Ázsia

Utoljára módosítva: 2017. 03. 01.   

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Hanoiban nagykövetség és konzuli hivatal | Főkonzulátus Ho Chi Minh Városban (Saigon)

Hasznos telefonszámok: Rendőrség : 113, Tűzoltóság : 114, Mentők : 115

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy Vietnamban is felbukkant a Zika vírus. 2016. május elejéig három esetet diagnosztizáltak, egyet Nha Trang-ban, és két másikat pedig Ho Chi Minh Városban. A harmadik fertőzött egy egy hónapos tartózkodást követően Ho Chi Minh Városból Dél-Koreába visszatérni szándékozó utazó. Az eddigi vizsgálatok szerint azonban Ho Chi Minh város azon kerülete, ahol az érintett személy dolgozott, illetve lakott, nem fertőzött, így betegségének eredete továbbra is ismeretlen.

A vírus szúnyogcsípéssel átvitt kórokozó. A Zika-vírus terjedéséért az Aedes aegypti, magyarul Egyiptomi csípőszúnyog nevű moszkitó felel. Ugyanaz a fajta, amely a Dengue-lázat, a sárga-lázat okozó vírusokat is szállítja. A fertőzés tünetei enyhe influenzára emlékeztetnek: hőemelkedés, fejfájás, kiütések, kötőhártya-gyulladás vagy ízületi gyulladás jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét. A fertőzés mindazon által súlyos komplikációkat okozhat, különösen az újszülöttek és a várandós nők esetében. 

Felhívjuk továbbá az utazók figyelmét arra, hogy Ninh Thuan déli vidékein és Ho Chi Minh városban a dengue lázas megbetegedések száma ugrásszerűen megemelkedett, annak ellenére, hogy a betegség főként az esős évszakban szedi áldozatait. Az év kezdetétől összesen 287 esetet regisztráltak, a tavalyi azonos időszak 10 esetével szemben. Thap Cham városban több mint 100 megbetegedést jelentettek. Az Egészségügyi Minisztérium jelentése szerint a dengue lázas megbetegedés Vietnamban évi 50-100.000 főt érint, melynek közel 100 esetben halálos kimenetele van. A tavalyi évben 82.000 esetet regisztráltak, ebből 52 halállal végződött.

A vietnami Egészségügyi Minisztérium jelezte, hogy a sárgaláz, egy ismételten csak szúnyogokhoz kötődő betegség szintén megjelenhet Vietnamban. Bár az országban a sárgaláz nem gyakori, a minisztérium szerint az Angolával és más afrikai, illetve latin-amerikai országokkal való erősödő kereskedelmi kapcsolatok és kiküldött vendégmunkások növekvő száma miatt valószínűsíthető a betegség felbukkanása Vietnamban is. 

Biztonság:

Vietnamban a közbiztonság összességében jó, azonban Hanoiban és a turisták által kedvelt nagyobb városokban (Ho Chi Minh város, Da Nang, Nha Trang és Hue) gyakrabban fordulnak elő külföldi állampolgárok ellen elkövetett motoros rablások, lopások. Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy útlevelüket, más személyes okmányaikat helyezzék biztonságba a szállodában. Ugyanez vonatkozik a nagyértékű telefonokra és más műszaki eszközökre is. 

Tanácsos az útlevelet, vagy legalább annak személyi azonosító és a vízumpecsétet tartalmazó oldalairól készített fénymásolatot állandóan magunknál tartani.

Terrorizmus, terrorista cselekmények

Vietnám a dél kelet-ázsiai térség biztonságosnak számító országa, terrorista cselekmények előfordulásának csekély a valószínűsége. A rendőri szervek intenzív közúti jelenléte komoly visszatartó erővel bír, a helyi nézeteltéréseket, lopásokat, közúti baleseteket jellemzően rövid idő alatt, helyszínen döntik el.

Bűnözés

Hanoiban, Ho Chi Minh városban (Saigon) és a nagyvárosokban – amint az élénkülő idegenforgalom és a gazdasági gyarapodás következményeként a világon másutt is - a közbiztonság és a biztonsági helyzet bizonyos mértékű romlása tapasztalható. Magyar állampolgárokat is érnek kisebb lopások, motoros táskarablások, zsebtolvajlások. Javasolt a drága vagy annak tűnő telefonok, laptopok, Tabletek, ékszerek, karórák viselésének mellőzése. Érdemes fontosabb értéktárgyaikat megbízható elzárt helyen tartani. Úti okmányait, készpénzét lehetőség szerint zárt zsebben vagy nehezen kiemelhető módon magánál tartani. Javasolt a fontosabb okmányok indulás előtti lefényképezése, elektronikus elmentése.

