Európa

Tartalom utoljára módosítva: 2017. 09. 20.
Tartalmi változás múlt hónaphoz képest nem történt!  
Mai napon is érvényes: 2017.09.21. 

Felhívjuk a külföldre utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, az utazás vagy annak elhalasztása az Önök személyes döntése. Hasonlóképpen minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása  idején. A Konzuli Szolgálat utazási tanácsai azt a célt szolgálják, hogy friss és objektív információkkal segítsék Önöket ezen döntések meghozatalában.

Elérhető külképviselet/ek: Tbilisziben nagykövetség

Biztonság:

Az adminisztratív határvonal megközelítése, belépés a szakadár területekre:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a konzuli védelemről szóló 2001. évi XLVI törvény alapján nem javasolja az utazást az ország szakadár területeire, (Abházia és Dél-Oszétia), valamint ezen adminisztratív határok melletti 5 - 10 km- es sáv területére. Az ország ezen része az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület, I. Nem javasolt, valamint fokozott biztonsági kockázatot rejtő utazási térségek kategóriába tartozik. Georgia többi részét a Külgazdasági és Külügyminisztérium a - II. Fokozott biztonsági kockázatot jelentő célországok és térségek - kategóriába sorolja.

A Konzuli Szolgálat nem tanácsolja a dél-oszét/georgiai, valamint az abház/georgiai adminisztratív határvonal (ABL) megközelítését, mert ezekben az adminisztratív határzónákban továbbra is előfordulnak konfliktusok, letartóztatások. Nyomatékosan felhívja a Georgiába utazók figyelmét, hogy az országba történő be- és kilépésükhöz csak és kizárólag a georgiai hatóságok által kijelölt szárazföldi, légi és vízi határátkelőket használják, tartózkodjanak az orosz/abház, valamint az orosz/dél-oszét határon való átlépés megkísérléstől.

Mivel Georgia jelenleg sem az Abházia, sem pedig a szakadár dél-oszét körzet területe felett nem gyakorolja szuverenitását, a georgiai hatóságoknak semmilyen formában nem áll módjában megvédeni az ezekre a területekre átlépő utazók érdekeit, jogait és testi épségét, és a tbiliszi magyar konzul sem tud a helyszínen a bajbajutottaknak konzuli segítséget nyújtani, ezért nyomatékosan azt tanácsoljuk, hogy az említett szakadár területekre ne utazzanak be. 

Közbiztonság 

Georgia a bűnözés szempontjából biztonságosabbnak tekinthető, mint a legtöbb EU-tagország. A georgiai városokban tett esti magányos séta kevesebb veszélyt hordoz, mint sok európai nagyvárosban, ritkábbak az autólopások vagy rablások is.

A közlekedés biztonsága 

A georgiai gépkocsivezetők rendkívül fegyelmezetlenül és erőszakosan vezetnek, a nagy dzsipekkel rendszeresen „lenyomják” a kisebb autókat (vagy egymást), gyakorlatilag „fittyet hánynak” a közlekedési szabályok mindegyikére. Így egyáltalán nem meglepő, ha az egyirányú utcában szembetalálkozunk valakivel, vagy a dupla záróvonal átlépésével valaki nagy sebességgel megelőz bennünket. Korábban nagyon sok gépkocsivezető csak megvásárolta a jogosítványt, így sokan, ha akarnák, sem tudnák betartani a közlekedési szabályokat. Nem kevésbé fegyelmezetlenek a gyalogosok sem, akik gyakran a leglehetetlenebb helyeken, pl. bokrok mögül előbukkanva és körültekintés nélkül kísérlik meg az utakon történő áthaladást: a gyalogosokat a gyakorlatban semmiféle előny nem illeti meg. A büntetések még a közlekedési szabályok durva megsértése esetén is rendkívül ritkák. Fentiek miatt sofőr nélküli autó bérlése nem javasolt.

