Ázsia

Mai napon is érvényes: 2018.09.23. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Islamabadban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

2018.08.30.
Az elmúlt hetekben a Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) szélsőséges vallási párt több tüntetést is tartott Iszlámábádban tiltakozásul a holland szélsőjobboldali politikus, Geert Wilders és pártja, a Holland Szabadságpárt által megrendezni kívánt, a muszlim szélsőségesek által istenkáromlónak tartott „Mohammed karikatúra verseny miatt”, melynek a hágai parlament adna otthont. A TLP egy nagyszabású tiltakozó menetet jelentett be, mely augusztus 29-én Lahorból indult és előre láthatólag augusztus 31-ére éri el a fővárost. A párt által szervezett korábbi demonstrációk agresszív jellegére tekintettel a rendőrség és a hadsereg nagy erőkkel készül a biztosításra. Többezer aktivistára számítanak, akik nem riadnak vissza az erőszak alkalmazásától sem. Nem kizárható egy országos szintű, hosszabb ideig elhúzódó, erőszakos tiltakozási hullám. Felhívjuk a Pakisztánban tartózkodó, vagy beutazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy legyenek a szokásosnál is elővigyázatosabbak, kövessék nyomon a biztonsági helyzettel kapcsolatos híradásokat és kerüljék el a vallási és a politikai rendezvények helyszíneit. Továbbá kérjük vegyék figyelembe, hogy az istenkáromlás és a próféta nyilvános megsértése Pakisztánban rendkívül súlyos bűncselekménynek minősül, az esetek többsége azonban vádemelés vagy bármilyen hatósági intézkedés nélkül rendszerint atrocitásba torkollik

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Pakisztán alábbi területei utazás és ott tartózkodás szempontjából az "I. nem javasolt" kategóriába tartoznak (az utazási szerződésről szóló 472/2017. (XII. 28.) Korm. rendelet  9.§ (1) és (2) bekezdésének hatálya alá tartozó területek): 

 • Kasmír Pakisztán által ellenőrzött területe (Azad Jammu és Kashmir),
 • Khyber / Pakhtunkhwa tartomány (korábbi Északnyugati Határtartomány, NWFP), és fővárosa Pesavár (Peshawar),
 • Szövetségi Irányítású Törzsi Területek (FATA),
 • Gilgit-Baltisztán (Gilgit-Baltistan),
 • Beludzsisztán (Baluchistan) tartomány és fővárosa Kvetta (Quetta),
 • Dél-Pandzsáb (Punjab tartomány déli része),
 • Karacsi (Karachi) nagyváros külső kerületei.

Az ország többi területe az utazás és ott tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtőországok és térségek" kategóriájába tartozik.

A külföldiek beutazása a pakisztáni Külügyminisztérium előzetes engedélyéhez (NOC = No Objection Certificate) kötött az ország alábbi területeire:

 • Pandzsáb (Punjab) tartomány alábbi területei: Tehsil Kahuta (District Rawalpindi); Tehsil Fateh Jang; Tehsil Attock; Tehsil Khushab; Tehsil Dera Ghazi Khan; Basal (Attock Road Area); Jauharabad (Muzaffargarh Road Area); a pakisztáni-indiai határ mentén levő 16 km-es (10 mérföld) sáv (kivéve: a Wagah Checkpost-on vagy más, engedélyezett ellenőrzőponton áthaladó, Indiába vezető autóutat).
 • Szind (Sindh) tartomány alábbi területei: a pakisztáni-indiai határ mentén levő 16 km-es sáv (kivéve: az engedélyezett ellenőrzőponton áthaladó, Indiába vezető autóutat).
 • Beludzsisztán tartomány alábbi területei: Quetta; Sibi és Kalat Division (kivéve az alábbi területeket: Quetta városa, Quetta – Chaman Road, Quetta – Ziarat Road és Ziarat, Quetta – Zahidan Road, Quetta – Sibi – Jaccobabad – Sukkur Road, Zahidan – Quetta – Lora Lai – Dera Ghazi Khan Road); a pakisztáni-afgán határ mentén levő 6 km-es sáv; District Chagi.
 • Khyber Pakhtunkhwa alábbi területei: a pakisztáni-afgán határ mentén levő 16 km-es sáv (kivéve: Wakhan, Afganisztán, a Chitral körzetével határos terület, ahol ez 18 km).
 • FATA alábbi területei: Kurram Agency; North and South Waziristan Agencies; Malakand Division (Bajaur, Kot és Agra); Dir District (Niagdara és Usheri Darra); Mohmand Agency (kivéve: Warsak Dam és Power House); Khyber Agency (kivéve: Peshawar – Torkham Road); Kohat District és Darra Adam Khel térséghez tartozó törzsi területek (kivéve: Peshawar – Kohat Road; Bannu és D. I. Khan District térséghez tartozó különleges területek.
 • Azad Kashmir alábbi területei: az Ellenőrzési Vonal (Line of Control, LoC) mentén lévő 16 km-es sáv.
 • Gilgit-Baltisztán (Gilgit-Baltistan, korábbi Északi Területek, Northern Areas) alábbi területei: az Ellenőrzési Vonal menti és a pakisztáni-kínai határ menti 16 km-es sáv.

