szintje meghatározza a higiéniai körülményeket is, amelyek a beszerezhető élelmiszerekkel együtt általában szokatlanok lehetnek az európai utazók számára. Ugyanez vonatkozik az éttermekre is, az óvatlan étteremválasztás és táplálkozás könnyen heveny hasmenéssel járó megbetegedésekhez vezethet. A belföldi turizmus folyamatosan fejlődik, azonban az ország egyes körzeteibe nehéz eljutni. A hotelek és más szálláshelyek tekintetében ajánlott az elővigyázatosság. A kisebb, referenciával nem rendelkező, olcsóbb árfekvésű szálláshelyeken a szállóvendég lopás, trükkös lopás, esetleg rablás áldozatává válhat (adott esetben a személyzet vagy annak egy része is közreműködhet). A bejelentkezés alatt, és szálláshely elfoglalása után nem célszerű az okiratokat, készpénzt és az értéktárgyakat a szálláson hagyni. A magyar turistáknak azt ajánljuk, hogy értékeik megóvására különösen figyeljenek és kerüljék a feltűnő viselkedést. Amennyiben lopás vagy rablás áldozatává válik valaki, kerülje a konfrontációt, de  minden esetben tegyen rendőrségi feljelentést. 

Közlekedési helyzet

A főváros népessége az elmúlt 20 évben megtriplázódott és a gépkocsik száma többszörösére emelkedett, ezért Ulánbátorban folyamatosan hatalmas dugók vannak, továbbá a belvárosban szinte nincs parkolóhely a gépkocsik számára. Az európai autóvezetés szabályai minimálisan sem érvényesülnek, főleg az offenzív vezetési stílus a jellemző. Az autóvezetési morál rendkívül alacsony, külföldieknek nem ajánlott a vezetés. Rendkívül sok a koccanásos baleset. A gépkocsi kölcsönzők döntő többségben (kivéve a Sixth) csakis helyi gépkocsivezetővel hajlandók autó bérbeadásra.

A városok közötti utazások komoly előzetes felkészülést igényelnek, mert nincs megfelelő úthálózat, gyakran csak nyomvonal húzódik a poros, sáros vagy homokos talajon. A betonozott utak minősége is eltérő, sok a kátyú, és gyakori az elővigyázatlan gyalogosközlekedés és a haszonállatok váratlan megjelenése. Az éjszakai vezetés külföldiek számára nem ajánlott. A globális helymeghatározó rendszer (GPS) nem működik megbízhatóan, az ország egyes részein pedig nem érhető el mobiltelefonos kapcsolat. Az országon belüli utazáshoz ezért ajánlott műholdas telefon, megfelelő készletek (víz és élelmiszer), illetve megfelelő ruházat becsomagolása, és megfelelően felkészített gépjármű használata, vagy helyi sofőr bérlése.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Felhívjuk a Mongóliába látogató turisták figyelmét, hogy a nagy távolságok és az infrastruktúra fejletlensége miatt a Konzuli Szolgálat adott esetben csak késéssel tud segítséget nyújtani a bajba jutott állampolgároknak. Az utazás megtervezésekor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a meghirdetett és megígért szolgáltatások a valóságban elmaradhatnak az elvárásoktól vagy az előzetes megegyezéstől. Néhány utazásszervező az utazás vagy a konkrét program megkezdése előtt olyan nyilatkozatot irat alá, ami  a szolgáltatás nyújtóját mentesíti a felelősség alól baleset esetén, amit az infrastruktúra és az egészségügyi ellátórendszer fejletlensége is súlyosbít, így hangsúlyozzuk, hogy ajánlott a mindenre (pl. a légi szállításra) kiterjedő balesetbiztosítás megkötése. 

Közegészségügyi téren Mongólia magán viseli a fejlődő országok jellegzetességeit. Gyengén működik az ingyenes orvosi és életmentési rendszer, külföldinek az orvosi ellátásért fizetni kell. Az egészségügyi intézmények technikai, személyzeti és gyakran higiéniai problémákkal küzdenek, így európai szintű orvosi ellátás csak nagyon korlátozottan vehető igénybe, különösen vonatkozik ez az ország vidéki területeire. Angol, német és francia nyelven beszélő orvosok leginkább csak a magántulajdonban levő egészségügyi intézményekben érhetők el, így szükség lehet egy tolmácsra. 

Vidékre történő utazások esetén mindenképpen ajánlott olyan egészségbiztosítás kötése, ami a helikopteres mentést és a hazaszállítást is fedezi. Vidéken az orvos ellátás színvonala rendkívül alacsony. 

2014-hez viszonyítva, 2015-ben 2,1-szeresére nőtt a fertőző megbetegedések száma. Ez a szám a kanyaró terjedésének köszönhető, de a mumpsz és a tuberkulózis mellett, – bár jelenleg csökkenő tendenciát mutat – a hepatitis előfordulásának esélye még mindig jóval magasabb, mint más országokban, ezért utazás előtt ajánlott a megfelelő védőoltások beadatása. A tuberkulózis még mindig egészségügyi problémát jelent, évente 100.000 lakosra 177 új megbetegedés jut, de becslések szerint a valós szám magasabb lehet.

Vidéki területeken 2015-ben lépfene-járvány is előfordult, de száj- és körömfájásra is volt példa. Járványveszély esetén az ország egyes területeit lezárhatják.

A folyóvizek az ország egy részében kifejezetten szennyezettek és a csapvíz közvetlen fogyasztásra sem ajánlott, tanácsos annak felforralása. Palackozott víz általában beszerezhető és veszélyek nélkül fogyasztható.

A nagyobb városok levegője szennyezett, Ulánbátorban a levegő nitrogén-dioxid és kén-dioxid szintje jóval (néha 22-szeresen) haladja meg a határértéket, ugyanez vonatkozik a szálló porra, ami a szemcsék méretétől függően akár a határérték 2-szeresétől (2,5 mikronnál kisebb) 19-szereséig (10 mikronnál kisebb) is terjedhet. Ulánbátor a téli időszakban (október-április) elsősorban a jurtanegyed kályháiból, az erőművek füst kibocsátásából, továbbá a jelentős számú gépkocsi kipufogógázból származó kibocsátás miatt a világ második legszennyezettebb levegőjű városa.

Az utazás megtervezésekor ajánlott figyelembe venni, hogy az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetése szerint elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett a kanyarós megbetegedések száma. Mongólia minden tartományában történtek megbetegedések, de Ulánbátor és Uvurkhangai tartomány a leginkább érintettek. A Mongol Egészségügyi és Sportminisztérium adatai szerint a betegségnek és szövődményeinek 2016 első négy hónapjában 105 halálos áldozata volt. Javasoljuk, hogy utazás előtt a védőoltás beszerzéséről gondoskodjanak.