Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.10.19. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó külföldi tartózkodása  idején, saját maga felelős személyi és ingóságainak biztonságáról gondoskodni. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy aktuális és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető képviselet(ek): Cipruson nincs magyar nagykövetség, a konzuli ügyeket az athéni dipolmáciai képviselet látja el | Nicosiában tiszteletbeli konzulátussal rendelkezünk

Cipruson ideiglenesen (nyaralás), hosszabb időtartamra (munkavállalás), vagy állandó jelleggel tartózkodó magyar állampolgárainkat kérjük, hogy konzuli intézkedést igénylő esetek, problémák felmerülése esetén bizalommal forduljanak Magyarország nicosiai tiszteletbeli konzuljához (Ciprus, 11 Lemesos Avenue, 2112 Nicosia, tel: +357 22 588 00, + 357 22588 128 – kizárólag angol nyelven!), vagy az athéni magyar Nagykövetséghez, illetve sürgősségi esetben annak mobiltelefon-ügyeletéhez. (Görögország, Athén,  Vasilios Konstantinou  38, Pangrati (kerület) 11635.  Ügyeleti telefonszám: +30 6948 601 793)  

Cipruson a konzuli ügyeket az athéni magyar Nagykövetség látja el kihelyezett konzuli napok keretei között, amelyek időpontját és helyszínét honlapunkon rendszeresen közzétesszük. A legközelebbi kihelyezett konzuli napokról a Nagykövetség + 30 210 7256 817-es telefonszámán is szívesen nyújtunk tájékoztatást. 

A nicosiai szlovák Nagykövetség konzulátusához kizárólag az alábbi ügyekben fordulhatnak:

  • amennyiben elveszíti úti okmányát,
  • amennyiben olyan magyar állampolgársággal rendelkező újszülöttel szeretnének Magyarországra utazni, akinek még nem volt úti okmánya.

Cím:
4, Kalamatas Street
2002 Strovolos, Nicosia
Cyprus

Postacím: P.O.Box 21165
1503 Nicosia, Cyprus
Tel.: + 357 22 879681
Fax: + 357 22 311715
E-mail: KtTgoHruNBvmB6E4mTNzZW1iLm5pY29zaWFAbXp2LnNr

A szlovák Konzuli Hivatal ügyfélfogadási ideje: hétfőtől péntekig: 10:00 – 12:00 óra között

Aktuális:

Felhívjuk a Ciprusra utazó magyar turisták figyelmét, hogy a szigetországban a nyári, rendkívül száraz időszakban igen gyakoriak az erdő- és bozóttüzek. A ciprusi nyaralást tervező honfitársainknak Nagykövetségünk a következőket javasolja:

Az utazást közvetlenül megelőzően érdeklődjenek a szervező irodánál és/vagy szállásadójuknál az aktuális tűzhelyzetről. Közeli tüzek esetén érdeklődjék meg azt is, hogy a keletkezett tűz mennyiben érintheti a már lefoglalt szállásokat.

Győződjenek meg arról, hogy  a szállodában és annak környezetében az elvárható szolgáltatások színvonala megfelelő-e. (A megszokott és elvárható szolgáltatások tűz esetén az adott területeken nem feltétlenül működnek megbízható módon, /áram- és vízellátás, éttermi szolgáltatások, üzemanyagtöltő állomások stb./) 

Azok a magyarok, akiknek a közelében ciprusi tartózkodásuk alatt tűz ütne ki, feltétlenül kövessék a helyi hatóságok utasításait és vegyék fel a kapcsolatot az athéni magyar Nagykövetséggel is. (Ügyeleti szám: +30 694 860 1793).

Biztonság:

A turizmus szempontjából Ciprus biztonságos. Az erőszakos bűncselekmények száma alacsony, ezek inkább belső üzleti vagy más jellegű viták következményei. A külföldiek ellen elkövetett támadások száma elenyésző. Közterületen a nap bármely szakában nyugodtan lehet sétálni. Nincs tudomásunk arról, hogy az észak-ciprusi területen ettől eltérő lenne a helyzet. A szigeten a súlyosabb vagyon- illetve élet ellenes bűncselekmények ritkán érintenek külföldi turistákat. Az idegenforgalmi szezon beindulásával ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy a kiemelt idegenforgalmi helyeken nő a kábítószerhez, bankkártyához, valamint kisebb vagyoni értéket képviselő tárgyakhoz köthető „szezonális bűncselekmények” (lopások), illetve alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett garázdaságok száma. A kábítószer birtoklásával vagy használatával kapcsolatban a rendőrség fellépése szigorú, a zéró tolerancia elve érvényesül.