Az utakon sok helyütt hiányoznak az útburkolati jelek, s az áramkimaradások miatt gyakran nem működnek a közlekedési lámpák. Az éjszakai közlekedés tehát veszélyes, a hegyi utak pedig az esőzéseket, a havazást követően járhatatlanná válhatnak. Az alkoholfogyasztást illetően Georgiában zéró tolerancia van érvényben, mindazonáltal a törvény betartásának hiányosságai miatt sokszor előfordul ittas vezetés, ami növeli a közlekedés veszélyességét. Georgiában a magyar előírásoktól eltérően, a forgalomba helyezett gépkocsikra nem kötelező megkötni a másoknak okozott károk kompenzálására szolgáló felelősségbiztosítást, így a georgiai gépkocsik túlnyomó része nem is rendelkezik ilyen biztosítással. A másoknak okozott károkat a károkozó általában közvetlenül a károsulttal „rendezi le”, ami számos feszültség és vita forrása lehet. Ebből következően gépkocsi bérlés esetén mindéképpen ajánlatos a teljes körű casco biztosítás és a (nem kötelező) felelősség biztosítás egyidejű megkötése. 

Hegyvidékek biztonsága

A georgiai magashegyi régiókban (különösen Svaneti régió – Mestia, és Kazbegi régió) az elsőre könnyűnek tűnő hegymászó terepen sajnos gyakoriak a sziklaomlás és lavina következtében előforduló balesetek. Sok helyen nincsenek kiépítve útjelző és veszélyt jelző figyelmeztetések, így a felkészületlen, de sokszor a tapasztalt túrázó is könnyen eltévedhet, illetve veszélyes terepre kerülhet. Helyi, tapasztalt túravezető igénybevétele még olyan esetekben is javasolt, ha csak a hegységek lábánál tervezünk kirándulást, és nem a hegység magasabb részein. Mindig előzetesen tájékozódjunk a helyi mentőszervek elérhetőségéről, hogy esetleges baj esetén egyből tudjuk a helyi hatóságokat értesíteni. Fontos tudni, hogy a helyi mentőszolgálat nem minden esetben tud helikopteres mentést biztosítani, és a gépjárművel nehezen megközelíthető kirándulóhelyeken sokszor meg kell várni, míg a hatóságok gyalogosan érnek a baleset helyszínére. 

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek:

Az itt közölt adatok tájékoztató jellegűek!

Beutazási feltételek:
Magyar állampolgárok az alábbi úti okmányokkal utazhatnak be az országba: 

Magánútlevél:
Elvárt érvényessége:
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
Ideiglenes útlevél:
Elvárt érvényessége: 
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.
További információt az alábbi linken talál: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utlevel   
Személyi igazolvány:
Elvárt érvényessége:  
IGEN
Az utazás utolsó napjáig.  
Ideiglenes személyi igazolvány: NEM
Régi típusú (könyvformátumú) személyi igazolvány: NEM
Vezetői engedélyek, Anyakönyvi kivonatok: NEM úti okmányok
Lejárt úti okmány (magánútlevél, személyi igazolvány): NEMMegjegyzés: Bár a grúz jogszabályok szerint a személyi igazolvány is elegendő a beutazáshoz, a repülőtereken (különösen átszállás esetén pl. Isztambulban vagy Kijevben) az iratokat ellenőrző személyzet sokszor nincs tisztában ezzel a lehetőséggel, és az útlevél bemutatását kérik. Ilyenkor csak hosszas utánajárás és meggyőzés után fogadják el a személyi igazolványt. A személyi igazolvánnyal történő utazás esetén még fontos, hogy amennyiben átszállással utazunk Budapestről Tbiliszibe (pl. Isztambulon vagy Kijeven keresztül), a tranzit ország nemzetközi repülőterét az átszállásra várva ne hagyjuk el, ugyanis az adott ország (pl. Törökország vagy Ukrajna) területére lépve már útlevél bemutatási kötelezettség merülhet fel.

