Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 14.  
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Bangkokban nagykövetség és konzuli hivatal

Aktuális:

Tájékoztatjuk az utazókat, illetve a jelenleg Vietnam területén tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy a térségben kialakult trópusi vihar („Doksuri” ) előreláthatóan 2017. szeptember 15-én (pénteken) az esti órákban, illetve 16-án ( szombaton) éri el az ország területét. A viharban különösen a tengerparti és a hegyvidéki területek lehetnek érintettek. Az előrejelzések nagyon erős vihart prognosztizálnak. 

A vietnami kormány „vörös riasztást” hirdetett, és védelmi intézkedéseket foganatosított.  Ennek keretében északi Quang Ninh tartománytól a központi Khanh Hoa tartományig halászati tilalmat rendeltek el és felhívták a figyelmet az árvizek és földcsuszamlások veszélyére. A hatóságok felhívják a figyelmet arra, hogy a vihar előreláthatóan a Quang Ninh tartomány és Hue város közötti 800 kilóméteres partszakaszt sújtja leginkább. Az óceánon 10 métert meghaladó magasságú hullámok alakulhatnak ki a tenger vízszintjének magassága akár 2-3 méterrel is megemelkedhet.

Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a vihar Laoszban is áradásokat és földcsuszamlásokat okozhat, továbbá érintheti Thaiföldet és Mianmart.

A tájfun mozgását az alábbi honlapon kísérhetik figyelemmel: www.tropicalstormrisk.com

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy szükség esetén hívják a nagykövetség ügyeleti telefonszámát:

Vietnamból: 0903 409 660

Magyarországról: +84 903 409 660 

Biztonság:

2016. október 13-án 88 éves korában, 70 évi uralkodást követően elhunyt Bhumibol Adulyadej, a Thaiföldi Királyság uralkodója. Kérjük a Thaiföldre látogató magyar állampolgárokat, hogy a szokottnál is nagyobb kulturális érzékenységgel viselkedjenek, szíveskedjenek tiszteletben tartani a thai nép gyászát, illetőleg figyeljék és kövessék a helyi hatóságok utasításait! Javasoljuk, hogy kerüljék az uralkodó búcsúztatásával kapcsolatos események, tömegrendezvények helyszínét.

* * *

Thaiföldet 2014. május 22-óta katonai kormányzat irányítja. A politikai pártok működését és az alkotmányt felfüggesztették, korlátozzák a gyülekezési jogot és a szólásszabadságot. Tilos, és akár szabadságvesztéssel is büntethető a katonai kormányzat bírálata és a nyílt politikai véleménynyilvánítás, ami természetesen a külföldi állampolgárokra is vonatkozik. 

A katonai kormányzat 2015. április 1-jén feloldotta az addig érvényben lévő katonai igazgatást. Ugyanakkor életbe léptették az ideiglenes alkotmány 44. cikkelyét, amely a korábbiaknál is szélesebb jogköröket biztosít a katonai kormányzat vezetőjének, aki egyben az ország miniszterelnöke.  A katonai hatalomátvételt megelőzően számos, hosszan tartó és halálos áldozatokkal is járó politikai demonstrációra került sor Bangkokban. A katonai hatalomátvétel óta ilyen jellegű demonstrációk nincsenek, ugyanakkor a látszólag nyugodt felszín alatt továbbra is feszült a belpolitikai helyzet. 

A katonai hatalomátvétel hosszú távon nem gyakorolt jelentős hatást a Thaiföldre irányuló külföldi turizmusra, az ország továbbra is népszerű úticél maradt, az idelátogató turisták a fent leírtakból keveset érzékelnek.

Mindemellett ajánljuk minden Thaiföldre látogató, vagy már ott tartózkodó magyar állampolgárnak, hogy regisztrálja magát konzuli védelemre, amit ezen a linken tehet meg. Javasoljuk, hogy tanúsítsanak fokozott óvatosságot, szükség esetén mindig kövessék a hatóságok utasításait, és kísérjék figyelemmel a helyi híradásokat. 

A nagykövetség 24 órában elérhető, vészhelyzetben hívható ügyeleti száma: 

Külföldi hívószámról: +66-81-875-4610, Thaiföldi hívószámról: 081-875-4610.

Javasoljuk, hogy Thaiföldre utazásuk előtt tájékozódjanak biztosítójuknál, mert egyes biztosítótársaságoknál a katonai hatalomátvétel kizáró okot jelenthet az esetleges kártérítésnél.