Felhívjuk az országban tartózkodó, illetve ide utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy fokozott figyelemmel és óvatossággal járjanak el az országban történő utazás közben, nagyobb körültekintéssel legyenek, ha zsúfolt bevásárló helyre, vagy a külföldiek által látogatott étterembe mennek.

A fővárosban, Iszlámábádban kerülendő helyek: piacok, Kohsar-market, Centaurus bevásárló központ. A helyi taxi igénybevétele nem tanácsos, inkább megbízható utazási iroda által kölcsönzött gépjárművet célszerű igénybe venni sofőrrel együtt, aki ismeri a nyelvet és a környéket. Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy még bérelt biztonsági fegyveres kísérettel sem tanácsos az alábbi országrészek és városok látogatása: FATA területek ( Federal Administered Tribal Area ), Khyber Pakthunkwa- Afganisztánnal határos területe, - Quetta, és Peshawar városok.

A hadsereg 2014 júniusában, Észak-Vazirisztánban offenzívát indított a területen megbújó terrorista szervezetek ellen. A hadműveletek jelenleg elsősorban Shawal környékén zajlanak, ezért javasoljuk a Pakisztánban tartózkodó, illetve az országba utazó magyar állampolgároknak, hogy kerüljék el – az utazásra egyébként sem javasolt – területet. Pandzsáb tartomány déli részében a hadsereg több kisebb műveletet hajt végre a térségben tevékenykedő terrorista csoportok felszámolása érdekében, továbbra sem javasoljuk a térségbe utazást.

1. Terrorizmus

Továbbra is fennáll a merényletek veszélye Pakisztánban. A terrorfenyegetés nem korlátozódik csupán az afgán határmenti területekre.

Nyugati érdekeltségek és személyek Pakisztán egész területén terrorista támadások potenciális célpontjai lehetnek. A nagyvárosokban fokozott a fenyegetettség veszélye szállodák, klubok, éttermek, imahelyek és a külföldiek által látogatott közterületek környékén. Kiemelt célpontnak számítanak a kormányzati épületek, a biztonsági erők gépjármű konvojai, ellenőrző pontjai és tagjai, a piacok és bevásárló központok is. Gyakorivá váltak a vallási extrémizmus erőszakos megnyilvánulási formái főleg a muzulmán síiták és szunniták között, de több atrocitás érte a keresztény kisebbséget is (bombamerényletek, keresztény enklávék felgyújtása). Tanácsos elkerülni az olyan nyilvános helyszíneket, ahol nagyobb tömeg gyűlik össze.

A fővárosban, Iszlámábádban az elmúlt időszakban is történtek erőszakos bűncselekmények, az emberrablások, egyéb rablások száma növekedett. Tervezett és jól megszervezett terrortámadások lehetősége nem kizárható, és a főváros változatlanul kiemelt célpont a terroristák számára. 