Gyakori a kiemelt turista útvonalakon (Sapa-ba közlekedő éjszakai vonat, a Hanoi és Hue közötti gyorsvonat, Ha Long öbölbeli, Mekong deltavidék kirándulóhajóin) a turisták figyelmetlenségének kihasználása, ajánlatos elővigyázatosságot tanúsítani. Leggyakoribb hiba kiránduló buszban, svédasztalos étkezésnél az asztalnál őrizetlenül hagyni értékeinket. Nem javasolt este, éjszaka egyedül vagy ismeretlen személyekkel elhagyott környéken sétálni.

A taxisofőrök és bérmotorosok (Xe Om) által történő túlszámlázás elkerülése érdekében utazzanak mérőórával felszerelt, nagy taxi vállalathoz tartozó járművel. A legismertebb országos taxi vállalatok: Mai Linh, Vina Sun, a fővárosban: Taxi Group, ABC, Thanh Nga, Phu Dong. Vita esetén panasz tehető a vállalatnál vagy a rendőrségnél (113) utóbbihoz szükséges a szélvédőn található adatokat (taxi vállalat neve, taxi száma) valamint a taxis nevét feljegyezni. 

A többi dél kelet-ázsiai országhoz hasonlóan a bárokban, diszkókban, karaoke szórakozóhelyeken előfordulhat jelentős túlszámlázás, ritkábban az italok manipulálása, majd a vendég kifosztása. Célszerű utazási honlapokon az utazás előtt tájékozódni a bejáratott, megfelelő színvonalú helyszínekről, vagy előre tisztázni mit tartalmaz és mennyiért a szolgáltatás.

A vásárlásokra általánosan igaz, hogy a számlarendszer hiányosságai miatt utólagos reklamáció, panasz – különösen vietnami nyelvismeret hiányában – nehezen érvényesíthető. Panasz tehető a rendőrségnél (telefonon), lehetőleg vietnami nyelvű bizonyítékkal (éttermi túlszámlázásról számla, ATM problémánál nyugta) vagy szemtanú(k) telefonos elérhetőségével.

Vietnam a térségben legszigorúbban bünteti a kábítószer-használatot és birtoklást, mely súlyos szabadságvesztést, esetenként halálbüntetést von maga után.

Utazás, közlekedés biztonsága 

Szárazföldi:

A közúti közlekedés mind a városokban, mind a lakott területeken kívül európai szemmel kaotikus, ami köszönhető egyrészt a helyi gépjárművezetési szokásoknak ( a KRESZ szabályainak be nem tartása), másrészt az utak gyakran rossz minőségének. Külföldieknek gyalogosként, illetve járművezetőként tanácsos fokozott figyelemmel közlekedni!!

A közúti balesetek 90%-a a Közlekedésbiztonsági Nemzeti Bizottság legfrissebb jelentése szerint emberi mulasztás miatt következik be. A 2016. év első két hónapjában 3.618 közúti balesetet regisztráltak, amelyben 1.590 személy vesztette életét, 3.367 fő pedig megsérült. Ez a statisztikai adat a végzetes kimenetelű balesetek számának növekedését mutatja az előző év azonos időszakában regisztrált balesetekhez képest.

A közúti balesetek eredője többnyire az álmatlanság/fáradság, a motorokon szállított túl súlyos/méretes rakomány, továbbá a gyorshajtás, az ittasság, valamint a vezetés közbeni telefonálás. A közúti infrastruktúra gyengeségeivel összefüggésben felhívjuk a figyelmet arra, hogy a veszélyes útszakaszokat gyakran nem jelzik előre, sok a beláthatatlan kereszteződés, továbbá a biztonságos közlekedést segítő táblák gyakran hiányoznak.    

A közúti balesetek kiemelkedő arányára tekintettel felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önálló gépjárművezetés (ide értve a motorozást is) kellő helyismerettel nem rendelkezőknek, még akkor sem tanácsos, ha egyébként rutinos vezetők. Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, hogy a forgalomban magyar vezetői engedéllyel nem, csak vietnami vagy nemzetközi jogosítvánnyal lehet részt venni.

