Ázsia

 Mai napon is érvényes: 2019.02.18. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Bangkok

Aktuális:

2019. 01. 31.
Tájékoztatjuk a Thaiföldre utazókat, különösen a légúti betegségben szenvedőket (asztma, allergia, stb.), gyermekeket, időskorúakat, kismamákat, hogy a Bangkokban és környékén, valamint az északi Chiang Maiban az utóbbi hetekben kialakult súlyos légszennyezettség miatt fel kell készülniük az esetleges egészségügyi problémákra. Javasoljuk, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hivatalos légszennyezettségi adatok közzétételét (pl.: https://aqicn.org/city/bangkok/). Javasoljuk továbbá a Thaiföld nagyvárosaiba látogatóknak (PM2.5-re is védelmet biztosító) légszűrő maszk FOLYAMATOS viselését.

Biztonság:

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Thaiföld legdélebbi térségei – Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla és Satun tartományok – az utazás és ott tartózkodás szempontjából a „II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” kategóriába tartoznak.

Thaiföldet 2014. május 22-óta katonai kormányzat irányítja. A politikai pártok működését felfüggesztették, korlátozzák a gyülekezési jogot és a szólásszabadságot. Tilos, és akár szabadságvesztéssel is büntethető a katonai kormányzat bírálata és a nyílt politikai véleménynyilvánítás, ami természetesen a külföldi állampolgárokra is vonatkozik.

Bangkoki Nagykövetség elérhetőségei:
Ügyeleti szám vészhelyzet esetére: +66 81 875 4610
Központi szám: +66 2 118 9600
E-mail cím: UqxocntH8cNmjmrirbWlzc2lvbi5iZ2tAbWZhLmdvdi5odQ==, dDtfHjM8ZzJ4U32iY29uc3VsYXRlLmJna0BtZmEuZ292Lmh1

Terrorizmus, terrorista cselekmények

2004. január 4. óta tartó terrorista cselekmények következtében eddig több mint hétezren veszítették életüket a Thaiföld déli részén található, többségében muszlimok lakta tartományokban (Narathiwat, Yala, Pattani, Songkhla és Satun). Az elkövetők pokolgépes merényleteket, fegyveres támadásokat és gyújtogatásokat hajtottak végre különböző célpontok, így szálloda, filmszínház, transzformátorház, üzletek, kórház, buddhista templomok, valamint egyházi és polgári személyek ellen.

A thaiföldi-kambodzsai határon (a kelet-thaiföldi Si Sa Ket tartománytól délre) található, vitatott hovatartozású Preah Vihear hindu templom környéki területekre való utazás, illetve az ország észak-nyugati részén a thaiföldi-mianmari határtérség felkeresése előtt tanácsos az aktuális biztonsági helyzetről előzetesen tájékozódni.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Thaiföldre történő beutazást követően.
Ideiglenes útlevél: NEM
Személyi igazolvány: NEM
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

Thaiföld nem támaszt feltételeket kiskorúak szülői kíséret nélküli, vagy csak az egyik szülő kíséretében történő beutazásához. Bár az ország jogszabályai nem tartalmaznak külön rendelkezéseket arra az esetre, ha kiskorú felnőtt kíséretében ugyan, de szülei vagy valamely szülője nélkül utazik, javasoljuk ilyenkor is szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzését. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni.

További naprakész információ angolul: http://airportthai.co.th/main/en/686-children-traveling-without-parents

Vízum:

Repülővel érkezés esetén 30 napig, 2017. január 1-jétől kezdődően szárazföldi határátkelőhelyen történő beutazás esetén évente két alkalommal 30 napig vízummentes, azon túl vízumköteles a tartózkodás.

Légi úton történő belépés esetén, amennyiben megalapozott a gyanú, hogy a külföldi állampolgár vízummentességét tartós thaiföldi tartózkodásra próbálja felhasználni, az idegenrendészeti hatóság figyelmezteti a megfelelő vízum beszerzésének szükségességére.

A thaiföldi beutazás általános feltételeiről, valamint a vízumeljárás aktuális díjairól a Thaiföldi Királyság Külügyminisztériumának honlapján olvashat bővebben. Konkrét kérdésekben javasoljuk megkeresni a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségét.

A nem turista célú, illetve 30 napot meghaladó beutazások továbbra is vízumkötelesek. Magyarországról Thaiföldre beutazó állampolgáraink vízumot a Thaiföldi Királyság budapesti Nagykövetségén igényelhetnek. A hatályos thaiföldi törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön. A beutazásnak alapvető feltétele a belépéskor még legalább 6 hónapig érvényes magyar útlevél.

Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi, és beléptető pecsét hiányában az utast - annak ellenére, hogy a mulasztást a thaiföldi hatóságok követték el - idegenrendészeti őrizetbe vehetik, és bírósági eljárást követően kitoloncolhatják az országból. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön.

A thaiföldi idegenrendészeti szervek rendkívüli szigorral járnak el a Thaiföldön jogszerűtlenül tartózkodó külföldi állampolgárokkal szemben. A büntetés pénzbírság és kiutasítás lehet, a hazautazás (repülőjegy) költségeit pedig a külföldi állampolgárnak kell állnia. Fizetésképtelenség esetén a büntetést börtönben kell letölteni.

