Európa

Utoljára módosítva: 2017. 03. 10.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt, csak a dátum frissült!   

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Szófiában nagykövetség konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul

Bulgária a magyar állampolgárok hagyományos, kedvelt idegenforgalmi célországa.  A vendégek zöme elsősorban nyáron, és szinte kizárólag a tengerpartot keresi fel nyaralás céljából. Az ország azonban a többi évszakban is vonzó lehet a külföldi turisták számára. Ezt támasztja alá, hogy a környező országokban a bulgáriai síközpontok (Bansko, Borovec, Pamporovo) népszerűsége is növekszik. 

Biztonság:

Bulgária biztonsági helyzete jó, a közbiztonsága hasonló szintű, mint Magyarországé. 

A népszerű tengerparti fürdőhelyeken a turisták sérelmére elkövetett, jellemző bűncselekmények közül megemlítendő a zsebtolvajlás (pl. a tömegközlekedési eszközökön), a lopás,  betörés a szálláshelyre, a rablás, a túlszámlázás – esetenként önbíráskodással egybekötve (elsősorban erotikus szórakozóhelyeken), a „taxis hiénák” tevékenykedése, valamint az autólopás. 

A Burgasz Megyei Rendőr Főkapitányság összeállított egy biztonsági tájékoztatót a Naposparton és Neszebar környékén nyaraló külföldi vendégek részére, amely azonban mindenki számára hasznos tanácsokat tartalmaz. A magyar fordítás itt (.pdf) olvasható.

A nyári idegenforgalmi szezonban fokozott rendőri jelenléttel lehet számolni a tengerparti üdülőhelyeken. 2015 óta egyszerűsödött néhány eljárás a bajba jutott turisták ügyeiben. Ezek közül kiemelendő, hogy növelték a 7/24 váltásban dolgozó angol és orosz tolmácsok számát a rendőrséggel való kommunikáció megkönnyítése érdekében. Továbbá az eljárások díjait külföldi bankkártyával is be lehet fizetni a rendőrőrsökön rendszeresített POS-terminálokon. A rendőrségi jegyzőkönyvek kiadása még aznap, hétvége esetében legkésőbb hétfőn megtörténik.

A 112-es európai segélyhívószám az egész ország területéről elérhető.

Magyarország Szófiai Nagykövetségének ügyeleti telefonszáma: (+359) 88 881 3080, 0-24 óráig hívható vészhelyzet esetén

A Nagykövetség és a Konzuli Hivatal elérhetősége: iMoeMeVVAvt6AIjE4TZW1iYXNzeS5zb2ZAbWZhLmdvdi5odQ==

Az ország segélyhívó vonalai:

Rendőrség/Mentőszolgálat/Tűzoltóság - ahogyan Magyarországon is - díjmentesen hívható: „112

Hegyimentő szolgálatok elérhetősége
(Vészhelyzet esetén 0-24h között INGYENESEN hívható számok. A vonal túlsó végén angolul, oroszul beszélő hegyimentők válaszolnak) 

Vitosa: 
(+359) 2 967-11-55
(+359) 88 14-72

Banszko: 
(+359) 749 8-81-32
(+359) 749  8-81-34
(+359) 88 14-74

Borovec: 
(+359) 750 3-24-50
(+359) 88 14-73

Pamporovo: 
(+359) 309 5-83-36
(+359) 887 58-16-04
(+359) 88 14-75

Terrorkészültség

Bulgáriában 2017-ben, a rendelkezésünkre álló információk alapján nincs terrorveszély. Hivatalos nyilatkozatok szerint a bolgár titkosszolgálatok nem tudnak Bulgáriát fenyegető terrorcselekményről. Ugyanakkor megerősítették a határok, a repülőterek, vonat- és buszpályaudvarok valamint a forgalmasabb bevásárló központok és síközpontok védelmét. A közúti határátkelőhelyeken szigorúbb ellenőrzésre lehet számítani.