A helyi közlekedés fő alapelve a folyamatos haladás. A nagy városokban a forgalom egyik alapelve a jelentős számú motorkerékpár és gépkocsi folyamatos haladása a közlekedési szabályok figyelmen kívül hagyása mellett. A folyamatos közlekedés elsősorban irányváltásoknál, kereszteződéseknél okoz gyakori koccanásokat, motorok egymásnak ütközését. A forgalomban történő gyalogos, kerékpáros illetve motoros részvétel esetén javasoljuk a folyamatos, minden irányban történő tájékozódás fenntartását! A turistáknak az első alkalmakkor kihívás lehet egy forgalmas úton történő biztonságos átkelés is. A bukósisak viselete kötelező, akkor is  ha motoros taxit (Xe Om) veszünk igénybe. 

Vietnam területére saját vagy bérelt gépjárművel (gépkocsi, terepjáró, motorkerékpár) beutazni előzetes engedély birtokában lehetséges. Ennek hiányában a határőrök a beléptetést megtagadják, az engedély beszerzésére a határállomáson nincs mód. A saját gépjárművel történő utazást tervező magyar állampolgárok indulás előtt legalább 2 hónappal Vietnam budapesti nagykövetsége Konzuli Osztályán tájékozódjanak a gépjármű engedély beszerzésének feltételeiről, az eljárás részleteiről (1146 Budapest, Thököly út 41, telefon: (1) 342 5583) web: www.vietnamembassy-hungary.org/en/nr070521170031

Vasúti közlekedés:

Biztonságos. Hosszabb távú utazás esetén a fekvőhelyeket érdemes előzetesen megvásárolni a korlátozott helyek száma miatt. A távolsági buszok felszereltségéről és műszaki állapotáról érdemes az utazás előtt tájékozódni az üzemeltetőnél.  

Vízi közlekedés:

Az utazók jellemzően a Ha Long öbölben és a Mekong-deltában veszik igénybe. Azonos áron kínált utak között is jelentős eltérések mutatkozhatnak a szolgáltatás színvonalát (utazás hossza, étkezés, szállás) tekintve. Kezdeményezzük a vételár egy részének az út végi kifizetését.

Légi közlekedés:

Jól szervezett és biztonságos. Kilenc nemzetközi repülőtér mellett további 15, helyi járatokat kiszolgáló repülőtér található Vietnamban. Hanoi, Ho Chi Minh (Saigon) között szinte óránkénti üzemeltet járatokat az állami Vietnam Airlines, mindkét városban külön helyközi és nemzetközi repülőtér található. Jelentősebb késések elsősorban a májustól novemberig tartó tájfun időszakban jellemzők, javasolt a repülőterek érkezési és indulási időpontjainak ellenőrzése. Javasolt a jegyváltáskor megadni az elérhetőségünket (telefonszám, e-mail), hogy értesítést kapjunk járattal kapcsolatos esetleges változásról. Belföldi járatokat is működtető fapados légitársaságok: Jetstar Pacific, Vietjet. A fapados járatok jegye legfeljebb 7 kg kézi poggyászt engedélyez, minden további feladandó, és 7 kg-nál nehezebb kézipoggyászra előre váltható poggyász díj fizetendő. Lényegesen drágább a túlsúly repülőtéri fizetése. 

Természeti katasztrófák:

Elsősorban az esős évszakban jelentkező tájfunok és áradások jelentenek veszélyt. Trópusi viharokra júniustól decemberig Közép-Vietnamban lehet számítani. Javasoljuk az alábbi honlapok figyelemmel kísérését:

Amennyiben a helyi hatóságok tájékoztatása szerint az Ön tartózkodási helyén és idején tájfun érkezése várható, kérjük lépjen haladéktalanul kapcsolatba utazási irodájával, továbbá jelezze elérhetőségeit a Hanoi Magyar Nagykövetségnek (EMUnJt6MmNQyYY29uc3VsYXRlLmhvaUBtZmEuZ292Lmh1) és maradéktalanul tartsa be a helyi hatóságok rendelkezéseit.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Vietnámból tervezett elutazás időpontját

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az ideiglenes útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a Vietnámból tervezett elutazás időpontját

Személyi igazolvány:

NEM

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMKérjük, hogy elutazás előtt időben ellenőrizzék úti okmányuk érvényességi idejét. Az útlevél érvényessége minden esetben legalább 6 hónappal kell, hogy meghaladja a célországból tervezett elutazás időpontját! Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az útlevél érvényességi idejére vonatkozó fent említett szabályt a dél-kelet ázsiai térség valamennyi országa alkalmazza, így amennyiben körutazásra indul, annak tervezése során figyelembe szükséges venni valamennyi érinteni kívánt országba való be-, illetve kiutazást!!!