Amennyiben a külföldi állampolgár nem rendelkezik érvényes repülőjeggyel, mindaddig idegenrendészeti őrizetben marad, amíg saját maga vagy hozzátartozói megveszik számára a hazaútra szóló jegyet.

A Konzuli Szolgálat felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy tartózkodásuk, vízumuk meghosszabbításakor kizárólag az illetékes thaiföldi idegenrendészeti szervekhez forduljanak (Royal Thai Immigration Bureau).

Házikedvencek beutazása

A kisállatok behozatalára vonatkozó feltételekről és dokumentumokról tájékozódjon állatorvosánál.
További információ: www.nebih.gov.hu/, www.pettravel.com/immigration/thailand.cfm, http://airportthai.co.th/main/en/687-passengers-traveling-with-pets

Vám:

Naprakész információ: http://en.customs.go.th
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója.

További hasznos információ az országról

Pénznem: Thai Baht (THB)

Időjárás: Thaiföld a földrengésveszélyes indonéz szigetvilág közelében helyezkedik el. Az Indiai-óceánon, vagy az indonéziai Szumátra térségében előforduló földrengések és az azok generálta szökőárak Thaiföld nyugati tengerpartjait és tengeri üdülőit veszélyeztethetik. 

A monszun időszakban a heves esőzések hatására nem ritkák az áradások. Az aktuális helyzetről a Thai Meteorológiai Intézet honlapján találhat információt: www.tmd.go.th/en

Biztosítás: Az orvosi ellátás a fővárosban és a turisztikai központokban jó, viszont ebből következőleg meglehetősen költséges is - ezért feltétlenül javasolt már a kiutazás előtt, otthon, teljes körű utasbiztosítást kötni.

Közlekedés: Nemzetközi vagy thaiföldi jogosítvánnyal lehet csak részt venni a közlekedésben. Thaiföldön elfogadják a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítványt, amely a magyar vezetői engedéllyel együtt érvényes. Amennyiben valaki nem rendelkezik nemzetközi jogosítvánnyal, az alábbi két lehetőség közül választhat.

Thaiföldi jogosítvány az alábbi dokumentumokkal és feltételekkel kérelmezhető:

 • útlevél és tartózkodási engedély (eredeti és másolat),
 • 1 évnél nem régebbi, Nagykövetség / Bevándorlási Hivatal által kibocsátott, a tartózkodásról szóló igazolás / munkavállalási engedély (eredeti és másolat),
 • 1 hónapnál nem régebbi orvosi / kórházi alkalmassági igazolás,
 • vezetői engedély a Nagykövetség által hitelesített angol nyelvű fordítással.

Az eljárási díj 105 THB, további 100 THB a plasztik kártya költsége (összesen kb. 1500 HUF). További információ: www.dlt.go.th/en/renew-license.

Kérelmezhető nemzetközi jogosítvány is, amelyhez az alábbiakra van szükség:

 • útlevél és tartózkodási engedély (eredeti és másolat),
 • Nagykövetség / Bevándorlási Hivatal / kormányzati szerv / nemzetközi szervezet által kibocsátott, a tartózkodásról szóló igazolás / munkavállalási engedély (eredeti és másolat),
 • 2 darab, hat hónapnál nem régebbi fénykép.

Az eljárás díja 505 THB (kb. 4000 HUF), az engedély 1 évig érvényes.
További információ: www.dlt.go.th/en/international-driving-licence.

A bérelt gépjárművek és motorkerékpárok sok esetben nincsenek biztosítva, aminek következtében a bérlő köteles kifizetni az ellopott jármű értékét, valamint a bérelt járműben, illetőleg az azzal okozott kárt. Ragaszkodjanak a biztosítási igazolás kiadásához. Foglalóként, vagy megőrzésre az útleveleket semmilyen körülmények között ne adják át (pl. szállodában, vagy motorkerékpár, jet-ski bérlése esetén), mivel könnyen megeshet, hogy az átadott úti okmánnyal visszaélnek, azt baleset esetén a kártérítési követelés rendezéséig visszatartják). 

Beutazás: Az elektromos cigaretta valamennyi típusának Thaiföldre történő bevitele, használata, értékesítése, átvétele szigorúan tilos az ország teljes területén. A tilalom megszegése komoly büntetést vonhat maga után. A büntetés felső határa bűncselekményenként 5.000 THB (kb. 40.000 HUF) pénzbüntetés, vagy a bűncselekmény tárgya értékének háromszorosa, vagy pedig legfeljebb 10 év börtönbüntetés, vagy egyaránt pénz- és szabadságvesztés büntetés is.