Utazási tanácsok a bulgáriai üdülőhelyekre látogató magyar állampolgárok számára

Szállás

A tengerparti üdülőközpontok jellege változó. Alapesetben elkülönül egymástól a nyugodt pihenést biztosító és a kifejezetten szórakozás céljából kiépült "mulató-negyed" jellegű üdülőhely. Utóbbira jó példa a Napospart, amely az utóbbi években népszerű lett a külföldi, mulatni vágyó fiatalok között. Megjegyzendő, hogy ezen az üdülőhelyen külön megerősítették a rendőri jelenlétet, egyrészt az egyes vendégek által elkövetett bűncselekmények miatt (rongálás, ittas garázdaság, kábítószer fogyasztás stb.), másrészt a rájuk telepedő bűnözői csoportok kiszűrése érdekében. Előfordul azonban átfedés is az üdülőhelyek jellege között, azaz pl. egy békés, családi nyaraláshoz ideálisnak tűnő szálloda előtt esténként szabadtéri partiközpont üzemel. Ezért ajánlatos alaposan tájékozódni az utazási irodánál, valamint az interneten a kiszemelt szálláshely jellegéről, elhelyezkedéséről.

Fel kell készülni arra, hogy minél olcsóbb a szálláshely, annál nagyobb a kockázata annak, hogy a meghirdetett szállás és a hozzá kapcsolódó, megrendelt szolgáltatások minősége, vagy színvonala a valóságban csalódást keltő lesz. Ajánlott tehát előre pontosan rögzíteni, hogy mit tartalmaz az ár, így elkerülhető az esetleges vita a helyszínen a szállásadóval. Ha ilyenkor, a vita hevében, a szállásadó visszatartja a vendég úti okmányait, rendőri segítséget kell hívni. Megjegyzendő, hogy a konzul a konzuli hatósági eljárások kivételével nem tud segíteni a vitás ügyekben, a tolmácsolásban vagy a fordításban.

Célszerű igénybe venni a szálláshely által biztosított értékmegőrzési lehetőségeket (pl. széf a szobában vagy a recepción). A szoba elhagyásakor a teraszajtót, az ablakokat, majd a szobaajtót is ajánlatos bezárni.

Tűz esetén az evakuációs terv alapján hagyja el a szálláshelyet. Lehetőség szerint haladéktalanul értesítse a helyi tűzoltóságot a 112-es telefonszámon, illetve a recepciót.

Nem ajánlatos a gépkocsiban értékeket, iratokat és pénzt hagyni. Ügyelni kell a gépjármű ajtajainak bezárására is. Ezzel összefüggésben említést érdemel az ún. "trükkös lopás", aminek lényege a külföldi vendég figyelmének elterelése. Leggyakoribb változata, amikor a gépjármű kerekét benzinkútnál, vagy parkolóban kiszúrják, és miután az utazók emiatt megállnak, egy "segítőkész", esetleg még magyarul is tudó személy elvonja a járművezető figyelmét. Ezalatt a társ(ak) az utastérből ellopják az iratokat, pénzt, értéktárgyakat. 

Célszerű őrzött parkolóhelyeken hagyni a gépjárművet. Alapos helyismeret hiányában, a gyakori és sokszor nehezen értelmezhető korlátozások miatt nem javasolt az utcán történő parkolás az üdülőhelyek központjaiban, a zsúfolt belvárosokban. Ha a parkolásra vonatkozó táblák jelzése nem egyértelmű, inkább másik helyet kell keresni.

A gépjárművezető vezetéskor megengedett maximális véralkoholszintje 0,05%.

Valutaváltás

Valutaváltás a bankfiókokban és a bejegyzett pénzváltóknál javasolt, a bizonylatot csak a megfelelő összeg átvételét követően szabad aláírni. Bulgária 2007-es EU-csatlakozása óta a nemzeti valuta, a leva árfolyamát az euróhoz rögzítette, ami azóta változatlan: 1.95583 leva (BGN) = 1 euró. Előfordul, hogy a magán pénzváltók, különösen a forgalmas üdülőhelyeken a fix banki árfolyamnál lényegesen rosszabb árfolyamon (1 euró = 1 leva) váltanak. Mivel tevékenységük legális, az árfolyamot maguk szabhatják meg, ezért nem követnek el törvénytelenséget. Minden esetben szükséges alaposan tájékozódni és inkább bankban, vagy olyan irodában pénzt váltani, ahol megfelelően meggyőződhetünk az árfolyamról. Mindenképpen javasolt az utcai pénzváltás elkerülése.