A thaiföldi belpolitikai helyzetet folyamatosan figyelemmel kísérjük, az ideutazást és tartózkodást érintő új információkról tájékoztatást adunk.

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Thaiföld legdélebbi térségei – Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla és Satun tartományok– az utazás és ott tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartoznak. Lásd itt >>

Terrorizmus, terrorista cselekmények

2017. május 15-én Bangkokban a Nemzeti Színház mellett, május 22-én pedig a szintén fővárosi Phra Mongkutklao katonai kórházban robbantottak ismeretlenek. Előbbi detonáció során ketten, utóbbinál huszonöten sérültek meg. A cselekmények magyar állampolgárt nem érintettek, halálos áldozattal nem jártak.

2015. augusztus 17-én pokolgépes merénylet történt Bangkok belvárosában, a turisták által sűrűn látogatott Erawan-szentélynél.  A merényletben 20-an életüket vesztették, köztük számos külföldi állampolgár, 125-en megsebesültek. A merényletért senki nem vállalta a felelősséget.

2015. április 10-én a késő esti órákban bomba robbant a külföldi turisták körében is népszerű Koh Samui szigetén, a Central Festival Samui nevű bevásárlóközpont földalatti parkolójában. A robbanásban hét személy sérült meg.   

2015. február 1-én egy bangkoki bevásárlóközpont közelében, március 7-én pedig egy fővárosi bíróság szabadtéri parkolójában történt robbanás, sérültek nem voltak.

2004. január 4. óta tartó terrorista cselekmények következtében eddig több mint 6000-en veszítették életüket a Thaiföld déli részén található, többségében muszlimok lakta tartományokban (Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla és Satun). Az elkövetők pokolgépes merényleteket, fegyveres támadásokat és gyújtogatásokat hajtottak végre különböző célpontok, így szálloda, filmszínház, transzformátorház, üzletek, kórház, buddhista templomok, valamint egyházi és polgári személyek ellen. 

A thaiföldi-kambodzsai határon (a kelet-thaiföldi Si Sa Ket tartománytól délre) található, vitatott hovatartozású Preah Viehar hindu templom környéki területekre való utazás, illetve az ország észak-nyugati részén a thaiföldi-mianmari határtérség felkeresése előtt tanácsos az aktuális biztonsági helyzetről előzetesen tájékozódni.

Közbiztonság

Thaiföldön a közbiztonság jó, de célszerű fokozottan vigyázni az értékekre, repülőjegyekre, illetve útlevelekre. Változó intenzitással - általában a téli turistaszezon idején - fordulnak elő turisták kárára elkövetett bűncselekmények (zsebtolvajlás, útlevél eltulajdonítás, bérelt járművek esetén hamis kártérítési követelés stb.) Tanácsos az útlevelet, vagy legalább annak személyi azonosító és a vízumpecsétet tartalmazó oldalairól készített fénymásolatot állandóan magunknál tartani.

Javasolt óvakodni a túlságosan olcsón kínált drágakövek, illetőleg ékszerek megvásárlásától, mivel az esetek többségében silány minőségű áruról van szó; a "becsapott" vevő a Turista Rendőrséghez (Tourist Police telefonszám: 1155) fordulhat segítségért - angolul (de többnyire csakis angolul) beszélő munkatársai készséggel segítenek szinte minden ügyben. A turisták kárárára elkövetett visszaélések esetén javasolt elsők között a Turista Rendőrséggel (is) felvenni a kapcsolatot.

A bérelt gépjárművek és motorkerékpárok sok esetben nincsenek biztosítva, aminek következtében a bérlő köteles kifizetni az ellopott jármű értékét, valamint a bérelt járműben, illetőleg az azzal okozott kárt. Ragaszkodjanak a biztosítási igazolás kiadásához. Foglalóként, vagy megőrzésre az útleveleket semmilyen körülmények között ne adják át (pl. szállodában, vagy motorkerékpár, jet-ski bérlése esetén), mivel könnyen megeshet, hogy az átadott úti okmánnyal visszaélnek, azt baleset esetén a kártérítési követelés rendezéséig visszatartják). Gyakoriak a külföldi - köztük uniós - állampolgárok kárára elkövetett, jellemzően vagyonellenes bűncselekmények. Ritkábban, de előfordulnak külföldiek ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények is. Több esetben is megtörtént már, hogy a turista italába szórakozóhelyeken kábítószert kevertek, majd kirabolták.