A Konzuli Szolgálat nyomatékosan felhívja a Georgiába utazók figyelmét, hogy be- és kilépésükhöz csak és kizárólag a georgiai hatóságok által kijelölt szárazföldi, légi és vízi határátkelőket használják, tartózkodjanak az orosz/abház, valamint az orosz/dél-oszét határon való átlépés megkísérléstől. Azok az utazók, akik mindenképpen be kívánnak lépni Abházia területére, az abház de facto Külügyminisztérium honlapján tudnak kérvényezni vízumot (http://mfaapsny.org/en/council/visa.php).  A jóváhagyott kérelmekről faxon, vagy e-mailen kapnak értesítést, amelyet a belépéskor be kell mutatni. Az értesítés nem azonos a vízummal, mely felvétele céljából a kérelmező a belépés után köteles jelentkezni a de facto abház Külügyminisztérium konzuli osztályán, és ott leróni a vízumdíjat. A szakadár dél-oszét körzet egyelőre nem működtet hasonló kvázi vízum rendszert. A georgiai Külügyminisztérium Konzuli Főosztályának tájékoztatása szerint azoknak a külföldieknek, akik a szakadár "köztársaságokba" Georgia felől be kívánnak lépni előzetesen, írásban tájékoztatniuk kell a georgiai Külügyminisztérium Konzuli Főosztályát (www.mfa.gov.ge/Home.aspx?lang=en-US). Az, hogy a de facto abház hatóságok a hatályban lévő georgiai törvények ellenében és a grúz közigazgatási eljárás szabályait semmibe véve teljesen önálló vízumpolitikát és vízumrendészeti eljárást folytatnak, demonstratív módon sérti Georgia szuverenitását. Így azoknak a személyeknek, akik abház vízumért folyamodnak, tudniuk kell, hogy közvetve maguk is részeseivé válnak egy nemzetközi jogsértésnek, függetlenül attól, hogy az abház vízumbélyeg az útlevelükbe beragasztásra került-e avagy sem.

Azok számára, akik a fentiek ellenére is be kívánnak lépni a szakadár területekre, fontos tudni, hogy a megszállt területekre vonatkozó georgiai törvény határátlépéseket szabályozó 4. § a külföldiek Abházia területére történő belépését csak az Enguri folyó hidjánál felállított ellenőrző ponton keresztül, a korábbi szakadár dél-oszét körzet területére (Tskhinvali körzete) történő belépést pedig kizárólag a Gori Helytartóságon keresztül engedélyezi. Az adott területekről való kilépéshez hasonlóan kizárólag a fenti ellenőrző pontok használata megengedett. A Konzuli Szolgálat arra vonatkozóan semmiféle információval nem rendelkezik, hogy a de facto abház hatóságok az abház / orosz átkelőn való kilépés esetén szankcionálják-e azt, ha a belépés nem ezen a határszakaszon valósult meg, hanem az utazó Georgiából, az Enguri folyó hídján keresztül lépett be Abházia területére.

A külföldiek abház területre Georgia irányából (Enguri folyó hídja) történő beléptetése több forrásból származó információ alapján is esetlegesnek minősíthető. A beléptetés, vagy annak megtagadása néha szimpátián alapul, vagy a külföldiektől is megkövetelt fejpénz megfizetésétől, vagy meg nem fizetésétől függ. A de facto abház hatóságok gyakran változtatják a beléptetés feltételeit is. Az külön gondot okozhat, ha az útlevélben georgiai vízum van (EU állampolgároknak nem szükséges), mert ez esetben szinte minden alkalommal visszaküldik a belépni szándékozó külföldit azzal, hogy abház területre kíván belépni, ahova a Georgia által kiállított vízum nem érvényes.

Míg az abház de facto hatóságok által ellenőrzött területre a georgiai hatóságok legtöbbször átengedik az átlépni szándékozó külföldieket, addig külföldiek Georgia irányából egyáltalán nem léphetnek be a dél-oszét ellenőrzés alatt álló területre, mert a georgiai különleges rendőri alakulatok annak ellenére, hogy az ABL-t nem tekintik államhatárnak, biztonsági kockázatokra és a külföldi „jól felfogott saját érdekeire hivatkozva” megtagadják az átlépés engedélyezését.

