Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 08. 17.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!
Mai napon is érvényes: 2017.09.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Tiranában nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

* * *

Az országban hazai összehasonlításban megfelelő a közbiztonság, ugyanakkor a helyi sajátosságok miatt indokolt a fokozott elővigyázatosság. Külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények ritkán történnek, ezek nagy része is megfelelő körültekintéssel elkerülhető. Erőszakos bűncselekmények nem jellemzőek, eseti jelleggel – főleg tömegesen látogatott helyszíneken – vagyon elleni bűncselekmények előfordulhatnak (pl. zsebtolvajlás).

Jóllehet az albán kormányok az utóbbi időben komoly eredményeket értek el a közrend és a közbiztonság javításában, a szervezett bűnözés változatlanul jelen van az országban. Az ellenérdekelt bűnözők közti leszámolások általában ritkán és félreeső helyeken történnek, de nem zárható ki, hogy azoknak vétlen áldozata is lehet (pl. utcán parkoló gépkocsi elleni bombamerénylet, lövöldözés).

A hegyvidéken a lakott területen kívül tartózkodást (hegymászás, barlangászás, hegyvidéki túrák) a nehéz terepviszonyok, illetve a jelzések és az infrastruktúra hiánya miatt még tapasztalt túrázóknak is kizárólag helyi vezetővel ajánljuk, és javasoljuk: jelentkezzenek be a nagykövetségen!

A fővárosban a torlódásokat leszámítva gépkocsival jól lehet közlekedni. Hasonló a helyzet a nagyobb városokban és a főútvonalakon. Az autóutak és főútvonalak általában megfelelő minőségűek (Hani i Hotit-Shkodra-Tirana-Durres-Fier-Vlore, illetve tovább a tengerparton dél felé; Qafe Than-Elbasan-Tirana, Tepelena-Kakavia-Saranda). Koszovó felől autópályán érkezhetünk Albániába. A közlekedést a mellékutakon gyakran az utak rendkívül rossz állapota nehezíti. A hagyományos autóstérképeken még a sárgával jelzett másodrendű utak is a valóságban sokszor nagyon nehezen járhatóak. Az útvonaltervező programok használatakor is körültekintést javaslunk, az alacsonyabb rendű utakat adó eredményeket célszerű ellenőrizni (előfordulhatnak nem létező határátkelőhelyek, normál személygépkocsival járhatatlan utak). A nagykövetség kérésre felvilágosítással szolgál.

A közlekedési morál rossz, a közlekedés szabályait a legtöbb autós egyénileg értelmezi. Kerékpárral vagy gyalogosként különösen nagy körültekintéssel kell közlekedni.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie. További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényessége:

IGEN

A személyi igazolványnak a beutazástól számított 3 hónapig még érvényesnek kell lennie.

Ideiglenes személyi igazolvány:

NEM

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok:

NEM úti okmányok

Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány):

NEMMegjegyzés: Az útlevélben más állam által elhelyezett beléptető bélyegző nem jelent problémát. 

Kiskorúak beutazása: 

Amennyiben a kiskorúval nem utazik együtt nagykorú, a határátkelőhelyen csak akkor léphet be vagy ki, ha szülői vagy gyámhatósági hozzájáruló nyilatkozattal rendelkezik. A nyilatkozat tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását. A nyilatkozatot célszerű angol nyelvre lefordítani vagy egyből angolul elkészíteni. Bár formai megkötés nincs, a nyilatkozatot két tanú, vagy közjegyző előtt javasolt megtenni.

Amennyiben a határellenőrzést végző hatósági személyekben gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy a belépni vagy kilépni kívánó, nagykorú kíséretében levő kiskorút ki kívánják vonni a jogosan szülői felügyeleti jogot gyakorló személy felügyelete alól, a határőrség alkalmazottja további, részletes vizsgálatot végezhet ennek tisztázása érdekében. Ha kiskorúak szervezett csoportban lépnek az ország területére, kíséretükben kell lennie legalább egy nagykorú személynek az oktatási intézményüktől. Az oktatási intézmény képviselőjének be kell tudni mutatnia az intézmény vezetőjének aláírását tartalmazó teljes utaslistát.

Vízum:

Magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be Albániába, és egyszeri belépéssel 180 naponként 90 napig tartózkodhatnak az országban. A hosszabb idejű tartózkodásra szóló tartózkodási engedélyt az albániai tartózkodási hely szerinti rendőrkapitányságon kell kérelmezni (honlap: https://www.asp.gov.al). 180 naponként 90 napot meghaladó, tartózkodási engedély nélkül történő túltartózkodás esetén pénzbüntetésre illetve beutazási tilalom elrendelésére kell számítani! 