Utazás, közlekedés biztonsága: a közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza (gyorshajtás, irányjelzés elmaradása, elsőbbségadás, parkolás, stb.). Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke 0,5 ezrelék. Érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásokra, mert sok a sebességellenőrző radar (ha nem is mindig működik az összes).

Állami és önkormányzati hatóságok viszonya magyar állampolgárokhoz alapvetően segítőkész, az ügyintézés viszont lassú.

A tűzszüneti vonal mentén húzódó ütköző zónára mindkét oldalról fegyveres katonák felügyelnek. Az idelátogatók – nem ismervén a területre vonatkozó szabályokat – jobb, ha elkerülik ezeket a részeket. A zónában több helyen a mai napig találhatóak – az ENSZ által jelölt – aknamezők.

Terrorcselekmények elkövetésének esélye csekély, kizárni azonban nem lehet.

Ciprus ugyan földrengés veszélyes övezetben található, a rengések azonban kis intenzitásúak, néhány százévente fordul elő egy-egy nagyobb rengés. Más természeti katasztrófák nem jellemzőek.

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba:

Magánútlevél:

Elvárt érvényessége:
IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Ideiglenes útlevél:

Elvárt érvényessége:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. Az ideiglenes útlevelekkel kapcsolatos további információkat az alábbi linken találja: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel 

Személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Ideiglenes személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig. 

Régi típusú (könyv formátumú) személyi igazolvány:

Elvárt érvényesség:

IGEN

Az utazás utolsó napjáig.

Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): Kérjük, tájékozódjon! Az Európa Tanács tagállamai között a személyek szabad mozgásának szabályairól szóló MegállapodásMegjegyzés:

Észak-Ciprus

Ciprus 1974-es kettéválása után létrejött tűzszüneti vonaltól északra (a sziget kb. 37%-ára) a ciprusi kormány ellenőrzése nem terjed ki. 1983-ban északon a török ciprióták kikiáltották az ún. “Észak-ciprusi Török Köztársaságot”, amelyet azonban csupán Törökország ismert el, más ország nem. A magyar hatóságok nem tartanak fenn hivatalos kapcsolatot az észak-ciprusi területtel, így érdekképviseleti tevékenység folytatása az észak-ciprusi területen igen korlátozott. Mindezzel együtt a jelenlegi helyzetben az észak-ciprusi területre történő utazás biztonságos.

A szigetállamot kettéosztó tűzszüneti vonalat az ENSZ békefenntartói felügyelik.  Az ütköző zónán Nicosiában három helyen (gyalogosan a Ledra utcai és a Ledra Palace ellenőrző ponton, autóval Agios Dometios-i ellenőrző ponton), emellett a fővárostól nyugatra az Asromeritis-Zodhia (Bostanci), a sziget délkeleti részén Pyla-nál, valamint a Limnitis-i ellenőrző pontokon lehet átkelni. Az átkeléshez útlevél vagy új típusú, kártyaformátumú személyi igazolvány szükséges (az ideiglenes személyi igazolvány nem elfogadott). Gépjárművel történő átkelés esetén új biztosítást kell kötni, mivel a déli biztosítás érvényessége nem terjed ki a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött területekre. A zónán történő be/kilépés során mindkét fél részéről számítani kell vámellenőrzésre is.

A Ciprusi Köztársaság kormánya az északi légi és tengeri kikötőket illegálisnak tekinti, ezért felhívjuk a beutazni szándékozók figyelmét, hogy az ország területére való legális be- és kilépés kizárólag a Larnaka-i és Pafos-i nemzetközi repülőtereken, illetve a Larnaka-i, Lemesos-i, Pafos-i és Latchi-i kikötőkön keresztül lehetséges. Minden más – a Ciprusi Kormány által nem ellenőrzött – határátkelőhelyen történő be- és kilépés illegálisnak tekintendő. A Ciprus északi része felől illegálisan belépők esetében fennáll a szankcionálás lehetősége, ami akár 12 hónap szabadságvesztés vagy pénzbírság is lehet. Az északi oldalon motorkerékpárral vagy gépkocsival belépők nem léphetnek át a déli oldalra. Szerencsés esetben csak visszafordítják őket az ellenőrző pontnál a görög ciprióta rendőrök, de előfordulhat, hogy a járművet és az ingóságokat lefoglalják.

