Európa

Utoljára módosítva: 2014. 12. 09.
Tartalmi változás nem történt, csak a dátum frissült.

Elérhető külképviselet/ek: Szarajevóban nagykövetség és konzuli hivatal | Banja Luka-ban és Mostarban tiszteletbeli konzul van 

Biztonság:  

Bosznia-Hercegovinában a májusi árvíz és a szokatlanul csapadékos nyár heves esőzései következtében jelentősen megnőtt a földcsuszamlások veszélye többek között a Magyarország felől érkezők által leggyakrabban használt M17-es főútvonalon is (Slavonski Brod – Doboj – Maglaj – Zenica - Szarajevó). Adott esetben egyes útszakaszok időszakos lezárásával, elterelésekkel is számolni kell. Földcsuszamlások, sziklaomlások az ország más részein is, továbbra is előfordulhatnak, amelyek lehetetlenné tehetik/jelentősen lassíthatják a továbbhaladást, illetve komoly balesetveszélyt jelenthetnek. Felhívjuk mindenki figyelmét a sebességkorlátozások betartására és a szokottól óvatosabb és figyelmesebb vezetésre.

Személyes tájékozódás céljából javasoljuk awww.bihamk.ba weboldal felkeresését, ahol naprakész információ található a lezárt útszakaszokról, mellékutakról. Bosznia-Hercegovina északkeleti részén, beleértve az M17-es főutat is, az áradások, esőzések és földcsuszamlások által az utakban okozott károk helyreállítása folyamatosan zajlik, a munkavégzések területén forgalomlassításra, rövidebb útlezárásokra kell számítani. Az aktuális korlátozásokról ugyancsak awww.bihamk.ba weboldalon található aktuális információ.

Az esőzések és áradások, illetve az azt követő talajmozgások, földcsuszamlások következtében az 1991-95 közötti boszniai háborúban telepített aknák a talajjal együtt mozogva változtatják helyzetüket, ezért jelentősen nő a véletlenszerű „aknárafutás/lépés” lehetősége. Az aknaveszélyre figyelmeztető táblák, illetve szalagok az árvíz következtében sok helyen megsemmisültek, így semmi sem figyelmeztet az aknaveszélyre, pótlásukra mindezidáig csak szórványosan került sor. Javasoljuk, hogy a boszniai utazások alkalmával csakis a szilárd útburkolatú utakon mozogjanak, kerüljék az ismeretlen terepen, erdőben történő mozgást. Amennyiben a szükség úgy hozza, lehetőleg benzinkút mellett álljunk meg, elkerülhetetlen esetben se menjünk le a szilárd burkolatú útról. Az árvíz következtében módosított, tájékoztatást szolgáló aknatérképek a www.un.ba/stranica/maps-mine-situation-in-bih-flood-update oldalon érhető el.

Felhívjuk továbbá a figyelmet arra, a turistaszezonban megnőtt a gépkocsifeltörések száma Szarajevóban, illetve a turisták által leglátogatottabb helyszíneken, útvonalakon. Nem egy esetben a bűncselekményre biztonságosnak megítélt helyen került sor. Kérjük fokozottan ügyeljenek arra, hogy az utastérben csomag, kabát, stb. ne maradjon, különös tekintettel az úti okmányokra, telefonra, készpénzre és egyéb értékekre. Javasoljuk lehetőség szerint őrzött parkoló igénybe vételét.

Problémát okozhat, hogy a 30-as hívószámú mobiltelefonok nem, vagy csak esetenként működnek az országban, ezért javasoljuk, hogy itt-tartózkodásuk alatt ellenőrizzék elérhetőségeiket.

A Konzuli Szolgálat javasolja, hogy a Bosznia-Hercegovinába beutazó magyar állampolgárok regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján, hogy munkatársaink bármilyen vészhelyzet esetén kapcsolatot tudjanak teremteni velük.

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

Az utcai bűnözés szintje viszonylag alacsony, azonban a zsebtolvajlás és az autófeltörés esete előfordulhat. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy nő a Szarajevóban történt gépkocsi-feltörések száma. A cselekmény nem kimondottan a turisták ellen irányul, annak ugyanolyan elszenvedői a helyi lakosok is. A rendőrség azt tanácsolja mindenki számára, hogy a gépkocsik utasterében soha ne hagyjanak semmit. Általában azokat a személyautókat törik fel, amelyekben valamilyen értéknek tűnő tárgyat látnak.

