Ázsia

Mai napon is érvényes: 2017.12.15. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Ne utazzon utas-, baleset- és poggyászbiztosítás nélkül, illetve győződjön meg arról, hogy biztosítása fedezete kiterjed az Ön által tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokra – és szükség esetén széleskörű segítségnyújtásra –, mint például extrém vagy vízi sportok, búvárkodás vagy hegymászás esetében. 

Elérhető külképviselet/ek:
Magyar Képviseleti Iroda Ramallah
Tiszteletbeli Konzul Betlehem

Végezze el az utazás előtti előzetes online konzuli védelemre történő regisztrációt itt!

Aktuális:

2017. 12. 07.
2017. december 6-án Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy az USA Izrael fővárosaként ismeri el Jeruzsálemet. A lépés kapcsán a biztonsági helyzet romlására is fel kell készülni, ezért fokozottan kérjük az Izraelben és/vagy Palesztinában tartózkodó, illetve az ide utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy kövessék figyelemmel a híradásokat, kerüljék a tüntetések, tömegmegmozdulások helyszíneit. Jeruzsálem óvárosában és palesztinok által lakott negyedeiben, valamint Palesztina nagyvárosaiban és a katonai ellenőrzőpontoknál tüntetésekre, demonstrációkra fog sor kerülni. A biztonsági helyzet körültekintő magatartást követel meg.

Kövessék figyelemmel a híradásokat és az illetékes magyar nagykövetségek honlapjait: https://telaviv.mfa.gov.huhttps://ramallah.mfa.gov.hu

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy a palesztin területek nyugati parti része utazás és ott tartózkodás szempontjából a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek”, míg a Gázai övezet az „I. Utazásra nem javasolt” kategóriájába tartozik.

Erőszakos cselekmények:

Nyomatékosan felhívjuk az ide utazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Nyugati Partra való beutazás fokozott biztonsági kockázatot jelent, az instabil biztonsági helyzet körültekintő magatartást, kiemelt óvatosságot és folyamatos, előzetes tájékozódást követel meg. Gyakoriak a halálos áldozatokkal és sebesülésekkel is járó erőszakos események ezeken a területeken, rendszeresek az összetűzések egyes katonai ellenőrzőpontoknál és izraeli telepeknél is. Mindez Jeruzsálem keleti negyedeire is vonatkozik, beleértve az Óváros bizonyos részeit és környezetét is. Nyomatékosan tanácsoljuk az aktuális biztonsági helyzettel kapcsolatos folyamatos, előzetes tájékozódást, a maximális elővigyázatosságot.

A Gázai övezet feletti tényleges irányítást 2007 óta az EU által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamasz látja el. Ugyan zajlik a politikai egyeztetési folyamat, amely az övezet Palesztin Hatóság általi irányításának visszaállítását irányozza, a gyakorlatban ez nem jelentett ezidáig változást. A gázai övezeti közbiztonság fenntartása és a közszolgáltatások biztosítása is a Hamasz kezében van. Izrael szigorú biztonsági zárlatot érvényesít, amely a személyek átkelését kivételes – így humanitárius – esetektől eltekintve tiltja. Az övezetben lakók mozgása engedélyek függvényében Egyiptom felé, a rafahi átkelőn keresztül csak időnként lehetséges. A Gázai övezetből időszakonként felerősödhetnek a rakétatámadások Izrael irányába, amelyekre Izrael célzott légicsapásokkal válaszol.

Magyar állampolgárok beutazását a Gázai övezetbe a veszélyek miatt nem ajánljuk! Konzuli érdekvédelmük, az uniós tagállamok állampolgáraihoz hasonlóan ott-tartózkodásuk alatt nem megoldott.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Kiutazás napjától számítva még további hathónapnyi érvényesség.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége: 

IGEN

Amennyiben a kiutazás napjától félévig érvényes.

További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEM

Megjegyzés: Belépéskor az útlevélbe való izraeli beléptetési pecsét helyett beléptetési különlapot kap a külföldi, amelyet kiutazáskor fel kell mutatni.

Beutazás és közlekedés

A palesztin Nyugati Partra történő beutazás esetén a magyar állampolgárokra az izraeli be- és kiutazási szabályok vonatkoznak, mivel azt izraeli határátkelőhelyeken keresztül lehet megközelíteni, illetve elhagyni (az Izraelbe történő be- és kiutazás szabályai a Konzuli Tájékoztatás Izrael címszója alatt találhatók).