Tekintettel az Abházia nemzetközi jogi státuszával kapcsolatos helyzetre, a magyar konzuli szolgálatnak nincs módja arra, hogy konzuli segítséget nyújtson az Abházia területén bajba került magyar állampolgároknak. Mivel Abházia függetlenségét egyetlen EU-tagállam sem ismeri el, az EU-tagállamok sem rendelkeznek képviselettel a területen, ezért arra sincs mód, hogy a bajba jutott magyar állampolgárok más EU-tagállam konzuli szolgálatához forduljanak segítségért.

A georgiai belső jog - a megszállt területekkel foglalkozó törvény - értelmében külföldi állampolgárok a megszállt területekre csak a georgiai kormány által meghatározott irányból léphetnek be (ez Abházia esetében a Zugdidi önkormányzathoz tartozó terület). Ettől eltérni - azaz Abházia területére más irányból, például Oroszország felől belépni - csak a georgiai hatóságok által kiadott külön engedély alapján lehet. A törvény megsértését a georgiai jog első alkalommal pénzbüntetéssel, ismétlődés esetén már büntetőeljárás indításával, börtönbüntetés kiszabásával is szankcionálhatja.

Kiskorúak beutazása:

A törvényes képviselő nélkül utazó gyermeknek érvényes úti okmánnyal kell rendelkeznie, továbbá a vele nem utazó törvényes képviselőjének hozzájáruló nyilatkozatával. A törvényes képviselő személyének egyértelműen ki kell derülnie a nyilatkozatból, a személyi adatok pontos feltüntetésével. Ez a nyilatkozat készülhet grúz, angol, esetleg orosz nyelven. Fontos, hogy a hozzájáruló nyilatkozatot közjegyzőnek kell hitelesítenie. 

Vízum:

Vízum turista célú beutazás esetén: Vízum beszerzése nem szükséges

Vízum egyéb célú beutazás esetén: https://www.geoconsul.gov.ge/HtmlPage/Html/View?id=956&lang=Eng

Magyarországra akkreditált Georgiai Nagykövetség elérhetőségei:

Cím: 1125 Budapest, Virányos utca 6/B
Tel: 06-1/202-33-90, 06-1/202-33-88
E-mail: HuTJqXdOJ2NjYnVkYXBlc3QuZW1iQG1mYS5nb3YuZ2U=

Házikedvencek beutazása: http://portal.nebih.gov.hu/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato, valamint www.pettravel.com/immigration/RepublicOfGeorgia.cfm

Munkavállalás:

A külföldi munkavállalók a georgiai munkavállalókkal azonos feltételekkel vállalhatnak munkát (és alapíthatnak céget), ehhez nincsen szükségük külön munkavállalási engedélyre. A munkavállalás feltétele az, hogy a munkát vállalni szándékozónak a munkaszerződés időtartamára érvényes tartózkodási engedélye legyen. Ehhez egy bejelentett állandó lakhellyel kell rendelkezniük.

Gépkocsivezetés:

Georgiában a magyar jogosítványt vagy nemzetközi jogosítványt a beutazástól számított egy éven keresztül elfogadják a georgiai hatóságok. Ennél hosszabb tartózkodás esetén helyi jogosítványt kell igényelni. Ehhez szükséges a Georgiában beszerzett egészségügyi igazolás, valamint az útlevél és a magyar vagy nemzetközi jogosítvány közjegyző által hitelesített másolata és angol fordítása. A külképviselet - támogató dokumentumként - szóbeli jegyzéket küldhet a georgiai jogosítványt kiállító szervnek, megadva az igénylő személy adatait, lakhelyét és magyar jogosítványának adatait.

A közlekedés-biztonságról további tájékoztatást fentebb olvashat. 

Vám:

Valuta korlátozás nélkül bevihető, a georgiai fizetőeszköz (lari) kivitelét azonban korlátozzák. Művészeti, történelmi értékkel bíró tárgyak kivitele a Kulturális Minisztérium engedélyéhez kötött. Rendkívül szigorúak a kábítószerekre és pszichotróp anyagokra vonatkozó szabályok. Szabadságvesztéssel, súlyos pénzbírsággal szigorúan büntetik kis mennyiségű kábítószer birtoklását is.

