Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 07.  
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Helsinkiben nagykövetség és konzuli hivatal

Biztonság:

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

1. Terrorizmus, terrorista cselekmények

Nem jelent közvetlen veszélyt Finnországra nézve. Mivel azonban a terrorfenyegetettség globális, a veszély nem zárható ki az Európai Unió tagállamaiban sem.

2. Bűnözés, leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények

Finnország Európa egyik legbiztonságosabb országa. Nem kell tartani rablótámadástól, erőszakos cselekményektől vagy gépkocsi-lopástól. Ennek ellenére az egy főre jutó erőszakos bűncselekmények – ezen belül is a személy elleni bűntettek – száma magas a nyugat-európai országok átlagához viszonyítva. A jó közbiztonság ellenére tehát javasolt az alapvető óvatosság.

Külföldieket jellemzően – s e körön belül magyar állampolgárokat – fenyegető bűncselekmények nem ismertek.

A Finn Rendőrség segélyhívó száma 112, további információk a Finn Rendőrség honlapján találhatók: www.poliisi.fi

Áldozatvédelem

Finnországban a szolgáltatások magas színvonalúak, a rendvédelmi szervek könnyen elérhetők. A bűncselekmények áldozatainak a jogi támogatástól kezdve a pszichológiai tanácsadásig az érdekérvényesítésre több fórum áll rendelkezésre. Az alábbiak a legfontosabb áldozatvédő szervezetek, és az egyéb hasznos tudnivalókat tartalmazó linkek:

Az Európai Áldozatvédő Fórum nemzeti tagszervezete a Victim Support Finland. A szervezet részt vesz a különböző bűncselekmények áldozatainak való tanácsadásban, tájékoztatást ad a feljelentés lehetőségeiről, illetve a jogi lépések megtételéről, biztosítási igények benyújtásáról. A szervezet állandó és önkéntes tagok segítségével pszichológiai tanácsadást is ellát. A szolgáltatás ingyenes, és a regionális irodákon keresztül is igénybe vehető. Elérhetőség, és további információ: www.rikosuhripaivystys.fi

3. Magyar és EU állampolgárokat, illetve magyar és EU érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások, atrocitások.

Ilyen jellegű cselekmények előfordulása az országban nem jellemzők. 

4. Utazás, közlekedés biztonsága 

A közlekedés szabályai általánosságban megegyeznek az EU országaiban uralkodó normákkal. 

Szárazföldi közlekedés:

Finnország út- és vasúthálózata rendkívül fejlett. A közlekedés kiszámítható és biztonságos. Finnországban nincs útdíj. Útviszonyokról bővebben: www.tiehallinto.fi, vasúti közlekedésről: www.vr.fi.

Az autósoknak a következőket érdemes tudni: a táblák alapszíne az utakon a magyarországi fehér helyett sárga. Finnországban az év minden szakában sokan bicikliznek, érdemes rájuk kiemelten figyelni. December 1. és március 1. között a téli gumi használata kötelező. Téli gumi helyett szöges gumi is használható november 1. és húsvét második napját követő hétfő között (az időjárástól függően ettől hosszabb időtartamban ). Téli gumi hiánya esetén komoly bírságra számíthat az autós. Az előírt barázdamélység télen 3 mm (ajánlott a 7 mm). Egész évben és mindenütt kötelező a tompított fényszóró használata, valamint minden utasnak a biztonsági öv becsatolása. A buszsávokat, amelyeket a BUS felirat mellett a sáv fölött elhelyezkedő tábla is mutat, tiszteletben kell tartani! Fontos szabály, hogy a megállóból induló autóbusznak – ha jelzi az indulási szándékát – feltétlen elsőbbsége van, s a buszvezetők többsége az irányjelző bekapcsolása után szinte azonnal, körülnézés nélkül ki is hajt a megállóból.