Kiskorúak beutazása: 

Kiskorú gyermek szülői felügyelet nélküli utazása esetén mindkét szülő írásos beleegyezése szükséges. Az angol vagy görög nyelvű szülői hozzájáruló nyilatkozatnak részletesen tartalmaznia kell a szülők, a kiskorú gyermek, valamint a gyermek kísérésére felhatalmazott személy adatait. A nyilatkozaton a szülők közjegyző által hitelesített aláírásának is szerepelnie kell. 

12-16 éves kor között a gyermek a légitársaság utaskísérőjének felügyeletével egyedül is utazhat, ehhez a légitársaság erre a célra rendszeresített nyomtatványának kitöltése szükséges, melyet mindkét szülőnek alá kell írnia. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a ciprusi repülőtereken az országból való kilépés alkalmával a határőrség munkatársai fokozottan ellenőrizhetik azon utasokat, akik kiskorú gyermekkel, az egyik vagy mindkét szülő jelenléte nélkül utaznak. 

A görög Aegean légitársaság a következő formanyomtatványt használja a szülői kíséret nélküli gyermek utaztatásakor. http://en.aegeanair.com/files/1/Content/Uploads/UMNRFORM.pdf 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén:

 www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_budapest.nsf/index_en/index_en?opendocument#   

Házikedvencek beutazása:

Tájékozódjon a NÉBIH honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, vagy a www.pettravel.com/immigration/cyprus.cfm honlapon. 

Munkavállalás: 

Az EU tagállamok állampolgárai szabadon vállalhatnak munkát Cipruson. A munkaerőpiacra egyénileg vagy közvetítőkön keresztül lehet bejutni, de mindenképpen javasoljuk, hogy a szigetországban munkát vállalók előzetesen tájékozódjanak a megélhetési költségekről, melyek lényegesen magasabbak a magyarországinál (lakásbérlet, közlekedés, gyermekek iskoláztatása, egészségügyi költségek)! Külön felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindenki csak megfelelő jogi biztosítékok (részletes munkaszerződés a jogok és kötelezettségek konkrét megjelölésével) birtokában adja fel meglévő munkahelyét egy szigetországi állás reményében. A munkavállalónak rendelkeznie kell megfelelő anyagi háttérrel ahhoz, hogy ne kerülhessen kiszolgáltatott helyzetbe munkáltatójával szemben, illetve probléma esetén saját erőből meg tudja oldani hazatérését Magyarországra.

A munkavállalási vagy más célú 3 hónapot meghaladó tartózkodást a ciprusi idegenrendészeti hatóságnál be kell jelenteni. Többször előfordult, hogy a munkavállaló magyar állampolgár a munkavállalási szerződés munkaadó általi be nem tartása vagy írásos megállapodás nélküli munkavégzés következtében kellemetlen helyzetbe került (munkabér ki nem fizetése, a megállapodottnál hosszabb munkavégzés megkövetelése stb.).

Ilyen esetekben panasszal lehet ugyan élni a munkaügyi hivatalnál (Department of Labour Relations, www.mlsi.gov.cy/mlsi/dlr/dlr.nsf/page40_en/page40_en?OpenDocument), melynek honlapján panaszlevél formanyomtatványok is megtalálhatók, a panaszok orvoslásával kapcsolatban azonban rosszak a tapasztalatok. A honlap részletes tájékoztatást nyújt a munkavállalási jogszabályokról, a munkaadók kötelezettségeiről és a munkavállalók jogairól, továbbá munkaszerződés minták is találhatók itt. Javasoljuk, hogy a munkavállalók folyamatosan győződjenek meg arról, hogy munkaadójuk valamennyi kötelezettségét – beleértve a társadalombiztosítási befizetéseket is – teljesíti.