Kiskorúak beutazása:

A vietnami idegenrendészeti hatóság tájékoztatása szerint ajánlott, hogy a törvényes képviselő nélkül, kísérettel vagy kíséret nélkül utazó kiskorú gyermekek, illetve azok kísérői rendelkezzenek a vietnami belépés, tartózkodás és kiutazás ideje alatt a kiskorú törvényes képviselőjének beleegyező nyilatkozatával a gyermek külföldre utazásával kapcsolatban. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a gyermek személyi adatait, az utazási célt, időtartamot, a törvényes képviselő(k) adatait és saját kezű aláírását. A nyilatkozathoz szükséges csatolni a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, valamint a törvényes képviselők útleveleinek (adatoldal) másolatait. A nyilatkozatot angol és vietnami nyelven célszerű elkészíteni.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
Vietnamba utazáshoz vízum beszerzése szükséges. 

2017 februárjától lehetővé vált turista célból egyszeri belépésre legfeljebb 30 napos vietnami tartózkodásra jogosító vízum online igénylése (e-vízum). Az igénylőlap kitöltését követően az utazó regisztrációs számot kap. A vízumdíj 25 USD, amelynek kiegyenlítése banki átutalással történik (elutasítás esetén a vízumdíj nem igényelhető vissza). A vietnami hatóságok az online vízumigénylésről 3 munkanapon belül döntenek. A jóváhagyást követően a vízumot ki kell nyomtatni, és az országba való belépéskor be szükséges mutatni.

Az igénylés az alábbi weblapon keresztül történik: https://xuatnhapcanh.gov.vnhttps://immigration.gov.vn vagy https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn, illetve https://www.immigration.gov.vn

Az e-vízummal rendelkező külföldiek a be-illetve kiutazáshoz az alábbi határátkelőhelyeket vehetik igénybe:

I. Légi határátkelőhelyek

1. Noi Bai Nemzetközi Repülőtér
2. Tan Son Nhat Nemzetközi Repülőtér
3. Cam Ranh Nemzetközi Repülőtér
4. Da Nang Nemzetközi Repülőtér
5. Cat Bi Nemzetközi Repülőtér
6. Can Tho Nemzetközi Repülőtér
7. Phu Quoc Nemzetközi Repülőtér
8. Phu Bai Nemzetközi Repülőtér

II. Közúti határátkelőhelyek

1. Mong Cai (Quang Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
2. Huu Nghi (Lang Son) Nemzetközi Határátkelőhely
3. Lao Cai (Lao Cai) Nemzetközi Határátkelőhely
4. Nam Can (NGhe An) Nemzetközi Határátkelőhely
5. Cau Treo (Ha Tinh) Nemzetközi Határátkelőhely
6. Cha Lo (Quang Binh) Nemzetközi Határátkelőhely
7. Lao Bao (Quang Tri) Nemzetközi Határátkelőhely
8. Bo Y (Kon Tum) Nemzetközi Határátkelőhely
9. Moc Bai (Tay Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
10. Xa Mat (Tay Ninh) Nemzetközi Határátkelőhely
11. Tinh Bien (An Giang) Nemzetközi Határátkelőhely
12. Song Tien (An Giang) Nemzetközi Határátkelőhely
13. Ha Tien (Kien Giang) Nemzetközi Határátkelőhely

III. Tengeri határátkelőhelyek

1. Hon Gai kikötő határátkelőhely (Quang Ninh) 
2. Hai Phong kikötő határátkelőhely (Hai Phong)
3. Nha Trang kikötő határátkelőhely (Khanh Hoa)
4. Da Nang kikötő határátkelőhely (Da nang)
5. Quy Nhon kikötő határátkelőhely (Binh Dinh)
6. Vung Tau kikötő határátkelőhely (Ba Ria – Vung Tau)
7. Ho Chi Minh kikötő határátkelőhely (Ho Chi Minh)

A 30 napot meghaladó tartózkodásra jogosító turista célú, és/vagy többszöri belépésre jogosító vízum beszerzéséhez, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Vietnámi Nagykövetség Konzuli Hivatalával: 1146 Budapest, Thököly út 41, telefon: +36 1 342 5583 web: www.vietnamembassy-hungary.org/en/nr070521170031

Vízum egyéb célú beutazás esetén:
Vietnamba utazáshoz vízum beszerzése szükséges. 