A törvény azt a személyt is bünteti, aki megvásárolja, átveszi, elfogadja a tiltott árucikkeket. A büntetés mértéke legfeljebb 5 év szabadságvesztés, vagy az árucikk értékének négyszeresével egyenértékű pénzbüntetés, vagy mindkettő. További tájékoztatás angol nyelven >> 

Drónok használata: A kamerával felszerelt távoli vezérlésű, fegyvertelen repülőgépek (drónok) használata Thaiföldön engedélyhez kötött tevékenység. Az engedélyt még a használat megkezdése előtt kötelező beszerezni az illetékes Thaiföldi Polgári Légiközlekedési Hatóságtól (Civil Aviation Authority of Thailand, CAAT). A vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése esetén a kiszabható büntetés egy év szabadságvesztés, legfeljebb 40.000 THB (kb. 320.000 HUF) pénzbüntetés, vagy mindkettő. Az elbírálási idő 15 nap, és az engedély a kiállítás napjától számított két évig érvényes az adott eszközre. A vonatkozó szabályozás, letölthető formanyomtatványok, további tájékoztatás angol nyelven a következő honlapon érhetőek el: https://www.caat.or.th/en/archives/27220. További kérdésekkel javasoljuk, hogy forduljanak az illetékes hatósághoz (Economic Regulation Department, +66 2568 8815, +66 63 205 8819, PZugVeRWP8UZjT1DZIYXRyZWdAY2FhdC5vci50aA==, dQCKSzp8mQWDDZUNdGwuZXJkQGNhYXQub3IudGg=). Bővebb tájékoztatást külképviseleti oldalunkon talál >>

Elektromos cigarettára vonatkozó szabályozás: Az e-cigaretta thaiföldi szabályozásáról bővebben szintén külképviseleti oldalunkon olvashat.  

Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: A helyi hatóságoknál történő ügyintézés szervezett és egységes, azonban szinte minden ügytípus esetében szükség van az aláírás/fordítás Nagykövetség általi hitelesítésére. A szükséges dokumentumok listájáról, hatáskörrel rendelkező illetékes hatóságok elérhetőségeiről, nyitvatartási rendjéről az ügytípustól függően a megfelelő internetes oldalakon tájékozódhatnak.

Vallási és viselkedési kultúra: Az ország uralkodó vallása a buddhizmus, nyitott, toleráns vallás, de kiemelten érzékeny az emberi méltóságra, a visszafogott viselkedésre. Buddhista turista látványosságok felkeresése alkalmával fokozottan ügyeljenek a megfelelő öltözködésre (váll, térd fedve, zárt lábbeli, amit a templomokba lépve le kell venni). Súlyos börtönbüntetés terhe mellett tilos minden, a király személyét, a monarchiát vagy a buddhizmust és értékeit sértő, kigúnyoló, megalázó vagy más, felségsértőnek minősíthető cselekmény.

Közegészség, egészségügyi helyzet: Thaiföldön előfordul a malária, a dengue-láz és az ahhoz hasonló chikungunya vírus is. Az elmúlt években különösen magas volt a dengue-lázas megbetegedések száma, ezért ajánlatosak a lázat okozó szúnyogfaj csípései elleni óvintézkedések nem csak vidéki, hanem városi környezetben is.

Az országba való beutazást megelőzően javasolt az aktuális járványügyi helyzetről az Egészségügyi Világszervezet hivatalos honlapján tájékozódni.

Mint Ázsiában általában, Thaiföldön is célszerű az alapvető higiéniás elővigyázatosság és körültekintés. A csapvíz, valamint az ismeretlen eredetű jégkockák fogyasztását kerülni kell.

A felnőtt lakosság 1.3% -a (mintegy 520.000 ember) HIV fertőzött.

A gyógyszerkezelés alatt álló személyek Thaiföldre való zavartalan belépése csak abban az esetben lehetséges, ha a betegségükről készült orvosi igazolással, a gyógyszerek receptjeivel, valamint azok hiteles angol – ideális esetben thai nyelvű - fordításával a behozatal tényét a vámvizsgálatnál előre bejelentik.

Ajánlott, hogy utazás előtt konzultáljanak háziorvosukkal, védőoltások ügyében pedig vegyék fel a kapcsolatot az Országos Epidemiológiai Központtal

Egyéb információ:

Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Bangkok

Hasznos telefonszámok, ahol utazással, közlekedéssel kapcsolatos angol nyelvű tájékoztatás kapható:

 • TAT (Thai Turisztikai Hatóság) Call Centre: 1672
 • Tourist Police Call (Turista Rendőrség) Centre: 1155
 • BTS (magasvasút) Hotline: +66 (0) 2617 6000
 • MRT (metró) Hotline : +66 (0) 2624 5200
 • SRT (vasút) Call Center: 1690
 • Transport Co., Ltd., (távolsági busz) Call Center: 1490
 • AOT (Repülőtéri Hatóság) Call Centre: 1722
 • Suvarnabhumi Airport (nemzetközi repülőtér) Operation Center: +66 (0) 2132 9950 vagy 2
 • Don Mueang Airport Call Center: +66 (0) 2535 3861, (0) 2535 3863
 • Thai Airways International Call Center: +66 (0) 2356 1111
 • Bangkok Airways Call Center: 1771
 • Nok Air Call Center: 1318
 • Thai AirAsia Call Center: +66 (0) 2515 9999