Utazás, közlekedés biztonsága

Szárazföldi:
Nagyon sok baleset tanúsága szerint az önálló gépjárművezetés a helyi - bal oldali - közlekedésben csak rutinos vezetőknek, kellő helyismeret esetén tanácsos. Nemzetközi vagy thai jogosítvánnyal lehet csak részt venni a közlekedésben. 

Thaiföldön elfogadják a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítványt, amely a magyar vezetői engedéllyel együtt érvényes. Amennyiben valaki nem rendelkezik nemzetközi jogosítvánnyal, az alábbi két lehetőség közül választhat:

Thaiföldi jogosítvány az alábbi dokumentumokkal és feltételekkel kérelmezhető:

 • útlevél és tartózkodási engedély (eredeti és másolat),
 • 1 évnél nem régebbi, Nagykövetség / Bevándorlási Hivatal által kibocsátott, a tartózkodásról szóló igazolás / munkavállalási engedély (eredeti és másolat),
 • 1 hónapnál nem régebbi orvosi / kórházi alkalmassági igazolás,
 • vezetői engedély a Nagykövetség által hitelesített angol nyelvű fordítással.

Az eljárási díj 105 THB, további 100 THB a plasztik kártya költsége (összesen kb. 1500 HUF). További információ: www.dlt.go.th/en/renew-license.

Kérelmezhető nemzetközi jogosítvány is, amelyhez az alábbiakra van szükség:

 • útlevél és tartózkodási engedély (eredeti és másolat),
 • Nagykövetség / Bevándorlási Hivatal / kormányzati szerv / nemzetközi szervezet által kibocsátott, a tartózkodásról szóló igazolás / munkavállalási engedély (eredeti és másolat),
 • 2 darab, hat hónapnál nem régebbi fénykép.

Az eljárás díja 505 THB (kb. 4000 HUF), az engedély 1 évig érvényes. További információ: www.dlt.go.th/en/international-driving-licence.

Thaiföldön gyakoriak a közúti balesetek, csak motorbalesetben naponta átlagosan 38 ember hal meg. A thai törvények értelmében motorbiciklin kötelező a bukósisak viselete, de ezt kevés turista tartja magára nézve kötelezőnek. Az ország tranzit autóútjain komoly veszélyt jelentenek a nagyméretű teherautók, kamionok, amelyek vezetői 12-16 órát töltenek a volán mögött és nem ritkán stimuláló szerekkel próbálnak ébren maradni, ami nem mindig sikerül.

Légi:
A légiközlekedés a nemzetközi előírásoknak megfelelő keretek között zajlik. Utazás előtt érdemes elolvasni azon légitársaságok listáját, amelyek működési tilalom, vagy korlátozás hatálya alatt állnak az EU területén.

Vasúti:
A vasútvonalak minősége és a vasúti járműpark állapota messze az európai normák alatt van. Az elmúlt években előfordultak halálos áldozatokat is követelő vonatszerencsétlenségek.

Vízi:
Esetenként előfordul, hogy zsúfolásig megtelt személyszállító hajók, kompok borulnak fel, illetve süllyednek el Thaiföldön. Ilyen balesetek leginkább az ún. Telihold Party-ra utasokat (köztük számos külföldi utast is) szállító hajókkal történnek. Túlzsúfolt hajóra, kompra soha ne szálljon fel!

Hasznos telefonszámok, ahol utazással, közlekedéssel kapcsolatos angol nyelvű tájékoztatás kapható:

TAT (Thai Turisztikai Hatóság) Call Centre: 1672
Tourist Police Call (Turista Rendőrség) Centre: 1155
BTS (magasvasút) Hotline: +66 (0) 2617 6000
MRT (metró) Hotline : +66 (0) 2624 5200
SRT (vasút) Call Center: 1690
Transport Co., Ltd., (távolsági busz) Call Center: 1490
AOT (Repülőtéri Hatóság) Call Centre: 1722
Suvarnabhumi Airport (nemzetközi repülőtér) Operation Center: +66 (0) 2132 9950 or 2
Don Mueang Airport Call Center: +66 (0) 2535 3861, (0) 2535 3863
Thai Airways International Call Center: +66 (0) 2356 1111
Bangkok Airways Call Center: 1771
Nok Air Call Center: 1318
Thai AirAsia Call Center: +66 (0) 2515 9999

