Európa

Mai napon is érvényes: 2019.04.23.

A külföldre utazás egyéni felelősség, egyéni döntés – a Konzuli Szolgálat utazási tanácsai e döntés meghozatalában nyújtanak segítséget.

A gondtalan utazáshoz megfelelő utas-, baleset-, és poggyászbiztosítás megléte nélkülözhetetlen.

Bizalma fontos számunkra, még utazás előtt regisztráljon konzuli védelemre!

Elérhető külképviselet/ek: Szófiában nagykövetség konzuli hivatal | Várnán tiszteletbeli konzul

Biztonság:

Bulgária biztonsági helyzete jó, biztonsági kockázatot nem hordozó ország, illetve térség.

Bulgáriában 2019-ben, a rendelkezésünkre álló információk alapján, nincs terrorveszély.

Az ország segélyhívó vonala: RENDŐRSÉG / MENTŐSZOLGÁLAT / TŰZOLTÓSÁG - ahogyan Magyarországon is - díjmentesen hívható: 112

Síszezonra vonatkozó tudnivalók:

Bulgáriában december és április között tart a síszezon, mely során a téli sportok szerelmesei elsősorban Bansko, Borovec, Vitosha és Pamporovo sípályáin hódolhatnak szenvedélyüknek. 

Hegyimentő szolgálatok elérhetősége
(Vészhelyzet esetén 0-24h között INGYENESEN hívható számok. A vonal túlsó végén angolul, oroszul beszélő hegyimentők válaszolnak)

Vitosa:
(+359) 2 967-11-55
(+359) 88 14-72

Banszko:
(+359) 749 8-81-32
(+359) 749 8-81-34
(+359) 88 14-74

Borovec: 
(+359) 750 3-24-50
(+359) 88 14-73

Pamporovo:
(+359) 309 5-83-36
(+359) 887 58-16-04
(+359) 88 14-75

További tájékoztatás itt olvasható >> 

Hasznos információk a síszezonra a  Bulgáriába látogatóknak:

1. Beutazás előtt mindenképpen kössön utasbiztosítást! Tudni kell, hogy az Európai Egészségbiztosítás Kártya, Bulgáriában kizárólag sürgősségi ellátás igénybevételére jogosítja fel annak tulajdonosát. Téli-, illetve extrém sportok esetén feltétlenül ajánlott külön biztosítást is kötni.

2. Rendelkezzen érvényes úti okmányokkal! Kizárólag érvényes útlevéllel vagy személyazonosító igazolvánnyal lehet belépni majd kilépni Bulgária területéről. Okmányvesztés, eltulajdonítás vagy megrongálódás esetén kizárólag Magyarország Szófiai Nagykövetségén lehet pótolni azt.

3. Autóval történő beutazás esetén kötelező az érvényes zöldkártya megléte! Az országba való belépéskor esetenként ellenőrzik a zöldkártya érvényességét. A személyek úti okmányán kívül, a bolgár határrendészek elkérik az autó forgalmi engedélyét is.

4. Autóval történő beutazást követően kötelező befizetni az úthasználati díjat, melyet megtehet az országba való belépést követően bármelyik benzinkútnál. Az úthasználati díjakról a következő linkre kattintva kaphat bővebb tájékoztatást (angol nyelven) >> 

5. Ha házi kedvence társaságában szeretne  utazni, és autójával Szerbián keresztül közelíti meg a bolgár tengerpartot/síközpontokat, érdemes odafigyelni arra, hogy a kisállatra vonatkozóan, az EU-ból való ki- és beszállítás esetén eltérő jogszabályok alkalmazandók.

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/bulgaria.cfm oldalon.

Adott esetben javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot az állatorvosával is!

6. Az autóvezetőknek érdemes tudniuk, hogy Bulgáriában a sebességhatárokat hasonlóképpen határozták meg mint Magyarországon. Az autópályákon a helyi hatóságok egy picit megengedőbben, hiszen ott 140 km/h a sebességkorlát. Lakott településeken 50 km/h azon kívül pedig 90 km/h.