Segítség a bajbajutott magyar állampolgároknak

Néhány alapvető óvintézkedéssel csökkenthető a kellemetlen élmények kockázata:

  • Az utazás idejére kössön utasbiztosítást. 
  • A legfontosabb okmányokról (útlevél adatoldala, jogosítvány, forgalmi engedély, zöldkártya) javasolt fénymásolatot vinni az utazásra, elvesztésük/eltulajdonításuk esetén a rendőri és konzuli intézkedést segíti a másolatok bemutatása 
  • A pénzt és a bankkártyákat, egyéb értékeket célszerű az úti okmányoktól, iratoktól elkülönítve tartani.
  • Nem szabad felügyelet nélkül hagyni az értékeket a strandon, a tömegközlekedési eszközökön, szórakozó-, és bevásárló helyeken, valamint a gépkocsi csomagtartójában.
  • Megálláskor a gépjárműben el kell tenni a könnyen látható és elérhető helyekről az értékeket, telefont, kézitáskát stb. Különösen ügyelni kell arra, hogy az utastér is zárva legyen, ha műszaki, vagy egyéb okból, pl. defekt miatt kellett megállni.
  • Kerülendők az utcai árusok.
  • A gépjárművet kipihenten, a közlekedési szabályok maximális betartásával kell vezetni.
  • Az ittas, vagy kábítószer hatása alatt álló személyek könnyebben válnak bűncselekmények áldozatává – ez különösen érvényes a szórakozóhelyeken. A Napospartnak ebből a szempontból vannak rossz hírű részei.

Megjegyzés: A szófiai magyar konzul a konzuli eljárást igénylő ügyekben illetékes: a hazatéréshez szükséges ideiglenes útlevél kiállítása, súlyos sérüléssel járó baleset. letartóztatás, őrizetbe vétel, válsághelyzet, haláleset. Magyarország tiszteletbeli konzuljának várnai irodájától egyéb felvilágosítást, tolmácsoláshoz segítséget kaphat. Utóbbi esetben  fel kell készülni arra, hogy a tolmácsra esetenként hosszú ideig várni kell.

Amennyiben Ön bűncselekmény áldozata vagy tanúja lett, azonnal értesítse az utazási iroda képviselőjét vagy a rendőrséget személyesen, vagy a 112-es telefonszámon. A bűncselekmény vagy elveszett személyes tárgyak rendőrségnek történő bejelentésekor a rendőr elkérheti személyi igazolványát, útlevelét, amennyiben azt nem lopták el vagy nem vesztette el. Elvesztett vagy ellopott tárgyak esetén ki kell tölteni az erre rendszeresített két formanyomtatvány egyikét a rendőr, illetve tolmács jelenlétében (fordításuk alább található):

A rendőrségi igazolások kiadásának díja 2,50 BGN.

Elveszett/ellopott úti okmányok esetében az országból történő elutazáshoz/hazautazáshoz minden esetben ideiglenes magánútlevél kiállítására van szükség, amelyet Magyarország Nagykövetségének Konzuli Hivatala állít ki Szófiában. Amennyiben tehát az úti okmányok a tengerparton  vesztek el, az ideiglenes magánútlevél kiállítása céljából Szófiába kell utazni (A Várna-Szófia távolság útvonaltól függően 437, illetve 497 km, a Burgasz-Szófia távolság 385 km közúton/autópályán).