A 180 napon belül 90 napnál hosszabb ideig Albániában tartózkodó külföldieknek saját vagy cégük tulajdonában álló gépkocsijukat albán rendszámmal forgalomba kell helyeztetniük. Ellenkező esetben az érintettek komoly pénzbüntetésre számíthatnak.

Házikedvencek beutazása: 

Hasznos információt a NÉBIH oldalán 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy a www.pettravel.com/immigration/Albania.cfm oldalán talál.

Munkavállalás:

Az albán hatóságok tájékoztatása szerint a külföldi állampolgárok az alábbi feltételek szerint vállalhatnak munkát. Az eljárás megkezdéséhez az alábbi dokumentumokat szükséges eljuttatni a Belügyminisztérium Migrációs Igazgatóságához:

 • az Igazgatóság erre a célra rendszeresített, kitöltött formanyomtatványa,
 • a munkaszerződés mindkét fél által aláírt, ottani ügyvéd által hitelesített példánya,
 • a munkavállalónak a diploma, vagy egyéb szakképesítést igazoló, a munkakör betöltéséhez szükséges bizonyítványok hitelesített fénymásolata,
 • a munkaadónak a tevékenységi körét igazoló bírósági határozata /cégbírósági adatok/ vagy annak hiteles másolata, az útlevelek és szükség szerint a vízumok fénymásolata,
 • a munkavállalónak az ottani adóhivatallal, valamint a társadalombiztosítással meglévő szerződéseinek másolata, feltüntetve azok azonosítószáma,
 • Magyarországon kiadott és hiteles fordítással ellátott erkölcsi bizonyítvány,
 • hivatalos orvosi igazolás annak bizonyítására, hogy a munkavállaló nem fertőző beteg,
 • 5db fénykép.

Nem kell munkavállalási engedélyt kérnie:

 • a diplomáciai testületek vagy nemzetközi szervezetek diplomáciai státuszban lévő munkatársainak, vagy más, ezen missziók külföldi alkalmazottjainak,
 • az NGO-k vagy non-profit szervezetek munkatársainak,
 • a kétoldalú vagy nemzetközi megállapodások keretén belül Albániába érkező munkavállalóknak,
 • a közúti árufuvarozóknak és személyszállítóknak,
 • az oktatási vagy tudományos intézmények előadóinak, egyéb kutatóintézetek munkatársainak, illetve kölcsönös ösztöndíj-megállapodások alapján Albániában tartózkodó hallgatóknak,
 • a külföldi ügynökség alkalmazásában álló újságíróknak, tudósítóknak,

továbbá az alábbi munkavállalóknak, akik külföldi bejegyzésű cég alkalmazottjaként, esetenként hat hónapnál rövidebb időt töltenek Albániában:

 • a kereskedelemmel foglalkozó cégek képviselői, vagy az ott megrendezésre kerülő nemzetközi vásárokon kiállítani szándékozó vállalatok munkatársai,
 • a nemzetközi közlekedésben, áruszállításban résztvevők,
 • a külföldi cég által biztosított gépek, berendezések, egyéb technikai eszközök működtetése, karbantartása, vagy egy albániai vállalat alkalmazottjainak továbbképzése céljával oda érkező külföldi állampolgároknak.

Gépkocsivezetés:

Magyar állampolgárok 3 hónapot nem meghaladó albániai tartózkodásuk során jogosultak használni a magyar vezetői engedélyt. Három hónapot meghaladó tartózkodás esetén a külföldi állampolgár köteles kérni jogosítványa konvertálását albán vezetői engedélyre.

Érvényes vezetői engedéllyel rendelkező magyar állampolgár bérelhet gépjárművet Albániában, amennyiben betöltötte a 21. életévét (maximum korhatár 70 év) és három évnél régebbi jogosítványa van (utóbbi autókölcsönzőként eltérhet). 

Vám:

Az albán Vámhivatal linkje: www.dogana.gov.al 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Adózás:

Az albán Adóhivatal linkje: https://www.tatime.gov.al 

Tudnivalók az országról

A személyes szükségletekre szolgáló tárgyakat vámmentesen lehet be és kivinni. A külföldi és a nemzeti valuta be- és kivitelét nem ellenőrzik. Albániában egy nemzetközi repülőtér működik a főváros mellett (Mother Teresa Airport). 2017 április 5-től a WizzAir légitársaság közvetlen repülőgépjáratot üzemeltet Budapest és Tirana között, hetente 2 alkalommal. A fő nemzetközi személyhajó- illetve kompkikötő Durres városában működik, de Vlora is jelentős forgalmat bonyolít (elsősorban dél-olaszországi kikötőkkel összeköttetésben). Nemzetközi személyszállító vasúti összeköttetés Albániával nem működik. A nemzetközi buszközlekedés a szomszédos országokból Tiranába menetrend szerinti járatokkal széles körben elérhető.