Az országutakon és az autópályákon a téli időszakban csökkentik a megengedett maximális sebességet. Az aktuális sebességkorlátozást táblákkal jelzik, interneten a www.poliisi.fi honlapon lehet tájékozódni. Vezetés közben minden gépjárművezető köteles mobiltelefonját ún. hands-free üzemmódban használni. További információ a Gépjármű Igazgatás honlapján www.ake.fi.

Az autósoknak kiemelt veszélyforrást jelenthet az úton átkelő (esetenként csak álldogáló) jávorszarvas és rénszarvas, ezért a veszélyre vonatkozó közlekedési táblát valóban komolyan kell venni.  (Finnországban évente kb. 6 ezer rénszarvas- és 4500 jávorszarvas-baleset történik. Erről a Finn Útfelügyelet: www.tiehallinto.fi és a rendőrség: www.poliisi.fi honlapján is olvashat. A témáról további információk angolul: www.hs.fi/english/article/Alces+Alces+Finlands+most+dangerous+animal/1135224518679 
Finnország északi részén, az ország területének kb. egyharmadán a rénszarvastartó területek határait közutakon nagy sárga táblákkal jelzik: http://www.tiehallinto.fi/pls/wwwedit/docs/13065.PDF). Ez esetben "félig háziasított" állatfajról van szó, vagyis a rénszarvas nem fél az autóktól. Ha az út szélén szarvast vagy rénszarvascsordát lát, mindig lassítson és (óvatosan) fékezzen!

Vízi közlekedés: 

A vízi útvonalak fontos szerepet töltenek be mind a külföldről irányuló tengeri kompközlekedésben, mind pedig a belföldi közlekedésben. A vízi közlekedés biztonságos, a menetrendben ugyanakkor lehetnek változások rossz időjárás (pl. vihar) esetén. A tengeren és tavak közelében pihenőknek érdemes kiemelten figyelniük az időjárás-előrejelzést (Finn Meteorológiai Intézet honlapja: http://ilmatieteenlaitos.fi), illetve a Tengerhajózási Felügyelet honlapját. Finnül és svédül a következő honlapon talál hasznos információkat: http://veps.fma.fi/portal/page/portal/veneily  

Légi közlekedés: 

A légi közlekedés biztonságos, a nemzetközi járatok a fővárosban Helsinki-Vantaa repülőtérre érkeznek, és onnan indulnak. Több vidéki városba is repülnek nemzetközi járatok. Fejlett az országon belüli légi közlekedés is, légi úton majdnem minden nagyváros megközelíthető a fővárosból. Helsinki – Vantaa repülőtéri információk: www.ilmailulaitos.fi/home

A Finnair 2016. október 15-től a Samasung Galaxy Note 7 típusú készülékeket nem engedi felvinni a gépeire sem kézi, sem feladott csomagban. 

5. Természeti és technikai katasztrófák

Az országban súlyos természeti és technikai katasztrófák ritkán fordulnak elő. Télen érdemes indulás előtt tájékozódni a hóhelyzetről, míg nyáron – leginkább a víz közelében pihenőknek – érdemes követni a vihar-előrejelzést.

6. Állami, illetve önkormányzati hatóságok és intézmények viszonyulása a velük kapcsolatba kerülő magyar állampolgárokhoz

Nem jutott tudomásunkra olyan eset, hogy magyar állampolgárral szemben hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak volna.

7. Egyéb, az utazási tanácsokat befolyásoló tényezők és események

Rendkívüli esemény, ami az utazást befolyásolná nincs. 

8. Biztonság, biztonsági helyzet, közbiztonság szempontjából leginkább kockázatos területek, országrészek

Finnország Európa egyik legbiztonságosabb országa, nincs olyan terület vagy országrész, ahol fokozottan kellene tartani bűncselekménytől. Nagyobb és kiemelt körültekintés indokolt ugyanakkor Helsinkiben, valamint a nagyobb városok központjában, illetve sötétedés után parkjaiban.