7. Javasoljuk, hogy kerülje el az utcai pénzváltókat! Valutaváltás bankfiókokban és hivatalos pénzváltóknál ajánlott. Bulgária, 2007-es EU-csatlakozása óta, a nemzeti valutája, a leva (vagy BGN) árfolyamát az euróhoz rögzítette, ami azóta szinte változatlan, megközelítőleg 2 leva = 1 euró. (egészen pontosan 1.95583 leva = 1 euró)

8. Fontos tudni, hogy a nyaralóhelyek/síközpontok zömén, az utcán való parkolás díjköteles. Amennyiben a turista nem rendelkezik a kifizetett parkolást igazoló bizonylattal, úgy járművét haladéktalanul elszállítják.

9. Bulgária sajátosságaként közismert az, hogy számos magán egészségügyi intézmény „rátelepedett” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújt a külföldieknek. A díjakat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi állampolgár rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és/vagy utasbiztosítással. Ezek az intézmények ugyanis gyakran nem állnak szerződéses kapcsolatban a biztosítókkal. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

10. Bulgáriában a szórakozóhelyeken tilos olyan italt fogyasztani (vizet, üdítőt vagy szeszes italt), melyet nem a fogyasztó előtt bontott ki a lokál munkatársa! Sok esetben a turista italába illegális szereket csempésznek, melytől hosszú időre eszméletét vesztheti. Ez idő alatt rablás, erőszak áldozata lehet. 

Beutazási és tartózkodási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az útlevélnek, még 90 napig kell érvényesnek lennie a Bulgáriából történő kiutazás után.

Ideiglenes útlevél:
(Csak konzul állít ki!)

Elvárt érvényessége:

IGEN, amennyiben az a hazautazást szolgálja.

Az utazás utolsó napjáig.

Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM

Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány:

NEM

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMKiskorúak beutazása:

A szülők nélkül vagy csak egyik szülővel utazó, nem bolgár állampolgárságú kiskorú gyermek határátlépésekor a bolgár határőrök nem ellenőrzik a szülő(k) írásos beleegyező nyilatkozatát, de körültekintően ellenőrzik az utazási okmányok alapján az összetartozást. Előfordulhat az, hogy a határőrök igyekeznek tisztázni az utazás körülményeit, ami akár időveszteséggel járhat. Ezért ajánlott egy bolgár vagy angol nyelvű („két tanús” vagy közjegyző előtt tett) írásos szülői hozzájáruló nyilatkozatot készíteni, amely tartalmazza a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízumkérelem benyújtásában az adott ország külképviselete illetékes: https://www.mfa.bg/en/7

Házi kedvencek beutazása:

Érdemes odafigyelni arra, hogy a házikedvenc EU-ban való szállítás vagy EU-ból való ki- és beszállítás esetén eltérő jogszabályok alkalmazandók. Ne feledjük, hogy amennyiben autóval utazunk Bulgáriába Szerbián keresztül, úgy kilépünk, majd belépünk az Európai Unióba.

További információt a NÉBIH oldalán talál: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint a www.pettravel.com/immigration/bulgaria.cfm oldalon. Javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával is!

Vám:

A bulgáriai vámszabályokról tájékoztatást itt találhat: https://customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens/info-citizens, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatójában

Javasoljuk, hogy további információért keresse fel szófiai külképviseletünk oldalát >>

További hasznos információ az országról

Valutaváltás:

Valutaváltás bankfiókokban és hivatalos pénzváltóknál ajánlott. Bulgária, 2007-es EU-csatlakozása óta, a nemzeti valuta, a leva árfolyamát az euróhoz rögzítette, ami azóta szinte változatlan, megközelítőleg 1.95583 leva (BGN) = 1 euró. Javasoljuk, hogy kerülje el az utcai pénzváltókat!

Közlekedés:

Az Európai Unió külső határain (Szerbia, Törökország, Macedónia) történő belépéskor/kilépéskor a bolgár határőrök az úti okmányok mellett a gépjármű forgalmi engedélyét és biztosítását is ellenőrzik.

Bulgáriában az állami utak (autópályák, autóutak, főutak) használata díjköteles, a mellékutak, illetve a városok, települések útjai díjmentesek.

Elindult az E-matrica rendszer Bulgáriában!

