Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Szarajevóban nagykövetség és konzuli hivatal | Banja Luka-ban, Mostarban és Tuzlán tiszteletbeli konzul van 

Aktuális: 

2017. 07. 19. 
Bosznia-Hercegovinában a bozóttüzek nem fenyegetik a lakott területeket és a fő útvonalakat. Az utak állapotáról és a határátkelők hozzávetőleges várakozási idejéről itt találnak tájékoztatást: http://bihamk.ba/bs/spi/stanje-na-cesti-u-bih

* * *

Tájékoztatjuk a Bosznia-Hercegovinába beutazókat, illetve az onnan hazautazókat, hogy a 2017. április 7-én életbe lépett, a Schengeni határellenőrzési kódex szisztematikus ellenőrzésekre vonatkozó módosítása (az Európai Unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell be-, és kilépéskor) miatt jelentősen megnövekedett a várakozási idő a Horvátország és a schengeni tagországok közötti határokon, beleértve a horvát-magyar határt is. A rendelkezés miatt az eddigi tapasztalatok szerint megnövekedett a várakozás a Bosznia-Hercegovina és Horvátország közötti határátkelőkön is.  

A bosznia-hercegovinai autóklub tájékoztatása szerint Bosanski Brod, és Orasje határátkelőkön útfelújítás miatt hosszabb, míg Brcko, Gradiska és Bosanski Samac határátkelőkön kb. 30 perces várakozási időre lehet számítani. 

Javasoljuk, hogy indulás előtt tájékozódjanak a használni tervezett határátkelők leterheltségéről és válasszák a kisebb határforgalmú átkelőket. A bosznia-hercegovinai autóklub portálját ide kattintva érik el. 

Fokozottan javasoljuk továbbá, hogy elindulás előtt ellenőrizzék dokumentumaik érvényességét, főleg, ha azokat az elmúlt két évben ellopták, elveszítették vagy megsérültek.

Tapasztalataink szerint határátlépéskor az egyik leggyakrabban felmerülő probléma, hogy állampolgáraink korábban elveszettnek vagy eltulajdonítottnak vélt, de a későbbiekben fellelt okmánnyal kísérelik meg a határátlépést. A későbbi kellemetlenségek és jelentős időveszteség, valamint többletköltség elkerülése végett tanácsoljuk, ha a határátlépésre használni tervezett okmányukat korábban elveszettként  vagy eltulajdonítottként bejelentették, de később megtalálták, indulás előtt jelentsék be az okmánytalálást az Önökhöz legközelebbi Kormányhivatalnál –amennyiben azt korábban nem tették meg. Ennek hiányában az okmányt a határrendőrség elveszi és az országba való belépést megtiltja. 

Felhívjuk továbbá tisztelt állampolgáraink figyelmét, hogy a határátkelőn történő okmányellenőrzést követően, még továbbindulás előtt ellenőrizzék, hogy hiánytalanul visszakapták-e  az okmányaikat. 

Biztonság:  

Tájékoztatjuk a Bosznia-Hercegovinába utazó magyar állampolgárokat, hogy a téli időszakban tartósan magas, egészségre ártalmas légszennyezettségi értékek mérhetők Zenica és Szarajevó kantonokban. Ezen és ezen a honlapon megtekinthetők az aktuális értékek.

Figyelem! A helyzet romlása esetén Szarajevó Kanton bevezetheti a páros/páratlan rendszámú autók használatának korlátozását, ami a külföldi rendszámokra is érvényes. Az esetleges korlátozásokról ide kattintva, vagy a Szarajevói Magyar Nagykövetség Facebook oldalán tájékozódhat.

* * *

Felhívjuk a Bosznia-Hercegovinába látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy a POKEMON GO játék NEM veszi figyelembe az aknamezőket, ezért kérjük, hogy kitüntetett figyelemmel legyenek az aknamezőket jelző táblákra! Emellett sajnálatos módon a gyakori esőzések és földcsuszamlások miatt a jelzőtáblák/szalagok mozoghatnak, így egyáltalán nem javasoljuk, hogy lakatlan területre kövessék a játékot. Az aknamezőkről itt találnak információkat (2014-es állapot!)

***

Annak érdekében, hogy a Bosznia-Hercegovinában való tartózkodásuk/áthaladásuk zökkenőmentes legyen, kérjük szíveskedjenek az alábbi 4 tanácsot megszívlelni!