Bosznia-Hercegovina közbiztonsági helyzete az utóbbi időben lényeges javulást mutat, bár a lakosság körében még mindig sok az illegálisan tartott fegyver. A külföldi turistát nem fenyegeti közvetlen veszély a közterületeken, az utakon. Nyugodtan lehet sétálni este a városok utcáin. Az országban a biztonsági helyzet nem rosszabb a magyarországinál.

Aknaveszély miatt javasolt, hogy a látogatók a főútvonalakat lehetőleg ne hagyják el, terepen lehetőség szerint a kijelölt útvonalakon közlekedjenek és kerüljék a földutakat. A mezőkre, erdőbe lehetőleg ne, vagy csak a terepet jól ismerő helyi lakosokkal, vagy a velük, valamint a BH MAC-val (Bosnia-Herzegovina Mine Action Center, elérhetőségek: BHMAC Director Office: Phone: + 387 33 253 800 ,+ 387 33 253 834, Fax: + 387 33 464 565 Tvornicka 3, Sarajevo, tVdjNRyzXGl9hyychMZTcaW5mb0BiaG1hYy5vcmc=,  Public relations: Phone: +387 33 253-812 ,BHMAC Office Sarajevo: Phone: + 387 33 253 861, Fax: + 387 33 464 599 Tvornicka 3, Sarajevo saban_s@bhmac.) történt konzultáció után menjenek be.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

A magyar állampolgárok érvényes útlevél, vagy kártya típusú személyi igazolvány birtokában utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába, ahol kilencven napot meg nem haladóan tartózkodhatnak turisztikai vagy üzleti céllal.

Kiskorúak beutazása (törvényes képviselő nélkül)

Az a 18 éven aluli külföldi (kiskorú), aki saját úti okmányokkal rendelkezik, átlépheti Bosznia-Hercegovina határát, ha

 • az egyik, vagy mindkét szülő, gyám vagy gondnok kíséri
 • az arra felhatalmazott személlyel utazik, és az rendelkezik a szülők (törvényes képviselő) által aláírt felhatalmazással.

Törvényes képviselő nélkül utazó kiskorúnak szüksége van a szülő, gyám vagy gondnok közjegyző által hitelesített beleegyezésére (szülői hozzájáruló nyilatkozat). A szülői hozzájáruló nyilatkozat a következőket tartalmazza: 

 • a kiskorú és a törvényes képviselő személyi adatait,
 • amennyiben kísérővel utazik, a kísérő személyi adatait, az országba történő beutazás célját és időtartamát, a felhatalmazás időtartalmát és a felhatalmazó aláírását,
 • a dokumentumot a Bosznia-Hercegovinában használt nyelvek egyikén (szerb, horvát vagy bosnyák), vagy angol nyelven kell elkészíteni. 

Az előírások szerint rendezettnek tekintik a szülői hozzájáruló nyilatkozatot, ha

 • a kiskorú repülővel utazik, és rendelkezik a légijármű-üzemeltető által kiadott kiskorú kísérő levéllel,
 • iskolai kiránduláson vesz részt és szerepel a résztvevők listáján (az illetékes oktatási intézmény aláírással és pecséttel ellátott listája), 
 • sport, kulturális vagy hasonló eseményen vesz részt és szerepel a résztvevők listáján.A 90 napot meghaladó tartózkodáshoz azonban továbbra is vízum szükséges. A vízumkérelmeket hétfőtől péntekig, 09:30 - 13:00 óráig lehet benyújtani Bosznia-Hercegovina budapesti Nagykövetségének Konzuli Osztályán. A vízum kiadásával kapcsolatos információkat Bosznia-Hercegovina Nagykövetségének Konzulátusán lehet megkapni. A budapesti nagykövetség címe:

Bosznia-Hercegovina Nagykövetsége:

1026 Budapest, Verseghy Ferenc utca 4.
Tel: 06-1-212-0106/07,
Fax: 06-1-212-0109

Az országba magánemberként, nem kereskedelmi szállásra érkező külföldi tartózkodásának bejelentési kötelezettsége megegyezik az uniós gyakorlattal. Ha valaki szállodában vagy a fizető vendégszolgálat által közvetített címen száll meg, a bejelentésről a szállásadó gondoskodik. 