Emellett az ország ritkán lakott területein nem tanácsos egyedül útnak indulni, vagy úgy, hogy nincs megfelelő kapcsolatunk a külvilággal. (Ez például az erdei túrákon, kirándulásokon bekövetkező balesetek esetén lehet életfontosságú.) Ha ritkán lakott vidékre megyünk (még akkor is, ha teljesen veszélytelennek látszó túrát tervezünk) feltétlenül legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, és legyenek olyan személyek is, akikkel előzőleg közöljük tervezett útvonalunkat. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányok valamelyikével utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazási utolsó napjáig
Ideiglenes útlevél:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazási utolsó napjáig
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazási utolsó napjáig
Ideiglenes személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazási utolsó napjáig
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEM
Kiskorúak beutazása:

A finn jogszabályok nem tartalmaznak szülői kíséret nélküli kiskorúra vonatkozó szabályokat.

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges 

Vízum egyéb célú beutazás esetén:  Vízum beszerzése nem szükséges

90 napon túli tartózkodás bejelentése:

Magyar állampolgárok és EGT-családtagjaik 90 napon túli tartózkodása regisztráció köteles. A regisztrációt 2017. január 1-jétől a Bevándorlási Hivatal intézi (már nem a rendőrség, mint korábban). Ügyet elektronikusan is lehet indítani az alábbi honlapon: www.migri.fi/eu_registration/prime101_en.aspx

Munkavállalás:  

Magyar állampolgároknak a finnországi munkavállalásához nincs szükségük munkavállalási engedélyre, a munkakezdést követő 14 napon belül azonban a munkavégzést a helyi Munkaügyi Központban be kell jelenteni. Erről bővebben a következő honlapokon talál felvilágosítást: 

Fontos tudni munkakeresőknek

Finnország Európa egyik legdrágább országa, ezért megfelelő anyagi fedezet nélkül nem ajánlatos elindulni. Javasolt csakis olyan, érvényes munkaszerződés birtokában elindulni, amelynek rendelkezéseit világosan értik.

Az alábbi angol és finn nyelvű honlapokon további hasznos információkat talál:

Gépkocsivezetés:

Az EU vagy EGT-tagállamban kiállított jogosítvány az érvényességi idején belül jogosít gépjárművezetésre Finnországban, azt nem szükséges meghatározott időn belül lecserélni. A legalább fél éve finnországi lakcímmel rendelkező külföldi a fent említett jogosítványát becserélheti finn jogosítványra vagy elveszett jogosítványa helyett igényelhet finn jogosítványt. 

Házikedvencek beutazása:

https://www.uef.fi/web/internationalstaff/bringing-your-pet-to-finland

Vám:  

Szeszesitalok

Szeszesitalok saját használatra, nem kereskedelmi célra az uniós szabályoknak megfelelően hozhatók be. Magánszemély 80%-nál magasabb alkoholtartalmú terméket nem hozhat be Finnország területére. EGT-n kívülről, nem repülővel érkezők csak akkor hozhatnak be alkoholt, ha az utazás legalább 20 óráig tartott.

Európai Unión kívüli országból legfeljebb 4 liter bor, 16 liter sör és 1 liter tömény szeszesital (22%-nál magasabb alkoholtartalom) VAGY 2 liter egyéb alkoholos ital (max. 22%-os alkoholtartalom) hozható be az ország területére.

Dohányáru behozatal

Finnország területére maximum 200 db cigaretta, 50 mini szivar, 250 g pipa-, vagy cigarettadohány hozható be saját felhasználásra. 

Üzemanyag

Saját gépkocsihoz kannában max. 10 liter hozható be vám- és adómentesen. Dízelolajjal működő járművek esetében az olcsó finn fűtőolaj használata tilos, e szabály be nem tartása komoly pénzbüntetéssel jár. 

Gépjármű behozatal, regisztrálás, használat

Egy másik EU-tagállamban állandó lakóhellyel rendelkező magánszemély Finnországban hat hónapig külön engedély nélkül használhatja gépjárművét, ha az érvényes forgalmi engedéllyel, Finnországban is érvényes kötelező biztosítással rendelkezik, és ha a járművet nem eladás céljából hozza be az országba.(Ez az időkorlát diákokra nem vonatkozik, a diáknak a hat hónap lejárta előtt, később minden egyes tanulmányi időszakot igazolva értesítenie kell az adóhatóságokat). 