 1. A Konzuli Szolgálat javasolja, hogy a Bosznia-Hercegovinába beutazó magyar állampolgárok regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján, hogy munkatársaink bármilyen vészhelyzet esetén kapcsolatba tudjanak lépni velük vagy hozzátartozóikkal.
 2. Ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!
 3. Felhívjuk a figyelmet a közlekedési szabályok, különösen a sebességkorlátozás és a követési távolság betartására! A sebességkorlátozás lakott területeken 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán 130 km/h.
 4. Kérjük, értékeiket és irataikat ne tartsák egy helyen!

Az országban gyakori a zsebtolvajlás és a besurranásos tolvajlás, ezért javasoljuk, hogy:

 • a bankkártyájukat és a hozzá tartozó PIN kódot ne tartsák egy helyen;
 • a készpénzt több helyen tárolják;
 • a személygépkocsi kulcsait és pótkulcsait ne tartsák egy helyen;
 • a biztonság kedvéért a személyi igazolványon kívül hozzák magukkal útlevelüket is, külön, biztonságos helyen tartva. (A személyi igazolvány elvesztése / ellopása esetén ideiglenes úti okmányt a Szarajevói Nagykövetségen állítunk ki, ami a horvát vagy montenegrói tengerpartra igyekvőknek jelentős kerülőt és késedelmet jelent.)

Figyelem! Felhívjuk figyelmüket, hogy ideiglenes személyi igazolvánnyal a beutazás nem lehetséges!

Sürgősségi telefonszámok:

Rendőrség: 122 Tűzoltók: 123 Mentők: 124

Bosznia-Hercegovina közbiztonsági helyzete nem rosszabb a magyarországinál, annak ellenére, hogy a lakosság körében még mindig sok az illegálisan tartott fegyver. Nyugodtan lehet sétálni este a városok utcáin. Rendszeres viszont a zsebtolvajlás és autófeltörés, mind Szarajevóban, mind a fő turisztikai helyszíneken. Kérjük, fokozottan ügyeljenek arra, hogy ne maradjon az autó utastérében, illetve a csomagtartóban csomag, kabát, úti okmány, telefon, készpénz és egyéb érték. Javasoljuk lehetőség szerint őrzött parkoló igénybe vételét. Emellett kérjük, hogy szálláshelyük ajtait, ablakait zárják be éjszakára.

Bosznia-Hercegovinában a gyakran előforduló heves esőzések, árvizek, olvadások megnövelik a földcsuszamlás veszélyét (akár a Magyarország felől érkezők által leggyakrabban használt M17-es főútvonalon is). Gyakori földcsuszamlások, kőomlások előfordulhatnak, különösen a Tuzla-Bijeljina, Bugojno-Novi Travnik, Sarajevo-Foca, Bihac-Bosanska Krupa, Jablanica-Prozor és Jajce-Banja Luka útvonalakon. Személyes tájékozódás céljából javasoljuk az alábbi honlap felkeresését, ahol naprakész információ található az esetlegesen lezárt útszakaszokról, mellékutakról, aktuális korlátozásokról.

A boszniai háborúban telepített aknák a talajjal együtt mozogva változtatják helyzetüket, ezért jelentős a véletlenszerű „aknárafutás/lépés” lehetősége. Az aknaveszélyre figyelmeztető táblák, illetve szalagok a 2014-es árvíz következtében sok helyen megsemmisültek, pótlásukra még nem mindenhol került sor. Javasoljuk, hogy csakis szilárd útburkolatú utakon mozogjanak, kerüljék az ismeretlen terepen, erdőben történő mozgást. Amennyiben a szükség úgy hozza, lehetőleg benzinkúton álljanak meg. Az árvíz következtében módosított, tájékoztatást szolgáló aknatérképek  ezen az oldalon érhetőek el. További információt nyújt a Bosnia and Herzegovina Mine Action Center; telefonszám: +387 33 253-848; MzBzUnQsQjoP8YG2ymZ3IaW5mb0BiaG1hYy5vcmc=).

