Európa

Mai napon is érvényes: 2018.12.12. 

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet: Nagykövetség és Konzuli Hivatal Minszk

Biztonság:  

Belaruszban a fegyveres testületek intenzív jelenléte miatt a közbiztonság kielégítő, a szokásos óvatosság és gondosság elvének alkalmazása azonban így is ajánlott. A fokozott óvatosság különösen sötétedés után, az éjszakai szórakozóhelyek környékén ajánlott, annak érdekében, hogy az utas ne váljon lopás, rablás áldozatává. A gépkocsikat a szálloda őrzött parkolójában tanácsos elhelyezni. A szállodai szobában semmilyen komolyabb értéket nem tanácsos hagyni; útlevelet, repülőjegyet/vonatjegyet, pénzt semmiképp sem. Belarusz nem tekinthető terrorista veszélynek kitett országnak, annak ellenére sem, hogy 2008 nyarán a főváros központjában, 2011. tavaszán pedig a minszki metróban robbantásokra került sor, amelyeknek a vizsgálatok megállapításai szerinti elkövetőit a hatóságok elfogták.

A rendőrség központi hívószáma: 102, a tűzoltóságé: 101.

Felhívjuk a Belarusz Köztársaságba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy kerüljék az esetleges tömegdemonstrációk, tüntetések, nem engedélyezett ellenzéki megmozdulások helyszíneit.

Beutazási, tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevél érvényességi ideje minimum 90 nappal meg kell haladja a tervezett kiutazás időpontját. 

Ideiglenes útlevél: NEM 
Személyi igazolvány: NEM 
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMTájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy a belépésnél migrációs kártyát kell kitölteniük. Az öt munkanapot meghaladó tartózkodás esetén kötelező a Belügyminisztérium Állampolgársági és Migrációs Főosztályának lakóhely szerinti (városi/kerületi) kirendeltségén történő bejelentkezés (a szállodák automatikusan végzik). Az Állampolgársági és Migrációs Főosztály az illetékes a vízumok esetleges meghosszabbításával, szükség esetén kiutazó vízum kiállításával összefüggő kérdésekben is. Az útlevélben ne legyen pénz betéve, mert az eljárást vonhat maga után. Érvényes tranzit vízum hiányában a belorusz hatóságok nem engedik be az ország területére a harmadik országba (elsősorban Oroszországba) utazni kívánó személyeket. A Minszki Nemzetközi Repülőtéren történő reptéri tranzitáláskor nincs szükség tranzitvízumra a nemzetközi járattal történő továbbutazás esetén, amennyiben az ország területén való tartózkodás nem haladja meg a 24 órát és az utas nem hagyja el a repülőtéri tranzitzónát (ez esetben azonban Oroszország belföldnek számít. Oroszországból Belaruszba történő beutazás esetén orosz és belorusz vízum beszerzése is szükséges, de a lentebb leírtak alapján jelenleg nem javasolt útvonal). 

Kiskorúak beutazása:

információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság budapesti nagykövetségéhez. http://hungary.mfa.gov.by/hu

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén:
2018. július 27- től, 30 naptári napig terjedő időszakra nem szükséges a vízum beszerzése. A maximum 30 naptári napig történő vízummentes beutazás lehetősége a Minszki Nemzetközi Repülőtéren keresztül érkező és távozó, érvényes útlevéllel, minimum 10.000 EUR fedezetű, a Belarusz Köztársaságban is érvényes utasbiztosítással, valamint megfelelő anyagi fedezettel (napi 2 bázis – jelenleg 46 BYN) rendelkező magyar állampolgárok esetében áll fenn. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság budapesti nagykövetségéhez http://hungary.mfa.gov.by/hu

A „Belovezsszkaja pusa”, valamint az „Avgusztovszkij kanal” parkokba történő látogatáshoz vízum beszerzése nem szükséges, amennyiben az ott tartózkodási időtartama nem haladja meg a 10 napot. A parkokba csak meghatározott határátkelőhelyeken keresztül történő belépés és egyéb feltételek fennállása esetén engedélyezett a vízummentes beutazás, ezért az oda tervezett látogatás előtt feltétlenül tájékozódjanak a Belarusz Köztársaság budapesti nagykövetségén http://hungary.mfa.gov.by/hu

Egyéb célú utazás esetén:
Vízum beszerzése szükséges, melyet a Belarusz Köztársaság külképviseletein kell beszerezni. A határon történő vízumfelvételre kizárólag a Minszki Nemzetközi Reptéren van lehetőség. Bővebb információkért kérjük, hogy forduljanak a Belarusz Köztársaság budapesti nagykövetségéhez http://hungary.mfa.gov.by/hu.