2. Bűnözés

A bűnözés veszélye kiemelkedően magas Karacsiban. Beludzsisztán, Szind, Khyber Pakhtunkhwa és a FATA jelentős részén a központi hatalom nem tud érvényt szerezni a jog és törvény előírásainak. A széles skálán mozgó bűnözés leggyakrabban előforduló esetei: vallási szektás és törzsi alapú támadások, célzott gyilkosságok, fegyveres rablás, emberrablás, közterületeken (piacok, irodák, tömegközlekedési eszközök stb.) elkövetett gyilkosság és bombatámadás. 

Pakisztánban található a világ harmadik legnagyobb hacker közössége, ezért az innen indított internetes vásárlásokat az Európai bankok „gyanús tranzakciónak” minősíthetik és megtagadhatják. Sok esetben emiatt tiltottak le magyar bankkártyát, így a készpénzes fizetés javasolt egész Pakisztán területén. A pakisztáni ATM-ek használata azok megbízhatatlansága valamint a biztonsági hiányosságai miatt szintén nem ajánlott. 

Rövid előzetes bejelentést követően Pakisztán egész területén előfordulhatnak nagy létszámú és veszélyessé váló tüntetések. Célszerű figyelemmel kísérni a helyi angol nyelvű sajtó tüntetésekkel és gyűlésekkel kapcsolatos híreit és kerülni a demonstrációkat.

A vallási és nemzeti ünnepek Pakisztánban minden esetben szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlanak. Mindenképp kerüljük a fokozott biztonsági kockázatot jelentő tömegrendezvényeket.

Fontosabb vallási és egyéb ünnepek 2018-ban:

 • Február 05. Kasmír Nap
 • Március 23. Pakisztán Nap
 • Május 1. Munka Ünnepe
 • Június 15.* Eid-ul-Fitr (Ramadánt lezáró ünnep)
 • Augusztus 22-23.* Eid-ul-Azha (áldozati ünnep)
 • Szeptember 20.* Ashura (a Muharram 10. napja)
 • November 20.* Eid Milad un-Nabi (Mohamed próféta születése)
 • December 25. Quaid-e-Azam Muhammad Ali Jinnah születésének évfordulója

A *-gal jelölt vallási ünnepek a holdnaptárhoz igazodnak, azok Gergely-naptár szerinti időpontja évente változik. A pakisztáni szokások és tapasztalatok szerint az ünnepeket előszeretettel kötik össze a hétvégékkel is.

3. Természeti katasztrófák

Elsősorban földrengéssel kell számolni, különösen az ország északi részén és az afgán határ mentén. Az északi, hegyvidéki területeken gyakoriak a lavinák, sziklaomlások. A nyári időszakban kialakuló nagy erejű ciklonok elsősorban az ország déli, tengerparti övezeteiben és nagyvárosaiban okozhatnak jelentős áradást és pusztítást. Különösen a zsúfolt pakisztáni nagyvárosokban gyakoriak a sok halálos áldozattal járó tűzesetek főleg a gázcsövek és konvektorok szerelési-karbantartási hiányosságai miatt.

A monszun időszakban számolni lehet pusztító árvizekkel, földcsuszamlásokkal is. Télen az ország északi részén állandó a lavinaveszély. Ebben az időszakban az északi hegyek hágóit lezárják, túlnyomó részük járhatatlan.

4. Pakisztáni állami, önkormányzati hatóságok és intézmények viszonya magyar állampolgárokhoz

A pakisztáni hatóságok a velük kapcsolatba kerülő külföldi állampolgárokkal általában udvariasak. A kiterjedt bürokrácia és korrupció miatt azonban mindenféle ügyintézés lassú és körülményes. Felhívjuk a figyelmet, hogy az itt elkövetett bűncselekmények (főleg kábítószer-csempészet) következményei a helyi embertelen börtönviszonyok miatt súlyosak lehetnek. A rendőri – ügyészi – bírói leterheltség miatt hosszú ideig tart a vizsgálat és a magas korrupciós ráta miatt még az egyszerű megítélésű ügyekben sem lehet biztos senki annak kimenetelében.

Az istenkáromlási (Blashpemy) törvény alapján akár halálbüntetéssel is sújtható az a személy, aki a prófétára sértő kijelentést tesz, vagy a Koránt megrongálja, ezért kérjük, hogy erre fokozottan figyeljenek.