A mobiltelefon-szolgáltatás esetenként akadozhat, főként a 30-as hívószámú mobiltelefonok esetében, ezért javasoljuk, hogy itt-tartózkodásuk alatt rendszeresen ellenőrizzék elérhetőségeiket. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgároknak az alábbi útiokmányok valamelyikével lehet az országba beutazni: 

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie. Az útlevélnek tartalmaznia kell legalább egy üres oldalt. 
Ideiglenes útlevél:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Különös méltánylást érdemlő (humanitárius, szakmai vagy személyes) okokból az úti okmány érvényessége rövidebb is lehet, mint az alapesetben előírt (az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 nap) érvényesség. 
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
A belépéshez használt úti okmánynak az országból való tervezett kilépéstől számítva 90 napig érvényesnek kell lennie. 
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

14 és 18 év közötti, saját úti okmánnyal rendelkező kiskorú kíséret nélkül átlépheti Bosznia-Hercegovina határát.

A 14 éven aluli külföldi (kiskorú), aki saját úti okmányokkal rendelkezik, átlépheti Bosznia-Hercegovina határát, ha

 • az egyik, vagy mindkét szülő, gyám vagy gondnok kíséri
 • az arra felhatalmazott személlyel utazik, és az rendelkezik a szülők (törvényes képviselő) által aláírt felhatalmazással. Törvényes képviselő nélkül utazó 14 év alatti kiskorúnak szüksége van a szülő, gyám vagy gondnok közjegyző által hitelesített beleegyezésére (szülői hozzájáruló nyilatkozat). A szülői hozzájáruló nyilatkozat a következőket tartalmazza:
 • a kiskorú és a törvényes képviselő személyi adatait,
 • amennyiben kísérővel utazik, a kísérő személyi adatait, az országba történő beutazás célját és időtartamát, a felhatalmazás időtartalmát és a felhatalmazó aláírását,
 • a dokumentumot a Bosznia-Hercegovinában használt nyelvek egyikén (szerb, horvát vagy bosnyák), vagy angol nyelven kell elkészíteni.

Vízum: 

Magyar állampolgárok hat hónapos időtartamon belül, az országba történő belépéstől számított legfeljebb 90 napos időszakon belül vízummentesen tartózkodhatnak Bosznia-Hercegovina területén. 

Azok a magyar állampolgárok, akik 90 napot meghaladóan kívánnak Bosznia-Hercegovina területén tartózkodni, hosszabb tartózkodásra jogosító „D-vízumot” köteleseket kérelmezni, mely egy éves időtartamon belül, az országba történő első belépéstől számított legfeljebb hat hónapos tartózkodásra jogosít. 

A hosszabb tartózkodásra jogosító vízummal kapcsolatban ide kattintva bővebb információkat találnak, vonatkozó kérelmüket Bosznia-Hercegovina budapesti konzulátusán adhatják be.

A tartózkodási engedélyekkel kapcsolatban ide és ide kattintva bővebben tájékozódhatnak. 

Gépkocsivezetés:

Bosznia-Hercegovina belső szabályai és a releváns nemzetközi jogszabályok szerint a rövidtartamú, azaz a hat hónapot meg nem haladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott, érvényes magyar vezetői engedély használható gépjárművezetésre, az abban meghatározott érvényességi idővel és gépjármű kategóriákra. 

Hosszabb távú, 6 hónapot meghaladó tartózkodás esetén a magyar hatóság által kibocsátott vezetői engedélyt annak tulajdonosa köteles leadni az illetékes bosznia-hercegovinai hatóságnál (lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság), amely intézkedik a boszniai vezetői engedély kiállításáról és a magyar jogosítvány Magyarországra történő visszajuttatásáról. A bosznia-hercegovinai vezetői engedély kiállításához különbözeti vizsgát nem kell tenni, azt a leadott érvényes magyar jogosítványban foglalt feltételek és érvényesség alapján állítja ki Bosznia-Hercegovina hatósága. 

Bosznia-Hercegovina hatóságai az érvényes nemzetközi jogosítványt korlátozás nélkül elfogadják.

Házikedvencek beutazása: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyors-tippek-mielott-utra-kelne 

Angol nyelvű tájékoztató ide kattintva érhető el (utolsó pont, other issues), kérdés esetén Bosznia-Hercegovina budapesti konzulátusa nyújt bővebb felvilágosítást.