Házikedvencek beutazása:

Utazását megelőzően kérjük, tájékozódjon állatorvosánál. További információkat a NÉBIH honlapján, továbbá az alábbi oldalon: www.pettravel.com/immigration/Belarus.cfm talál. 

Vám:

Bővebb információ a belorusz vámhatóság honlapján található: http://gtk.gov.by/ru. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

További hasznos információ az országról

Pénznem: Belorusz Rubel (BYR)

Időjárás: Belarusz a hideg-mérsékelt éghajlati övben helyezkedik el, közepes éves hőingadozással. A leghidegebb hónapok középhőmérséklete -3c, a legmelegebbeké 10c feletti. A tavaszi és őszi hónapokat bőséges csapadékmennyiség jellemzi, rendszerint hűvösebbek mint Magyarországon. A nyár rövid, viszonylag meleg, az átlagos hőmérséklet elmarad a magyarországitól. www.pagoda.by

Biztosítás: Az ország területére történő belépéshez szükség van utasonként minimum 10.000 EUR fedezetű, a Belarusz Köztársaságban is érvényes baleset- és betegbiztosítással. Amennyiben lehetséges olyan kötvényt kérjenek biztosítótársaságuktól melyen a biztosítási összeg euróban vagy dollárban is fel van tüntetve.

Közlekedés: A magyar vezetői engedélyt az országba való belépéstől számított 3 hónapig szabad használni. Számolni kell az autópályákon is kerékpárosokkal, lovas kocsikkal, mindezek kivilágítatlanul és a forgalommal szemben is felbukkanhatnak. A biztonsági öv használata kötelező, a vezetőknek a legkisebb mennyiségű alkohol fogyasztása is tilos. A közúti jelzőtáblák megegyeznek a nemzetközileg elfogadott jelzésekkel. Előfordulhatnak azonban a magyarországitól eltérő közlekedési megoldások, ezért javasolt a fokozott figyelem a közlekedésnél. A közlekedési rendőrség (GAI) szigorúan lép fel a szabálysértőkkel szemben. Bizonyos távolságonként GAI ellenőrző posztok vannak, amelyeket tábla jelez. A sebességkorlátozások betartására ezeken a szakaszokon különösképpen figyelni kell. A felező/záróvonalak, a sávokat jelző elválasztó vonalak nem mindenütt vannak feltüntetve. 

Gyakoriak a sebességkorlátozást ellenőrző radarok, a méréseket gyakran bokrok mögé elbújtatott, kivilágítatlan rendőrautókból végzik. A megengedett sebesség lakott területen belül általában 60/km/óra, lakott területen kívül 90 km/óra, gyorsforgalmi útszakaszokon 110 km/óra, az M1/E30-as úton 120 km/óra. 

A külföldi regisztrációval rendelkező gépjárművek esetében az autópályák fizetősek, a számlafizetés egy előre megvásárolt E-út díj mérő eszköz, mely beszerzése kötelező (javasolt az első benzínkútnál beszerezni és pénzzel feltölteni). Ezzel az eszközzel történik a fizetés, menet közben automatikusan a megtett távolság függvényében. Az ország elhagyása előtt a visszaszolgáltatott készülék árát visszatérítik, az egyenleget azonban nem. A díjköteles szakaszokat ezen weblapon le lehet ellenőrizni (angol): http://beltoll.by/index.php/en 

Büntetések: A GAI rendőrei - a szabálysértés nagyságától függően - általában a helyszíni bírság intézményével élnek a szabálytalankodókkal szemben. Súlyosabb esetekben azonban elvehetik a sofőr jogosítványát, melyet csak a helyi GAI parancsnokságon, tetemes büntetés megfizetése után, hosszadalmas eljárásban lehet visszaszerezni.

A Belarusz Köztársaság törvényei lehetővé teszik, hogy korlátozzák a rendezetlen tartozással rendelkező személyek kiutazását az országból, amit esetenként külföldi állampolgárokkal szemben is alkalmaznak. 

Városi közlekedés: 2013. július elsejétől a járművek részére, 815 km-es autóútszakaszon, elektronikus útdíjat vezettek be Belaruszban. 2015. november 1- től 1512 km- re bővult a fizetős szakaszok hossza. Az érintett autóútszakaszokat a „BelToll” figyelmeztető jelzéssel látják el. Az útdíj mértékéről, megállapításának rendjéről és fizetési módjáról szóló részletes tájékoztató www.beltoll.by oldalon található. Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy belépéskor a határátlépési pontokon érdeklődjenek az elektromos útdíj fizetésének módjáról. A fizetés elmaradása büntető szankciókat vonhat maga után.