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek a vízumkérelem benyújtásakor 6 hónapig, az országba történő belépéstől számítva még legalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie. Az útlevél legalább két üres oldalt kell, hogy tartalmazzon, ahova a vízum elhelyezhető.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A 18. életévüket be nem töltött személyek kísérő nélküli beutazásával kapcsolatban kérjük, érdeklődjön a budapesti pakisztáni nagykövetség konzuli részlegén http://mofa.gov.pk/hungary.  

Vízum:

Magyar állampolgárok kizárólag a Pakisztáni Iszlám Köztársaság budapesti Nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be az országba.

Az érvényes vízumon kívül az országba történő belépéshez rendelkezniük kell a kitöltött belépési adatlappal (a formanyomtatvány elérhető a határon, illetve jellemzően azt már a repülőút alatt a légitársaság kiosztja és ott érdemes kitölteni, így lerövidítve az egyébként is hosszadalmas beléptetést az úti okmányok ellenőrzésekor), retúr repülőjeggyel, pénzügyi fedezettel valamint biztosítással. A vízumkérelemhez benyújtandó dokumentumok listájához kérjük, keresse fel a budapesti pakisztáni nagykövetség honlapját: http://mofa.gov.pk/hungary  

Egyéb utazási információk:

Pakisztán területét kizárólag érvényes útlevéllel lehet elhagyni.  Tekintettel arra, hogy az elmúlt években az ország a polio vírus exportálójává vált a térségben, az országból kiutazók esetében kérhetik annak igazolását, hogy a kiutazni szándékozó személy rendelkezik a vírus elleni védőoltással, az oltási könyv bemutatását kérhetik a hatóságok kiutazásnál. Az oltásnak 4 héttel az utazást megelőzően, illetve egy éven belül kell érvényesnek lennie. Javasoljuk továbbá, hogy a tervezett beutazás előtt a helyi higiéniai viszonyokra tekintettel, a 2 hetet meghaladó tartózkodás esetén tífusz, Hepatitis A/B/C, valamint a háziorvos ajánlására egyéb védőoltásokat az országba történő belépés előtt 1 hónappal szerezzék be.

Házikedvencek beutazása: 

Javasoljuk, hogy forduljon állatorvosához, vegye fel a kapcsolatot a budapesti pakisztáni nagykövetség konzuli részlegének munkatársaival.
Telefon: 06-1-355-8017.

További tájékoztatást az alábbi oldalakon talál:

Vám:

Az országba alkohol be- és kivitele szigorúan tilos, amely jogszabály betartását a vámtisztviselők nagy alapossággal ellenőrzik. Érkezéskor és távozáskor a repülőtéren minden csomagot átvilágítanak. 

További információért kérjük keresse fel az Iszlámábádi Nemzetközi Repülőtér honlapját:
www.islamabadairport.com.pk/Procedures/Pro-CustomRules.aspx

Vámszabályok: www.fbr.gov.pk 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról 

Pénznem:

Az országban használt törvényes fizető eszköz: pakisztáni rúpia, PKR

Ivóvíz, étkezés:

Semmilyen körülmények között (még szállodában sem) tanácsos a csapvíz fogyasztása, csak a palackozott víz biztonságos. A pakisztáni ételek nagyon ízletesek, minden ételük csípős, sok zöld chilit és koriandert használnak. Rengeteg az étterem, az utcai sütöde. Étteremben való étkezés előtt tanácsos tájékozódni az étterem színvonaláról, higiéniai gyakorlatáról. Nem tanácsos mosatlan és nyers zöldséget, illetve olyan gyümölcsöt enni, melynek héját nem lehet eltávolítani (pld. saláta, eper). A nyári időszakban az ország belsejében lévő városokban, így a fővárosban is a tengeri halak fogyasztása csak azokban az éttermekben javasolt, melyekben folyamatos az áramellátás (rendelkeznek generátorral).