VÁM:

A Bosznia-Hercegovina területére vámmentesen bevihető termékek listája és mennyiségi korlátja ide kattintva érhető el.  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Fizetés, pénzváltás, bankkártya

Bosznia-Hercegovinában az egyetlen, mindenütt elfogadott hivatalos fizetőeszköz a konvertibilis márka (1KM = 100 pfennig). Árfolyama az euróhoz rögzített: 1 EUR = 1,955830 KM. Papírpénzből 10, 20, 50, 100 és 200 márkás címletek, fémpénzből 1, 2, 5 márkás, 50, 20, 10, 5 pfenniges érmék vannak forgalomban, csak ezzel lehet fizetni az országon belül, az eurót ezért, - célszerű még a határ átlépése előtt KM-re váltani. (Egyes helyeken eurót is elfogadnak, de biztonságosabb márkát váltani.)

A konvertibilis márka Magyarországon is váltható néhány magánpénzváltónál. 2012 nyarán megjelent Bosznia-Hercegovinában az Exclusive Change pénzváltó iroda, amely magyar forintot is vált helyi konvertibilis márkára. (Szarajevóban a nagyobb bevásárlóközpontokban megtalálhatóak.)

Bankkártya elfogadóhelyek inkább csak a nagyobb településeken találhatók, de a bankautomaták száma folyamatosan nő. A szupermarketekben már a bejáratnál jelzik, hogy az üzletben milyen típusú bankkártyát fogadnak el a pénztáraknál. Egyes éttermekben, főleg a kisebb helyeken, elsősorban készpénzes fizetésre van lehetőség.

A bankok általában hétfőtől péntekig, reggel 8 órától délután 4 óráig tartanak nyitva, de egyes nagyobb pénzintézeteknél akár este 8 óráig, illetve szombat délelőtt is lehet pénzt váltani. Vannak, olyan pénzváltók, amelyek hétvégén is nyitva tartanak (nagyobb bevásárló központokban érdemes keresni őket). Utazási csekket csak igen kevés helyen fogadnak el, általános gyakorlat szerint általában készpénzzel fizetnek mindenhol. Minden turista maximum 1000,- Euró értékhatárig a pénz eredetének igazolása nélkül lépheti át a határt. Ennél nagyobb összeg esetén kérhetik a pénz eredetének, ill. a pénz felhasználásának igazolását (pl. áru- vagy ingatlanvásárlás céljából tart magánál nagyobb összeget az illető). A pénzmosás elleni törvény alapján minden 30 000.- KM (azaz 15.000,- EUR) értéket meghaladó összeg bankból történő kivételekor, illetve bankban történő elhelyezésekor a pénzintézet köteles bejelenteni és ellenőrizni azt. Nagyobb pénzösszeg felhasználásakor ajánlott eljárás a bankszámláról bankszámlára történő átutalás.

Utazás gépkocsival, közlekedési szabályok

A bosznia-hercegovinai Nemzeti Autóklub (BIHAMK) 24 órás tájékoztató és diszpécser szolgálatot tart fenn: +387 33 282 100; helyi telefonszámról: 1282.

Bosznia-Hercegovinában november 15. és március 15. között minden gépjárműnek kötelező a téli gumi használata, illetve november 15-től április 15-ig kötelező hóláncot tartani az autóban.

A sebességkorlátozás lakott területeken 50 km/h, lakott területen kívül 80 km/h, autópályán pedig 130 km/h. Mivel rendszeresek a közúti ellenőrzések, illetve sok helyen vannak rövid szakaszos sebességkorlátozások, a felső sebességhatárt jelző táblákra célszerű fokozottan figyelni! VIGYÁZAT! Az intézkedő rendőr a terep miatt esetenként hirtelen lép ki a gépkocsi elé a forgalmi sávba, ezzel is hirtelen fékezésre késztetve a vezetőt.

A közúti közlekedésre vonatkozó szabályozás legfontosabb, az országba gépkocsival belépő külföldiekre is vonatkozó része az alábbiakban foglalható össze:

 • biztonsági öv kötelező használata;
 • kötelező a tompított fényszórók állandó használata, lakott területen is;
 • TILOS a mobiltelefonok vezetés közbeni használata;
 • TILOS az ittas- és kábítószer befolyásoltság alatt álló személyek, valamint a 12 éven aluli gyermekek vezető ülés melletti első ülésen szállítása;
 • az 5 év alatti gyermek csak a hátsó ülésen rögzített gyerekülésben, vagy felnőtt felügyelete mellett utazhat;
 • TILOS a véralkoholszint 3 ezreléket meghaladó túllépése, hivatásos jogosítvánnyal rendelkezők esetében a véralkoholszint nem haladhatja meg a 0 ezrelékszintet;
 • a 23 év alatti, jogosítvánnyal rendelkező személyek 23.00 és 05.00 óra között csak egy 25 éves vagy idősebb, érvényes jogosítvánnyal rendelkező személy kíséretében vezethetnek járművet.