Amennyiben pénzét ellopták vagy elveszítette, és nincs bankkártyája, leggyorsabban a Western Union pénzküldő szolgálat útján tud pénzhez jutni. A segítséget nyújtó személy a szükséges összeget a Western Union valamelyik partnerénél (Magyarországon, vagy külföldön jellemzően a postahivatalokban, bankfiókokban, egyes magán-pénzváltóknál) fizetheti be. A bajbajutott magyar állampolgár a neki megfelelő bármelyik bulgáriai Western Union-irodában egy telefonon megbeszélt jelszóra hivatkozva, valamilyen arcképes igazolványa felmutatása ellenében, gyakorlatilag a befizetést követő egy-két órán belül hozzájuthat a pénzéhez. További tájékoztatás itt

Jogosítvány elvesztéséről/ellopásáról – kérésre – a helyi rendőrség jegyzőkönyvet ad ki, amellyel lehet Bulgárián belül közlekedni.

Gépjárműlopások

Bulgáriában a gépjárműlopások száma ismét növekedett, az erre szakosodott bandák elsősorban a nagy értékű, fiatal gépjárműveket részesítik előnyben. Mindenképp javasolt a gépkocsival utazók számára a lopáskárra is kiterjedő CASCO biztosítás kötése. Gépkocsi lopás esetén a károsultnak a következőképpen kell eljárnia a problémamentes hazautazás érdekében:

1. A káreset helyszínén illetékes rendőrkapitányságon bejelentést kell tenni a történtekről, ahol jegyzőkönyvet vesznek fel, és erről igazolást adnak ki.

2. A kerületi Ügyészségtől igazolást kell beszerezni a Rendőrkapitányságon tett bejelentésről.

3. A 2. pontban említett ügyészségi igazolás hitelesítése a Legfőbb Ügyészségen, Szófiában történik. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az útlevélnek, még 90 napig kell érvényesnek lennie a Bulgáriából történő kiutazás után.
Ideiglenes útlevél:
Elvárt érvényessége: 
IGEN, amennyiben az a hazautazást szolgálja.
Az utazás utolsó napjáig. 
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása: 

A szülők nélkül vagy csak egyik szülővel utazó, nem bolgár állampolgárságú kiskorú gyermek határátlépésekor a bolgár határőrök nem ellenőrzik a szülő(k) írásos beleegyező nyilatkozatát, de körültekintően ellenőrzik az utazási okmányok alapján az összetartozást. Előfordulhat az, hogy a határőrök igyekeznek tisztázni az utazás körülményeit, ami akár időveszteséggel járhat. Ezért ajánlott egy bolgár vagy angol nyelvű („két tanús” vagy közjegyző előtt tett) írásos szülői hozzájáruló nyilatkozatot készíteni, amely tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Az EU-tagállamok polgárainak 90 napot meghaladó bulgáriai tartózkodás esetén a tartózkodási helyük szerinti illetékes rendőrkapitányságon regisztráltatniuk kell magukat, ahol huzamos (max. 5 évig érvényes) tartózkodási kártyát állítanak ki számukra. 5 éven túli tartózkodás esetén állandó letelepedett státusz kérelmezhető.

Harmadik ország állampolgárai schengeni vízummal, illetve bármely schengeni tagország, így a Magyarország által kibocsátott tartózkodási engedéllyel szintén 90 napig tartózkodhatnak bolgár vízum nélkül az ország területén.

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes: www.mfa.bg/en/contacts

Házi kedvencek beutazása: 

A házi kedvenceket az EU-s szabályoknak megfelelően lehet szállítani. 

További információt a NÉBIH oldalán talál: 

http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

Munkavállalás: 

Bulgária nem korlátozza EU-tagországok állampolgárainak munkavállalási célú beutazását. Munkavállaláskor szükséges bejelentkezni a bolgár társadalombiztosítóhoz (NOI) valamint 3 hónapot meghaladó tartózkodás esetén a munkavállalónak regisztrálnia kell magát a területileg illetékes rendőrségnél, amely kibocsátja az EU-s tartózkodási kártyát.

Munkaügyi viták esetén a külképviselet nem járhat el, hiszen a munkaszerződés magánjogi szerződés. Ennek megfelelően, ha a szerződésben foglaltakat a munkaadó nem teljesíti, vele szemben csak polgári peres eljárás során van lehetőség eljárni. A külképviselet igény esetén rendelkezésre tud bocsátani magyar nyelvet beszélő ügyvédet. A megbízást minden esetben a magán személy (munkavállaló) adja, és a költségeket is a megbízónak, azaz a magyar munkavállalónak kell fedezni.