Öltözködési szokások:

A pakisztáni férfiak és nők „salwar kameez”-t hordanak (a salwar egy lenge, pizsamaszerű nadrág, amely a lábszárán bő és az alja felé vékonyodik, a kameez egy hosszú ing vagy tunika). Az utcán többnyire csak férfiak közlekednek gyalogosan. A nők többsége fejkendőt visel, de ez nem kötelező viselet. A külföldi nőknek sem kötelező a fejkendő, de vállra terítve hasznos ruhadarab lehet. Még a fővárosban is ajánlott a szolid, nem feltűnést keltő ruházat viselete (rövidnadrág és ujjatlan póló viselése nem javasolt).

Közlekedés:

A közúti közlekedés baloldali (jobbkormányos). A gépkocsik és buszok jó része un „CNG” hajtógáz tartállyal van felszerelve, amely egyrészt tűzveszélyes másrészt gyakran van hiány belőle a töltőállomásokon.

A közúti közlekedés a többnyire zsúfolt és rossz minőségű utak – kivétel az Iszlámábád-Lahore autópálya –, és a helyi agresszív vezetési stílus miatt veszélyes. Rendszeresek a halálos, illetve a súlyos sérülésekkel járó közúti balesetek.

A vasúti közlekedés biztonságosnak mondható, azonban egyes pályák elhanyagoltsága, irányítási hibák miatt előfordulhatnak tömeges vasúti belesetek. A lopások, rablások és egyéb erőszakos bűncselekmények magas száma miatt nem célszerű nagyobb távolságokon egyedül utazni. A menetrendet a vonatok nem tartják be, az utas tájékoztatás rendszere nagyon rosszul működik.

A légi közlekedés közepesen biztonságos, az elmúlt időszakban két súlyos katasztrófa is történt, melyeket magán légtársaságok gépei szenvedtek el. A belföldi légi járatok közlekedése legtöbb reptéren a gyenge műszerezettség miatt az időjárás függvénye. Belföldi járatoknál gyakoriak a késések, járattörlések a gépek alacsony színvonalú karbantartása, illetve a nem elégséges utas szám miatt. A nagyobb nemzetközi légitársaságok biztonságosak, azok használata javasolt.

Időjárás:

Négy évszak különíthető el: (1.) hűvös, száraz tél (decembertől februárig) (2) Forró, száraz tavasz (márciustól májusig) (3.) Nyári évszak, sok csapadékkal és magas páratartalommal, a délnyugati monszun időszaka (júniustól szeptemberig) (4.) A monszun elvonulása (október és november között). A tavaszi évszak során jellemező az erős nappali felmelegedés, a hőmérséklet helyenként és időnként a 45-50° fokot is meghaladja.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Pakisztán az elmúlt években azon három ország egyike lett, amelyik nem csak veszélyeztetett a polio fertőzéseket illetően, de a vírus exportálójává is vált. Az országból kiutazóknak igazolniuk kell, hogy a vírus ellen érvényes védőoltással rendelkeznek. A védőoltásnak 4 héttel az utazást megelőzően, illetve egy éven belül kell érvényesnek lennie. Az oltási könyvet a határon bármikor kérhetik, és annak hiányában megtagadhatják az ország elhagyását. Azok, akik 4 hétnél rövidebb ideig tartózkodnak Pakisztánban, a határon (reptereken) kapják meg a kiutazáskor, csepp formájában (OPV). A fertőzések magas száma miatt az oltást évenként meg kell ismételni. A hatóságok csak az egy éven belüli oltást fogadják el azoknál, akik egy hónapon túl tartózkodnak az országban. Magyarországon kombinált oltással (IPV) válik mindenki immunissá, mely 10 éves védettséget nyújt. Azt tanácsoljuk az utazóknak, hogy a kellemetlenségek elkerülése végett kérjenek friss igazolást házi orvosuktól a már meglévő oltásukról.

Felhívjuk továbbá a figyelmet más vírusos fertőzések előfordulására is (pl. tífusz, hepatitisz B és C, malária, dengue-láz, sárgaláz). Jellemzőek a rendkívül rossz higiéniás viszonyok, a szennyezett ivóvíz miatti emésztőrendszeri megbetegedések

Védőoltásokkal összefüggésben javasoljuk, hogy tájékozódjon az Országos Epidemiológiai Központnál (OEK) (www.oek.hu).