A fentiekben felsorolt közlekedési szabálysértések büntetési tétele: 30-40 KM, azaz 15-20 euró. Ittas vezetés esetén a büntetés összege nagyobb (300-600 KM) és a jogosítványt is bevonhatják, akár hat hónapra is. Lakott területen belüli gyorshajtás 10-30 km/h mértékű sebességkorlátozás-túllépés esetén 100-300 KM, azaz 50-150 euró büntetést vonhat maga után, s ebben az esetben is bevonhatják a jogosítványt.

A gyalogosokra vonatkozóan új szabály, hogy amennyiben járda vagy kiépített gyalogút van, az e mellett haladókat 40 KM (azaz 20 euróra) büntetik.

Bosznia-Hercegovinában az autóval való utazás bizonyos kockázatokkal jár. A vezetésnél mindig figyelembe kell venni az utak állapotát, túlzsúfoltságát, a helybeliek kiszámíthatatlan (gyakran túl lendületes, helyenként túl lassú) vezetési stílusát, illetve a technikailag erősen amortizálódott autóparkot, az abból fakadó kockázatokat. Az éjszakai vezetés a terepviszonyok miatt veszélyesebb lehet, ezért javasoljuk, hogy lehetőség szerint napközben utazzanak.

FIGYELEM! A helyi szokásoknak megfelelően a „villogó zöld, sárga, piros” lámpánál az országban már általában nem hajtanak át, hanem inkább lefékeznek.

Az úthálózat bővítése folyamatos. A főutak állapota általában jó, karbantartásuk folyamatos, a mellékutak állapota ugyanakkor sok kívánnivalót hagy maga után. Gyakran hiányoznak az útjelző táblák, a padkák állapota elhanyagolt.

A hegyekben kanyargó utakon a sűrű forgalom miatt csak alacsony átlagsebességgel (60-70 km/h-val) lehet közlekedni. Számolni kell – különösen ősszel és tavasszal nagyobb esőzések idején – útomlással, sziklaomlással, kőhullással, illetve ezek miatt elterelik, vagy egy sávra korlátozzák a forgalmat.

A benzinkúttal való ellátottság jónak mondható, a töltőállomások száma napról napra növekszik. 30-50 km távolságon belül találhatunk benzinkutat a főutak mellett. Utazáskor számolni kell azzal a körülménnyel, hogy a benzinkutak általában reggel 6 órától este 22 óráig üzemelnek, de a főutak mellett vannak éjjel-nappal nyitva tartó kutak is. Növekszik az utak menti gumijavító és autószervizek száma is, azonban a megfelelő márkaszervizek ritkák.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy a Budapestet Szarajevóval és Mosztárral összekötő M-17 (E73) főútvonal nagy része Bosznia-Hercegovinában kisebb településeken, falvakon keresztül vezet, ezért az úttesten – akár éjszaka is – feltűnhetnek mezőgazdasági munkagépek, szekerek, tehéncsordák és gyalogosok.

Fokozott óvatossággal kell vezetni a lakott településeken kívül is, különösen télidőben és éjszaka. Fokozott figyelem ajánlott az esetleges gázolások elkerülése érdekében, mivel azt a helyi törvények szigorúan büntetik!

FONTOS! Baleset esetén NE menjünk bele egyezkedésbe, hanem feltétlenül várjuk meg az intézkedő rendőrt, kérjük és várjuk meg a jegyzőkönyv vagy igazolás felvételét – melyet a határokon ki-és belépéskor kérhetnek – független attól, hogy mekkora fennakadást okozunk ezzel. Az, hogy jegyzőkönyv vagy igazolás kerül kiállításra helyspecifikus; attól függ, hogy melyik entitásban/kantonban történt a baleset. Bosznia-Hercegovinában a legtöbb rendőrkapitányság (ugyancsak helyspecifikus) díj ellenében ad ki igazolást/jegyzőkönyvet (az összeg nagysága ugyancsak a baleset helyszínétől függ). Amennyiben a jegyzőkönyvet/igazolást a helyszínen nem tudjuk átvenni, úgy annak költségét még Bosznia-Hercegovina területének elhagyása előtt fizessük be. Szükség esetén a Magyar Nagykövetség a jegyzőkönyvek/iratok postázásában igény szerint közreműködik.