Vám: 

Azok a magyar állampolgárok akik Bulgárián keresztül, vásárlási céllal utaznak Törökországba, és hazafelé kereskedelmi mennyiségű árút szállítanak, kötelesek azt a bolgár vámszerveknél a határon beléptetni, kilépéskor pedig kiléptetni. A behozott árukról kitöltött vámnyilatkozat hiányában csempészet miatt eljárást indítanak az elkövető személy ellen és nem csak a bejelenteni elmulasztott árut, de az annak szállítására szolgáló eszközt is elkobozzák.

További tájékoztatást a bulgáriai vámszabályokról itt találhat:

www.customs.bg/en/page/16      

Tudnivalók az országról

Úthálózat

Bulgária autópálya-hálózata kiépülőben van, hossza 2016 tavaszán 776 km. volt. A főúthálózat kiterjedtnek mondható és a minősége is általában elfogadható. A Szófia-Burgasz autópálya elkészült, a Szófia-Várna autópálya épül és bővítik a fővárost elkerülő körgyűrűt is. Az alsóbbrendű útvonalak állapota változó, néhol meglepően jó minőségű, sok helyütt viszont kifejezetten rossz, nehezen járható szakaszok váltakoznak. Ajánlott fokozott figyelemmel vezetni ezeken a helyeken a nagy és mély kátyúk miatt, amelyek nemcsak műszaki hibát, de súlyos balesetet is okozhatnak. Helyenként az ellopott útjelző táblák miatt nehéz tájékozódni. Mellékutakon autózva érdemes időnként rákérdezni, hogy azon az úton halad-e az autós, melyen szeretne. Különösen tavasszal gyakran fordul elő a hegyvidékeken az autóforgalmat akadályozó földcsuszamlás, kőomlás. Naprakész tájékoztatás a mindenkori útviszonyokról a Bolgár Autóklub honlapján (www.uab.org/home-2), valamint angol nyelven a (+359) (0) 70013020 telefonszámon kapható, míg a bajbajutott gépkocsivezető a (+359 91) 146 számon kérhet segítséget az autómentőktől.

Gépjárművel történő utazás

Az Európai Unió külső határain (Szerbia, Törökország, Macedónia) történő belépéskor/kilépéskor a bolgár határőrök az úti okmányok mellett a gépjármű forgalmi engedélyét és biztosítását is ellenőrzik.

Bulgáriában az állami utak (autópályák, autóutak, főutak) használata díjköteles, a mellékutak, illetve a városok, települések útjai díjmentesek. Az ország területére való belépéskor a határátkelőhelyeken, a tehergépjárművek részére a Vám- és Pénzügyőrség hivatalában, a személygépjárművek, autóbuszok esetében az értékesítő irodában kell befizetni a gépjármű kategóriájának megfelelő úthasználati díjat, amelynek igazolására matricát adnak ("vinetni stiker"). Ezen kívül országszerte a benzinkutakon, és a postahivatalokban is lehetséges a matrica vásárlása, külföldön azonban nem kapható. A matricát a szélvédőre, jól látható helyre kell felragasztani.

Figyelem! 2016. január 1-től megdrágult az úthasználati díj (amely különben 2008 óta nem változott). Az új tarifatáblázat euróban megadva:

További részleteket a 2016-os új tarifatáblázatról itt olvashat. Az ország területén a Közlekedési Infrastruktúra Ügynökség és/vagy a Közlekedési Rendészet járőrei ellenőrizhetik a befizetés tényét és a matrica meglétét. A befizetés elmulasztása pénzbüntetést von maga után, kifizetéséig a gépjármű nem hagyhatja el az ország területét. A matrica nélküli úthasználatért kiszabott büntetés értéke 300 – 3000 leva.  