Természeti katasztrófák

Thaiföld a földrengésveszélyes indonéz szigetvilág közelében helyezkedik el. Az indiai óceánon, vagy az indonéziai Szumátra térségében előforduló földrengések és az azok generálta szökőárak Thaiföld nyugati tengerpartjait és tengeri üdülőit veszélyeztethetik. A 2004. decemberi szumátrai földrengés és cunami több ezer thai állampolgár és számos külföldi turista halálát okozta. 2012. április 11-én egy 8,6 erősségű szumátrai földrengés nyomán a thai hatóságok Thaiföld Andaman tenger parti hat tartományában a tengerparti sávot és az üdülőket kiürítették, s a helyi lakosságot és a külföldi turistákat a szökőár veszélye elől magasabban fekvő területekre menekítették. A cunami veszélye Thaiföld nyugati tengerparti vidékein visszatérően jelentkezhet, ezért a Thaiföldre látogató magyar állampolgároknak fokozottan ajánlott a bangkoki nagykövetségen regisztráltatni magukat. Cunami figyelmeztetés, vagy riadó esetén ajánlatos folyamatos figyelemmel kísérni a helyi média hírközléseit az elővigyázatossági intézkedésekről és követni a helyi hatóságok utasításait.

A monszun időszakban a heves esőzések hatására nem ritkák az áradások. Az aktuális helyzetről a Thai Meteorológiai Intézet honlapján találhat információt: www.tmd.go.th/en

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Thaiföldre történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

Thaiföld nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. 

További naprakész információ angolul: http://airportthai.co.th/main/en/686-children-traveling-without-parents

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
REPÜLŐVEL ÉRKEZÉS ESETÉN 30 NAPIG, SZÁRAZFÖLDI HATÁRÁTKELŐHELYEN TÖRTÉNŐ BEUTAZÁS ESETÉN ÉVENTE KÉT ALKALOMMAL 30 NAPIG VÍZUMMENTES, AZON TÚL VÍZUMKÖTELES A TARTÓZKODÁS.

Vízummentesen beutazó külföldi állampolgárok 2017. január 1-jétől kezdődően Thaiföld területére szárazföldi határátkelőhelyen keresztül csak két alkalommal léphetnek be évente alkalmanként 30 napos időtartamra. Harmadik alkalommal már megfelelő vízummal kell rendelkezniük. Légi úton történő belépés esetén, amennyiben megalapozott a gyanú, hogy a külföldi állampolgár vízummentességét tartós thaiföldi tartózkodásra próbálja felhasználni, az idegenrendészeti hatóság figyelmezteti a megfelelő vízum beszerzésének szükségességére.

A thaiföldi beutazás általános feltételeiről, valamint a vízumeljárás aktuális díjairól a Thaiföldi Királyság Külügyminisztériumának honlapján olvashat bővebben. Konkrét kérdésekben javasoljuk megkeresni a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségét.

A diplomata vagy szolgálati útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok 90 napig vízummentesen tartózkodhatnak a Thaiföldi Királyság területén.

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
A nem turista célú, illetve harminc napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek. Magyarországról Thaiföldre beutazó állampolgáraink vízumot a Thaiföldi Királyság budapesti Nagykövetségén igényelhetnek. A hatályos thaiföldi törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön. A beutazásnak alapvető feltétele a belépéskor még legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevél.

A thaiföldi beutazás általános feltételeiről, valamint a vízumeljárás aktuális díjairól a Thaiföldi Királyság Külügyminisztériumának honlapján olvashat bővebben. Konkrét kérdésekben javasoljuk megkeresni a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségét.

Cím: 1025 BUDAPEST, VERECKE ÚT 79.
Telefon: 06 1 438 4020
Fax: 06 1 4384023
E-mail: QDhRo81TNOilwJaW5mb0B0aGFpZW1iYXNzeS5odQ== 
Honlap: www.thaiembassy.org/budapest/en/home

Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi, és beléptető pecsét hiányában az utast - annak ellenére, hogy a mulasztást a thaiföldi hatóságok követték el - idegenrendészeti őrizetbe vehetik, és bírósági eljárást követően kitoloncolhatják az országból. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön.

A thaiföldi idegenrendészeti szervek rendkívüli szigorral járnak el a Thaiföldön jogszerűtlenül tartózkodó külföldi állampolgárokkal szemben. A büntetés pénzbírság és kiutasítás lehet, a hazautazás (repülőjegy) költségeit pedig a külföldi állampolgárnak kell állnia. Fizetésképtelenség esetén a büntetést börtönben kell letölteni.

Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes repülőjeggyel, mindaddig idegenrendészeti őrizetben marad, amíg saját maga vagy hozzátartozói megveszik számára a hazaútra szóló jegyet.