Biztosítás, nemzetközi zöldkártya

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a biztosítók és autógyárak által biztosított assistance szolgáltatások NEM érvényesek Bosznia-Hercegovinában. Az utazáshoz nemzetközi gépjármű biztosítási bizonylat, az ún. zöldkártya kiváltása ugyan nem kötelező az illetékes bosznia-hercegovinai hatóság és a MABISZ által kötött megállapodás értelmében, azonban ajánlatos, mert

1.) erről a határon, közutakon szolgálatot teljesítő hatóságoknak sajnos nem minden esetben van tudomása;
2.) Horvátországban, Montenegróban és Szerbiában is kötelező a bemutatása. A helyi biztosítási rendszer fejletlensége és a hazaitól eltérő gyakorlata gondot okozhat a balesetet előidéző, vagy abban részes magyar állampolgároknak.

Utazás a horvát tengerpartra Bosznia-Hercegovinán keresztül

A horvát tengerpartra Bosznia- Hercegovinán keresztül utazó magyar turisták számára a következő útvonalakat tudjuk javasolni:

Mohács – Udvar (határ) – Bosanski Samac (határ) - Doboj - Szarajevó - Jablanica - Mosztár – Metkovic (határ).

Barcs - Daruvar - Bosanska Gradiska (határ) - Banja Luka - Jajce - Bugojno - Livno – Kamensko (határ).

A bosznia-hercegovinai Nemzeti Autóklub (BIHAMK) 24 órás tájékoztató és diszpécser szolgálatot tart fent, angol nyelven is. „DISPECSERSKI CENTAR” – (Sárga Angyal) (ROAD ASSISTANCE SERVICE) „Pomoč na cesti” Tel. GSM-ről: 033 1282 / 033 987

Utazás vonattal, autóbusszal, repülővel

2017. április 5-től a WizzAir légitársaság rendszeres és közvetlen járatot indított a két főváros, Budapest és Szarajevó között. A járatok indulásáról, érkezéséről, valamint a vitelszabályzat részleteiről érdeklődjenek a légitársaságnál. A szarajevói repülőtér honlapján naprakész és bővebb információkat találnak a járatok érkezési és indulási időpontjáról, valamint az aktuális biztonsági rendszabályokról. A repülőtér honlapját ide kattintva érik el. 

Budapest és Szarajevó között közvetlen vasúti összeköttetés, illetve távolsági buszjárat nincs.

Téli tudnivalók, sportok

Javasoljuk, hogy minden síelő ismerkedjen meg a síelés 10 alapszabályával (FIS Rules).

Bosznia-Hercegovinában a legnevezetesebb téli turista desztinációk, melyek egyben kijelölt sí központok is a következők: Jahorina, Igman, Bjelasnica és Vlasic hegységekben találhatók, és az alábbi WEB oldalon részletes információkat találhat az ide látogató turista: www.bhtourism.ba. Ezen a weblapon részletes információk lelhetők fel melyek tartalmazzák az alábbiakat:

 • szállodák, magánszállások, beleértve ezek árait és on-line foglalási lehetőségeit is
 • turista ügynökségek elérhetőségei
 • praktikus tanácsok az idelátogatóknak
 • egészségügyi és biztonsági tanácsok
 • helyi ételekről, italokról
 • továbbá releváns információk a helyi szokásokról, valamint az itteni fizetési szokásokról.

További weboldalak, melyeken részletes információkat találhat az idelátogató turista:

 • a Boszniai Szerb Köztársaság Turista Szövetség turista célpontjait sorolja fel, beleértve az aktuális történéseket, rendezvényeket, bemutatókat, és egyéb tartalmas ajánlatokat
 • az alábbi oldalon online szállásfoglalások végezhetők, sí bérlet ára és egyéb hasznos információk a téli turizmussal kapcsolatban, beleértve az egyik legnépszerűbb téli turista paradicsomot a Jahorina hegységet.
 • az idelátogató turista ezen az oldalon részletes információkhoz juthat a Bosznia-Hercegovina Turista Szövetségének jóvoltából
 • Továbbá részletes információkat találhatunk a téli Olimpiai játékok helyszíneiről – a Bjelasnica és Igman hegységekről ezen a weboldalon. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Magyarország és Bosznia-Hercegovina között 2009. augusztus 1-jétől új szociális biztonsági egyezmény van érvényben. A 2009. évi II. törvény által kihirdetett egyezmény alapján a Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek átmeneti tartózkodásuk esetén Bosznia-Hercegovina területén a HU/BH 111 jelű nyomtatvánnyal vehetik igénybe a sürgősségi egészségügyi ellátást. 