További információ a Finn Vámhivatal honlapján: www.tulli.fi/en/index.jsp

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Egyéb: 

Az európai egészségbiztosítási kártyával igénybe lehet venni a sürgősségi betegellátást, de emellett ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

Jogosítvány

Az EU és az EGT tagországokban kiadott jogosítványok az okiratban feltüntetett kategóriájú járművek vezetésére Finnországban is feljogosítják tulajdonosukat. A gépjárművezetőnek legalább 18 évesnek kell lennie. A jogosítvány attól függetlenül használható Finnországban, hogy a járművezető turistaként tartózkodik-e az országban, vagy ott él. 

Tudnivalók az országról

Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 

Túrázás

Kelet-Finnország sűrűbb erdeiben a medve okozhat meglepetést. Autóvezetésnél érdemes figyelni az állat veszélyre figyelmeztető táblákra, a szarvassal és őzzel való karambolozások száma évi 4 és fél ezer, ami  pár száz sérüléssel és néhány tucat halálesettel jár.  Az állatok főként a késő esti és a kora reggeli órákban mozognak.

Téli sportok

Javasoljuk, hogy minden síelő ismerkedjen meg a síelés 10 alapszabályával (FIS Rules). 

Finnországi téli sportokról: www.ski.fi 

Szaunázás

A szaunázásnak nincsenek szabályai, mindenki a maga egészségi állapota és igényei szerint addig és úgy szaunázik, ahogy neki jól esik. Óvatosság különösen a téli ún. lékfürdőzés vagy a hóban való felfrissülés esetén indokolt.

Finn Szauna Társaság: www.sauna.fi/inenglish.html

Gyerekek, diákok és nyugdíjasok által igénybe vehető kedvezmények:

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Az egészségügyi, higiéniai viszonyok megfelelnek az Európai Unióban uralkodó általános szabályoknak és követelményeknek. A finn szabályozás a környezetvédelem számos területén meghaladja az EU-s átlagot. A világ legtisztább országainak egyike.

További információ:

  • www.mmm.fi
  • (Mezőgazdasági Minisztérium honlapja),
  • www.stm.fi
  • (Szociális és Egészségügyi Minisztérium honlapja),
  • www.ktl.fi
  • (Közegészségügyi Intézet honlapja),
  • www.eela.fi
  • (Állatorvosi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal honlapja).

A finn egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságot érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártyával kell igazolni. Ezt a lakóhely szerinti Megyei Egészségügyi Pénztártól, az utazást megelőzően kell megkérni. További információk a www.oep.hu és a www.kela.fi honlapokon találhatók. Huzamosabb tartózkodás esetén a jogosultság igazolására a finn Társadalombiztosítási Intézet (KELA) irodáiban kiváltható kártya (Kela-kortti) szolgál.

Orvosi ellátás

Az önkormányzatok felügyelete alá tartozó egészségügyi központok többségében az ellátásért fizetni kell (egy vizitért max. 16,10 eurót, rendes munkaidőn túl végzett vizsgálatért további 22,10 eurót).

Amennyiben privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetni.*

Fogorvosi kezelés

18 éven aluliak ingyenes, felnőtteknek egy tarifa szerint rögzített díjat (ennek összege változó) a kezelést követően ki kell fizetni.

Amennyiben privát orvos szolgáltatását veszi igénybe, a teljes díjat ki kell fizetni.*

Gyógyszer

Az orvos által felírt gyógyszer bármely gyógyszertárban kiváltható, a gyógyszer teljes árát ki kell fizetni, a számlát a visszatérítéshez* meg kell őrizni.