A helyi vámhatóság linkje: www.rs.ge/Default.aspx?sec_id=5267&lang=2 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal utastájékoztatója

Tudnivalók az országról

A grúzok (georgiaiak) magukat saját nyelvükön „kartveli”-nek, országukat „Sakartvelo”-nak nevezik. Az ország angol nyelvű hivatalos megnevezése Georgia. A magyarokat a georgiaiak ezzel szemben egyszerre tekintik rokon- és rokonsorsú népnek, s ez a személyes kapcsolatokban is érzékelhető. A rokonnép-tudat alapja vélhetően az, hogy a Kaukázusban elveszett nyolcadik magyar törzs legendáját Georgiában többen ismerik, mint hazánkban, a rokon sors érzése pedig abból táplálkozik, hogy Georgia hányatott történelme során nagyrészt ugyan azon hódítóktól és elnyomóktól szenvedett, mint hazánk. 

Grigol Abashidze kiváló Petőfi-fordításai azért is oly népszerűek Georgiában, mert ezekben a georgiaiak saját hazafias és forradalmi lelkületükre és érzésvilágukra ismernek rá.

A georgiaiak Magyarországhoz való kötődéséhez jelentős mértékben hozzájárult az is, hogy több éves georgiai tartózkodása során Zichy Mihály készítette el a grúz nemzeti eposz legszebb illusztrációit, ami miatt Zichyt Georgiában ma is nemzeti festőként tisztelik. Georgiában nem alakult ki magyar kolónia. 

Tbiliszi időeltolódása Budapesthez képest a nyári időszakban plusz kettő, a téli időszakban plusz három óra. Georgia klímája hasonló a magyarországihoz, azzal a különbséggel, hogy az átlaghőmérséklet néhány fokkal melegebb az otthoninál. A nyár általában forró, a tél enyhe. Az elektromos feszültség 220 volt, azonban gyakoriak és jelentősek az áramingadozások és áramkimaradások. A Magyarországon használatos, előfizetéses mobiltelefonok Georgiában is működnek, de telefonhoz jutni helyben is igen egyszerű. Fontos, hogy Georgiában nem érvényesülnek az európai roaming díjak, így a magyar telefonszámok használata igen költséges. Tbilisziben a nagy élelmiszer-áruházakban gyakorlatilag minden olyan termék megvásárolható, amely Magyarországon.

Grúzia magas hegyi területei (elsősorban Svaneti, Khevsureti, Tusheti, valamint Kazbegi térsége) turisztikailag rendkívül érdekesek, sok egyedülálló élményt nyújtanak.  Négykerék-meghajtású terepjáróval számos gyönyörű kirándulóhely biztonságosan megközelíthető.    Biztonságos kirándulások tehetők a megfelelő infrastruktúrával ellátott nemzeti parkokban, amelyek országszerte megtalálhatók.   Nyomatékosan felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy a turisták készüljenek fel és tájékozódjanak a térség sajtosságairól, mielőtt utazásukat megkezdik. Lehetőség szerint a turisták számára könnyen elérhető kirándulási célpontokat keressék, komolyabb kirándulást a Kaukázusban magas hegyi térségeiben csak megfelelő tapasztalatok birtokában, jó egészségi állapotban,  komoly felszereléssel, élelmiszer készletekkel, meleg ruházattal, lehetőség szerint helyi túravezetővel tegyenek. Fontos a helyi lakossággal való kapcsolattartás lehetősége, s annak elkerülése, hogy lakatlan területekre tévedjenek.  A nemzeti parkok területein kívül eső kaukázusi hegyekben rendkívül veszélyes a terep, az erdőkben sok a vadállat, s minden évben számos külföldi turista az életévével fizet a kalandozásokért. A helyi hatóságok, a rendőrség eszközei a bajba jutott turisták felkutatására korlátozottak, egyes területekre megfelelő felszerelés és infrastruktúra birtokában maguk sem lépnek be. Sok külföldi turista eltéved, ezért  hegyi mentőosztagok kiküldésére nincs minden esetben lehetőség és kapacitás.