A közúti közlekedésről szóló törvény 2018. decemberi módosítása alapján, 2019 január 1-től a magyarországihoz hasonló, E-matrica úthasználati jogosultsági rendszer váltja a jelenlegi, „felragasztható” matricás rendszert Bulgáriában az eddig is útdíjköteles autópályákon, főutakon és közutakon.  

Az e-matricát 2018. december 17-től a www.bgtoll.bg többnyelvű honlapon, valamint az ország különböző pontjain (pl. határátkelők, benzinkutak) található önkiszolgáló terminálokon lehet megvásárolni.

A 2018-ban megvásárolt, de 2019-ben is érvényes, régi típusú matricát át kell váltani elektronikusra, ami a fenti honlapon lehetséges.

Az e-matricák ára személygépkocsikra: éves 97 BGN, 3 hónapos 54 BGN, 1 havi 30 BGN, heti 15 BGN. 2019. január 1-től egy új típusú, ún. „hétvégi” e-matrica is kapható, amely péntek déltől vasárnap éjfélig érvényes, ára 10 BGN.

Az e-matrica megvásárlásának kötelezettsége 2019. január 1-től a személygépkocsikra, valamint - átmenetileg - a tehergépkocsikra (3,5t fölött)  is vonatkozik. Figyelem! A teherautókra vonatkozó e-matricák csak 2019. január 1. és augusztus 15-ig lesznek érvényesek, utána a HU-GO-hoz hasonló, azaz a megtett úttal arányos, elektronikus útdíjfizetési rendszer kerül bevezetése. További részleteket ezzel kapcsolatban későbbre ígért a bolgár hatóság. 

Tájékoztatni szeretnénk továbbá a tehergépjármű vezetőket, hogy Bulgáriában 2017-től a hatályos jogszabályok értelmében néhány közúti szabálysértés esetén a pénzbüntetés kiszabása mellett a hatóságok három, illetve hat hónapra visszatartják az érintett teherszállító gépjármű forgalmi engedélyét is a jogosítvánnyal együtt! A bolgár közlekedésrendészet tájékoztatójáról a tehergépjármű-vezetők részére bővebben itt olvashat.

Magyarország által kiállított vezetői engedélyt elfogadják Bulgáriában is.

Nyelvtudás:

A bulgáriai fiatalok egyre nagyobb arányban beszélnek angolul, míg az idősebbekkel általában orosz nyelven lehet kapcsolatot teremteni. Az 50 feletti korosztályból sokan jártak a rendszerváltást megelőzően Magyarországon, rendszerint kellemes élményekkel gazdagodva, így ne lepődjünk meg, ha egy-két magyar szóra, kifejezésre még emlékeznek. A magyar-bolgár barátság hagyományosan erős, a rokonszenv kölcsönös.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Bulgária közegészségügyi helyzete a magyarországiéhoz hasonló, előzetes óvintézkedések tétele nem indokolt. A csapvíz szinte mindenütt iható. A dohányzási tilalmakat egyre nagyobb arányban tartják be.

Bulgáriában az ország területére tranzit, vagy rövidebb tartózkodási céllal belépő külföldieknek kötelező az egészségbiztosítás. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát sürgősségi esetekben elfogadják, az ezen kívül eső egészségügyi szolgáltatásokért fizetni kell. A tengerparti egészségügyi ellátás sajátossága, hogy számos magán egészségügyi intézmény „rátelepedett” a tömegturizmusra és nagyon drága szolgáltatást nyújt a külföldieknek. A díjat helyben ki kell fizetni még akkor is, ha a beteg, vagy balesetet szenvedett külföldi rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával és utasbiztosítással. Ezek az intézmények ugyanis gyakran nincsenek szerződéses kapcsolatban a bolgár egészségbiztosítóval, amely amúgy is keveset térít az ellátások költségéből. A rászoruló magyar állampolgár segítséget kérhet a telepített idegenvezetőktől, vagy a tiszteletbeli konzultól a megfelelő egészségügyi intézmény kiválasztásában.

További tájékoztatás itt olvasható: https://sofia.mfa.gov.hu/page/bulgariaba-utazna-erdemes-elolvasni