Vám:

www.mof.gov.cy/mof/customs/customs.nsf/index_en/index_en?OpenDocument

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

Ciprus már túljutott a pénzügyi válságon, a szigetre látogató turisták a válság kihatásaiból mára gyakorlatilag semmit nem érzékelnek. Bankkártyával mindenhol lehet fizetni, ahol korábban is lehetett, a bankjegykiadó automatákból pedig a külföldön kiadott bankkártyák tulajdonosai korlátozás nélkül vehetnek fel készpénzt. Az országból kivihető készpénz mennyisége tízezer euróban van korlátozva. Ennél nagyobb összeg behozatala esetén vámnyilatkozatot kell tenni.

A nemzetközi közösség által el nem ismert „Észak-Ciprusi Török Köztársaságba” Ciprusi Köztársaság területéről átlépő külföldiek (magyarán a délről északra átutazók) csak 500 euró vagy annak megfelelő összegű más valutát vihetnek magukkal. Erre különösen érdemes figyelniük azoknak, akik a larnakai vagy a pafoszi reptérre érkeznek, majd hosszabb időre utaznak át az északi oldalra. Ez a korlátozás valamiféle belső utasításon és nem jogszabályon alapul, így az alkalmazása „rugalmas” - a határrendőrség tájékoztatása szerint az összeg napi tartózkodásra értendő, azaz ha valaki 3 napra utazik át, akkor elvileg 1500 eurót vihet magával.

Ciprus továbbra is megosztott, a görög és a török ciprióta közösség közötti rendezési tárgyalások ezidáig nem vezettek érdemi eredményre. Ciprus területének északi harmadán a nemzetközi közösség által – Törökország kivételével – el nem ismert ún. „Észak-ciprusi Török Köztársaság” működik. A kapcsolattartást az államalakulat hivatalos szerveivel az ENSZ határozatai tiltják. Ebből adódóan a konzuli érdekvédelem a kormány ellenőrzése alatt nem álló területeken korlátozott. Bár 2004-ben Ciprus egésze csatlakozott az Európai Unióhoz, a közösségi joganyag alkalmazása a ciprusi kérdés rendezéséig a kormány által nem ellenőrzött területeken felfüggesztésre került.

Felhívjuk az észak-ciprusi területre utazók figyelmét, hogy a görög ciprusi vámhatóság egyre szigorúbban veszi a hamisított márkajelzésű termékekkel (pl. „Louis Vuitton” táskák) való kereskedelmet, s elkobozhatja az ott vásárolt ilyen tárgyakat, azon feltételezés alapján, hogy ott legálisan ilyeneket nem árulnak. Hasonlóan elvehetik az észak-ciprusi területről származó műsoros CD-ket és DVD-ket is.

Ciprus nem tagja a schengeni térségnek.

A Ciprusi Köztársaságban az infrastruktúra fejlett, a Nicosia - Larnaca, Nicosia - Limassol - Pafos, valamint Nicosia - Agia Napa útvonalakon jó minőségű autópálya van. A ciprusi autópályákon nincs díjfizetési kötelezettség. A közlekedésben a balra tarts érvényes. A tömegközlekedési rendszer még meglehetősen fejletlen, bár sokat javult az elmúlt években, és további fejlesztéseket terveznek. A városok között busszal, illetve a három nagyváros (Nicosia, Larnaca, Limaszol) között iránytaxival is lehet közlekedni, a repülőtereket Nicosiával és Limaszollal reptéri iránytaxi köti össze. Nicosiából, Agia Napából és Larnacaból a Paphos-i repülőtérre való ki- és bejutás meglehetősen drága. Nicosia és a larnakai reptér között a Kapnos busztársaság közvetlen és megbízható reptéri transzfert üzemeltet. A jegy ára 8 euro/út. Metró, villamos, trolibusz, vonatközlekedés a szigeten nincs.

A fővárosban a buszhálózat még fejletlen: a járatok ritkák, az átszállási lehetőségek korlátozottak, a jegyek ára viszonylag alacsony. Az üdülőövezetekben a buszközlekedés megfelelő alternatívája lehet a gépkocsi bérlésnek vagy a taxinak. Aki busszal kíván közlekedni, annak érdemes felkeresnie a www.cyprusbybus.com honlapot, ahol a járatokról, menetrendekről kaphat információt.

