Európa

Mai napon is érvényes: 2018.02.20. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Külföldre utazás előtt kössön utasbiztosítást!
Javasoljuk, hogy kiutazás előtt ellenőrizze Európai Egészségbiztosítási Kártyája meglétét, illetve annak érvényességét. A kártya kiváltásának feltételeiről itt olvashat>> 
Emellett mindenképpen ajánljuk, hogy kössön átfogó utasbiztosítást, mely fedezi külföldi tartózkodásának teljes időtartama alatt az egészségügyi ellátást, a betegszállítást és az összes adminisztratív költséget, mely egy esetleges egészségügyi ellátáshoz kötődik.  

Elérhető külképviselet/ek: Szófiában nagykövetség konzuli hivatal  | Várnán tiszteletbeli konzul

Végezze el az utazás előtti előzetes online regisztrációt itt!  

Biztonság:

Bulgária biztonsági helyzete jó, biztonsági kockázatot nem hordozó ország, illetve térség. 

Bulgáriában 2017-ben, a rendelkezésünkre álló információk alapján, nincs terrorveszély.

Az ország segélyhívó vonala: RENDŐRSÉG / MENTŐSZOLGÁLAT / TŰZOLTÓSÁG - ahogyan Magyarországon is - díjmentesen hívható: 112

Hegyimentő szolgálatok elérhetősége
(Vészhelyzet esetén 0-24h között INGYENESEN hívható számok. A vonal túlsó végén angolul, oroszul beszélő hegyimentők válaszolnak) 

Vitosa: 
(+359) 2 967-11-55
(+359) 88 14-72

Banszko: 
(+359) 749 8-81-32
(+359) 749  8-81-34
(+359) 88 14-74

Borovec: 
(+359) 750 3-24-50
(+359) 88 14-73

Pamporovo: 
(+359) 309 5-83-36
(+359) 887 58-16-04
(+359) 88 14-75

További tájékoztatás itt olvasható: https://sofia.mfa.gov.hu/page/bulgariaba-utazna-erdemes-elolvasni 

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy 2018 első félévében Bulgária tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, ezért időközönként Szófiában és a nyugati határátelőknél a megszokottnál nagyobb utasforgalomra, illetve forgalomkorlátzoásra lehet számítani. 

A hivatalos delegációk megnövekedett számának köszönhetően ajánlott időben gondoskodni a szállás- és repülőjegyfoglalásról. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az útlevélnek, még 90 napig kell érvényesnek lennie a Bulgáriából történő kiutazás után.
Ideiglenes útlevél:
Elvárt érvényessége: 
IGEN, amennyiben az a hazautazást szolgálja.
Az utazás utolsó napjáig. 
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

A szülők nélkül vagy csak egyik szülővel utazó, nem bolgár állampolgárságú kiskorú gyermek határátlépésekor a bolgár határőrök nem ellenőrzik a szülő(k) írásos beleegyező nyilatkozatát, de körültekintően ellenőrzik az utazási okmányok alapján az összetartozást. Előfordulhat az, hogy a határőrök igyekeznek tisztázni az utazás körülményeit, ami akár időveszteséggel járhat. Ezért ajánlott egy bolgár vagy angol nyelvű („két tanús” vagy közjegyző előtt tett) írásos szülői hozzájáruló nyilatkozatot készíteni, amely tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes: www.mfa.bg/en/contacts

Házi kedvencek beutazása: 

Érdemes odafigyelni arra, hogy a házikedvenc EU-ban való szállítás vagy EU-ból való ki- és beszállítás esetén eltérő jogszabályok alkalmazandók.  Ne feledjük, hogy amennyiben autóval utazunk Bulgáriába Szerbián keresztül, úgy kilépünk, majd belépünk az Európai Unióba.

További információt a NÉBIH oldalán talál:  http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/bulgaria.cfm oldalon. Javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával is!

Vám: 

A bulgáriai vámszabályokról tájékoztatást itt találhat:  www.customs.bg/en/page/16, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójában

Javasoljuk, hogy további információért keresse fel szófiai külképviseletünk oldalát >>

További hasznos információ az országról

Valutaváltás:

Valutaváltás bankfiókokban és hivatalos pénzváltóknál ajánlott. Bulgária, 2007-es EU-csatlakozása óta, a nemzeti valuta, a leva árfolyamát az euróhoz rögzítette, ami azóta szinte változatlan, megközelítőleg 1.95583 leva (BGN) = 1 euró. Javasoljuk, hogy kerülje el az utcai pénzváltókat!

Közlekedés:

Az Európai Unió külső határain (Szerbia, Törökország, Macedónia) történő belépéskor/kilépéskor a bolgár határőrök az úti okmányok mellett a gépjármű forgalmi engedélyét és biztosítását is ellenőrzik.

Bulgáriában az állami utak (autópályák, autóutak, főutak) használata díjköteles, a mellékutak, illetve a városok, települések útjai díjmentesek.
Tájékoztatni szeretnénk továbbá a tehergépjármű vezetőket, hogy Bulgáriában 2017-től a hatályos jogszabályok értelmében néhány közúti szabálysértés esetén a pénzbüntetés kiszabása mellett a hatóságok három, illetve hat hónapra visszatartják az érintett teherszállító gépjármű forgalmi engedélyét is a jogosítvánnyal együtt!

Magyarország által kiállított vezetői engedélyt elfogadják Bulgáriában is. 

Nyelvtudás:

A bulgáriai fiatalok egyre nagyobb arányban beszélnek angolul, míg az idősebbekkel általában orosz nyelven lehet kapcsolatot teremteni. Az 50 feletti korosztályból sokan jártak a rendszerváltást megelőzően Magyarországon, rendszerint kellemes élményekkel gazdagodva, így ne lepődjünk meg, ha egy-két magyar szóra, kifejezésre még emlékeznek. A magyar-bolgár barátság hagyományosan erős, a rokonszenv kölcsönös.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Bulgária közegészségügyi helyzete a magyarországiéhoz hasonló, előzetes óvintézkedések tétele nem indokolt. A csapvíz szinte mindenütt iható. A dohányzási tilalmakat egyre nagyobb arányban tartják be.

Bulgáriában az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek kötelező az egészségbiztosítás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, az ezen kívül eső egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell. A tengerparti egészségügyi ellátás sajátossága, hogy számos magán egészségügyi intézmény „rátelepedett” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújt a külföldieknek. A díjat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és utasbiztosítással. Ezek az intézmények ugyanis gyakran nincsenek szerződéses kapcsolatban a bolgár egészségbiztosítóval, amely amúgy is keveset térít az ellátások költségéből. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

További tájékoztatás itt olvasható: https://sofia.mfa.gov.hu/page/bulgariaba-utazna-erdemes-elolvasni