Tudnivalók az országról

Fizetés, pénzváltás, bankkártya

Bosznia-Hercegovinában az egyetlen, mindenütt elfogadott hivatalos fizetőeszköz a konvertibilis márka (1KM = 100 pfennig). Árfolyama az euróhoz rögzített: 1 EUR = 1,955830 KM. Papírpénzből 10, 20, 50, 100 és 200 márkás címletek, fémpénzből 1, 2, 5 márkás, 50, 20, 10, 5 pfenniges érmék vannak forgalomban, csak ezzel lehet fizetni az országon belül, az eurót ezért, - célszerű még a határ átlépése előtt KM-re váltani. (Egyes helyeken eurót is elfogadnak, de biztonságosabb márkát váltani.)

A konvertibilis márka Magyarországon is váltható néhány magánpénzváltónál. 2012 nyarán megjelent Bosznia-Hercegovinában az Exclusive Change pénzváltó iroda, amely magyar forintot is vált helyi konvertibilis márkára. (Szarajevóban egyelőre a BBI és Alta bevásárlóközpontokban működik.)

Bankkártya elfogadóhelyek inkább csak a nagyobb településeken találhatók, de a bankautomaták száma folyamatosan nő. A szupermarketekben már a bejáratnál jelzik, hogy az üzletben milyen típusú bankkártyát fogadnak el a pénztáraknál. Egyes éttermekben, főleg a kisebb helyeken, elsősorban készpénzes fizetésre van lehetőség.

A bankok általában hétfőtől péntekig, reggel 8 órától délután 4 óráig tartanak nyitva, de egyes nagyobb pénzintézeteknél akár este 8 óráig, illetve szombat délelőtt is lehet pénzt váltani. Vannak, olyan pénzváltók, amelyek hétvégén is nyitva tartanak (nagyobb bevásárló központokban érdemes keresni őket). Utazási csekket csak igen kevés helyen fogadnak el, általános gyakorlat szerint általában készpénzzel fizetnek mindenhol. Minden turista maximum 1000,- Euró értékhatárig a pénz eredetének igazolása nélkül lépheti át a határt. Ennél nagyobb összeg esetén kérhetik a pénz eredetének, ill. a pénz felhasználásának igazolását (pl. áru- vagy ingatlanvásárlás céljából tart magánál nagyobb összeget az illető). A pénzmosás elleni törvény alapján minden 30 000.- KM (azaz 15.000,- EUR) értéket meghaladó összeg bankból történő kivételekor, illetve bankban történő elhelyezésekor a pénzintézet köteles bejelenteni és ellenőrizni azt. Nagyobb pénzösszeg felhasználásakor ajánlott eljárás a bankszámláról bankszámlára történő átutalás.

Utazás gépkocsival

Az úthálózat bővítése folyamatos. A főutak állapota általában jó, karbantartásuk folyamatos, a mellékutak állapota ugyanakkor sok kívánnivalót hagy maga után. Gyakran hiányoznak az útjelző táblák, a padkák állapota elhanyagolt.

Bosznia-Hercegovinában november 15-től, az itt jellemző téli időjárási viszonyok miatt kötelező a hólánc használata.

Bosznia-Hercegovinában az autóval való utazás bizonyos kockázatokkal jár. A vezetésnél mindig figyelembe kell venni az utak állapotát, túlzsúfoltságát, a helybeliek kiszámíthatatlan (gyakran túl lendületes, helyenként túl lassú) vezetési stílusát, illetve a technikailag erősen amortizálódott autóparkját, az abból fakadó kockázatokat. FIGYELEM! A helyi szokásoknak megfelelően a „zöld-sárga” lámpánál az országban már nem hajtanak át, hanem inkább lefékeznek. A hegyekben kanyargó utakon a sűrű forgalom miatt csak alacsony átlagsebességgel (60-70 km/h-val) lehet közlekedni. Számolni kell – különösen ősszel és tavasszal nagyobb esőzések idején – útomlással, vagy azzal, hogy kövek hullnak az úttestre, illetve épp az útomlás miatt elterelik, vagy csak egy sávra korlátozzák a forgalmat.