Palesztina nyugati parti része Jordánia irányából, az Allenby (King Hussein)-hídon is megközelíthető. Hivatalos izraeli álláspont szerint az Allenby-híd nem szolgál az Izrael és Jordánia közötti nemzetközi turista forgalom lebonyolítására, azt elsősorban palesztin vagy jordániai állampolgársággal (is) rendelkező személyek és a két országban dolgozó diplomaták használhatják. 

Izrael és a Nyugati Part közötti közlekedés csak izraeli katonai ellenőrzőpontokon keresztül történhet, de számos állandó és mobil ellenőrzőpont található a Nyugati Parton belül is. Az ellenőrzőpontokon az izraeli katonák mind az utasokat, mind a gépjárműveket ellenőrzik. Az Izraelre érvényes vagy Izraelben a gépkocsira kötött felelősségbiztosítás nem feltétlenül hatályos a Nyugati Parton. Bizonyos ellenőrző pontokat csak különleges engedéllyel rendelkező személyek használhatnak.  A blokád alatt álló Gázai övezetbe biztonsági okokból a beutazást nem javasoljuk.

Vízum:

Palesztina nem ad ki vízumot, és az ellenőrzőpontok palesztin oldalán nincs útlevél ellenőrzés, ugyanakkor a palesztinai területeken történő mozgáshoz célszerű útlevelet magunknál tartani. 

Vám: 

Palesztina nem képez Izraeltől elkülönült vámterületet, ezért vámellenőrzés sincs az ellenőrzőpontok palesztin oldalán. A Palesztinának az áruforgalom után járó vámokat Izrael szedi be és utalja át.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

További hasznos információ az országról

Pénznem: Izraeli új Sékel (ILS)

Időjárás: Palesztina mediterrán és félsivatagi-sivatagi éghajlaton található, a meleg és hosszú nyári időszakot az enyhe tél váltja fel. Palesztina jelentős része hegyes és dombos területen húzódik, így hűvösebb, miközben a Jordán-völgye és a Holt-tenger környéke még a téli időszakban is jóval melegebb. Az időjárás napos, esőre elsősorban október és április között számíthatunk.

Közlekedés, gépjárművezetés: A megszállt palesztin területeken az izraeli szabályok az irányadóak a gépjárműhasználattal kapcsolatban. A palesztin hatóságok elfogadják a nemzetközi jogosítványt. Bérelt gépjármű esetén előfordulhat, hogy a bérelt autó biztosítása nem terjed ki Palesztinára, így ezt fontos a bérléskor tisztázni.

Vallási és viselkedési kultúra: Palesztina lakossága modern felfogású, ugyanakkor az idelátogatónak figyelembe kell venniük a tradíciókból és a vallási előírásokból következő bizonyos követelményeket Az utcai alkoholfogyasztás és a feltűnő viselkedés kerülendő. Ramadán idején különösen tartózkodni kell a közterületen történő étkezéstől, ital- és alkoholfogyasztástól! A Palesztinába utazó hölgyeknek javasolt a megfontolt viselkedés és az európai szokásoknál visszafogottabb öltözet. Lehetőség szerint ne utazzanak egyedül.

Közegészség, egészségügyi helyzet: A Nyugati Parton az általános egészségügyi és higiéniai helyzet megfelelő, a Gázai övezetben kifejezetten rossz. Az Európában megszokott fertőző betegségeken túl (pl. influenza) nem általános más fertőző betegségek terjedése. A vezetékes víz Kelet-Jeruzsálemben és a Nyugati Parton iható, a Gázai övezetben a vízellátási problémák miatt viszont kifejezetten nem ajánlott. Mindennapi fogyasztásra mindkét területen javasoljuk ásványvíz vásárlását.

Az étkezésnél indokolt a körültekintés, gyümölcsök, és zöldségek fogyasztását csak alapos mosás után javasoljuk, de fertőtleníteni nem szükséges. Az eltérő éghajlati viszonyokból adódó esetleges egészségügyi következményekre célszerű már az utazás előtt gyógyszerekkel felkészülni, bár a helyi gyógyszertárak jól felszereltek, minden európai igényt kielégítenek. Szállodákban és éttermekben bármilyen étel kockázatmentesen fogyasztható, utcai árusoktól vásárolva elsősorban a jól átsült ételek ajánlottak. 

Egyéb információ (lásd a külképviselet honlapján)