Ázsia

Mai napon is érvényes: 2017.12.12. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Tekintettel a szíriai helyzetre, Magyarország 2012. december 5-től felfüggesztette damaszkuszi nagykövetségének tevékenységét, diplomatáink elhagyták Szíria területét.  

Ennek következtében damaszkuszi vízumkiadásunk és a közigazgatási ügyek intézése megszűnik, a sürgős konzuli érdekvédelmi esetekben bejrúti nagykövetségünkhöz fordulhatnak a bajba jutott magyar állampolgárok. Számolni kell azonban azzal, hogy mivel Szíriával hivatalos kapcsolatokat nem tartunk fenn, és a konzuli tisztviselők beutazására sincs mód, a konzuli segítségnyújtás feltételei nem adottak, ezért arra csak rendkívül korlátozott mértékben van mód.

Szíria az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület az I. utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába tartozik.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium folyamatosan értékeli a biztonsági helyzetet. Szíriában továbbra is rendszeresek az erőszakos cselekmények, fegyveres összecsapások a kormányzat hadserege, a biztonsági erők, illetve különböző fegyveres csoportok között, amelyek számos halálos áldozatot követelnek.  A fegyveres összetűzések a frontokon túl, időnként egyes nagyvárosok (Aleppó, Damaszkusz, Homs) egyes körzeteit is érintik. A polgárháborús helyzetet kihasználva bűnözői csoportok is működnek. A közszolgáltatások több területen nem működnek. A konkrét helyismerettel nem rendelkezők számára az ország többi területe továbbra is veszélyes és előre nem látható következményekkel járhat.  

 A folyamatosan romló helyzet miatt a Konzuli Szolgálat szükségesnek tartja megismételni korábbi figyelmeztetését, miszerint továbbra sem javasolja magyar állampolgárok beutazását.