Az éjszakai vezetés a terepviszonyok miatt veszélyesebb lehet, ezért javasoljuk, hogy lehetőség szerint csak napközben utazzanak. A benzinkúttal való ellátottság jónak mondható, a töltőállomások száma napról napra növekszik. 30-50 km távolságon belül találhatunk benzinkutat a főutak mellett. Utazáskor számolni kell azzal a körülménnyel, hogy a benzinkutak általában reggel 6 órától este 22 óráig üzemelnek, de a főutak mellett vannak éjjel-nappal nyitva tartó kutak is. Növekszik az utak menti gumijavító és autószervizek száma is, azonban a megfelelő márkaszervizek ritkák.

Rendszeresek a közúti ellenőrzések, illetve sok helyen vannak rövid szakaszos sebesség korlátozások (40-60 km/h). A felső sebességhatárt jelző táblákra célszerű fokozottan figyelni!

Általában 50 km-ként találkozhatunk sebességméréssel, gyakran a nyílt országút egy-egy veszélyesebb szakaszán is. VIGYÁZAT! Az intézkedő rendőr a terep miatt esetenként hirtelen lép ki a gépkocsi elé a forgalmi sávba, ezzel is hirtelen fékezésre késztetve a vezetőt.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy a Budapestet Szarajevóval és Mosztárral összekötő M-17 (E73) főútvonal nagy része Bosznia-Hercegovinában kisebb településeken, falvakon keresztül vezet, ezért a mezőgazdasági munkagépek, szekerek és gyalogosok (utóbbiak akár éjszaka is!) az úton/út mellett tűnhetnek fel. Fokozott óvatossággal kell vezetni a lakott településeken kívül is, különösen télidőben és éjszaka. Fokozott figyelem ajánlott az esetleges gázolások elkerülése érdekében, mivel azt a helyi törvények szigorúan büntetik.

FONTOS! Baleset esetén NE menjünk bele egyezkedésbe, hanem feltétlenül várjuk meg az intézkedő rendőrt, kérjük és várjuk meg a jegyzőkönyv vagy igazolás felvételét- melyet a határokon ki-és belépéskor kérhetnek - független attól, hogy mekkora fennakadást okozunk ezzel. Az, hogy jegyzőkönyv vagy igazolás kerül kiállításra helyspecifikus; attól függ, hogy melyik entitásban/kantonban történt a baleset. Bosznia-Hercegovinában a legtöbb rendőrkapitányság (ugyancsak helyspecifikus) díj ellenében ad ki igazolást/jegyzőkönyvet (Az összeg nagysága ugyancsak a baleset helyszínétől függ). Amennyiben a jegyzőkönyvet/igazolást a helyszínen nem tudjuk átvenni, úgy annak költségét még Bosznia-Hercegovina területének elhagyása előtt fizessük be. Szükség esetén a Magyar Nagykövetség a jegyzőkönyvek/iratok postázásában igény szerint közreműködik.

Közlekedési szabályok

Bosznia-Hercegovinában, az itteni KRESZ szabályok értelmében minden év november 15. és március 15. között minden gépjárműnek KÖTELEZŐ a téli gumi használata.

A közúti közlekedésre vonatkozó szabályozás legfontosabb, az országba gépkocsival belépő külföldiekre is vonatkozó része az alábbiakban foglalható össze:

 • biztonsági öv kötelező használata;
 • kötelező a tompított fényszórók állandó használata, lakott területen is;
 • TILOS a mobiltelefonok vezetés közbeni használata;
 • TILOS az ittas- és kábítószer befolyásoltság alatt álló személyek, valamint
 • TILOS a 12 éven aluli gyermekek vezető ülés melletti első ülésen szállítása;
 • az 5 év alatti gyermek csak a hátsó ülésen rögzített gyerekülésben vagy felnőtt felügyelete mellett utazhat;
 • TILOS a véralkoholszint 3 ezreléket meghaladó túllépése, hivatásos jogosítvánnyal rendelkezők esetében a véralkoholszint nem haladhatja meg a NULLA ezrelékszintet;
 • a 23 év alatti, jogosítvánnyal rendelkező személyek 23.00 és 05.00 óra között csak egy 25 éves vagy idősebb, érvényes jogosítvánnyal rendelkező személy kíséretében vezethetnek járművet.

A fentiekben felsorolt közlekedési szabálysértések büntetési tétele: 30-40 KM (konvertibilis márka), azaz 15-20 euró. Ittas vezetés esetén a büntetés összege nagyobb (300-600 KM) és a jogosítványt is bevonhatják, akár hat hónapra is.
 