A szolgáltatás igénybevételének feltételeiről és részletes szabályairól az Országos Egészségpénztár honlapján, ide kattintva tájékozódhatnak.

A járványügyi helyzet, a leggyakrabban előforduló, jellemző megbetegedések a magyarországihoz hasonlók.

Egészségügyi és járványügyi szempontból Bosznia-Hercegovina biztonságos országnak mondható, amennyiben a turista betartja az általános higiéniai szabályokat. Bosznia-Hercegovinában az állatorvosi szolgálat folyamatosan ellenőrzi a boltokban, és a vendéglátóhelyeken felszolgált hús minőségét. Ez az ellenőrzés már kevésbé hatékony az út menti, utcai és piaci alkalmi árusoknál, pecsenyesütőknél. Ezért javasoljuk, hogy alkalmi árusoknál ne vásároljanak húsárut.

A pénz- és gyógyszerhiánnyal küszködő, hiányosan felszerelt közkórházak, egészségügyi intézmények mellett az elmúlt évek alatt kiépült a modern műszerekkel felszerelt magánorvosi rendelők viszonylag széles hálózata, ahol igen hatékonyan és magas színvonalon folyik a gyógyítás. A magánorvosi szolgáltatásokért azonban a nyugat-európaihoz közelítő árszínvonalon kell fizetni.

Az ivóvíz iható, az ellenőrzött húsáru, baromfi, hal, a gyümölcs, a zöldségfélék, a boltokban kapható (pasztörizált) tej és tejtermékek biztonságos élelmiszerek. Az ezekből megfelelő módon elkészített – főzött és sütött – ételeket nyugodtan lehet fogyasztani. A jól megmosott vagy meghámozott gyümölcsökön kívül nem ajánlott nyers hús, egyéb élelmiszer, vagy a nem megfelelő módon elkészített étel (pl. nyers tej) fogyasztása.

A nagyobb városokban több helyen árulják a „tenger gyümölcseit”. Ajánlott, hogy csak a modernebb, megfelelő hűtőlánccal rendelkező bevásárló-központokban vásároljunk ezekből, mert csak itt kaphatunk garantáltan friss árut.

Bosznia-Hercegovina déli részén, elsősorban Mosztár környékén, a hegyi fennsíkokon és a szurdokokban két őshonos viperafajta, a homoki és a foltos vipera igen elterjedt. A párzás idején csapatokba tömörülő viperák éjszaka vadásznak, nappal pihennek. Az általában félénk állatok a nyári nagy melegek és a párzás idején agresszívebben viselkednek, ha valaki behatol a területükre. Ha valaki véletlenül megzavarja őket vagy ingerli őket búvóhelyeiken, azonnal támadnak mérgük ÉLETVESZÉLYES! A veszélyeztetett településeken az orvosi rendelőket és gyógyszertárakat ellátták ellenszérummal. Viperamarás esetén két órán belül feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

Ugyancsak a déli országrészeken fordul elő a „Fekete özvegy” mérges pók. Baleset esetén szintén rövid időn belül orvoshoz kell fordulni, mert bizonyos esetekben csípése halálos kimenetelű lehet.

Ministry of Civil Affairs of Bosnia and Herzegovina
Trg BiH1
71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: +387 33 221 073
Fax: +387 33 221 074

Járványügyben (madár- és sertésinfluenza, meningitis stb) tájékozódni az az alábbi elérhetőségeken lehet (idegen nyelven az ügyintézés nehézségekbe ütközhet):

Ministry of Civil Affairs of Bosnia and Herzegovina
Trg BiH1
71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: +387 33 221 073
Fax: +387 33 221 074

Ministry of Health of the Federation of Bosnia and Herzegovina
Marsala Tita 9
71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: +387 33 664 246
Fax: +387 33 664 245

Ministry of Health and Social Welfare of the Republika Srpska
Trg Republike Srpske 1
78000 Banja Luka
Bosnia and Herzegovina
Tel: +387 51 339 486
Fax: +387 51 339 652

illetve további információkat lehet találni 

A WHO honlapján: www.who.int/csr/don/2009_07_06/en/index.html