2017 április 9-én virágvasárnap Egyiptom második legnagyobb városában Alexandriában és negyedik legnagyobb városában Tantában terrortámadást hajtottak végre kopt keresztény templomok ellen a virágvasárnapi szertartások ideje alatt.

A merényletet az Iszlám Állam (ISIL/Daesh) terrorszervezet vállalta magára, és országszerte újabb támadásokkal fenyegetőzött. A támadásokban 45 ember vesztette életét és 136-an sebesültek meg. Abdelfatah esz-Szíszí köztársasági elnök három hónapos szükségállapotot vezetett be 2017 április 10-től, mely rendelkezést utólag az egyiptomi kabinet és parlament is  jóváhagyta. A szükségállapot ideje alatt a belügyi szervek és hadseregek többletjogosultságokhoz jutnak, általában számítani lehet fokozottabb ellenőrzésekre, megnövekedett katonai és rendőri jelenlétre. 

A terrorfenyegetettségre és a rendkívüli állapotra tekintettel javasoljuk a magyar állampolgároknak, hogy folyamatosan kövessék nyomon az ország híreit, pontosan tartsák be a hatóságok utasításait, tartózkodjanak bármilyen kihívó viselkedéstől, és viselkedjenek óvatosan a közösségi média felületein. Mindig legyen önöknél útlevelük, de legalább útlevelük és vízumuk fénymásolata, és valamilyen irat, mellyel érvényes szállásukat bizonyítani tudják. Semmiképpen se javasoljuk, hogy a vízum lejártát követően túltartózkodjanak. Kérjük legyenek különösen óvatosak a turisztikai látványosságok környékén, és lehetőség szerint igyekezzenek távol maradni azon nagy tömegeket vonzó helyszínekről, ami az iszlám szélsőségesek számára különösen vonzó célpontot jelent, így kerüljék templomok, belügyi vagy katonai objektumok, bíróságok vagy ügyészségek közvetlen környékét.  Potenciális célpontot jelenthetnek a külföldi turisták által nagy számban látogatott szórakozóhelyek, éttermek is.

A hatékonyabb konzuli védelem biztosíthatósága érdekében kérjük, hogy regisztrálják utazási adataikat az online adatlap konzuli védelemhez oldalon: https://konzved.mfa.gov.hu 

Tovább az utazási tanácsokra >>