Az alapvető közlekedési eszköz a gépkocsi. A közlekedés - a brit hagyományokat követve - baloldali. A közlekedési kultúra nem kifejezetten magas. Az irányjelző használata nem általános. A gépkocsi bérlés mindenütt lehetséges, az érvényes jogosítványon túli feltételekről a bérbeadók adnak részletes felvilágosítást. Hegyi nevezetességek megtekintéséhez, vagy az Akamas félszigeten való túrázáshoz ajánlott a négykerék-meghajtású autó. Közlekedési baleset esetén mindenképpen hívjunk rendőrt és vetessünk fel jegyzőkönyvet!

A motorral való közlekedés meglehetősen veszélyes és kerékpáros közlekedés esetén is nagy odafigyelés javasolt. Az utóbbi időben épültek rövidebb-hosszabb kerékpár útvonal szakaszok, de ezek hossza egyelőre elhanyagolható. A kerékpárosok az autósokra nézve is veszélyt jelentenek, ugyanis gyakori a városi utakon a kivilágítatlan kerékpár. A népszerű nyaralóhelyeken fokozottan érdemes óvni ingóságainkat, különösen úti és személyi okmányainkat. Tapasztalatunk szerint az éttermekben, bárokban érdemes figyelni a felszolgált italoknál, mert van tudomásunk olyan esetről, amikor az italba kábító hatású anyagot tettek, hogy az illetőtől értékeit megszerezhessék. Egyelőre ezt még nem értékeljük állandósult tendenciaként, de kockázati tényező lehet.

Az országot elhagyni repülővel lehet, rendszeres kompjárat nem üzemel. (Mint fentebb említettük, a sziget északi feléről, Kyreniából induló és oda érkező törökországi kompjáratok használata illegálisnak tekintendő, de turisták esetében nem büntetik. A Ciprus északi részén működő Ercan repülőterét a Ciprusi Kormány ugyancsak illegálisnak tekinti. A főváros nem rendelkezik repülőtérrel, a legközelebbi nemzetközi repülőtér Nicosiától 50 km-re található (Larnaca).

Cipruson a fizetési eszköz az euró. A bankok hétköznap 08.00-tól 13.30-ig tartanak nyitva. Turisták által gyakran látogatott helyeken megbízható magánpénzváltók működnek. Az észak-ciprusi területen a hivatalos fizetőeszköz a török líra (TRY). A hivatalos pénzváltóknál ott is biztonságos a váltás.

A Ciprusi Köztársaság területén a bankkártyák használata elterjedt, egyszerű fizetni velük. Ajánlatos azonban óvatosnak lenni a Ciprusi Köztársaság kormányának ellenőrzése alatt nem álló területeken, ugyanis túlszámlázás esetén semmilyen jogi vagy egyéb eszköz nincs az észak-ciprusi terület cégei elleni fellépésre, a jogorvoslatra.

A hőmérséklet a mediterrán térségre jellemző, és a legmelegebb nyári hónapokban (július-augusztus) akár 40 Celsius fok fölé is emelkedhet. Gyakori a porszennyezettség.

2013 júliusában liberalizálták az üzletek nyitva tartását, így most már több üzlet hosszított nyitva tartással üzemel a hét minden napján, és sok nyitva van vasárnap is. Számos trafik, görögül periptero, 24 órás nyitva tartással működik, ezekben is lehet alapvető élelmiszereket és tisztálkodási szereket vásárolni, de az árak a bolti áraknál magasabbak. Legnagyobb választékkal és legjobb árakkal rendelkező áruházak Nicosiában az Athianitis, országos szinten a Carrefour és a Lidl. Az északi oldalon a Lemar üzletlánc a legleterjedtebb. Étkezni - eddigi tapasztalatunk szerint – a szigeten mindenhol biztonságos.

Általános segélykérő telefonszám: 112
Belföldi tudakozó: 118-92
Előhívószámok: Ciprusi Köztársaság +357
Nicosia – 22
Famagusta – 23
Larnaca - 24
Limassol – 25
Pafos – 26
Mobil előhívó – 99 vagy 97 vagy 96

Cipruson a magyar mobiltelefonok működnek, ugyanakkor a görög ciprusi mobil kártyával nem lehet telefonálni az északi oldalon. A helyi szolgáltató a CYTA GSM, illetve az MTN .