Kórházi kezelés

Sürgős esetben beutaló nélkül, sürgősségi ellátást nem igénylő esetben orvosi beutalóval veszik fel a beteget. A közkórházakban a vizitdíj max. 32,10 euró, a kórházi költség napi max. 38,10 euró, ambuláns kórházi kezelés díja 29,30 euró.

*Visszatérítés (gyógyszerek, magánorvos igénybevétele): a fizetést igazoló számlát és a kezelést tételesen részletező bizonylatot az Európai Egészségbiztosítási Kártyával együtt a helyi KELA irodánál kell benyújtani a fizetéstől számított 6 hónapon belül.

Részletes információ a Finn Társadalombiztosítási Intézet honlapján www.kela.fi és a Szociális és Egészségügyi Minisztérium honlapján: www.stm.fi/sosiaali_ja_terveyspalvelut/asiakasmaksut/terveydenhuolto

EGT-állampolgárok részére biztosított, rászorultságtól függő szociális ellátások

Finnországban – főszabályként – szociális ellátást az a külföldi állampolgár vehet igénybe, aki állandó jelleggel Finnországban él, és fizette a szociális járulékokat. A külföldi állampolgároknak bizonyos ellátásokra való jogosultság elnyeréséhez (pl. különböző nyugdíjak, rokkantsági járulék, családi pótlék, segélyek stb.) meghatározott időt minimálisan Finnországban kell tölteni. Az ellátások nagyságát ez esetben befolyásolja a Finnországban eltöltött idő.

Ez különösen így van az EU/EGT-tagállamokból érkező munkavállalók esetében, ahol az igénybe vehető szociális ellátások köre lépcsőzetesen változik a finnországi munkavégzés tervezett időtartamától függően (négy hónapot meg nem haladó munkaviszony; négy hónap és két év közötti munkaviszony; legalább két éves munkaviszony).

A szociális ellátásokra való jogosultságot Finnországban az ún. KELA-kártya (s az ezzel együtt járó személyi szám) bizonyítja. A KELA-kártya igénylésének feltétele, hogy az EGT tagállam polgára a beutazást követő 90. nap lejárta előtt regisztráltassa magát a lakóhely szerinti rendőrségen.

Ha valaki ideiglenes jelleggel érkezik Finnországba, nem feltétlenül kerül a szociális ellátások rendszerébe. (Például a diákokat jellemzően ideiglenesen Finnországban tartózkodóként kezelik, akkor, ha a tartózkodás célja kizárólag tanulmányok folytatása.) Nem jogosult a külföldi akkor sem a szociális juttatásokra, ha az EU közösségi jogszabályai vagy kétoldalú szociális megállapodás alapján más állam szociális ellátó rendszerébe tartozik. (Ez általában a rövid ideig Finnországban tartózkodó kiküldöttekre vonatkozik.)

A külföldiek által is igénybe vehető szociális ellátások többségét Finnországban a tartózkodás alapján nyújtott szociális ellátásokról szóló törvény szabályozza (Act on the Application of Residence-Based Social Security Legislation):

www.finlex.fi/en/laki/kaannokset/1993/en19931573.pdf

Az EGT-tagállamok állampolgáraira vonatkozó rendelkezések kereteit Finnországban is a szociális biztonsági rendszereknek a Közösségben mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló 1408/71/EGK (koordinációs) rendeletet adja.

A szociális támogatási igényeket 

a finn Társadalombiztosítási Intézet bírálja el. Ennek megfelelően a szociális ellátásokkal összefüggő kérdésekkel a lakóhely szerinti KELA irodához fordulhatnak

KELA-irodák elérhetősége:

www.kela.fi/in/internet/english.nsf/NET/131101190700RH?OpenDocument

További hasznos információk találhatóak a következő oldalakon:

www.kela.fi/in/internet/english.nsf/NET/161001091511EH

A finn Munkaügyi Minisztérium külföldi munkavállalókra vonatkozó szociális jutatátásokkal kapcsolatos tájékoztatója:

www.mol.fi/mol/en/02_working/05_foreigners/06_social_security/index.jsp