Georgia természeti különlegességekben gazdag ország, a természetjárók és kirándulni vágyók részére rendkívül sok lehetőséget kínál. Ahhoz azonban, hogy a kirándulni vágyó el is jusson a természeti szépségek közelébe az utak rendkívül rossz minősége, elhanyagoltsága miatt az esetek többségében négy kerék meghajtású terepjáróval kell rendelkeznie. Az ország tengerpartja Batumi környékén kavicsos, Batumitól északabbra homokos. Ennek a homoknak az a különlegessége, hogy vastartalmú és mágneses, ezért alkalmas az ízületi bántalmak gyógyítására. A nagyközönség számára megnyitott sportcentrumok, uszodák száma viszonylag kevés, az intézmények higiéniai színvonala, és felszereltsége számos kívánni valót hagy maga után. Georgiára nem jellemző a tömegsport. A kerékpározás a fentiekben ismertetett közlekedési „kultúra” miatt egyáltalán nem lehetséges, kerékpárosokat szinte sehol nem is lehet látni. Georgiára nem jellemzőek a nagy bevásárló és szórakoztató központok, multiplex mozik (Tbilisziben két nagyobb bevásárló központ van: a város északi részén található „Tiblisi Mall” és a város délkeleti részén található „East Point”). A mozikban hetente több alaklommal is lehetőség van a filmeket eredeti nyelven megnézni. Tbilisziben orosz nyelvű színház is működik, de a színház programja csak ritkán változik. 

Georgiában a városi tömegközlekedés nem drága, de meglehetősen átláthatatlan és kaotikus. A tömegközlekedés igénybevételét nehezíti az is, hogy a járműveken elhelyezett útvonaltáblák georgiai nyelvűek. A szovjetrendszerből megmaradt az iránytaxik, „marshrutkák” hálózata. Az iránytaxik a megadott útvonalon gyakorlatilag bárhol megállíthatóak, nem kevés bosszúságot okozva ezzel a közlekedés többi résztvevőjének. A Tbiliszi metróhálózat két vonalból és 22 földalatti állomásból áll. A metró használata teljes mértékben biztonságos. A városi és a vidéki utak minősége, és a vidékre vezető utak mentén az út menti szolgáltatások színvonala igen sok kívánnivalót hagy maga után, a hegyi utak az esőzéseket, havazást követően hosszú időre járhatatlanná válhatnak. A közlekedési szabályokat a helyiek gyakran szabadosan értelmezik, sok helyütt hiányoznak az útburkolati jele. 

Közegészség, egészségügyi helyzet:

Kiutazás előtt ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

1991-ig Georgia egészségügyi rendszere a szovjet egészségügyi rendszer részét képezte, a Szovjetunió felbomlásával azonban a georgiai egészségügyi rendszer a polgárháború, az azt követő „vadprivatizáció”, és az állami kontroll szinte teljes megszűnése miatt gyakorlatilag összeomlott, infrastruktúrája teljes mértékben elavult. A fővárosban és a nagyobb városokban van megfelelő magán orvosi ellátás, de rendkívül drága. A georgiai orvosok és kórházak gyakran előre kérik befizetni a gyógykezelés költségét. Tbilisziben sürgős esetekben a Medi- Club Georgia rendelőt célszerű felkeresni, melynek szolgáltatása drága, de a rendelő hivatalos számláját a magyar egészségbiztosító elfogadja.

Medi Club Georgia
22a, Tashkenti Street, 0160 Tbilisi
Tel: + 995 32 2251991
Fax: +995 32 2250911
E-mail: NxnNpfeHBsHp3cmhbWNnQG1lZGljbHViZ2VvcmdpYS5nZQ==
www.mediclubgeorgia.ge

Sürgősségi ellátás: +995 599 251991; +995 599 581991

Gyógyszer vásárláskor ajánlott kiemelt figyelmet fordítani a készítmény szavatosságára! Csapvíz fogyasztása nem javasolt, a boltokban kapható palackozott víz biztonságosnak tekinthető. Az országban az A(H1N1) vírus előfordulásával és esetleges más fertőző betegségekkel kapcsolatban az alábbi honlapon tájékozódhatnak: www.ncdc.ge/index.php?lang=eng