A helyi vonatok lassúak és rendkívül alacsony komfortfokozatúak. A távolsági buszközlekedés az ország minden részében kiterjedt, hasonlóan az iránytaxi jellegű kisbuszokhoz. A nagyobb városokban van taxi, a viteldíj alacsonyabb, mint hazánkban. Az ismert nemzetközi gépkocsi-kölcsönzők Albániában is jelen vannak.

Albániában nincs a Magyar Autóklubnak megfelelő országos szervezet. A nemzetközi biztosítást igazoló zöld kártya szükséges.

A tengerparti sávban a klíma mediterrán, amely száraz, forró nyarat (esetenként 40 C fok közelében) és enyhe, csapadékos telet jelent. Ugyanakkor, hasonlóan a többi mediterrán országhoz, a fűtés a legtöbb lakásban, beleértve egy sor szállodát is, nincs megoldva, jó esetben kiegészítő elektromos fűtés érhető el. A belső, hegyes vidékeken a tél hideg, havas, a nyár hűvös. Az északkeleti hegyvidéket télen célszerű elkerülni, mivel a gyakori havazások után az utakat borító hó – takarítás hiányában – napokig megbéníthatja a közlekedést. A mobiltelefonos hálózatok az ország legnagyobb részében elérhetőek, a lefedettség a távoli hegyvidéki területeken azonban nem teljes.

Albániában a banki szolgáltatások megfelelő színvonalúak. Tiranában és a nagyobb városokban több helyen van pénzfelvevő automata, és számos üzletben lehet bankkártyával is fizetni. Az albán valuta 5, 10, 20, 50 és 100 lekes fémpénzekben, 200, 500, 1000, 2000 és 5000 lekes papírpénzben van forgalomban. Pénzváltás számtalan helyen, minden korlátozás nélkül megoldható.  

Ajánljuk, hogy az Albániába egyéni útra készülő magyar állampolgárok kiutazásuk előtt tájékozódjanak a magyar nagykövetségnél az aktuális helyzetről, az egyes körzetekre vonatkozó tudnivalókról. Szintén javasoljuk, hogy a már ott tartózkodó magyarok is keressék meg a Nagykövetséget, amennyiben igényt tartanak a külképviselet tanácsaira.

Az állami, önkormányzati hatóságok és más szervezetek munkatársai általában segítőkészek a külföldivel szemben.

Közegészség, egészségügyi helyzet: 

Ajánlatos egészségügyi biztosítást kötni.

Albániában az egészségügyi ellátás a magyarországi színvonalnál általában rosszabb minőségű. Az egészségügyi és higiéniás feltételek nem mindig felelnek meg az európai normáknak. Magas színvonalú ellátásra leginkább csak a magánklinikákon és rendelőkben számíthatunk, melyek azonban csak a fővárosban és néhány nagyobb városban érhetők el. Egyes, hazánkban is használt gyógyszerek a helyi gyógyszertárakban is beszerezhetőek, azonban célszerű figyelni arra, hogy ne a távol-keleti, olcsóbb változatokat vásároljuk meg, hanem megbízható gyógyszergyárak termékeit.

Nagykövetségek által ajánlott orvosok, klinikák Tiranában:

Hygeia Hospital Tirana (görög tulajdonú magánkórház és rendelőintézet)
Mbikalimi i Kamzës, Mëzez-Fushë 1051, Albania
Tel: +355 4 239 0000,
www.hygeia.al  

"Nene Tereza" Központi Egyetemi Kórház Tirana,
Rruga Dibres
Tel: + 355 4 2363 001, +355 4 2362 630 

Ortodox Klinika
Tirana, Rruga Dibres 159.
Tel: + 355 4 2360 925, +355 4 2374 804 

Katonai Kórház Tirana,
Lagja Laprake
Tel: +355 4 2226 600, +355 4 2355 977 

Legfontosabb segélyhívó számok:
Mentők: 127
Tűzoltók: 128
Rendőrség: 129

Egyáltalán nem javasolt vezetékes vizet inni, ilyen vízből készült jégkockával italt hűteni, de még a fogmosás is csak palackozott vízzel ajánlott. A gyümölcsöt, főzeléknövényeket és a salátát szintén palackozott vízzel javasolt jól lemosni.

Az élelmiszerek vásárlásakor körültekintéssel kell eljárni, és mindig ellenőrizni kell az áruk szavatossági időpontját. Az utcai árusoktól, bódékból nyers hús- és tejtermékeket nem javasolt vásárolni.