A gyalogosokra vonatkozóan új szabály, hogy amennyiben járda vagy kiépített gyalogút van, az e mellett haladókat 40,- KM (azaz 20 euróra) büntetik.
 
Drasztikus mértékben megemelték a lakott területen belüli gyorshajtás büntetési tételét: 10-30 km/óra mértékű sebességkorlátozás-túllépés esetén a büntetési tétel: 100-300 KM, azaz 50-150 euró, s ebben az esetben is bevonhatják a jogosítványt.

Biztosítás, nemzetközi zöldkártya

Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a biztosítók és autógyárak által biztosított assistance szolgáltatások NEM érvényesek Bosznia-Hercegovinában. Az utazáshoz nemzetközi gépjármű biztosítási bizonylat, az ún. zöldkártya kiváltása kötelező. Ugyanakkor a helyi biztosítási rendszer fejletlensége és a hazaitól eltérő gyakorlata gondot okozhat a balesetet előidéző, vagy abban részes magyar állampolgároknak.

Utazás a horvát tengerpartra Bosznia-Hercegovinán keresztül

A horvát tengerpartra Bosznia- Hercegovinán keresztül utazó magyar turisták számára a következő útvonalakat tudjuk javasolni:

Mohács – Udvar (határ) – Bosanski Samac (határ) - Doboj - Szarajevó - Jablanica - Mosztár – Metkovic (határ).

Barcs - Daruvar - Bosanska Gradiska (határ) - Banja Luka - Jajce - Bugojno - Livno – Kamensko (határ).

A bosznia-hercegovinai Nemzeti Autóklub (BIHAMK) 24 órás tájékoztató és diszpécser szolgálatot tart fent, angol nyelven is. „DISPECSERSKI CENTAR” – (Sárga Angyal) (ROAD ASSISTANCE SERVICE) „Pomoč na cesti” Tel. GSM-ről: 033 1282 / 033 987

Utazás vonattal, autóbusszal

2012. december 9-től a korábban Budapest és Szarajevó között közlekedő közvetlen vasútjárat megszűnt.

Budapest és Szarajevó között nincs közvetlen buszjárat.

Utazás repülővel

Budapest és Szarajevó között közvetlen légi összeköttetés nincs.

Téli tudnivalók, sportok

Javasoljuk, hogy minden síelő ismerkedjen meg a síelés 10 alapszabályával (FIS Rules).

Bosznia-Hercegovinában a legnevezetesebb téli turista desztinációk, melyek egyben kijelölt sí központok is a következők: Jahorina, Igman, Bjelasnica és Vlasic hegységekben találhatók, és az alábbi WEB oldalon részletes információkat találhat az ide látogató turista: www.bhtourism.ba. Ezen a weblapon részletes információk lelhetők fel melyek tartalmazzák az alábbiakat:

 • szállodák, magánszállások, beleértve ezek árait és on-line foglalási lehetőségeit is
 • turista ügynökségek elérhetőségei
 • praktikus tanácsok az idelátogatóknak
 • egészségügyi és biztonsági tanácsok
 • helyi ételekről, italokról
 • továbbá releváns információk a helyi szokásokról, valamint az itteni fizetési szokásokról.

További weboldalak, melyeken részletes információkat találhat az idelátogató turista:

 • www.tours.rs.ba a Boszniai Szerb Köztársaság Turista Szövetség turista célpontjait sorolja fel, beleértve az aktuális történéseket, rendezvényeket, bemutatókat, és egyéb tartalmas ajánlatokat 
 • www.turizam-isa.ba, ahol online szállásfoglalások végezhetők, sí bérlet ára és egyéb hasznos információk a téli turizmussal kapcsolatban, beleértve az egyik legnépszerűbb téli turista paradicsomot a Jahorina hegységet. 
 • www.vlasic-ekspo.com, mely a Vlasic hegységről ad téli/nyári információkat 
 • www.sarajevo-tourism.ba, ahol az idelátogató turista részletes információkhoz juthat a Bosznia-Hercegovina Turista Szövetségének jóvoltából. 
 • Továbbá részletes információkat találhatunk a téli Olimpiai játékok helyszíneiről – a Bjelasnica és Igman hegységekről a www.bjelasnica.ba weboldalon. 
 • Az egyéb kulturális eseményekről, éttermekről, autóbérlésről és sok más hasznos információról az alábbi weboldalakon lehet tájékozódni: www.infobar.ba és a www.city.ba.