Nyelvtudás

A bulgáriai fiatalok egyre nagyobb arányban beszélnek angolul, míg az idősebbekkel általában orosz nyelven lehet kapcsolatot teremteni. Az 50 feletti korosztályból sokan jártak a rendszerváltást megelőzően Magyarországon, rendszerint kellemes élményekkel gazdagodva, így ne lepődjünk meg ha egy-két magyar szóra, kifejezésre még emlékeznek. A magyar-bolgár barátság hagyományosan erős, a rokonszenv kölcsönös.

Készpénz-behozatal, bankkártyás fizetés

Külföldi állampolgárok korlátozás nélkül vihetnek be levát, vagy más valutát Bulgáriába, de a személyenként 5 000 leva, vagy az annak megfelelő külföldi valuta feletti összegről írásban kell nyilatkozniuk. Kilépésnél 8 000 leva, vagy annak megfelelő valuta szabadon kivihető, 8 000 és 20 000 leva közötti összeg esetén írásban kell nyilatkozni, igazolva a pénz eredetét (pl. a belépésnél kitöltött nyilatkozattal). A 20 000 levás határt meghaladó összeg esetén pedig a Bolgár Nemzeti Bank engedélyét kell kérni.

Készpénzt bankjegykiadó automatáknál célszerű felvenni, ezek a tengerparti üdülőhelyeken is megtalálhatók. Ezen túlmenően ajánlatos kisebb, 5-50 címletű eurós bankjegyeket maguknál tartani. Ma már a legtöbb helyen (szállodákban, üzletekben, benzinkutaknál) lehet hitelkártyával is fizetni és egyre terjed a PayPass fizetési lehetőség is (25 leva értékhatár alatt nem kell megadni a PIN kódot).

Vámszabályok:

Bulgáriába történő beutazáskor az Európai Unió területén kívülről az utasforgalomban vámmentesen vihető be a szokásos személyi használatú tárgyakon kívül: 200 db cigaretta, vagy 50 db szivar, vagy 25 dkg dohány; 1 liter égetett szeszesital, 2 liter 22 % alatti alkoholtartalmú ital, 2 liter bor; 0,5 kg kávé, vagy 20 dkg instant kávé; 10 dkg teafű, vagy 4 dkg granulált tea; 50 ml parfüm, 250 ml kölni; 37 gr arany és 300 gr ezüst ékszer; valamint 100 USD értékű ajándék (melynek értékét számlával igazolni kell). A fenti értékhatárt meghaladó mennyiségű ékszert a vámnál be kell jelenteni, és meglétét kilépéskor ellenőrzik.

Azok a magyar állampolgárok, akik Bulgárián keresztül, vásárlási céllal utaznak Törökországba, és hazafelé kereskedelmi mennyiséget elérő mennyiségű áru van náluk, kötelesek azt a bolgár vámszerveknél a határon beléptetni, kilépéskor pedig kiléptetni. A behozott árukról kitöltött vámnyilatkozat hiányában csempészet miatt eljárást indítanak az elkövető személy ellen és nem csak a bejelenteni elmulasztott árut, de az annak szállítására szolgáló eszközt is elkobozzák.

Bulgáriában nagyon súlyos törvényi következménye van a kábítószer birtoklásának, előállításának, forgalmazásának. A kiszabható büntetés 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés. Amennyiben valaki valakinek a kérésére Bulgáriából csomagot visz ki, ajánlott meggyőződni annak tartalmáról.

További, idegenforgalmi szempontból hasznos információk az országról több nyelven ezen az oldalon olvashatók.

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

  Közegészség, egészségügyi helyzet:

Bulgária közegészségügyi helyzete a magyarországiéhoz hasonló, előzetes óvintézkedések tétele nem indokolt. A csapvíz szinte mindenütt iható. A dohányzási tilalmakat egyre nagyobb arányban tartják be.

Bulgáriában az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek kötelező az egészségbiztosítás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, az ezen kívül eső egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell. A tengerparti egészségügyi ellátás sajátossága, hogy számos magán egészségügyi intézmény „rátelepedett” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújt a külföldieknek. A díjat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és utasbiztosítással. Ezek az intézmények ugyanis gyakran nincsenek szerződéses kapcsolatban a bolgár egészségbiztosítóval, amely amúgy is keveset térít az ellátások költségéből. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.