Hanoi, Da Nang és Ho Si Minh nemzetközi repülőterekre érkezés esetén lehetőség van a repülőtéren vízumot felvenni (visa on arrival). Az eljárással kapcsolatban az alábbi weblapon tájékozódhat: www.vietnamonline.com/visa/airport-procedures.html.
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy tengeri/folyami, illetve szárazföldi határátkelőhelyeken érkezéskor vízum nem igényelhető.

A Külügyminisztérium http://visa.mofa.gov.vn/Homepage.aspx honlapján valamennyi, a beutazással, vízumokkal és tartózkodással kapcsolatos információ megtalálható. Ugyanitt online regisztrációval gyorsítható a vízumkérelem elbírálása a lakóhelyünk szerint legközelebbi vietnami konzuli hivatalnál: 1146 Budapest, Thököly út 41, telefon: +36 1 342 5583 web: www.vietnamembassy-hungary.org/en/nr070521170031

A légi úton érkező utasoknak Vietnamba való belépéskor az alábbi nyomtatványt kell kitölteniük: www.vietnamonline.com/visa/vietnam-entry-and-exit-form.html

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a vízum típusa (beutazási cél) a beutazást követően nem módosítható!

Diplomata és szolgálati útlevelekre kölcsönösen 90 napos vízummentességi megállapodás van érvényben Magyarország és a Vietnami Szocialista Köztársaság között.

Útlevél elvesztése esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést – erről jegyzőkönyvet kérve - a legközelebbi rendőrségen és lépjenek kapcsolatba a Hanoi Magyar Nagykövetséggel. A hazautazást lehetővé tévő új úti okmány kézhezvételét követően, a kilépő engedély/vízum megszerzése érdekében jelentkezni szükséges a helyi, vietnami idegenrendészeti hatóságnál.

Házikedvencek beutazása:

További információ az alábbi linken érhető el: https://www.ipata.org/useruploads/files/country_profiles/vietnam/Vietnam_Customs_Procedures_SEAL.pdf

Munkavállalás:

A 2016. április 1-jén hatályba lépett új szabályozás alapján a BA diplomával és legalább 3 év szakterületen szerzett munkatapasztalattal rendelkező külföldieknek nem szükséges munkavállalási engedélyt igényelnie Vietnamban. A rendelet hatálya kiterjed a külföldi vállalkozások szakértő, manager, ügyvezető igazgató tisztséget betöltő külföldi munkatársaira is, továbbá azokra a munkavállalókra, akik üzleti, információs, építési, oktatási, környezet, egészségügyi, kulturális és szórakoztatóipari, valamint közlekedési szolgáltató szektorban tevékenykedő külföldi vállalkozástól kerülnek hasonló területre áthelyezésre Vietnamba. A rendelet a fentiek mellett a munkavállalási engedély kiállítására vonatkozó eljárási szabályokat is tartalmazza, melyek szerint legalább 15 nappal a munkavállalás várható kezdő időpontját megelőzően a foglalkoztatónak kell kérelmeznie az engedély kiállítását a Munkaügyi, Hadirokkant és Szociálisügyi Minisztérium (Ministry of Labour, Invalids and Social Affairs: www.molisa.gov.vn/en/Pages/Home.aspx) munkavégzés helye szerint illetékes hatóságánál. A hatóság (a teljes iratanyag kézhezvételét követően) 7 napon belül hozza meg döntését, elutasítás esetén részletes indokolással ellátva azt. A munkavállalási engedély érvényességi ideje 2 év.

További információért kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a Vietnami Szocialista Köztársaság Budapesti Nagykövetségével.