Az összes fent említett weboldal angol nyelvre is átállítható! 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

A járványügyi helyzet, a leggyakrabban előforduló, jellemző megbetegedések a magyarországihoz hasonlók.

Egészségügyi és járványügyi szempontból Bosznia-Hercegovina biztonságos országnak mondható, amennyiben a turista betartja az általános higiéniai szabályokat. Bosznia-Hercegovinában az állatorvosi szolgálat folyamatosan ellenőrzi a boltokban, és a vendéglátóhelyeken felszolgált hús minőségét. Ez az ellenőrzés már kevésbé hatékony az út menti, utcai és piaci alkalmi árusoknál, pecsenyesütőknél. Ezért javasoljuk, hogy alkalmi árusoknál ne vásároljanak húsárut.

A pénz- és gyógyszerhiánnyal küszködő, hiányosan felszerelt közkórházak, egészségügyi intézmények mellett az elmúlt évek alatt kiépült a modern műszerekkel felszerelt magánorvosi rendelők viszonylag széles hálózata, ahol igen hatékonyan és magas színvonalon folyik a gyógyítás. A magánorvosi szolgáltatásokért azonban a nyugat-európaihoz közelítő árszínvonalon kell fizetni.

Az ivóvíz iható, az ellenőrzött húsáru, baromfi, hal, a gyümölcs, a zöldségfélék, a boltokban kapható (pasztörizált) tej és tejtermékek biztonságos élelmiszerek. Az ezekből megfelelő módon elkészített – főzött és sütött – ételeket nyugodtan lehet fogyasztani. A jól megmosott vagy meghámozott gyümölcsökön kívül nem ajánlott nyers hús, egyéb élelmiszer, vagy a nem megfelelő módon elkészített étel (pl. nyers tej) fogyasztása.

A nagyobb városokban több helyen árulják a „tenger gyümölcseit”. Ajánlott, hogy csak a modernebb, megfelelő hűtőlánccal rendelkező bevásárló-központokban vásároljunk ezekből, mert csak itt kaphatunk garantáltan friss árut.

Bosznia-Hercegovina déli részén, elsősorban Mosztár környékén, a hegyi fennsíkokon és a szurdokokban két őshonos viperafajta, a homoki és a foltos vipera igen elterjedt. A párzás idején csapatokba tömörülő viperák éjszaka vadásznak, nappal pihennek. Az általában félénk állatok a nyári nagy melegek és a párzás idején agresszívebben viselkednek, ha valaki behatol a területükre. Ha valaki véletlenül megzavarja őket vagy ingerli őket búvóhelyeiken, azonnal támadnak mérgük ÉLETVESZÉLYES! A veszélyeztetett településeken az orvosi rendelőket és gyógyszertárakat ellátták ellenszérummal. Viperamarás esetén két órán belül feltétlenül orvoshoz kell fordulni!

Ugyancsak a déli országrészeken fordul elő a „Fekete özvegy” mérges pók. Baleset esetén szintén rövid időn belül orvoshoz kell fordulni, mert bizonyos esetekben csípése halálos kimenetelű lehet.

Ministry of Civil Affairs of Bosnia and Herzegovina
Trg BiH1
71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: +387 33 221 073
Fax: +387 33 221 074

Járványügyben (madár- és sertésinfluenza, meningitis stb) tájékozódni az az alábbi elérhetőségeken lehet (idegen nyelven az ügyintézés nehézségekbe ütközhet):

Ministry of Civil Affairs of Bosnia and Herzegovina
Trg BiH1
71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: +387 33 221 073
Fax: +387 33 221 074

Ministry of Health of the Federation of Bosnia and Herzegovina
Marsala Tita 9
71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina
Tel: +387 33 664 246
Fax: +387 33 664 245

Ministry of Health and Social Welfare of the Republika Srpska
Trg Republike Srpske 1
78000 Banja Luka
Bosnia and Herzegovina
Tel: +387 51 339 486
Fax: +387 51 339 652

illetve további információkat lehet találni 

A WHO honlapján: www.who.int/csr/don/2009_07_06/en/index.html