Ázsia

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Türkmenisztánban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő képviselet Taskenti külképviseletünk

Biztonság:  

Az országban semmilyen magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar nagykövetség Teheránban (Irán) található, ezért a Türkmenisztánba utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Javasoljuk a kapcsolatfelvételt az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtőországok és térségek" kategóriájába tartozik.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja, hogy a Türkmenisztánba utazó magyar állampolgárok körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletben a helyi szokásokat és hagyományokat. Az üzbég, az afgán és az iráni határok mellett ún. "biztonsági zónákat" hoztak létre, amelyekbe külföldi állampolgár csak előzetes engedéllyel léphet be. Az afgán határvidék kerülendő, mivel sok a taposóakna.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

A Türkmenisztánba történő be- és ki utazáshoz minden külföldi állampolgárnak és hontalan személynek - életkortól függetlenül - saját, személyre szóló útlevéllel kell rendelkeznie. Az útlevélnek a belépéstől kezdődően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Türkmenisztán továbbra is a világ egyik legzártabb országa, ahová külföldi csak a legritkább esetben kaphat beutazóvízumot. Ez vonatkozik a munkavállalásra is. Magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgárok vízum előzetes beszerzésével léphetnek be a Türkmén Köztársaság területére. A vízum beszerzésére a türkmén fél elsősorban bécsi külképviseletét ajánlja.

Cím: A-1040 Wien, Argentinierstrassse 22 Tel.: 43-1-503-64-70,71,72 Fax: 503 64 73

Honlap: www.botschaft-turkmenistan.at/en

A turizmus/látogató, illetve az üzleti vízum beszerzéséhez a türkmén bevándorlási hivatal által záradékolt meghívólevél szükséges. Ez a meghívólevél általában a kiállítástól számított 3 hónapig érvényes. Az egyéni turizmus céljából utazók türkmén utazási irodáktól kérhetnek segítséget beutazásuk megkönnyítéséhez. A személyes megjelenés nem előfeltétel, a vízumkérelmet utazási irodán keresztül vagy postán (saját névre megcímzett válaszborítékkal) is be lehet nyújtani. A postai vízumkérelem elküldése előtt minden esetben vegye fel a kapcsolatot a türkmén nagykövetség konzuli részlegével. A vízumügyintézés ideje 7-10 munkanap, sürgősségi kérelem esetén 3 munkanap, ekkor dupla vízumdíjat kell fizetni. A vízumdíj a vízum átvételekor fizetendő. Türkmenisztán jellemzően nem tranzit ország, ennek ellenére létezik tranzit vízum, amely 5 napos tartózkodásra jogosít, igénylésének feltételei megegyeznek az általános vízumigénylési feltételekkel. A mindenkori vízumdíjakról a türkmén nagykövetség tud pontos felvilágosítást adni. Érkezéskor és online nem igényelhető vízum.

A 90 napon túli tartózkodásra jogosító vízumkérelmekhez három hónapnál nem régebbi HIV-tesztet kell csatolni német, angol vagy orosz hiteles fordításban.

A külföldi türkmén nagykövetségekhez, illetve a külügyminisztérium konzuli osztályához befutott vízumkérelmeket egy külön, a vízumok kiadását ellenőrző bizottsághoz továbbítják, amelyik átvizsgálja a beadott kérelmeket, és dönt azok elfogadásáról, vagy elutasításáról. A külföldieknek belépéskor ki kell tölteniük egy un. bevándorlási kérdőívet. Ennek három fajtája létezik: normál, egyszerűsített, illetve tranzit.

Sokszor változnak a külföldiek be- és kiutazásával, illetve az országban való tartózkodásával kapcsolatos rendeletek, és az ezek megsértése miatti büntetések is. A szabályok megsértéséért a külföldit akár ki lehet utasítani az országból. Ez esetben 5 évig nem léphet az ország területére.

Vannak az országnak zárt területei, a lista mindig változik, a vidékre utazóknak javasoljuk, hogy előzetesen érdeklődjék meg a türkmén nagykövetségen, hogy a terület, ahová menni szándékoznak, látogatható-e, illetve engedélyköteles-e.

Az ashgabati hatóságok már korábban elrendelték, hogy a turistaként a városba érkező külföldiek csak szállodákban lakhatnak, és megszabhatják azt is, hová mehet és hová nem a turista. A külföldi munkavállalók csak a foglalkoztatási központokban való bejelentkezést követően változtathatnak munkahelyet. Azon külföldiek esetében, akiknek bejelentkezési kötelezettségük van a rendőrségen, kiutazáskor útlevelükben szerepelnie kell a városi hatóságnak a nyilvántartásból történt törléséről szóló bejegyzésnek. Ennek híján a külföldit nem engedik át a határátkelőn, és őrizetbe vehetik.

Vám:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Az ország a fővároson, Ashgabaton kívül egyelőre nem rendelkezik igazi turista látványosságokkal. A távlati tervek szerint a Kaszpi-tenger partjánál levő Türkmenbasi városát szeretnék idegenforgalmi célponttá fejleszteni, azonban az jelenleg inkább csak a helyi lakosok számára számít üdülővárosnak. A főváros központja látványosan kiépített, a rend és a tisztaság jó benyomást kelt az odalátogatóban. Új épületek, korszerű utak, dús növényzet jellemzi az európaiak számára egzotikusnak tűnő, a szénhidrogén-gazdagságnak köszönhetően a közelmúltban felépült modern várost. Szállodai ellátottsága kitűnő, bár számos hotel - látogatók hiányában - egyelőre nem működik.

A fővárosban hivatalos taxi vállalatok működnek, de jellemző a posztszovjet térség más országaiban megszokott ún. "fekete taxi" is.

Hivatalos pénznem a "türkmén manat". Valutaváltó helyek vannak a fővárosban. Az üzletekben és piacokon való vásárlás kockázatmentes. Hivatalos állami ünnep: október 27, a "Függetlenség Napja". (Megj: általában többnaposak az ünnepek, a második legjelentősebb ünnepségsorozat az elnök születésnapjához fűződik.) Türkmenisztánban az iszlám vallás a társadalmi és a közéletben egyaránt meghatározó jelentőségű, azonban nem tartozik a szélsőségesen vallásos államok sorába. A vallási kegyhelyek látogatásakor az iszlám vallás általános, közismert szabályai a mérvadóak.

Különleges beviteli korlátozások nincsenek. Legfeljebb 2 liter alkoholt szabad bevinni, a kivitel azonban nincs mennyiségi korlátokhoz kötve. A népművészeti alkotásnak számító, 2 négyzetméteresnél nagyobb kézi szövésű hagyományos türkmén szőnyeg kivitele engedélyköteles, a történelmi vagy muzeális értéket képviselő szőnyegek kivitelét meg is tagadhatják.

Az ide látogató külföldinek ajánlatos kiemelt figyelmet fordítania arra, hogy a türkmén államot, illetve a vezető politikusokat se nyilvánosan, se négyszemközti beszélgetés során ne bírálja.

  Közegészség, egészségügyi helyzet:

A piacokon vásárolt zöldség- és gyümölcstermékeket a fogyasztás előtt javasolt alaposan megmosni, esetleg „neomagnolos” oldatban fertőtleníteni. Kötelező védőoltások nincsenek. A szállodák jók, megfelelnek az európai higiéniai és biztonsági követelményeknek.