A szigeten is létezik SoEasy néven a hazaiakhoz hasonló, előre fizetett, feltölthető kártyás mobil szolgáltatás. Ehhez kártyát a mindenhol megtalálható kis boltokban (periptero) lehet vásárolni. Internethálózat az egész országban működik, külön hálózat a Ciprusi Köztársaság területén és külön északon. Internetkávézó minden városban található, elsősorban a történelmi részen. Ingyenes WIFI minden kávézóban, bevásárlóközpontban van.

Hálózati feszültség: 220 V, csatlakozó aljzatokhoz átalakító szükséges. Ilyen vásárolható a reptéren, a trafikokban, az elektronikai üzletekben, de a legtöbb hotelben a vendégek számára külön is adnak. (G típusú, az Egyesült Királyságban is a leginkább elterjedt típusú, három szögletes lábbal rendelkezik, polarizált.)

Cipruson a hivatalos nyelv a görög és a török, jellemzően azonban délen a göröggel és az angollal északon a törökkel érteti meg magát az ember.

A Ciprusi Köztársaságban nem büntethetők ugyan a homoszexuális cselekmények, a nyílt homoszexualitás társadalmi elfogadottsága azonban nagyon alacsony. (Az észak-ciprusi területen a férfiak közötti homoszexualitás 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.) A nudizmust, a topless fürdőzést, valamint minden olyan cselekményt, melyben intim testrészek láthatóak, elítélik.

A Ciprusi-Magyar Baráti és Kulturális Kapcsolatok Társaságának elérhetősége:http://cyprohun.com/

Az eltűnt gyermekek felkutatására fenntartott 116 000-ás közösségi segélyvonal

Az Európai Unió valamennyi tagországában egységes segélyhívó szám működik az Európai Uniós tagországokban eltűnt gyermekek felkutatására. A gyermeküket kereső szülők az alábbi egységes európai segélyvonalon keresztül kérhetnek segítséget, tanácsot: 116 000. A szám Magyarországon is hívható: Kék-vonal www.kek-vonal.hu/index.php/hu.

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló. Egy átlagos látogató védőoltások nélkül utazhat a szigetre (az Országos Epidemiológiai Központ szerint kötelező oltás nincs). Trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Az ételek a kisebb vendéglátó egységeknél is kockázat nélkül fogyaszthatók, a csapvíz fogyasztása ellenben nem ajánlott.

Az európai egészségbiztosítási kártya alapján a közkórházakban (Laiko Nosokomio) ingyenes vagy alacsony térítés mellett kapható ellátás (egyszeri 10 EUR/fő befizetésével), itt jellemző a sorban állás és a kórházi ellátás színvonala időnként kívánnivalót hagy maga után. Számos magán klinika működik, ezeknél az ellátásért mindig fizetni kell. Egy orvosi vizit 40-50 €, a gyógyszerek árszínvonala magasabb a magyarországinál. Orvosi rendelvény nélkül a legtöbb gyógyszer megvásárolható.

Az észak-ciprusi területen lévő egészségügyi ellátásról nincs információnk, az ország kis mérete okán azonban könnyen megoldható, hogy az ellátás a déli oldalon vegye igénybe a rászoruló.

Ciprusra érkezés előtt ajánlatos átfogó biztosítást kötni, de legalább az Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani. A magyar állampolgárok a magyarországi lakhelyük szerint illetékes Egészségbiztosítási Pénztárnál válthatják ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, amivel sürgősségi egészségügyi ellátásban részesülhetnek. Egyéb megbetegedések esetére az utazási biztosítás nyújthat fedezetet. Az európai egészségbiztosítási kártya az észak-ciprusi területen nem jogosít egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére, így mindenképpen ajánlott utazási biztosítást kötni, tisztázandó azonban a biztosítóval, hogy a biztosítás érvényessége az észak-ciprusi területre is kiterjed-e.

Az országban sok Magyarországon végzett magyar és ciprusi orvos van, akikkel szükség esetén a nicosiai tiszteletbeli konzul segít felvenni a kapcsolatot.