A Konzuli Szolgálat felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodásuk, vízumuk meghosszabbításakor kizárólag az illetékes thaiföldi idegenrendészeti szervekhez forduljanak (Royal Thai Immigration Bureau).

Munkavállalás:

Vállalkozni Thaiföldön is kockázatos. A thai üzleti kultúra gyökeresen eltér a hazaitól, és az évek során számos csődbe ment magyar vállalkozásról kaptunk információt. Nem tanácsoljuk Thaiföldön a vállalkozást azoknak, akik csupán minimális tőkével rendelkeznek, helyismerettel, nyelvtudással, vállalkozói tapasztalattal és megfelelő kapcsolatrendszerrel viszont nem. Thaiföldön mind a vállalkozás, mind a munkavállalás engedélyhez kötött!

Munkavállalással kapcsolatban hasznos információkat az alábbi honlapokon találhat:
www.business-in-asia.com/th_workpermit.html
www.thailandguru.com/work-permit-thailand.html.

Házikedvencek beutazása:

Lehetőség van kisállatok behozatalára az alábbi feltételekkel.
Az alábbi dokumentumok kitöltése és benyújtása szükséges:

 • letölthető formanyomtatvány,
 • kiutazás előtti 2-3 napban elvégzett vizsgálatról szóló dokumentum,
 • szállítási engedély, egészségi állapotról szóló igazolás.

További javasolt dokumentumok:

 • tulajdonos útlevelének másolata,
 • kiszállító cég munkatársának igazolvány-másolata,
 • oltási könyv másolata,
 • közreműködő intézmények szállításhoz való hozzájárulása,
 • amennyiben szükséges, CITES dokumentumok.

További naprakész információ angolul: http://airportthai.co.th/main/en/687-passengers-traveling-with-pets

Vám:

Vámmentesen bevihető termékek:

 • 1 liter szeszesital,
 • 200 szál cigaretta, vagy 250 gramm szivar/dohány.

Tilos az alábbi tárgyak behozatala és kivitele:

 • kábítószer,
 • hamis bankjegyek, okmányok,
 • közszemérmet sértő és pornográf termékek,

A fentiek birtoklói ellen eljárás indul, melynek eredményeképpen pénzbírság és börtönbüntetés is kiszabható. A kábítószer-birtoklásért és árusításért kiszabható legsúlyosabb büntetés a halálbüntetés!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

ÁFA-visszaigénylés:

A következő feltételek együttes teljesülése esetén igényelhető vissza az ÁFA Thaiföldön:

 • az igénylő nem életvitelszerűen tartózkodik Thaiföldön és az adóévben Thaiföldön eltöltött napok száma nem haladja meg a 180-at.
 • az igénylő nem Thaiföldről induló repülőgép személyzete.
 • az igénylő Thaiföldet nemzetközi repülőtéren keresztül hagyja el.

Az ÁFA visszatéréséhez igazolni kell, hogy a vásárolt termék valóban elhagyja az országot. Ehhez először kapcsolatba kell lépni a repülőtéri vámhivatallal, ahol a következő dokumentumokat kell bemutatni:

 • útlevél,
 • 10-es számú ún. ÁFA formanyomtatvány,
 • az áru vásárlását igazoló eredeti számla,
 • a számlán szereplő - exportálni kívánt - termék.

Amennyiben a Hatóság mindent rendben talál, a vámtisztviselő aláírja és lebélyegzi a formanyomtatványt, matricát ragaszt az exportálandó terméket tartalmazó poggyászra/bőröndre, és minden eredeti okmányt visszaad az igénylőnek. A vámvizsgálatot követően a tisztviselő által aláírt és lepecsételt formanyomtatványt át kell adni az Adóhivatal (Revenue Office) repülőtéri képviselőjének.

Amennyiben az ÁFA-t nagy értékű, de kis méretű termék (pl. ékszer, óra, nemesfém, toll stb.) után szeretné visszaigényelni ezek újbóli bemutatását kérheti az Adóhivatal képviselője.

A 20.000 USD összeget meghaladó külföldi valuta ki és behozatalát a vámhatóságnál be kell jelenteni.

Kilépéskor az 50.000 THB-ot meghaladó összeget a vámhatóságnál be kell jelenteni, kivéve Laosz, Mianmar, Kambodzsa, Malajzia és Vietnam felé történő kiutazáskor, mely esetben az összeghatár 500.000 THB.

További naprakész információ a Thaiföldi Vámhivatal honlapján talál Thaiföldi Vámhivatal honlapja.