Munkavállaláshoz szükséges Magyarországon kiadott diplomák Vietnamban való felhasználhatósága, illetve erkölcsi bizonyítvány kérelmezésével/felhasználhatóságával összefüggésben javasoljuk, hogy utazás előtt tájékozódjon a Külgazdasági és Külügyminisztérium (http://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-kulfoldi-felhasznalasra-szant-okiratok-felulhitelesitesenek-rendjerol), valamint a hanoi magyar nagykövetség (http://hanoi.kormany.hu) honlapjain.  

Magyar állampolgárok életvitel szerű vietnami tartózkodási szándéka bejelenthető a Hanoi Magyar Nagykövetségen: qLLXAjyuyKaW3xDxY29uc3VsYXRlLmhvaUBtZmEuZ292Lmh1.

Vám:

www.vietnamonline.com/visa/customs-regulations.html.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Balesetek körüli csoportosulástól, demonstrációtól tartsuk magunkat távol. 

Kábítószer birtoklása súlyos börtönbüntetést, halálbüntetést vonhat maga után.

A vietnami hatóságok tiltása ellenére a prostitúció gyakori. A külföldi állampolgárok a szállodai szobájukba nem hívhatnak be vietnami állampolgárokat. Pedofíliát a vietnami jog szigorúan bünteti.

Felhívjuk az utazók figyelmét arra, hogy régiségek exportja illegális. Antiknak vagy annak tűnő tárgyak vásárláskor mindig kérjenek számlát és egy nyilatkozatot az eladótól a tárgyak országból való kivitelére vonatkozóan.

A vietnami vámrendelkezések szerint bejelentési kötelezettség terheli a 5.000 USD készpénzt illetve 300 gramm aranyat meghaladó értékkel beutazó személyt. A hivatalos fizetőeszköz a vietnami dong (VND), a külföldi fizetőeszközök közül az USA dollár a legelfogadottabb. VND-t visszaváltani konvertibilis valutára szinte kizárólag csak repülőjegy birtokában lehetséges. A bankkártya-használat terjed, de a nagyvárosokon kívül azonban korlátozott az ATM készülék száma. Érdemes elegendő készpénzzel útra kelni. Magyarországról a Western Union nemzetközi pénzküldő szolgáltatásán keresztül lehet készpénz átutalást kezdeményezni.  

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Felhívjuk a figyelmet a gyógyszerek, különösen antidepresszánsok Vietnamba való behozatalára vonatkozó szigorú szabályokra. Tanácsoljuk, hogy a gyógyszerek szedésére való egészségügyi igazolást, dokumentumot az utazó hozza magával!

A csapvíz nem iható, palackos ivóvíz az ország minden részén beszerezhető. Javasolt az ismert márkájú palackozott termékek fogyasztása.

Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, ennek ellenére a közegészségügyi helyzet javul. Színvonalas egészségügyi ellátás korlátozottan, csak a nagyobb városokban hozzáférhető. A Hanoi, Ho Chi Minh város, továbbá Da Nang, Nha Trang külföldi klinikák nívósak, a kezelések költsége magas, bankkártyával kiegyenlíthető. 

Tömeges fertőző betegségek Vietnamban egyre ritkábban fordulnak elő. Különleges esetekben, pl. a déli országrészekben, a Mekong-deltában árvizek idején terjedhet a malária. Ugyanitt a dengue-lázas esetek száma, köztük a halálos kimenetelű fertőzéseké is növekvő tendenciát mutatnak. A betegség ellen nincs védőoltás, védekezés különböző szúnyogriasztó eljárások alkalmazásával ajánlott.

A tömegtájékoztatási eszközök időnként kolera vagy, járványszerű hasmenéses megbetegedésekről adnak hírt. A kolera baktérium ivóvízzel és fertőzött élelmiszerrel (leginkább kutyahúst, garnélarák-pépet, nyers fűszernövényeket és zöldségeket tartalmazó ételek) terjedhet, főzés-sütés során elpusztul. Utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg ne fogyasszunk. Felhívjuk a figyelmet a higiénés szabályok fokozott betartására!

A madárinfluenza vírus különösen a téli, náthás megbetegedések idején terjed. Kerüljék az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden szabadon vagy ketrecben tartott madarakkal történő érintkezést.

Utazás előtt javasoljuk, konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal. A beutazást megelőzően kérjük, ne felejtsen el átfogó baleset- és betegségbiztosítást kötni.