A tehergépjárművekre és autóbuszokra vonatkozó általános úthasználati díjak a http://mtkrbti.by/ti.nsf/web.pages/docs.lib999) weboldalon megtalálhatóak.

Közúti határátkelés

FIGYELEM! 2016. szeptembertől kezdte meg működését az elektronikus sorban-állási rendszer a breszti határátkelőhelynél, majd 2019-re az összes belorusz közúti határátkelési ponton bevezetésre kerül az új regisztrációs rendszer a Belaruszból kilépő forgalom számára. A határon kilépni, és a rendszert használni szándékozóknak kötelezően regisztrálniuk kell, a rendszer használati díja kb. 10,- EUR-nak megfelelő belorusz rubel a tehergépkocsik és autóbuszok esetében, míg a személygépjárművek tulajdonosainak 8,- EUR-t kell fizetniük. A regisztráció az alábbi honlapon végezhető el (https://belarusborder.by/?lang=en), ahol további információkkal is szolgálnak a rendszerrel kapcsolatban.

OROSZORSZÁGBA Belaruszon keresztül tranzitálni szándékozó utazók figyelmébe!

Az Európai Unió oroszországi képviseletének tájékoztatása szerint Oroszország az „Oroszországi Föderáció és a Belorusz Köztársaság között a harmadik országbeli állampolgárok beutazásának tilalmáról szóló 1995. évi Megállapodás” 4. cikkének új alkalmazását kezdi bevezetni. Az új alkalmazás szerint személy, illetőleg jármű csak a nemzetközi közlekedésre kijelölt határpontokon léphet be az Oroszországi Föderáció területére. A gyakorlatban a belorusz-orosz határon jelenleg nincs kijelölt nemzetközi határátkelő, mely megfelel a megállapodásnak (így az M1 nemzetközi útvonalon lévő Krasnaya Gorka, illetve a minszki nemzetközi repülőtér sem!), ezért a belorusz-orosz átkelőpontok esetében a nem orosz és nem belorusz személyeket megállíthatják, adminisztratív eljárást indíthatnak ellenük és adminisztratív büntetést róhatnak ki rájuk.

A fentiek értelmében javasoljuk, hogy az orosz féltől kapott további hivatalos tájékoztatásig Oroszországot Lettországon vagy Ukrajnán keresztül, Belarusz érintése nélkül közelítsék meg. Belaruszon keresztül csak saját felelősségre kíséreljék meg a határátlépést.

  • Javasoljuk a Lengyelország felőli belépést az országba. 
  • Mind a Terespol/Brest, mind pedig a Slawatycze/Domachevo átkelőnél általában ellenőrzik a gépjárművek eredetét. Ez időigényes eljárás. 

Közegészség, egészségügyi helyzet: Magyar-belorusz viszonylatban tovább él a Szovjetunióval kötött egészségügyi ellátásra vonatkozó egyezmény, ez azonban csak a sürgősségi betegellátásra terjed ki. Célszerű ezért átfogó baleset- és betegbiztosítást kötni. (Lásd „Beutazási feltételek” rovatunkat.) Az egészségügyi ellátás színvonala kielégítő, de bizonyos esetekben célszerű lehet a térítéses magánklinikák szolgáltatásait igénybe venni. A járvány és közegészségügyi helyzet kielégítő. A mentők központi hívószáma: 103.

Az ország délkeleti részét jelentékenyen érintette a csernobili sugárzás. Az ebből a régióból származó tej és gombafélék még mindig fertőzöttek, így ezen élelmiszerek fogyasztását mellőzni szükséges, különösen, ha nem hivatalos elárusítóhelyen kínálják a termékeket. Kerülni kell az utak mentén kínált – elsősorban gombafélék és erdei gyümölcsök – vásárlását. A csapvíz fogyasztása még a szállodákban sem javallott, jó minőségű ásványvíz viszont gyakorlatilag mindenhol kapható.

Járványok

Az országban a A(H1N1) vírus előfordulásával kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: www.rcheph.by

Egyéb információ:

Belarusz Köztársaság Budapesti Nagykövetsége
Nagykövetség és Konzuli Hivatal, Minszk

www.belarus.by
http://globus.tut.by
www.turist.by/belarus/maps
http://dudutki.by/eng