Tudnivalók az országról

Fontosabb, törvénybe ütköző cselekmények

A thaiföldi jogszabályok rendkívül szigorúan büntetik a kábítószerrel kapcsolatos bármilyen tevékenységet (birtoklás, fogyasztás, szállítás, kereskedelem, előállítás stb.). Kábítószer- kereskedelem bűntettének elkövetése miatt akár halálbüntetés is kiszabható.

Súlyos börtönbüntetés terhe mellett tilos minden, a király személyét, a monarchiát vagy a buddhizmust és értékeit kigúnyoló, megalázó vagy más, felségsértőnek minősíthető cselekmény.

Vallás

Az ország uralkodó vallása a buddhizmus, nyitott, toleráns vallás, de kiemelten érzékeny az emberi méltóságra, a visszafogott viselkedésre. Buddhista turista látványosságok felkeresése alkalmával fokozottan ügyeljenek a megfelelő öltözködésre (váll, térd fedve, zárt lábbeli, amit a templomokba lépve le kell venni).

Repülőtéri transzfer

A bangkoki nemzetközi repülőtérről a városba való bejutáshoz a repülőtéri igazgatóság által fenntartott limuzin szervizt, buszszolgáltatást (Airport Bus), hivatalos taxit (sárga rendszám) illetve gyorsvasutat (Airport Link) javasoljuk igénybe venni.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az orvosi ellátás a fővárosban és a turisztikai központokban jó, viszont ebből következőleg meglehetősen költséges is - ezért feltétlenül javasolt már a kiutazás előtt, otthon, teljes körű utasbiztosítást kötni.

Thaiföldön előfordul a malária, a dengue-láz és az ahhoz hasonló chikungunya vírus is. Az elmúlt években különösen magas volt a dengue-lázas megbetegedések száma, ezért ajánlatosak a lázat okozó szúnyogfajta csípései elleni óvintézkedések nem csak vidéki, hanem városi környezetben is.

2016. augusztus 30-án vörös riasztást adtak ki Thaiföldön a Zika vírusos fertőzések számának növekedése miatt. A Közegészségügyi Minisztérium óvatosságra inti az ország északi és középső területén tartózkodókat, ahol az elmúlt héten újabb fertőzött betegeket vontak kezelés és megfigyelés alá. A Minisztérium biztosította a Thaiföldön tartózkodókat arról, hogy megfelelelő felkészültség mellett figyelik a Zika vírus terjedését, és mindenkit arra kérnek, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha úgy érzi, Zika vírussal fertőződött. A 1422-es forródróton az érdeklődők további tájékoztatást, szükség esetén segítséget kaphatnak. További tájékoztatást az alábbi linken is talál. Felhívjuk a Thaiföldre utazók figyelmét a konzuli védelmet kérő adatlap kitöltésének, valamint megfelelő biztosítás kötésének fontosságára.

Az országba való beutazást megelőzően javasolt az aktuális járványügyi helyzetről az Egészségügyi Világszervezet hivatalos honlapján tájékozódni: www.who.int

Javasoljuk, hogy thaiföldi utazás esetén fokozott figyelmet fordítsanak a járványokat is terjesztő vérszívó rovarok elleni védekezésre, használjanak rovarriasztót, természetjáráskor viseljenek hosszú ujjú inget, hosszú szárú nadrágot és zárt cipőt.  

Az ország időjárása trópusi jellegű - ebből és a helyi higiéniás viszonyokból következően speciális megbetegedések fordulhatnak elő (pl. kiszáradás, napszúrás, erős hasmenés stb.).

Mint Ázsiában általában, Thaiföldön is célszerű az alapvető higiéniás elővigyázatosság és körültekintés. A csapvíz, valamint az ismeretlen eredetű jégkockák fogyasztását kerülni kell. 

A felnőtt lakosság 1.3% -a (mintegy 520.000 ember) HIV fertőzött.

Tájékoztatás a gyógyszerekkel beutazók számára:

A gyógyszerkezelés alatt álló személyek Thaiföldre való zavartalan belépése csak abban az esetben lehetséges, ha a betegségükről készült orvosi igazolással, a gyógyszerek receptjeivel, valamint azok hiteles angol – ideális esetben thai nyelvű - fordításával a behozatal tényét a vámvizsgálatnál előre bejelentik.

Ajánlott, hogy utazás előtt konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal (www.oek.hu/oek.web?nid=209&pid=1; tel: 06-1-476 1364).